08 Mayıs 2008, Perşembe 08:10:17

Türkiye'deki uçaklar anayasaya aykırı!

Alman Anayasa Mahkemesi, Alman askerlerinin 2003 yılının mart ayında NATO’ya ait AWACS tipi erken uyarı uçaklarında Türkiye sınırını korumak amacıyla görev yapmış olmalarının, Alman Meclisi’nin (Bundestag) onayı olmadığı gerekçesiyle anayasaya aykırı olduğuna karar verdi.

Karlsruhe kentinde bulunan Anayasa Mahkemesi, Meclisteki Hür Demokrat Parti (FDP) grubunun şikayetini haklı bularak, Alman askerlerinin NATO müttefiki bir ülkeyi korumaya çalışırken bir çatışmanın içine çekilmeleri olasılığı bulunduğuna, Meclisin onayı olmadığı için böyle bir çatışmaya giremeyeceklerine işaret etti.

Gerhard Schröder’in başbakanlığı döneminde Alman hükümeti, AWACS uçaklarının silahsız olduğu ve rutin bir görevin söz konusu olduğu gerekçesiyle Meclisin onayının gerekmediğini savunmuştu. Irak savaşının başlamasından önce Türkiye, NATO Antlaşması’nın 5. maddesine dayanarak, sınırlarının güvenliği için NATO’dan AWACS uçaklarının Türkiye-Irak sınırında görev yapmasını talep etmiş, NATO da Türkiye’nin bu isteğine karşılık vererek, bölgeye, içlerinde Türk ve Alman askerlerinin de bulunduğu AWACS uçakları göndermişti.

Awacs

Türkiye'deki uçaklar anayasaya aykırı!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000