03 Eylül 2013, Salı 15:01:16

TÜRKİYE HAREKETE GEÇTİ

Türkiye yerli helikopter ve yerli tank projelerinin ardından yerli uçak üretimi için de harekete geçti...
  • Cari açığı kapatmak için uçak yapacakmışız. Yerli uçak yapsak içindeki komponentleri yine dışarıdan alacağız, bir şey değişmeyecek. Bakan Bey'in danışmanlarından biri okuyorsa iletiverirse seviniriz, Hürkuş'un komponentlerinin üreticileri hangi ülkedenmiş bakıversinler. Sadece gövdeyi kendimiz üretirsek cari açık hikayesi aynı kalacak.
  • Sayın bakanım ;sayın vekilim birazda iskur daki issiz pilotları araştırsanız.? Filolardaki yabancı pilotların sahte evliliklerle turk vatandaşı olmaya çalıştığını araştırsanız ?
  • Şimdi biri çıkacak ; Ruslar yıllardır satamıyorr vay anam vaaayy, nasıl olacakmış yerli uçaaakk, daha motor bilee yapamıyoruuzzz vay vay vay hacivatım karagözüm. İroni bir yana kutluyorum bu projeyi başlatanları. Adım atmakla başlar herşey.
  • Lütfen fırsat bulursanız Brezilya ve Embraer'in hikayesini okuyunuz. Önce teknik liseler sonra üniversiteler sonra teknoloji merkezi ve parelelinde yan sanayi sonrasında fabrika... 10 yıla yayılan bir proje, yapabiliriz ama bitiş çizgisinden başlayamayız, başlangıç çizgisinden başlamaya ve prensipli şekilde ilerleyeceksek neden olmasın..
  • Saab ilk olarak A 310 u üretmişti. Sonra planlarini caldilar. Onun gerçek adi da "istikbal" idi.
  • Yapında sizde bizde rahat edelim. Her allahın günü aynı haberler, icraat yok. Hakaret edecek kelime bulamıyorum artık. Yalancılar ordusu siziii.
  • Türkiye bu işe bir yerinden başlamalıdır.
  • Saab ile yerli! Saab Osmanlı zamanında Bursa'da kurulmuştur.Kurucusu Abdülkadir Bey'dir.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında yerli uçakla ilgili sunum yaptıklarını belirterek, “Bakanlar Kurulu da prensip olarak böyle bir projenin başlatılmasının uygun olacağı kararını verdi” dedi.
Bakan Yıldırım, TRT Haber’de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Havacılıkta gelinen noktaya ilişkin bilgi veren Yıldırım, Türkiye’nin son 10 yılda bu alanda ezber bozan bir ülkeye dönüştüğünü söyledi. Türkiye’nin uçak ve parça alımına son 10 yılda 18 milyar dolar ödediğini ifade eden Yıldırım, “Buna karşılık dışarıya ihracatımız 3,5 milyar dolar. Yani 14,5 milyar dolar, havayolu araçları veya malzemeleri için ödemişiz. Cari açığı düşürmek için mutlaka uçağımızı, uydumuzu yapmamız gerekir” diye konuştu.

Yerli uçak üretimine ilişkin çalışmaya da değinen Yıldırım, dün Bakanlar Kurulu toplantısında yerli uçakla ilgili sunum yaptığını belirtti. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yerli uçağın yapımıyla ilgili üç yıldır süren çalışmalarımız vardı. Gelinen noktayla ilgili Bakanlar Kurulu’na bilgi verdik. Yerli uçağı nasıl yapacağız, hangi tip uçak yapacağız, ne kadar zamanda nerede yapacağız, kime satacağız? Bunların bütün ayrıntılarını dünyadaki gelişmeleri de dikkate alarak bakan arkadaşlarımıza anlattık. Aynı şekilde uydu üretimi ve uzay araçları için de sunum yaptık. Başbakanımız yerli uçak projesinin vakit kaybetmeden hayata geçirilmesini istiyordu. Bakanlar Kurulu da prensip olarak böyle bir projenin başlatılmasının uygun olacağı kararını verdi.”

“3 SAATE YAKIN UÇUŞ YAPABİLECEK"

Bakan Yıldırım, yerli uçak yapımının öneminin altını çizerek, Bakanlar Kurulu’nda Türkiye’nin neden yerli uçak yapması gerektiğini ortaya koyduklarını dile getirdi. Yıldırım, şunları kaydetti:

“Türkiye eğer 2023’te dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olacaksa mutlaka bu sektöre girmesi gerekir. Çünkü bu sektörün çarpan etkisi yüksek. Uçak yaptığınız zaman birçok imalatçıyı harekete geçirirsiniz. Yani bire yedi. Buraya bir yatırım yaptığınız zaman 7 kat yatırımı da harekete geçiriyorsunuz. Teknoloji katma değeri yüksek bir alan. Yerli uçak yapmak demek ülkemizin lig atlaması, bir üst lige çıkması anlamı taşıyor. Uçak üreten, uydusunu üreten ülke demek, bir üst gruba çıkmış ülke demek.”
Yerli uçakla ilgili de bilgi veren Yıldırım, uçağın bölgesel nitelikli, 60-120 arasında koltuk kapasiteli olacağını söyledi. Dünyada uçak üreticisi iki firma olduğunu ve sektörün arz talebe göre şekil aldığını vurgulayan Yıldırım, 3 saate yakın uçuş yapabilecek yerli uçağın, Türkiye içinde her yöne, Türkiye bölgesinde onlarca ülkeye ulaşabileceğini bildirdi.

TÜRKİYE HAREKETE GEÇTİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Cari Açık ~ 11 yıl önce
Cari açığı kapatmak için uçak yapacakmışız. Yerli uçak yapsak içindeki komponentleri yine dışarıdan alacağız, bir şey değişmeyecek. Bakan Bey'in danışmanlarından biri okuyorsa iletiverirse seviniriz, Hürkuş'un komponentlerinin üreticileri hangi ülkedenmiş bakıversinler. Sadece gövdeyi kendimiz üretirsek cari açık hikayesi aynı kalacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 11 yıl önce
Sayın bakanım ;sayın vekilim birazda iskur daki issiz pilotları araştırsanız.? Filolardaki yabancı pilotların sahte evliliklerle turk vatandaşı olmaya çalıştığını araştırsanız ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TK ~ 11 yıl önce
Şimdi biri çıkacak ; Ruslar yıllardır satamıyorr vay anam vaaayy, nasıl olacakmış yerli uçaaakk, daha motor bilee yapamıyoruuzzz vay vay vay hacivatım karagözüm. İroni bir yana kutluyorum bu projeyi başlatanları. Adım atmakla başlar herşey.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yapabiliriz ama... ~ 11 yıl önce
Lütfen fırsat bulursanız Brezilya ve Embraer'in hikayesini okuyunuz. Önce teknik liseler sonra üniversiteler sonra teknoloji merkezi ve parelelinde yan sanayi sonrasında fabrika... 10 yıla yayılan bir proje, yapabiliriz ama bitiş çizgisinden başlayamayız, başlangıç çizgisinden başlamaya ve prensipli şekilde ilerleyeceksek neden olmasın..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Biz de öyle ~ 11 yıl önce
Biz de eğitimden başladık ya! Her okul imam-hatip olacak, sonra gökten cüppeli evliyalar inip uçağı yapacaklar işte. Ne gerek var teknik liseye, teknik üniversiteye, teknolojiye, fenne, ilime?
Android Uygulaması ~ 11 yıl önce
Saab ilk olarak A 310 u üretmişti. Sonra planlarini caldilar. Onun gerçek adi da "istikbal" idi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yapın ~ 11 yıl önce
Yapında sizde bizde rahat edelim. Her allahın günü aynı haberler, icraat yok. Hakaret edecek kelime bulamıyorum artık. Yalancılar ordusu siziii.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
umutlu ~ 11 yıl önce
sen gölge etme başka ihsan istemez
Hadi hayırlısı ~ 11 yıl önce
Türkiye bu işe bir yerinden başlamalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
a ~ 11 yıl önce
Saab ile yerli! Saab Osmanlı zamanında Bursa'da kurulmuştur.Kurucusu Abdülkadir Bey'dir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hayır ~ 11 yıl önce
Saab Sabancının. Tahtakalede altimetre üreterek başladı bir atölyede. Sonra emperyalist güçler satın aldı.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000