10 Mart 2022, Perşembe 12:21:12

Türkiye'nin Uzay Programıyla İlgili Önemli Açıklamalar

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nin Erzurum'da düzenlediği Doğu Anadolu Kariyer Fuarı'nda (DAKAF), öğrencilerle buluştu. Yıldırım, 2029'da Ay'a insansız araç gönderileceğini söyledi.
  • Siz ne yiyip içiyorsunuz insanlar aç siz uzay diyorsunuz
  • Askıda fatura askıda ekmek varken Ay haberi güzel oldu.Bu milletin buna ihtiyacı vardı.Tşkler
  • Türk gitsin uzay istasyonunda 1 hafta 10 gün kalsın demiş. Sanki herşey dahil paket tur, minibar her gün dolduruluyorsa ben de giderim.
  • sen seyir et artık başımıza düşürecekler tımarhanede son saat
  • Abi benim JFK yatıyı almışlar. 6 kare ay yatı var. Ooooo bro bana mars gitgel dökülmüş. Dönüş pass. Yatı yasakmış.... Ama Kabin gidiş dönüş görevli. Her zamanki gibi....
  • dhmi yıllarındaki deneyimine bakın çünkü orası çok önemli !
  • Erzurum’da olmasi mantikli olmus ta devletimizin karari ile demesi yanlis olmus, cumhurbaskanimizin karari ile demesi lazimdi
  • Seni oraya torpille atayanlar sayesinde ülke ekonomik,sosyal, toplumsal her yönden iyice kötüye gidiyor,saman,buğday,nohut, mercimek akla ne gelirse ithal ediliyor,doktorlara giderlerse gitsinler deniyor,yetişmiş insan yok olanlar da elden kaçırılıyor,bütçe desen komedi,teknolojik hiçbir şeyi patentiyle yapamıyoruz,mühendislik,sanayi, hammadde konularında da haliyle dışa bağımlıyız ama uzaya çıkacağız,aya ineceğiz öyle mi? Damat ne diyordu,uzaya yol yapacağız desek ona da inanırlar,para ve çıkar için yiyen çok tabii hamdolsun...
  • Yavaş gönderin çarpmasın...
  • Şaka gibi :)

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nin Erzurum'da düzenlediği Doğu Anadolu Kariyer Fuarı'nda (DAKAF), öğrencilerle buluştu.

Atatürk Üniversitesi'nin ev sahipliğinde, 9 üniversitenin paydaşlığıyla bugün törenle başlayan DAKAF'ta Türkiye Uzay Ajansı'nın çalışmaları hakkında bilgi veren Yıldırım, "Öyle bir noktaya doğru gidiyoruz ki artık uzayda olmadan dünyada önemli işler yapmak, büyük işler yapmak mümkün olmayacak. Bölgesel, dünyaya hitap etmeyen bazı şeyler devam edecektir. Eğer biz bununla yetineceksek 'eh uzaya çıkmasak da olur' diyebiliriz. Ama Türkiye bununla yetinemez. Türkiye mutlaka dünyada söz sahibi ülke olmak istiyorsa uzayda çok güçlü bir şekilde temsil edilmek zorundadır. Zaten bu maksatla Uzay Ajansı kuruldu. Bizim faaliyetimiz bunun üzerinedir" dedi.

Uzay teknolojilerinde 2'nci ligde yer alan Türkiye'yi birinci lige yükseltmek için çalıştıklarını anlatan Yıldırım, en önemli hedeflerinden bir tanesinin bölgesel bir konumlama sistemi oluşturmak olduğunu bildirdi. Bölgesel konumlama sisteminin Türkiye için önemli bir adım olacağının altını çizen Yıldırım, bu zor projeyi gerçekleştirmek için çalıştıklarını kardeş ve dost ülkelerle beraber bu sistemi kullanmayı hedeflediklerini söyledi.

"10 YILA UZAYA İNSAN GÖNDEREMEYİZ"

Türkiye Uzay Ajansı'nın ay programının çok merak edildiğini ve bir çok kişi tarafından doğru anlaşılmadığını vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi:

"Ay programımız, yoğun bir şekilde çalıştığımız çok önemli bir program. Birçok kişi tarafından doğru anlaşılmamış, doğru anlaşılsın istiyorum. Aya insan göndereceğimizi zannedenler var. Böyle bir şey yok. Bizim insanlı uzay uçuşlarımız ilk 10 senelik programda mevcut değil, yapamayız. Çok zor bir iştir. İnsan işin içine girince çok zor bir iş. Belki ileriki 10 yıllık programlarda gündeme alınabilir. Dolayısıyla ay programımız insansız olacak ve sonuçta asıl hedef 2029 yılında aya bir yumuşak inişle bir gezen araç indirmek. Bilimsel veri toplayacak araç indirmek ve bu veriyi ülkemize ulaştırmak. Bu söylendiği kadar kolay değil, çok zor bir iş. Türkiye, gerçekten de bunu başardığı takdirde kendisini çok farklı bir yerde bulacağı bir iş. Zor işler uğraşarak deneyerek gerçekleşir."

HEDEF: UZAYA TÜRK GÖNDERMEK

Ajansın diğer misyonunun da bir Türk bilim insanını uzaya göndermek olduğunu belirten Yıldırım, bu konuda çalışmaların sonuna geldiklerini ve karar alma safhasında olduklarını söyledi. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanına sunum yapacağını ifade eden Yıldırım şöyle devam etti:

"Devletimizin kararıyla bu işin sözleşmesini yaparak astronot seçim sürecine başlamayı bekliyoruz. Bu konuda tecrübemiz olmadığı için, daha önce Türk vatandaşının uzaya gitmesi gerçekleşmedi. Şu ana kadar dünyada 600'e yakın kişi uzaya çıkmış, uzay istasyonuna giden kişi sayısı ise yaklaşık 250."

"Bizim hedefimiz bilim insanımız bilim misyonuyla uzay istasyonuna gitsin. 1 hafta, 10 gün kalarak bizim camiamızın istediği bazı deneyleri farklı disiplinlerde deneyleri gerçekleştirsin. Orası yer çekimsiz bir ortam. Orada çok kıymetli deneyler yapılabilir."

Türkiye'nin Uzay Programıyla İlgili Önemli Açıklamalar

Yorumlar Tüm Yorumlar (42)

Yuh ~ 2 yıl önce
Siz ne yiyip içiyorsunuz insanlar aç siz uzay diyorsunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 2 yıl önce
Askıda fatura askıda ekmek varken Ay haberi güzel oldu.Bu milletin buna ihtiyacı vardı.Tşkler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilen ~ 2 yıl önce
Türk gitsin uzay istasyonunda 1 hafta 10 gün kalsın demiş. Sanki herşey dahil paket tur, minibar her gün dolduruluyorsa ben de giderim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zaralı ~ 2 yıl önce
sen seyir et artık başımıza düşürecekler tımarhanede son saat

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bizim astronotlara gün doğdu ~ 2 yıl önce
Abi benim JFK yatıyı almışlar. 6 kare ay yatı var. Ooooo bro bana mars gitgel dökülmüş. Dönüş pass. Yatı yasakmış.... Ama Kabin gidiş dönüş görevli. Her zamanki gibi....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dhmi ~ 2 yıl önce
dhmi yıllarındaki deneyimine bakın çünkü orası çok önemli !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uay ~ 2 yıl önce
Erzurum’da olmasi mantikli olmus ta devletimizin karari ile demesi yanlis olmus, cumhurbaskanimizin karari ile demesi lazimdi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sallamak serbest ~ 2 yıl önce
Seni oraya torpille atayanlar sayesinde ülke ekonomik,sosyal, toplumsal her yönden iyice kötüye gidiyor,saman,buğday,nohut, mercimek akla ne gelirse ithal ediliyor,doktorlara giderlerse gitsinler deniyor,yetişmiş insan yok olanlar da elden kaçırılıyor,bütçe desen komedi,teknolojik hiçbir şeyi patentiyle yapamıyoruz,mühendislik,sanayi, hammadde konularında da haliyle dışa bağımlıyız ama uzaya çıkacağız,aya ineceğiz öyle mi? Damat ne diyordu,uzaya yol yapacağız desek ona da inanırlar,para ve çıkar için yiyen çok tabii hamdolsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yavaş ~ 2 yıl önce
Yavaş gönderin çarpmasın...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Şaka mı ~ 2 yıl önce
Şaka gibi :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000