07 Ocak 2022, Cuma 14:26:20

Türkiye'nin biyoyakıt merkezi açıldı

Biyoekonomi Odaklı Kalkınma için Entegre Biyorafineri Konsepti Projesi (INDEPENDENT) kapsamında hayata geçirilen Avrupa’nın ilk ve tek Karbon Negatif Biyorafineri Tesisi resmen açıldı.
  • Oooo ünlü ben açtım pozu.İşiniz gücünüz şov
  • Bırakın artık bu yerli ve milli palavralarını,daha patenti bize ait en basit teknolojik şeyi yapamıyoruz,bu tesisteki tüm elektronik malzemeler,nakineler,icatların hepsi ithal bunlar hala yalan hala koltuk ve çıkar derdindeler!

Biyoekonomi Odaklı Kalkınma için Entegre Biyorafineri Konsepti Projesi (INDEPENDENT) kapsamında hayata geçirilen Avrupa’nın ilk ve tek Karbon Negatif Biyorafineri Tesisi resmen açıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Avrupa’nın ilk ve tek karbon negatif biyorafineri tesisinin açılışına katıldı. Bakan Varank açılışta; Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla yosun bazlı biyoyakıtının bu tesislerde üretileceğinin müjdesini verdi.

Bakan Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile birlikte turbo-jet motoruna yosun bazlı üretilen biyoyakıt ekleyerek motorun çalıştırılmasının testini yaptı. Varank açılışta; Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla yosun bazlı biyoyakıtının bu tesislerde üretileceğinin müjdesini verdi.

‘’Bu tesis Avrupa’nın ilk ve tek karbon negatif biyorafinerisi’’

Açılışını yaptıkları proje ile ilgili de bilgi veren Varank, "Bakanlık olarak Boğaziçi Üniversitesi ve Boğaziçi Teknopark iş birliğinde geliştirilen bu nadide projeye yaklaşık 6 milyon Avro destek sağladık. Proje bu desteği sonuna kadar hak etti. Açılışını yaptığımız bu tesis, tüm dünyada, yosun biyoteknolojileri alanında çalışmalar yürüten en önemli merkezlerden biri konumunda. Sadece ürettiği ürünlerle değil, fiziki yapısıyla da yeşil bir tesis. Tesisin elektrik ihtiyacının tamamı, burada bulunan rüzgar enerjisi santralinden karşılanıyor. Bu yönüyle Avrupa’nın ilk ve tek karbon negatif biyorafinerisi" dedi.

"Tesiste üretilecek biyoyakıt enerji ihtiyacımızı önemli bir bölümünü karşılayacak"

Varank, "Ülkemizin temel ihtiyacı olan ya da cari açık verdiği birçok kritik ürün, biyoekonomi odaklı entegre üretim modeli ile burada geliştirilip üretilecek.Enerjiden tarıma, sağlıktan gıdaya geniş bir ürün yelpazesinden bahsediyoruz. Bu ürünler hiçbir fosil kaynağa bağlı olmadan, tamamen yosun tabanlı doğal kaynaklardan ve yerli imkanlarla elde edilecek. Türkiye gibi petrolde dışa bağımlı bir ülke için biyoyakıtlar ciddi bir alternatif konumunda. Bunun gibi tesislerde üretilecek biyoyakıt sayesinde enerji ihtiyacımızın önemli bir bölümünü uygun maliyetli ve güvenli bir şekilde karşılayabiliriz. Çevre dostu yapısını da düşündüğünüzde bu ürünün ülkemizde üretilip kullanılması ekonomimizde ciddi bir çarpan etkisi oluşturma potansiyeline sahip’’ ifadelerini kullandı.

TÜRK HAVA YOLLARI DA KULLANACAK

Açılışta, küçük bir turbo-jet motoru modeline biyo-yakıt ekleyerek test yapıldı. Bu tesislerde üretilen biyo-yakıtın gerçek uçuşlarda kullanılacağının müjdesini de veren Varank, "Biyo-yakıtın uçaklarda kullanılmasına yönelik çalışmalar da tüm hızıyla devam ediyor. Türk Hava Yolları burada üretilen yerli biyojet yakıtını kullanarak ilk yurtiçi uçuşunu inşallah bu yıl içinde gerçekleştirecek. Milli Teknoloji Vizyonu derken böyle işleri kastediyoruz, bunun gibi projeleri gördükçe de emin olun geleceğe daha umutla bakıyoruz" diye konuştu.

 

Türkiye'nin biyoyakıt merkezi açıldı

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

... ~ 2 yıl önce
Oooo ünlü ben açtım pozu.İşiniz gücünüz şov

Yanıtla

Kalan karakter 1000
!!! ~ 2 yıl önce
Bırakın artık bu yerli ve milli palavralarını,daha patenti bize ait en basit teknolojik şeyi yapamıyoruz,bu tesisteki tüm elektronik malzemeler,nakineler,icatların hepsi ithal bunlar hala yalan hala koltuk ve çıkar derdindeler!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mahmut ~ 2 yıl önce
Bırak şimdi, senin zoruna giden ne onu söyle? Demişsin ki "ithal icat" bu bile nasıl bir kafada olduğunu gözler önüne seriyor, metinde her şey gayet güzel açıklanmış. Senden beğenmeni beklemiyoruz, az öteye git yeter!
Emeğe saygı ~ 2 yıl önce
Biraz da insaf. Her şeye muhalefet her şeye muhalefet, ee yetti be.
Keşke anlasan ~ 2 yıl önce
Kardeşim tamam malzeme yurt dışından gelmiş olabilir ama sonuç olarak türkiyede üretiliyor dimi o zaman THY yaptığı tüm bakımları koltukları Türk olarak yapmıyor çünkü kullanılan malzemelerin hepsi yurt dışından geliyor tsı koltukları Türk malı değil o zaman senin baktığın nokta çok yanlış sen birilerini kötülemektense ülkenin büyümeye çalışmasına destek ol
Ab Türkiye Delegasyonu tweeti ~ 2 yıl önce
Bu kez AB Türkiye’nin uzmanlığından faydalanıyor!
Keşke anlasan yazana ~ 2 yıl önce
Bu ve benzeri işlerde kullanılan malzeme,ekipman vs yurtdışından gelmişse ki öyle, o zaman niye bunlara yerli ve milli diyorlar? Önce bunu sorgulayın,sorun,koltuk ve çıkar için yalan söylendiğini anlayın sonra tepki verin...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000