29 Ağustos 2018, Çarşamba 08:37:53

Türkiye'nin F-35'i ilk uçuşunu yaptı

Türk Silahlı Kuvvetleri ( TSK ) F-35 uçağı ile ABD'deki ilk uçuşun gerçekleştirildiğini açıkladı.
  • önünde foto çektirip mutlu olan subaylar!
  • yaşasın Amerika. Amerika,Amerika.
  • İyi güzel uçtunda vermicez diyor adam nokcek şimdi?
  • Bu gururu %100 yerli ürettigimiz milli ucaklarimizla yasayacagimiz günleri sabirla bekliyoruz. Tek yolu da "Tam bagimsiz Türkiye"den gecer.

Türk Silahlı Kuvvetleri ( TSK ) F-35 uçağı ile ABD'deki ilk uçuşun gerçekleştirildiğini açıkladı.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türk pilotlarının ABD'de devam eden eğitimleri kapsamında pilotumuz tarafından ilk F-35 uçuşu, 28 Ağustos 2018 tarihinde gerçekleştirilmiştir" ifadesi yer aldı.

Ne olmuştu?

Türkiye'nin program ortağı da olduğu F-35 Projesi kapsamındaki ilk uçağın teslimatı, Teksas-Fort Worth'te haziran ayında düzenlenen törenle gerçekleşmişti.

Teslim alınan F-35'lerin Arizona'da yer alan Luke Hava Üssü'nde görevlendirilmesinin ardından da savaş uçağı pilot  eğitimlerinde kullanılması planlanmıştı. 3 ve 4'üncü uçakların Mart 2019'da teslim edilmesi öngörülürken, Türk pilotların eğitimi süresince bu uçaklar ABD'de kalacak.

Ancak ABD ile yaşanan papaz Brunson krizinin ardından ABD Başkanı Donald Trump'tan Türkiye'ye F-35'lerin teslimatını durdurmak için hazırlanan ve Senato'dan geçen tasarıyı onaylamıştı.

ABD Başkanı Trump'ın bütçe tasarısını onaylamasıyla birlikte Türkiye'ye yönelik F-35 savaş uçaklarının teslimatları da geçici olarak durdurulmuştu. Tasarının maddeleri içinde Savunma Bakanlığı'nın, Trump'ın onayının ardından 90 gün içinde Türkiye'ye dair bir raporu Kongre'ye sunmasını öngörüyor.

Buna göre, Türkiye'nin ABD'den alacağı F-35'leri, Rusya'dan alacağı S-400 savunma sistemiyle birlikte kullanmasının ABD savunma sistemine bir zarar getirip getirmeyeceği araştırılacak. Bu süre zarfında da Türkiye'ye teslimat yapılmayacak. Ancak Türk pilotların ABD'de aldığı eğitimlere devam edilecek.

Türkiye'nin projedeki rolü ne?

Türkiye, dünyanın önde gelen silah üreticisi Lockheed Martin tarafından geliştirilen Müşterek Taarruz Programı kapsamındaki beşinci nesil savaş uçağı F-35 Lightning II projesine 2002 yılında dahil oldu.

Ankara, F-35 savaş uçaklarının bazı parçalarını tedarik etmesinin yanı sıra filosuna eklemek için 116 adet uçak sipariş etti. Bu uçaklar için yapılacak toplam ödemenin 25 milyar dolar olduğu açıklandı.

F-35 projesinin web sitesinde yer alan bilgiye göre, bu projenin Türkiye'deki şirketlere toplam katkısı yaklaşık 12 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Projenin tedarikçileri arasında ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, AYESAŞ, Alp Havacılık, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) gibi şirketler yer alıyor.

Türkiye'nin F-35'i ilk uçuşunu yaptı

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

yazık ~ 6 yıl önce
önünde foto çektirip mutlu olan subaylar!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
737 ~ 6 yıl önce
Sabır
Gurur ~ 6 yıl önce
Pilotlarimizla gurur duyuyoruz.. Hepsine Masallah.. Biraz calissaydin da adam olaydin sakirrrr
USA ~ 6 yıl önce
yaşasın Amerika. Amerika,Amerika.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Trumpi ~ 6 yıl önce
İyi güzel uçtunda vermicez diyor adam nokcek şimdi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 6 yıl önce
Bu gururu %100 yerli ürettigimiz milli ucaklarimizla yasayacagimiz günleri sabirla bekliyoruz. Tek yolu da "Tam bagimsiz Türkiye"den gecer.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Jetpac ~ 6 yıl önce
Yerli mali yurdun mali herkes onu kullanmali yerli mali haftasi nezamandi acaba
Yerli malı mı kaldı? ~ 6 yıl önce
Şimdi yerli malı haftası yapsanız acaba çocuklar yanında hangi yerli malını getirecek okula? Ülkede herşey ithal malı olmuş.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000