06 Aralık 2019, Cuma 13:50:42

TUSAŞ'ta projeler dolu dizgin...

Türkiye'nin küresel havacılık ve uzay sanayiinde söz sahibi olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi TUSAŞ, son üç yılda hem mühendis sayısını hem de cirosunu ikiye katladı.
  • Patenti bize ait ne yapıyoruz da dünyaya satıyoruz? Niye heryerde ithal ürünler dolu? Nohut,mercimek bile Kanada'dan geliyor. En basit şeyler bile Çin'den. İthalatta rekorlar kırıyoruz.İnsanımıza daha faydalı olacak,daha çok ihtiyaç olan ilaç,röntgen,mr cihazı gibi şeyleri niye yapmaya çalışmıyoruz? Yılların uçak üreticileri yeni bir proje için uzun yıllar ve büyük bütçeler ayırıyor ama biz bir anda uçak bilmem ne yapıyoruz, yapacağız diyoruz. Rüyalarda anca.
  • ilk önce bikerem heykel yapmak lazim dimi. heykel olmadan ilerleme olmaz. bunu anlayin artik!!!
  • İşleri güçleri yalan,dolan,tribüne oynamak. Patenti bize ait ledli ekmeklik hariç ! hiçbir şey yapamıyoruz ama uçak,helikopter,jet,motor vs yapıyoruz, yersen. Hangi yetişmiş insan,birikim,tecrübe,eğitim kalitesi,bütçe,ham madde,teknoloji,sanayi ile yerli ve milli projeler yapıyorsun veya yapacaksın? Ondan bundan parça,teknoloji,hammadde,mühendislik alıp burada monte etmekle mi yerli ve milli olunuyor? Ayrıca ona buna ucuz işgücü ve vergi muafiyeti imkanları vermek marifet mi? Sonuçta uçakları icat eden,herşeyini yapabilen airbus,boeing vs siyasi ve ticari sebeplerle seni önce yemliyor,3 kuruş para veriyor bazı parçaları yaptırıyor sonra bu uçakları bitmiş halde milyarlarca dolara sana satıyor ve siz ve şakşakçılarınız buna seviniyorsunuz !!!
  • Bisiklet bile yapamiyoruz.
  • Bu gelişmelere üzülenler var ya. Siyaset ne çirkin bişey
  • ne oldu hocam. Büyük Türk milletine büyük(airbus-boeing) firmalarla yarışmak yaraşır, taşeronluğunu yapmak değil. Teknolojiyi dışarıdan getirip fabrikasını kurduktan sonra Kuntakintelerde parça üretir. Dünyaya hükmeden Koca Osmanlı İmparatorluğu ayağa kalk.
  • Sallamak da dolu dizgin !

Türkiye'nin küresel havacılık ve uzay sanayiinde söz sahibi olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi TUSAŞ, son üç yılda hem mühendis sayısını  hem de cirosunu ikiye katladı.

Airbus ve Boeing gibi dünya havacılık devlerine komponent üreten Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, özellikle son üç yılda atağa kalktı. THY'den ayrıldıktan sonra TUSAŞ'ın başına geçen Temel Kotil ile birlikte çıkışa geçen TUSAŞ; uçak, helikopter ve uzay alanında önemli işlere imza atmaya başladı.


Ankara'daki tesislerinde üretim ve arge çalışmalarını yoğun şekilde sürdüren TUSAŞ'ın ATAK, Gökbey ve T70 tipi genel maksat helikopter üretim tesislerinde 24 saat çalışmalar kesintisiz devam ediyor. Bu yıl 2.5 milyar dolar ciro hedefleyen TUSAŞ'ta birçok proje eş zamanlı olarak sürdürülerken Airporthaber Haber Koordinatörü Murat Herdem, TUSAŞ'taki yoğun çalışmaları yerinde izledi.

910 NUMARALI HANGAR!

910 numaralı hangarda yer alan ATAK, T70 ve Gökbey helikopterleri ile Anka'nın üretim bantlarında gece gündüz çalışma devam ederken aynı zamanda diğer hangarlarda Boeing ve Airbus için komponent üretimleri de sürdürülüyor.

Bahsi geçen projeleri takvime uygun şekilde devam ettiren TUSAŞ, geçtiğimiz günlerde Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri T129 ATAK'ın 54'üncüsünü de TSK'ya teslim etti. İtalyan AgustaWestland tasarımı gövdenin TSK ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi sonrasında üretilmeye başlanan ve dünyanın kendi sınıfında en etkin taarruz helitopteri olarak gösterilen ATAK'ta bir sonraki fazda motor dahil bütün parçalar yerli olarak üretilerek özgün ATAK projesi hayata geçirilecek.
Özgün ATAK projesinde kullanılacak silah sistemleri de tamamen yerli üretim olarak tasarlanacak ve uygulanacak. ATAK Programı kapsamında, Türk Kara Kuvvetleri’ne 59’u kesin 32’si opsiyonel toplam 91 adet, İçişleri Bakanlığı’na ise 24’ü kesin 3’ü opsiyonel toplam 27 adet T129 ATAK Helikopteri teslim edilecek.

5 tonluk kalkış ağırlığı bulunan ve iki pilot ile uçabilen ATAK helikopteri, 15 bin feet irtifaya kadar yükselebilirken 3 saat boyunca havada kalabiliyor. Helikoptenin ön bölümünde bulunan gece ve gündüz görüntüleme sistemi, 360 derecelik açı ile tarama yapıyor, görüntü anlık olarak uydu vasıtasıyla yer ve pilot tarafından görüntülenebiliyor. Aynı zamanda pilotun başının döndüğü yönlerde görüntüleme yapabilen sistem, 20 kilometrelik alandaki hedefleri tespit edebiliyor.

T70'TE YERLİ ÜRETİM ARTTI

ATAK helikopterinin yan bölümünde yer alan üretim bandında mühendisyen ve teknisyenlerin çalışma yürüttüğü T70 model genel maksat helikopterinin üretim hattı yer alıyor.

Ana yüklenicinin TUSAŞ olduğu T70 projesinde, T-70 helikopterlerinin kabin, kokpit, kuyruk konisi, yatay ve dikey kuyruk, ana ve kuyruk rotor palleri gibi tüm önemli yapısal parçaların üretimini, nihai montaj işlemlerini, testlerini ve entegre lojistik desteğini TUSAŞ yapıyor. Helikopterin iniş takımlarını, dişli kutusu detay parça üretimi, dinamik parçalarının üretim ve montajını ise Alp Havacılık gerçekleştiriyor. Proje kapsamındaki 109 adet helikopterin 2021 yılına kadar teslim edilmesi planlanıyor. 

İnsansız hava aracı teknolojisinde oldukça deneyimli olan TUSAŞ'ın, Anka ve Anka-S modelinin üretimi de devam ediyor. Şu ana kadar 22 adet Anka teslimatı gerçekleştirilirken, yurtdışından da insansız hava araçlarına yoğun ilgi gösteriliyor. Yeni geliştirilen Anka-S modelinde ise klasik Anka'nın aksine istenildiği takdirde silah sistemi konulabilmesi mümkün olduğu için bu modele ilgi de giderek artıyor. Kanat ve gövde bölümüne yerleştirilen bir aparat sayesinde kolaylıkla silahlı bir İHA'ya dönüştürülebildiği için özellikle yabancı müşterilerin ilgisini çekiyor.

Aynı zamanda Türk mühendis ve teknisyenlerin uzun uğraşları sonucu geliştirilen  yüksek faydalı yük kapasiteli Aksungur'un da test uçuşları devam ediyor.  İstihbarat, keşif, gözetleme ve taarruz amaçlı olarak geliştirilen Aksungur'da, üç istasyonda silah sistemleri yer alacak.

Savunma ve askeri havacılık alanında önemli projelere imza atan TUSAŞ'ın, yerli üretim  genel maksat helikopteri Gökbey'in de test ve sertifikasyon süreçleri devam ediyor. 2018 yılı Eylül ayında ilk uçuşunu yapan helikopterin, EASA ve SHGM sertifikasyon sürecinin başarıyla tamamlanmasından sonra,, 2021 yılında seri üretime geçmesi bekleniyor.

DİĞER PROJELER NE AŞAMADA?

HÜRKUŞ-C

Hürkuş’un silahlı versiyonu Hürkuş– C’nin geliştirilmesi için test çalışmaları hızla devam ediyor. HÜRKUŞ – C, pilot adaylarının eğitimlerine katkı sağlamanın yanında hafif taarruz uçağı olarak da kullanılacak. 

HÜRJET

Hürjet Jet Motorlu Hafif Taarruz uçağının 2023 yılında uçuş testlerine başlaması için çalışmalar sürüyor.   Hürjet'in Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan F-16’lara yakın hava desteği sağlaması öngörülüyor. 

MİLLİ MUHARİP UÇAĞI

Özellikle dünyada sadece ABD, Rusya ve Çin’in tasarım ve üretimini gerçekleştirdiği  beşinci nesil savaş uçağı olan Milli Muharip Uçağı'nın geliştirilmesi için TUSAŞ'ta adeta seferberler ilan edildi. Sadece bu proje için hazırlanan özel hangarın inşaatı devam ederken projenin hayata geçirilebilmesi için iyi yetişmiş mühendis kadrosu da kuruluyor.  Nitelikli mühendis kadrosu ile gelişmiş teknolojiyi kullanarak yerli ve milli imkanlarla MMU için çalışmalara başlayacak olan TUSAŞ, uçağı 2023 yılında hangardan çıkaracak. 2025 yılında test uçuşları başlayacak olan MMU, 2030 yılında envantere girecek.

PARÇA ÜRETİMLERİ NELER?

Türkiye, askeri alanda A400M’in endüstriyel ortağı konumunda olduğu için bu uçağın gövdesine ait bazı parçalar TUSAŞ tesislerinde üretiliyor. Ayrıca Türkiye'nin ortaklıktan ayrılmasına rağmen  F-35 programına ilişkin üretimler de devam ediyor.

Sivil alanda ise Airbus için A320 serisinin kısım 18 ve 19 motor kabuğu TUSAŞ'ta üretiliyor.

Ayrıca, Airbus 330 için kuyruk dümeni, A350 ve A220 için de bazı önemli parçaların üretimleri devam ediyor.
ABD'li Boeing'in ürettiği B787’nin kargo bariyeri, yatay hücum kenar paneli ve çeşitli yapısal parçalar da yine TUSAŞ'ta üretiliyor.
İtalyan Leonardo Agusto Westland 139’un da gövdesi TUSAŞ'ta üretiliyor.

KOMPOZİT ÜRETİMİNDE HEDEF BÜYÜK
Son yıllarda özellikle havacılıkta kullanım alanı genişleyen kompozit malzeme üretiminde öne çıkmak isteyen TUSAŞ,  Ankara'daki tesislerinin bulunduğu noktada dev bir kompozit üretim tesisi kurmak için çalışmalara başladı.Yeni kurulacak tesisin inşaatının tamamlanmasından sonra Türkiye, dünyanın en büyük dördüncü kompozit üreticisi olacak.

TUSAŞ'ta projeler dolu dizgin...

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

acı ama gerçek ~ 4 yıl önce
Patenti bize ait ne yapıyoruz da dünyaya satıyoruz? Niye heryerde ithal ürünler dolu? Nohut,mercimek bile Kanada'dan geliyor. En basit şeyler bile Çin'den. İthalatta rekorlar kırıyoruz.İnsanımıza daha faydalı olacak,daha çok ihtiyaç olan ilaç,röntgen,mr cihazı gibi şeyleri niye yapmaya çalışmıyoruz? Yılların uçak üreticileri yeni bir proje için uzun yıllar ve büyük bütçeler ayırıyor ama biz bir anda uçak bilmem ne yapıyoruz, yapacağız diyoruz. Rüyalarda anca.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ama ~ 4 yıl önce
ilk önce bikerem heykel yapmak lazim dimi. heykel olmadan ilerleme olmaz. bunu anlayin artik!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yavuzhan ~ 4 yıl önce
Arkadaş heykel diye güya dalga geçiyor ; ne karın ağrınız varmış ; ne kadar bu vatanı kurtaran insanlara karşı hayırsızmışsınız. Heykel diye , güya küçük beyninle dalga geçtiğin insanlar olmasaydı ; gavurun toprağında zor kurardın bu fabrikaları.
tusaş !!! ~ 4 yıl önce
İşleri güçleri yalan,dolan,tribüne oynamak. Patenti bize ait ledli ekmeklik hariç ! hiçbir şey yapamıyoruz ama uçak,helikopter,jet,motor vs yapıyoruz, yersen. Hangi yetişmiş insan,birikim,tecrübe,eğitim kalitesi,bütçe,ham madde,teknoloji,sanayi ile yerli ve milli projeler yapıyorsun veya yapacaksın? Ondan bundan parça,teknoloji,hammadde,mühendislik alıp burada monte etmekle mi yerli ve milli olunuyor? Ayrıca ona buna ucuz işgücü ve vergi muafiyeti imkanları vermek marifet mi? Sonuçta uçakları icat eden,herşeyini yapabilen airbus,boeing vs siyasi ve ticari sebeplerle seni önce yemliyor,3 kuruş para veriyor bazı parçaları yaptırıyor sonra bu uçakları bitmiş halde milyarlarca dolara sana satıyor ve siz ve şakşakçılarınız buna seviniyorsunuz !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Şakşakcı değil gerçekçi ~ 4 yıl önce
Tamam dediğin her şey doğru olabilir de daha düne kadar heykelden başka bir şey uretemzyzn bir ulkeydik bi ucundan başlamışız niye rahatsız ettiki bu kadar
Atlan ~ 4 yıl önce
Uçak yapan ülkeler uzaydandı getirdi kendi insanına güvenmeyenĺeer zaten bu ülkenin insanı deyildir heykel yapanların aklı buralara erişmez
Komando ~ 4 yıl önce
Siz ve sizin gibi zihniyetler yüzünden yıllarca yol alamadı bu ülkemiz. Şimdiye kadar mühendis mi yetiştirdiniz de çamur atıyorsun. Sen inansan da inanmasan da bu yoldan geri dönüş yok.
Yíldírím.... ~ 4 yıl önce
Abim sen nerede yaşíyorsun. Tüm bilimsel gelişmeleri bırakıp her şeyi taş devrinden ele alıp yeniden mi geliştirelim? Tabiki verenden teknoloji ve mühendislik hizmeti alınır. Bu işleri hızlandırır. Aynı şeyi Amerika, Rusya, Almanya, Kore, Japonya, çin yapınca oluyor. Fakat biz alamıyoruz.... Amerikan tanklarının, uçaklarının, gemilerinin mayası almandir. Ruslar Amerikalılardan önemli motor teknolojileri transfer etmişlerdir. Japonlar tamamen Amerikan mucizesi diri ve hakeza Kore'de öyle... Kuzey Kore ise Çin- Rus karışık teknoloji transferi ve birazda ukraynadan oluşur... Çin başlı başına bir hırsızlık hikayesidir... Sen gelmişsin burda bizim yaptıklarınıza bir bir itiraz ediyorsun!!! Bir git işine Allah'ını seversen...
Selami Nallar ~ 4 yıl önce
Yanlışlıkla beğeni yaptım. Çok hain bir Yorum yapmışsınız Alıcınızın ayarları bozulmuş mösyö
yıldırım'a ~ 4 yıl önce
Projelerde yapılmak istenenler yerli ve milli olmamasına rağmen o iddiada olmalarına,yalan söylemelerine kızıyoruz hala anlamıyorsanız siz nerede yaşıyorsunuz bilmem.
IL ~ 4 yıl önce
Bisiklet bile yapamiyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
06 ~ 4 yıl önce
bizimkiler hic bir sey üretemez.. bunu anladik yorumlardan .. o zaman ne yapalim heron alalim ondan cikan parcalarida millettin mühentisine insanina inanmayanlara girmesin takalim süs diye
muhalafet üzüldü kesin ~ 4 yıl önce
Bu gelişmelere üzülenler var ya. Siyaset ne çirkin bişey

Yanıtla

Kalan karakter 1000
muhalefet'e ~ 4 yıl önce
Sen onu koltuk sallanınca yalanlar söyleyen iktidar ve yandaşlarına söyle.
Muhalifim ~ 4 yıl önce
Muhalifim ancak okuyunca gurur duydum. Bu ülke herkesin, bunu unutmayın.
Muhalifim ~ 4 yıl önce
Muhalifim ancak okuyunca gurur duydum. Bu ülke herkesin, bunu unutmayın.
HD 19'a ~ 4 yıl önce
ne oldu hocam. Büyük Türk milletine büyük(airbus-boeing) firmalarla yarışmak yaraşır, taşeronluğunu yapmak değil. Teknolojiyi dışarıdan getirip fabrikasını kurduktan sonra Kuntakintelerde parça üretir. Dünyaya hükmeden Koca Osmanlı İmparatorluğu ayağa kalk.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ccc ~ 4 yıl önce
motorlar ne olacak peki?
Kale yaptı jet motoru ~ 4 yıl önce
Kale grubu jet motoru yaptı sıkıntı yok.
kale grubu ~ 4 yıl önce
kale grubu kimlerle yaptı motoru? o motor şimdi yerli ve milli mi oluyor?
tusaş'ta ~ 4 yıl önce
Sallamak da dolu dizgin !

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000