14 Mart 2015, Cumartesi 08:50:36

ÜÇ BOYUTLU YAZICIYLA JET MOTORU ÜRETTİLER

Avustralyalı bilim insanları, dünyada ilk kez üç boyutlu baskı teknolojisini kullanarak jet motoru üretmeyi başardı.
  • Bu haber dogru ama uzun zamandir yapilan benzer islerin bir benzeri. Malzeme olarak Titanyum ve Inconel kullanabiliyor bu cihazlar artik. Ayrica bu calismalarin benzeri Turkiyede de yapiliyor suan, ustelik hem metal 3D Printer uretimi icin calisiyoruz, hem metal tozu uretmek icin. Dunyada en fazla metal model makinasi olan ulkelerden birisiyiz. Iyi seyler de oluyor...
  • Haber basligindaki 3B den baska bisey dusunemiyorum, habere odaklanamiyorum
  • Bence burada en önemli sorun, yazıcıdan çıkacak parçanın titanyum alaşımı gibi hem çok dayanıklı hem de çok hafif olması gerektiği. Bilinen 3d yazıcılardaki materyallerde polimer esaslı yani plastik diyebileceğimiz granül veya şerit şeklinde hammadde kullanılıyor. Yani parçanın yüksek sıcaklık ve darbelere dayanıklı olabilmesi için temel meselenin parçayı üretmek değil, onun malzemesinin speclerini tutturabilmek olduğu sonucu çıkıyor. Yani daha alınacak çok yol var ama insan bu gelişmelerin ülkemizde de olmasını istiyor tabii bunun için de üniversitelerin çakma değil gerçekten bilim yuvaları olması gerekiyor.
  • Çok güzel bir haber. İnsanlık muhteşem şeyler yapıyor, umut verici, de biz neden bu kadar gerideyiz, zavallı gibi davranıyoruz, beynimiz yokmuş ve otomatiğe bağlamışlar gibi aynı yerde aynı adımları sayıyoruz:(:( Küçük bir dedikodu haberinde sinek gibi üşüşüp yorum yağdırıyorlar, ama haber gibi haberleri okumuyorlar bile. Üzücü... Bizden yana böyle güzel haberler çooook zor çıkar.
  • Dünya nereye.. biz nereye.. hadi artık bizdende böyle haberler çıksın. Bazı şeyler projeden öteye geçsin gerçekleşmeye başlasın.
  • Ne oldu bizim yerli ucak. Hadi motoru gectim bari ucagi yapalim ;-)))

Avustralyalı bilim insanları, dünyada ilk kez üç boyutlu baskı teknolojisini kullanarak jet motoru üretmeyi başardı.Üç boyutlu yazıcı (3D printer) teknolojisiyle yapılan ilk jet motoru, Monash Üniversitesi, Emaero Mühendislik, Federal Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Organizasyonu (CSİRO) ve Deakin Üniversitesi'nin ortaklaşa çalışması sonucunda ortaya çıktı. Motor, ilk kez Avustralya'nın Geelong kentinde düzenlenen Avustralya Uluslararası Havacılık Fuarı Avalon Airshow 2015'te sergilendi.

Fuarı gezenlerin yoğun ilgisi ile karşılaşan jet motoru, havacılık sektörünün dev kuruluşları Boeing ve Airbus'ın da dikkatini çekti. Emsallerine göre daha kısa sürede üretilen ve daha az yakıt kullanan jet motoru, ayrıca benzerlerine göre daha hafif. Dünyanın ilk üç boyutlu baskı teknolojisiyle üretilmiş jet motorunu yapan ekibin başındaki hafif metaller alanında uzman Profesör Xinhua Wu, AA muhabirine buluşları hakkında bilgi verdi.

Profesör Wu, Avustralyalı bilim insanlarının elde ettiği başarının havacılık sektörü açısından çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "Endüstri için iki yönden önemli. Birincisi üç boyutlu baskının kapasitesini ve sınırını anlamak.



İkincisi de başarılı olursa eğer uçak motoru gelişimini bariz bir şekilde kısaltabilir, özellikle de küçük motorlar için" dedi.
Havacılıkta kullanılan parçaları geliştirme alanında uzman olan Profesör Wu, elde edilen buluşun motor üretimindeki zamanı 10 daha kısalttığını  söyledi. Wu, "Geleneksel olarak bir motoru tasarlamak, son halini geliştirmek ve onu test etmek 10 ve 15 sene sürerdi. Bunu 3D baskı kullanarak birkaç sene içerisinde yapabiliriz. Yani süreç belki 10 kat daha hızlı olacak. Kapasitesi konusunda da biz aynı klasik üretilenlerin kapasitesini başarmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Yeni buluş heyecan uyandırdı
Profesör Xinhua Wu, jet motoruna ilk kez görücüye çıktığı havacılık fuarında ziyaretçiler ve havacılık sektöründeki kuruluşların yoğun ilgi gösterdiğini ifade etti. Wu, şunları söyledi:"Bence insanlar sonuç için ve üretim açısından üç boyutlu baskının kapasitesini görmek için heyecanlılar. Bu proje de tam olarak bunu göstermeye çalışıyor ama aslında bundan daha fazlası var. Önemli olan her bileşenin malzemelerini nasıl elde edeceğimiz ve müşteri ihtiyacını veya sistem ihtiyacını nasıl karşılayabileceğimiz. Gerçekten bu projede yaptığımız bu. Bileşenlerdeki işlenen bütün malzemelerin havacılık ihtiyaçlarını karşılayacağından emin olmaya çalışıyoruz."

Yeni buluşun Avustralya'da pahalı iş gücü ve maliyetler nedeniyle zor zamanlar geçiren üretim sektörü açısından da önemli olduğuna dikkat çeken Wu, "Bu proje Avustralya için çok önemli. Bildiğiniz gibi Avustralya'nın imalatı azalıyor ve stratejide yüksek seviyede imalata yönelme var, özellikle havacılık veya medikal ürünler için. Üç boyutlu baskı üretimi tam da Avustralya'nın yapmak istediği şey" şeklinde konuştu.Profesör Wu, yapılan buluşun çok önemli bir gelişme olduğunu ancak üretime geçmek için zaman, araştırma ve yatırıma ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Wu, şunları kaydetti: "Bence bu sürecin kolay olmadığının anlaşılması önemli. Dövme ve döküm kadar zor. Bizim kullanılan tüm malzemelerin sorunlarını detaylı olarak anlamak için çaba göstermemiz gerek. O da zaman ve uğraş demek, Ayrıca yatırım gerektiriyor. Yani bizim ihtiyaçları karşılamak için bileşenlerdeki mekanik özelliklere mühendislik yapmak, detaylı anlamak için çaba göstermemiz lazım. Sadece 'Makineyi al, düğmeye bas, her şey düzgün oluyor diyemeyiz'. Çok detay var içerisinde." 



Avustralyalı bilim insanları tarafından üretilen dünyanın ile üç boyutlu baskı teknolojisi ile üretilmiş jet motorunun seri üretimine başlanırsa sektör için yakıt tasarrufu, yüksek randıman, daha hafif malzeme ve kısa sürede motor üretimi anlamına gelecek.

3 Boyutlu yazıcılar nasıl çalışıyor?

ÜÇ BOYUTLU YAZICIYLA JET MOTORU ÜRETTİLER

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bu haber dogru ama uzun zamandir yapilan benzer islerin bir benzeri. Malzeme olarak Titanyum ve Inconel kullanabiliyor bu cihazlar artik. Ayrica bu calismalarin benzeri Turkiyede de yapiliyor suan, ustelik hem metal 3D Printer uretimi icin calisiyoruz, hem metal tozu uretmek icin. Dunyada en fazla metal model makinasi olan ulkelerden birisiyiz. Iyi seyler de oluyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Haber basligindaki 3B den baska bisey dusunemiyorum, habere odaklanamiyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mühendis ~ 9 yıl önce
Bence burada en önemli sorun, yazıcıdan çıkacak parçanın titanyum alaşımı gibi hem çok dayanıklı hem de çok hafif olması gerektiği. Bilinen 3d yazıcılardaki materyallerde polimer esaslı yani plastik diyebileceğimiz granül veya şerit şeklinde hammadde kullanılıyor. Yani parçanın yüksek sıcaklık ve darbelere dayanıklı olabilmesi için temel meselenin parçayı üretmek değil, onun malzemesinin speclerini tutturabilmek olduğu sonucu çıkıyor. Yani daha alınacak çok yol var ama insan bu gelişmelerin ülkemizde de olmasını istiyor tabii bunun için de üniversitelerin çakma değil gerçekten bilim yuvaları olması gerekiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
güzel ~ 9 yıl önce
Çok güzel bir haber. İnsanlık muhteşem şeyler yapıyor, umut verici, de biz neden bu kadar gerideyiz, zavallı gibi davranıyoruz, beynimiz yokmuş ve otomatiğe bağlamışlar gibi aynı yerde aynı adımları sayıyoruz:(:( Küçük bir dedikodu haberinde sinek gibi üşüşüp yorum yağdırıyorlar, ama haber gibi haberleri okumuyorlar bile. Üzücü... Bizden yana böyle güzel haberler çooook zor çıkar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 9 yıl önce
çok değerli bir yorum
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Dünya nereye.. biz nereye.. hadi artık bizdende böyle haberler çıksın. Bazı şeyler projeden öteye geçsin gerçekleşmeye başlasın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ffff ~ 9 yıl önce
Ne oldu bizim yerli ucak. Hadi motoru gectim bari ucagi yapalim ;-)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000