16 Ekim 2019, Çarşamba 15:45:30

"Türkiye'de uçak kazalarının yüzde 80'i pilot kaynaklı"

Antalya'nın Manavgat ilçesinde Ulualan mevkisinde son bir yılda tek motorlu Cessna tipi 3 eğitim uçağının yaptığı kazalarda, 4 kişi yaşamını yitirirken, 1 kişi de yaralı kurtuldu. Antalya Bilim Üniversitesi Pilotaj Bölümü Başkanı Üner Beköz, Türkiye'de uçak kazalarının yüzde 80'inin pilotaj kaynaklı olduğunu açıkladı.
  • Bu arkadaş geçenlerde gerek yok yakıt yeter diyerek motorun durmasına neden olan, 35 derecede siyah tulumla gezen, gösteriş meraklısı değil mi?
  • Merhabalar, Ben Ataberkin Babasıyım, 1 Oğlum vardı, O da yok artık, Siz Size teslim edilen canın emniyetini almadan mı uçtunuz yoksa? TC-DBO ile ilgili elinde Bakım eksiklerini gösteren kanıtmı var. Ama elimde öyle bir fotoğraf varki, Uçağa binmeden sen bile bineceğin uçağın orasına bakarsın...Siz neden bahsediyorsunuz, Bu uçak O üniteyi görsen, sen O uçağı yakardın, Hocam. Bunu da unutma..
  • Arkadaş atpl nedir bilmez ppl ile bilir kişilik yapar. Olaya gel
  • thy teknik Engelli ellerinden ve ayaklarından sonradan hasta olan 19 yaşında işe thy de başlamış calışanını performanstan 39 yaşında işten attı
  • Plt doğru söylemiş katılıyorum önce öğretmenler ve eğitim şekli adam gibi olmalı okulun adı var simülatör yok ?..??
  • Asıl amacı Haberin kapağında ki pozu vermek olan ve bunu yapabilmek adına da boş konuşan ve kendiyle çelişen bir abimiz daha.. Aynen ramazan ayında tv ye çıkıp diğer aylar kaybolan, medya görsün beni diyen hocalarla aynı.!! O bölgede olan kaza haberlerini herhangi bir haber sitesinden kopyala yapıştır şeklinde konuşacağına keşke kendi yorumuyla bir şeyler karalamış olsaydı.. Son kırıma uğrayan uçakta ise haber kaynakları ve ifade tutanaklarında 1 kişinin adı geçmesine rağmen sen kalkmış içinde pilot vardı diyerek farkında olarak veya farkında olmadan da bir pilotun belki de geleceğiyle oynuyorsun.. Henüz lisansını yenilememiş yetkisi olmayan birine de pilot denir mi bilmiyorum! Yorumlardan da anlaşılacağı üzere daha fazla tepki almadan gerekli incelemeyi ve gözlemi yapıp haberi acilen güncelleyip gerçek bir pilot gibi düşüncelerini paylaşmalısın sayın Pilotaj Bölüm BAŞKAN'ı.!!
  • Arff kardes biyerine pilot mu kacti
  • uzun zamandır ucak teknisyen calışan biri olarak kontrol etmediğim basında durmadığım baskasının yetkisi olmayan tecrubesiz teknisyenlerin işini mühürlemedim ve bunun için senelerce aşağılandım tehtid edildim işten atılma gibi sistemi bozuyorsun denmedi fakat geri adım atmadım fakat senelerce bulduğumuz son anda yakaladığımız tehlikeli işler yüzünden hep üstümüze gelip susturulduk azar işittik şef ve basteknisyenlerce kalite bölümü ve denetlemelerin tümü evraklara bakılıyor işi yapan kimler kac tecrübesiz tecrübeli yetkili teknisyen var kontrol eden yok RII işler bile bazen yetkisiz teknisyenler tarafından yapılıyor sonra boardda oturan rahat yetkili teknisyenlerce mühürlüyor 2 sene daha calışayım aman beni kimse ellemesin teknisyen genelgesi ile yetkim düşmesin maasım düşmesin yönetim teknisyen genelgesi teknisyenlere ültimaton verdi bak mühürlemessen..
  • Kıymetini bilemedi havacılık camiası
  • Güzel kardeşimiz kendince fikrini söylemiş ama boş konuşmuş.Okadar sivil havacılık kurumları var onlar bu işin araştırmasında uzman kişiler ki böyle bir asılsız söylemde bulunmazken siz hangi bilgi ve belgelere dayanarak bunları söyleyip beni ve kader ortağı arkadaşlarımı yerle bir ediyorsunuz kendinize gelin.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde Ulualan mevkisinde son bir yılda tek motorlu Cessna tipi 3 eğitim uçağının yaptığı kazalarda, 4 kişi yaşamını yitirirken, 1 kişi de yaralı kurtuldu. Antalya Bilim Üniversitesi Pilotaj Bölümü Başkanı Üner Beköz, Türkiye'de uçak kazalarının yüzde 80'inin pilotaj kaynaklı olduğunu, aynı bölgede aynı tip uçaklarla meydana gelen bu 3 kazanın ise tesadüf olduğunu söyledi. Haziran ayındaki kazadan yaralı kurtulan Bilgi Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Devrim Gün ise Cessna tipi uçakların detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini ifade etti.

Manavgat ilçesi Ulualan mevkiindeki toprak pistte son bir yıl içinde meydana gelen 3 uçak kazasında 2 pilot ve 2 öğrencisi yaşamını yitirirken, bir kişi yaralandı. Bölgedeki ilk kaza 30 Ekim 2018 tarihinde meydana geldi. Burada bulunan toprak pistten eğitim için havalanan tek motorlu Cessna 152 tipi TC KIM tescilli eğitim uçağı, Karaöz mevkiinde araziye düştü. Kazada, pilot Serkan Dilci ile beraberindeki Deniz Adalı yaşamını yitirdi.

Bölgedeki ikinci kaza ise 10 Haziran 2019 tarihinde oldu. Pilot Levent Arslan ile öğrencileri Bilgi Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Devrim Gün ve aynı üniversitede öğrenci Ataberk Gökmen'in bulunduğu tek motorlu Cessna tipi 'TC-DBO' tescilli uçak, kalkıştan hemen sonra Sorgun mevkiindeki karpuz tarlasına çakıldı. Kazada pilot Levent Arslan ve Ataberk Gökmen yaşamını yitirdi, Devrim Gün ise yaralı kurtuldu.

Son kaza ise dün meydana geldi. Ulualan mevkiindeki toprak pistten saat 11.00 sıralarında havalanan Cessna tipi tek motorlu TC- AEZ kuyruk numaralı eğitim uçağı, kalkış sırasında pistten çıktı, burnu yere sürtündü. Uçakta hasar meydana gelirken, pilot Selim Polat ile yanındaki Ersin Bilen yara almadan kurtuldu. Polat ve Bilen tedbir amacıyla hastaneye götürüldü.Kazaların hep aynı pistte ve aynı tip uçaklarla meydana gelmesi, pist ve uçak güvenliği sorusunu akla getirdi. Antalya Bilim Üniversitesi Pilotaj Bölümü Başkanı Üner Beköz, bunun bir tesadüf olduğunu söyledi.Türkiye'nin henüz havacı olma gayretinde bir ülke olduğunu kaydeden Üner Beköz, "Havacılığın genel temayüllerine çok vakıf değiliz. Bilmemiz gereken birinci konu, uçaklar sanıldığı kadar çok kaza yapmıyor. Burada ciddi bir tesadüf var. Aynı meydanda, aynı pistte aynı tip uçakların kaza yapması ciddi bir tesadüf. Ülkemizdeki uçakların tamamı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün gözetiminde ve sürekli kontrol ediliyor. Yani uçaklarda bakım sorunu var, bazı başka sorunlar var demek doğru olmaz. Kontrolü yapılmayan, yeterlilik belgesi olmayan uçağın piste girmesine dahi izin verilmez" dedi.

1942 model bir uçakla uçuş yaptığını kaydeden Üner Beköz, Türkiye'deki uçak kazalarının yüzde 70- 80'inin pilotaj kaynaklı olduğuna işaret etti. Bunun 'Pilot hata yapıyor, uçak düşüyor' anlamı taşımadığını kaydeden Beköz, "Türkiye'de, Kaza İnceleme Araştırma Kurulu var. Bu kurum kazalardan sonra detaylı çalışmalar yapıyor. Çalışmanın sonunda da kazanın nedenini açıklıyor. Biz de ondan ders çıkarıyoruz. Sivil Havacılık Genel Kurulu ve Kaza İnceleme Araştırma Kurulu çok disiplinli çalışan kurumlar. İki kurumun çıkardığı sonuçlar çok önemli" diye konuştu.

Türkiye'deki bütün meydanların genel bir bakım sorunu olduğunu vurgulayan Üner Beköz, yerel yönetimler ve diğer otoritelerin meydanların bakımına yeterince ilgi göstermediğini söyledi. Bu meydanda yapılan işin genel havacılık olduğuna dikkati çeken Beköz, "Genel havacılık yeterince ilgi görmüyor. Bu nedenle bir durum, kaza söz konusu ise biz buna pilot sorumluluğu diyoruz" dedi.Manavgat'ta meydana gelen son olayın ise bir kaza olmadığını, kırım olduğunu aktaran Beköz, "Burada can kaybı ve yaralanma yok. Dolayısıyla bir kaza değil, kırımdır. Rüzgar nedeniyle uçak bulunduğu yerde ters dönmüş. Genel havacılıkta, havacılık yapılacak yerlerin otoriteler tarafından belirlenmesi lazım. Orası doğru yer midir, değil midir, rüzgar alır mı almaz mı, zaman içinde şartlar değişmiş midir? Bunun iyi belirlenmesi lazım. Bu alanda uçmak, tamamen pilot arkadaşlarımızın sorumluluğudur. Rüzgarın azizliğinden meydana gelmiş bir kırımdır. Bu alanda daha önce de iki kaza meydana geldi. Ancak bu kazaların sonuçlarını da bu meydana yükleyemeyiz" diye konuştu.

Pistin toprak olmasının kaza nedeni olmadığını belirten Beköz, "Doğru pist diye bir şey yok. Nereye iniş yapılacağı, nereden kalkış yapılacağına pilot karar verir. Pistin toprak, çim ya da beton olması gerekmiyor. Ancak bakımlı meydanların olmasını isteriz. Bu pistin toprak olması kaza nedeni değildir" dedi.

Aynı meydanda aynı tip uçakla 3 kazanın meydana gelmesinin de tamamen tesadüf olduğuna işaret eden Üner Beköz, şöyle konuştu: "Bu 3 kazadaki uçaklar belli bir markaya ait. Bu uçaklar üretildikleri tarihten bu yana 50 milyon saat uçuş yapmışlar. Son derece güvenli uçaklar. Dünyadaki en güvenli uçaklar olarak kabul ediliyorlar. Bu nedenle dünyada en çok bu uçaklar kullanılıyor. Başka uçaklar olsaydı, belki daha korkunç kırımlar, kazalar olabilirdi. Uçakların tipinden dolayı kaza oluyor diye bir şey kabul etmemiz mümkün değil.

Bilgi Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Devrim Gün ise bu kazanın tesadüf olmadığını savundu. Kendisinin haziran ayında meydana gelen kazadan yaralı kurtulduğunu hatırlatan Gün, "Bu uçaklar çok detaylı bir şekilde incelenmeli. 'Düşen uçaklarda düşük kaliteli yakıt mı kullanılıyor, yoksa bakımları mı tam yapılmıyor' ister istemez bu sorular akla geliyor. Bunlar teknik konular ve kazalar bu yönleriyle araştırılmalı" dedi. (Haberler)

"Türkiye'de uçak kazalarının yüzde 80'i pilot kaynaklı"

Yorumlar Tüm Yorumlar (42)

Low fuel üner ~ 2 yıl önce
Bu arkadaş geçenlerde gerek yok yakıt yeter diyerek motorun durmasına neden olan, 35 derecede siyah tulumla gezen, gösteriş meraklısı değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ahmet Gökmen ~ 4 yıl önce
Merhabalar, Ben Ataberkin Babasıyım, 1 Oğlum vardı, O da yok artık, Siz Size teslim edilen canın emniyetini almadan mı uçtunuz yoksa? TC-DBO ile ilgili elinde Bakım eksiklerini gösteren kanıtmı var. Ama elimde öyle bir fotoğraf varki, Uçağa binmeden sen bile bineceğin uçağın orasına bakarsın...Siz neden bahsediyorsunuz, Bu uçak O üniteyi görsen, sen O uçağı yakardın, Hocam. Bunu da unutma..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ppl ~ 4 yıl önce
Arkadaş atpl nedir bilmez ppl ile bilir kişilik yapar. Olaya gel

Yanıtla

Kalan karakter 1000
thy ~ 4 yıl önce
thy teknik Engelli ellerinden ve ayaklarından sonradan hasta olan 19 yaşında işe thy de başlamış calışanını performanstan 39 yaşında işten attı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Emekli kaptan ~ 4 yıl önce
Plt doğru söylemiş katılıyorum önce öğretmenler ve eğitim şekli adam gibi olmalı okulun adı var simülatör yok ?..??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fo ant ~ 4 yıl önce
Asıl amacı Haberin kapağında ki pozu vermek olan ve bunu yapabilmek adına da boş konuşan ve kendiyle çelişen bir abimiz daha.. Aynen ramazan ayında tv ye çıkıp diğer aylar kaybolan, medya görsün beni diyen hocalarla aynı.!! O bölgede olan kaza haberlerini herhangi bir haber sitesinden kopyala yapıştır şeklinde konuşacağına keşke kendi yorumuyla bir şeyler karalamış olsaydı.. Son kırıma uğrayan uçakta ise haber kaynakları ve ifade tutanaklarında 1 kişinin adı geçmesine rağmen sen kalkmış içinde pilot vardı diyerek farkında olarak veya farkında olmadan da bir pilotun belki de geleceğiyle oynuyorsun.. Henüz lisansını yenilememiş yetkisi olmayan birine de pilot denir mi bilmiyorum! Yorumlardan da anlaşılacağı üzere daha fazla tepki almadan gerekli incelemeyi ve gözlemi yapıp haberi acilen güncelleyip gerçek bir pilot gibi düşüncelerini paylaşmalısın sayın Pilotaj Bölüm BAŞKAN'ı.!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SNN ~ 4 yıl önce
Arff kardes biyerine pilot mu kacti

Yanıtla

Kalan karakter 1000
teknik ~ 4 yıl önce
uzun zamandır ucak teknisyen calışan biri olarak kontrol etmediğim basında durmadığım baskasının yetkisi olmayan tecrubesiz teknisyenlerin işini mühürlemedim ve bunun için senelerce aşağılandım tehtid edildim işten atılma gibi sistemi bozuyorsun denmedi fakat geri adım atmadım fakat senelerce bulduğumuz son anda yakaladığımız tehlikeli işler yüzünden hep üstümüze gelip susturulduk azar işittik şef ve basteknisyenlerce kalite bölümü ve denetlemelerin tümü evraklara bakılıyor işi yapan kimler kac tecrübesiz tecrübeli yetkili teknisyen var kontrol eden yok RII işler bile bazen yetkisiz teknisyenler tarafından yapılıyor sonra boardda oturan rahat yetkili teknisyenlerce mühürlüyor 2 sene daha calışayım aman beni kimse ellemesin teknisyen genelgesi ile yetkim düşmesin maasım düşmesin yönetim teknisyen genelgesi teknisyenlere ültimaton verdi bak mühürlemessen..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Senin ~ 4 yıl önce
Kıymetini bilemedi havacılık camiası

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Anladık nükteyi ~ 4 yıl önce
:))
Emekli TK Kaptan ~ 4 yıl önce
Güzel kardeşimiz kendince fikrini söylemiş ama boş konuşmuş.Okadar sivil havacılık kurumları var onlar bu işin araştırmasında uzman kişiler ki böyle bir asılsız söylemde bulunmazken siz hangi bilgi ve belgelere dayanarak bunları söyleyip beni ve kader ortağı arkadaşlarımı yerle bir ediyorsunuz kendinize gelin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kes sesini ~ 4 yıl önce
Emekli olmuşsun bitmiş artik
kes sesini diyene ~ 3 yıl önce
aklı başında adam zaten kesiyor sesini sen seninkine bak ota böceğe konuşuyor
black ~ 3 yıl önce
arkadaşımız bu meseleyi epey düşünmüş enteresan ben hep altimetrenin sorumlu olduğunu düşünürdüm ama uçağa komuta edenin sorumlu olacağı hiç aklıma gelmemişti bravo tebrik ediyoruz

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000