23 Nisan 2017, Pazar 13:20:34

Türkiye'de ihracat uçuşa geçti

Türkiye'de 2002-2016 döneminde taşımacılığın önemli yollarından biri haline gelen havayoluyla yapılan ihracat söz konusu dönemde 2,3 milyar dolardan 17,7 milyar dolara ulaştı.
  • ülke mi? siz iyi ihracat yapıyormuşsunuz
  • iyi de ya ithalat ne oldu peki ? ihracat uçuşa geçtiyse ithalat ne oldu allah bilir!
  • Patates soğan ihracati iyi. Katma degerli urune gerek yok. Beyaz yakali, egitimli insanlarin ileri demokrasiden korkmalarindan dolayi yurtdisina ihracatlari tamamlaninca, 2023 hedefine yaklasilmis olacak. Buyuksun Turkiye, dunya cekemiyor seni, kopruler iyi oldu, komur ve makarna sektoru tirmanista. Damat a da bol enerji lazim.
  • Biz hava kargo işinde son yıllarda biraz atılım yaptık. Özelikle yaş sebze ve meyve ihracatında hava kargo daha hızlı ulaştırma birde bozulmayı önleme için tercih ediliyor. Birde filomuz yeterlimi bilmiyorum.THY nin elinde 11 adet kargo uçağı var geniş gövde yolcu uçak sayısıda arttı bu durum kargo taşımacılığında biraz katkı sağlar
  • Bağımsız olması gereken kurumlar dahi sempatiklik olsun diye 2002 öncesi rakamları kullanıyor. İyiye iyi deniyor zaten ama sıktınız artık, yeter konuda aynı üslup.
  • Böyle haberler yapmayın lütfen arkadaşlar Eski seseka müdürü hiç istemez yerli yabancı uluslararası evrenlerarası her türlü her zaman her yerde her alanda her kasabada her yerleşik her türlü mahkemelere gider süründürür sizi;)
  • CARGO PERSONELİNEDE KADRO VERSELER PARA KAZANDIRIYORUZ KARDEŞİMMMM
  • He valla, karafenizdede petrol bulundu, Katar 100 milyar dolar, Suudiler 500 milyar dolar yatirim yapacakmis, kisi badi millingelir 35000 dolar olmus
  • Bor madenlerimizi yedirtmeyiz.
  • padisahim cok yasa !! az kaldi avrupayi dize getirmemize.2002 tarihi bir kahramanin dogusuydu tebrikler airporthaber guzel noktaya deginmissiniz

Türkiye'de 2002-2016 döneminde taşımacılığın önemli yollarından biri haline gelen havayoluyla yapılan ihracat söz konusu dönemde 2,3 milyar dolardan 17,7 milyar dolara ulaştı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden derlenen bilgilere göre, 2002 yılından sonraki ulaştırma politikalarıyla tüm vatandaşların kullanma imkanına kavuştuğu havayolu, ihracat için de önemli bir kanal oldu.

Türkiye, son 15 yılda ihracatını 36 milyar 60 milyon dolardan yaklaşık 4 katına çıkararak 142,5 milyar dolara yükseltti. Havayoluyla ihracat tutarı son 15 yılda 7,5 katına çıktı. 2002 yılında 2,3 milyar dolar olan havayolu ile ihracat tutarı, geçen yıl sonunda 17,7 milyar doları aştı. Söz konusu dönemde karayoluyla gerçekleştirilen ihracat ise 16,4 milyar dolardan 44,8 milyar dolara yükseldi.

Denizyoluyla ihracat tutarı da 2002 yılında 17 milyar dolarken, geçen yıl sonu itibarıyla 78 milyar doları aştı. Demiryolu ile ihracat tutarı ise aynı dönemde dalgalı bir seyir izledi. 2002'de ihracatın 249,4 milyon dolarını demiryolları üzerinden gerçekleştirilirken, bu tutar 2008'de 1,3 milyar dolara kadar yükseldi, ancak geçen yıl sonu itibarıyla 641 milyon dolara kadar geriledi.

"Hava kargo vazgeçilmez"

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, özellikle Türk Hava Yolları'nın sefer ve destinasyon sayısındaki artışın hava kargo kapasitesine pozitif etki ettiğine işaret etti.

Eldener, havayolu yolcu sayısındaki artışa paralel olarak yolcu uçaklarındaki taşıma kapasitesinin de arttığını belirterek, havayollarının, kargo kapasitelerini doldurabilmek için ihracatçılara fırsatlar sunduğunu söyledi. Eldener, şunları kaydetti:

"Havayolunun halkın yolu olması sürecinde navlun maliyetleri çok düştü. Bu ihracatçının hava kargo bedellerinden ürkmemesini sağladı. Sol şeritte giden bir ekonomide hava kargo vazgeçilmez taşıma modu haline geldi. Türkiye'de geçen yılki ihracatın yaklaşık yüzde 11'i havayoluyla gerçekleştirildi. Türkiye'nin çevresindeki bazı ülkelerde yaşanan güvenlik sorunları da kara, demir ve denizyoluyla ihracata olumsuz etki etti. Suriye ve Irak'taki problemler nedeniyle Suudi Arabistan, Katar ve Dubai gibi ülkelere ihracatın önemli bir kısmı havayoluyla gerçekleştirilir oldu."

Eldener, elektronik ticarette de hızlı teslimat nedeniyle havayoluyla taşımacılığın tercih edildiğini vurgulayarak, "Türkiye Afrika'nın iç kısımlarında dahi çok büyük anlaşmalara imza attı. Söz konusu coğrafyaya deniz, demir veya karayolu ile ulaşmak çok fazla mümkün değil. Bu sebeple Afrika'ya havayoluyla ihracat gelecekte artacaktır." değerlendirmelerinde bulundu.

Türkiye'de ihracat uçuşa geçti

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

dubai ~ 7 yıl önce
ülke mi? siz iyi ihracat yapıyormuşsunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ithalat ? ~ 7 yıl önce
iyi de ya ithalat ne oldu peki ? ihracat uçuşa geçtiyse ithalat ne oldu allah bilir!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hedef 2023 ?!? ~ 7 yıl önce
Patates soğan ihracati iyi. Katma degerli urune gerek yok. Beyaz yakali, egitimli insanlarin ileri demokrasiden korkmalarindan dolayi yurtdisina ihracatlari tamamlaninca, 2023 hedefine yaklasilmis olacak. Buyuksun Turkiye, dunya cekemiyor seni, kopruler iyi oldu, komur ve makarna sektoru tirmanista. Damat a da bol enerji lazim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hava kargo ~ 7 yıl önce
Biz hava kargo işinde son yıllarda biraz atılım yaptık. Özelikle yaş sebze ve meyve ihracatında hava kargo daha hızlı ulaştırma birde bozulmayı önleme için tercih ediliyor. Birde filomuz yeterlimi bilmiyorum.THY nin elinde 11 adet kargo uçağı var geniş gövde yolcu uçak sayısıda arttı bu durum kargo taşımacılığında biraz katkı sağlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Valla ~ 7 yıl önce
Valla 10-20 uçakla 17 milyar dolar havadan ihracat gerçekleştiriliyorsa mükemmel bir ihracat yoluymuş. Karadan daha güvenli.
2002 ~ 7 yıl önce
Bağımsız olması gereken kurumlar dahi sempatiklik olsun diye 2002 öncesi rakamları kullanıyor. İyiye iyi deniyor zaten ama sıktınız artık, yeter konuda aynı üslup.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bence eğlenceli ~ 7 yıl önce
Siz değil miydiniz mevcut ekonomi için öldük bittik edebiyatı yaparken, 2002 yılından önceki dönemleri övüp duran? Şimdi neden şikayet ettiğinizi anlayamadım? Bilmeyenler için 2001 yılındaki krizde dolar bir gecede iki katına çıktı.Yapılan bu örtülü devalüasyon ile TL’nin değeri %40 civarında düştü. Gecelik faizler %6200'e fırladı. Devletin borcu da 29 katrilyon TL artmıştı.
İzmir'in dağları ~ 7 yıl önce
Böyle haberler yapmayın lütfen arkadaşlar Eski seseka müdürü hiç istemez yerli yabancı uluslararası evrenlerarası her türlü her zaman her yerde her alanda her kasabada her yerleşik her türlü mahkemelere gider süründürür sizi;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kılıç ~ 7 yıl önce
hiç değilse eski ssk müdürünün oğlunun genç yaşında gemicikleri yok ve babasını arayıp da bıbıcım demedi ve evinden sıfırlanacak milyon eurolar çıkmadı...
nato mermer ~ 7 yıl önce
hahaa doğru sıarada uefa,tema,ıcao varmış. denge ayakta,hazım kafada başlar.
THYCARGO ~ 7 yıl önce
CARGO PERSONELİNEDE KADRO VERSELER PARA KAZANDIRIYORUZ KARDEŞİMMMM

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cartgo ~ 7 yıl önce
söyle kargodaki fetocu uzman,şef ve müdürlere onlar size kadro versin.
Dogru ~ 7 yıl önce
He valla, karafenizdede petrol bulundu, Katar 100 milyar dolar, Suudiler 500 milyar dolar yatirim yapacakmis, kisi badi millingelir 35000 dolar olmus

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bor Bor Bor ~ 7 yıl önce
Bor madenlerimizi yedirtmeyiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
geçti... ~ 7 yıl önce
geçti borun pazarı sür eşeği Niğde'ye. Atı çalan üsküdarı geçti, doğrusu buydu heralde?
ver mehteri ~ 7 yıl önce
padisahim cok yasa !! az kaldi avrupayi dize getirmemize.2002 tarihi bir kahramanin dogusuydu tebrikler airporthaber guzel noktaya deginmissiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne sandın ~ 7 yıl önce
Yıllarca yapay sorunlarla engellenmiş Türkiye, şimdiki iktidar sayesinde gerçek gücüne kavuşuyor. Çekemiyorsanız anten taktırın.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000