18 Nisan 2019, Perşembe 15:12:21

TUSAŞ'ta hedef 10 milyar dolar ciro

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Strateji ve Teknoloji Yönetim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, "Ciddi manada hedeflerimiz var. 10 yılda 20 bin personeli hedefliyoruz. Yaklaşık 10 bininin beyaz yakalılar ve mühendisler olmasını bekliyoruz. Ciro hedefimiz 10 yılda 10 milyar dolar. Çok büyük projelerimiz var." dedi.
  • Siz de gerine gerine atin tutun oh ne alâ
  • Atak helikopter motoru yerli olmadığı için Hindistan a satamıyormuyuz
  • Lafı eğip bükmeden sormak lazım. F-5 den F-20 üretebiliyormusunuz? Gerisi hikaye.
  • Mart 2019, Savunma Bakanı Hulusi Akar bir toplantıda: 2018 yılında Savunma ve Havacılıkta 7 Milyar Dollar Ciro yaptık diyor. 19 Nisan 2019, Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir SASAD toplantısında: 2018 yılında Savunma ve Havacılıkta 8,76 Milyar Dollar Ciro yaptık diyor. Allah'a aşkına kime inanacağımızı şaşırdık...
  • Tusaş güzel şeyler yapıyor evet bizde istiyoruz dünyanın en iyisi olmak emin olun ismini bile geçirmediğiniz o TEKNİSYEN'LER varya nelerden feragat ediyor biliyormusunuz ailelerinden aile ne demek herşey demek bayrak toprak vatan insanların mutluluğunuda düşünün bi bakın nasıl çalışıyorlar ne şartlarda çalışıyorlar lütfen gören yetkililer elini vicdanlarina koyup çanta dedikleri çalışma prensiplerini bir daha gözden geçirsinler ...
  • Muharrem İnce, yerli otomobil projesi için 'Çok ilkel, ben devam ettirmem' dedi geçen sene.
  • Bir an önce bekliyoruz. iNŞALLAH bugun cuma ve kandil dualarımız hedeflerin gerçekleşmesi için. önceki durumlar gibi olmasın, yerli uçağımız göklerde, yerli otomobilimiz yollarda olmasın. gerçekleşsin artık.
  • Savunma sanayinde elde ettiğimiz, edeceğimiz nitelikli teknolojinin sivile aktarımında da çok güzel ve özgün ürünlerin üretileceğine inanıyorum. Saygılar,
  • Selam, Evvela amacım ayna olmak.. Elektromanyetik top, Milli İHA, SİHA, güdümlü mini ve mühimmat bombaları Milli askeri tüfek/ keskin nişancı tüfeği ve bazı aksamları, Altay tankı, Atak helikopteri, Bora uzun menzilli füze, Hürkuş silahlı, Milgem adı altındaki fırkateynler, Hava - hava ve hava- yer füzeleri, Milli radar sistemleri, Pd 170 milli dizel siha motoru, Tekerlekli zırhlı araçlar, Türkiye uzay ajansının kurulması (Roketsa MUFS) Kabaca bahsettiğim ürünler çoğunluğu milli ve yerli olsa da %100 milli ve yerli değil ama üretim, ihraç etme modernize etme gibi kritik konularda tamamen BİZim irademizde. Diğer parçaları(Motor, yazılım, aviyonik sistemler) da millileştiriiyor. Evet saman da ithal ettik, soğan da, ekonomimiz de problemli vs. Keşke tüm konu başlıklarında her zaman hep olumlu gelişmeleri ortaya koyabilsek. Gelişmiş ülkelerin 90 yılda aldığı nitelikli teknolojiyi 15-20 yılda almamız tabi ki gerçekci değil ama kritik teknolojilerde yarışa dahil oluyoruz.
  • En basit şeyleri yapamayıp da uçak,helikopter,araba,motor,jet falan yapmak nasıl bir şey anlayan var mı? Gönül ister de daha ampul yapamıyoruz neredeyse herşeyi ithal ediyoruz. Sallarken biraz usturuplu olsalar karşılarında çocuk yok.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Strateji ve Teknoloji Yönetim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Öztürk, "Ciddi manada hedeflerimiz var. 10 yılda 20 bin personeli hedefliyoruz. Yaklaşık 10 bininin beyaz yakalılar ve mühendisler olmasını bekliyoruz. Ciro hedefimiz 10 yılda 10 milyar dolar. Çok büyük projelerimiz var." dedi.

Öztürk, "2. Ar-Ge ve Proje Pazarı Günleri" etkinlikleri kapsamında, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Havacılık Sanayindeki Son Gelişmeler" panelinde yaptığı konuşmada, TUSAŞ'ın nereden nereye gelinebileceğini gösteren bir başarı hikayesi olduğunu söyledi.

Şirketin 2005'te yüzde 100 Türk ortaklığı olduğunu ifade eden Öztürk, özgün ürünleriyle gurur duyduklarını, Türk semalarında ANKA, Atak, Hürkuş ve yeni çıkan ürünlerinin başarıyla hizmet verdiğini aktardı.

Öztürk, bir dünya şirketi olma yolunda ilerlediklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"2018 yılını 1,65 milyar dolarla kapattık. Bu alanda faaliyet gösteren dünyadaki yüz şirketten 64. sıradayız. Genel Müdürümüz, 'İlk 15'te olmamız gerekir' dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcımız, '15 de çok, ilk 10'a girmemiz lazım.' dedi. Yaklaşık 15 milyar dolarlık iş hacmimiz var. Bunlar sözleşmeye bağlanmış 10 yıl içerisinde bu siparişleri eriteceğiz. Amacımız dünya markası havacılık ve uzay şirketi olmak ve buradaki en önemli değerimiz insan kaynağı, başka hiç bir değer yok. Şirket olarak üniversitelere çok büyük önem veriyoruz."

Öğrencilere kurumda staj imkanı sağladıklarını anlatan Öztürk, "Onları Türkiye'nin neresinde olursa olsun şirketimizde ağırlıyoruz. Yol parasını veriyoruz. Bizimle beraber üretim hattında sisteme entegre olsunlar, çalışsınlar, yaşarken öğrensinler. Yani okurken havacılığı yaşasınlar, görsünler istiyoruz. Bu anlamda ciddi manada hedeflerimiz var. 10 yılda 20 bin personeli hedefliyoruz. Yaklaşık 10 bininin beyaz yakalılar ve mühendisler olmasını bekliyoruz. Ciro hedefimiz 10 yılda 10 milyar dolar. Çok büyük projelerimiz var. Önce inanacaksınız. Reçete sadece çalışmak, çalışmak, çalışmak." diye konuştu.

Türkiye'nin, kendi savaş uçağını, helikopterini, uydusunu insansız hava aracını yapacak duruma geldiğini aktaran Öztürk, şu ifadelere yer verdi:

"Belki Türk savunma sanayi tarihinin en büyük ihracatını gerçekleştirdik. Pakistan'la 30 Atak helikopteri satışıyla ilgili anlaşma imzaladık, görüşmeler halen devam ediyor. Hava araçlarına parça imal ediyoruz. En büyük müşterilerimiz, dünyanın en büyük uçak üreticileri Boeing ve Airbus. Bunun yanında farklı firmalarla zaman zaman çalışmalarımız oluyor. Şu ana ihracatta yarım milyar doları geçtik ve Türkiye şampiyonuyuz. Her yıl bunu artırıyoruz."

İmalat konusunda yeteneklerini hızla geliştirdiklerini de dile getiren Öztürk, "Havacılık serüveni içerisinde iş hacmimizi artırabilmek için çalışmalarımızı daha ileri safhaya getirebilmemiz için ciddi manada çalışmamız gerekiyor ve insan gücüne ihtiyacımız var. Bizim özgün ürün geliştirmedeki en önemli müessesemiz üniversiteler. Üniversiteler, bilginin ilk kaynağı. Teknolojileri burada geliştirebilirsiniz. Yani bizim başarılı olmamız size bağlı. TUSAŞ'ın TUSAŞ olabilmesi güçlü üniversiteye güçlü bilim insanlarına güçlü araştırmacılara bağlı. Sorumluluk sadece TUSAŞ'ta değil hepimizde." diye konuştu.

TUSAŞ'ta hedef 10 milyar dolar ciro

Yorumlar Tüm Yorumlar (35)

Sss ~ 5 yıl önce
Siz de gerine gerine atin tutun oh ne alâ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilgin Töremen ~ 5 yıl önce
Atak helikopter motoru yerli olmadığı için Hindistan a satamıyormuyuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Usamisafir ~ 5 yıl önce
Lafı eğip bükmeden sormak lazım. F-5 den F-20 üretebiliyormusunuz? Gerisi hikaye.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Analiz ~ 5 yıl önce
Mart 2019, Savunma Bakanı Hulusi Akar bir toplantıda: 2018 yılında Savunma ve Havacılıkta 7 Milyar Dollar Ciro yaptık diyor. 19 Nisan 2019, Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir SASAD toplantısında: 2018 yılında Savunma ve Havacılıkta 8,76 Milyar Dollar Ciro yaptık diyor. Allah'a aşkına kime inanacağımızı şaşırdık...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alkışlıyorum!! ~ 5 yıl önce
Tusaş güzel şeyler yapıyor evet bizde istiyoruz dünyanın en iyisi olmak emin olun ismini bile geçirmediğiniz o TEKNİSYEN'LER varya nelerden feragat ediyor biliyormusunuz ailelerinden aile ne demek herşey demek bayrak toprak vatan insanların mutluluğunuda düşünün bi bakın nasıl çalışıyorlar ne şartlarda çalışıyorlar lütfen gören yetkililer elini vicdanlarina koyup çanta dedikleri çalışma prensiplerini bir daha gözden geçirsinler ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 5 yıl önce
Muharrem İnce, yerli otomobil projesi için 'Çok ilkel, ben devam ettirmem' dedi geçen sene.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hadi ordan ~ 5 yıl önce
Projenin ne oldugu belirsiz, daha kimsenin en ufak bilgisi yok, tesis yok, makine yok, o yok, bu yok. Sen ne diyorsun? Muharrem ince devam ettirmem demiş. Ak-trol seni!
gayret ~ 5 yıl önce
Bir an önce bekliyoruz. iNŞALLAH bugun cuma ve kandil dualarımız hedeflerin gerçekleşmesi için. önceki durumlar gibi olmasın, yerli uçağımız göklerde, yerli otomobilimiz yollarda olmasın. gerçekleşsin artık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dost ~ 5 yıl önce
Savunma sanayinde elde ettiğimiz, edeceğimiz nitelikli teknolojinin sivile aktarımında da çok güzel ve özgün ürünlerin üretileceğine inanıyorum. Saygılar,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dost ~ 5 yıl önce
Selam, Evvela amacım ayna olmak.. Elektromanyetik top, Milli İHA, SİHA, güdümlü mini ve mühimmat bombaları Milli askeri tüfek/ keskin nişancı tüfeği ve bazı aksamları, Altay tankı, Atak helikopteri, Bora uzun menzilli füze, Hürkuş silahlı, Milgem adı altındaki fırkateynler, Hava - hava ve hava- yer füzeleri, Milli radar sistemleri, Pd 170 milli dizel siha motoru, Tekerlekli zırhlı araçlar, Türkiye uzay ajansının kurulması (Roketsa MUFS) Kabaca bahsettiğim ürünler çoğunluğu milli ve yerli olsa da %100 milli ve yerli değil ama üretim, ihraç etme modernize etme gibi kritik konularda tamamen BİZim irademizde. Diğer parçaları(Motor, yazılım, aviyonik sistemler) da millileştiriiyor. Evet saman da ithal ettik, soğan da, ekonomimiz de problemli vs. Keşke tüm konu başlıklarında her zaman hep olumlu gelişmeleri ortaya koyabilsek. Gelişmiş ülkelerin 90 yılda aldığı nitelikli teknolojiyi 15-20 yılda almamız tabi ki gerçekci değil ama kritik teknolojilerde yarışa dahil oluyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iyi de ~ 5 yıl önce
Senin mantığınla bakarsak şu an F16 muadili bir jet üretiyor olmamız gerek. Ne zaman başladı sözde F16 üretimi? Jetin J!sini yapamadık hala. Hatırlarsan F16 sözde üretimi 1980 yılında başlamıştı. Daha teleskobun yok iken Uzay Ajansı falan kurmak iş değil. Sen de biliyorsun ama yazıyorsun. Neden?
??? ~ 5 yıl önce
En basit şeyleri yapamayıp da uçak,helikopter,araba,motor,jet falan yapmak nasıl bir şey anlayan var mı? Gönül ister de daha ampul yapamıyoruz neredeyse herşeyi ithal ediyoruz. Sallarken biraz usturuplu olsalar karşılarında çocuk yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000