19 Eylül 2019, Perşembe 08:21:17

"Türkiye ABD'den bir daha uçak almaz"

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Hava Harp Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın 'Eğer ABD, F-35 uçaklarını Türkiye’ye teslim etmezse bundan böyle Türkiye Amerika’dan uçak almayacaktır' dedi.
  • F35 Lerinde parasını verdik ona rağmen vermiyorlar
  • Türkiye Abd' den uçak almaz değil ! Abd Türkiye 'ye uçak satmaz!
  • Amerikaya kızacağız rus uçağı alacağız rusyaya kızacağız Amerikan uçağı alacağız fransaya kızacağız Airbuslardan vaz geçeceğiz nasıl olacak bu iş kendi silahını kendin üretmediğin sürece bir oyana bir buyana sallanıp duracağız
  • O zaman neden 3 hafta evvel CH47 Chinook helikopterleri teslim aldik ????
  • Ben THY’nin yerinde olsam B787 + 5 opsiyonun kullanmazdım. 5 tane A350-1000 alırdım
  • Keşke uzmanın dediği gibi devlet hafızası oldaydı da, sultan Reşat ve Osman gemilerinin verilmediği tarihten itibaren, aldığımız dersle kendi silahımızı üretmeye başlasaydık. Aksine uçak üreten ve ihraç eden bir ülkeyken, uçak üretimini durdurmuşuz. Ne hafızası, ne dersi???
  • ABD bin desteği ile iktidara gelen BOP eşbaşkanı amcanın partisinden tipler neler söylüyor. ABD bunu affetmez
  • Dünün CİP i, bu günün LAND ı. Otokar lisansla yapar ama, kökü İngilizdir.
  • Alma da görelim. Bu ülke 70 yıldır amerikancılar tarafından yönetiliyor onlar sayesinde iktidar oluyorlar onlar ne derse o olur acı ama gerçek. Bunca sene insanına değer verme,eğitime, bilime, adalete önem verme,insanları kutuplaştır,ekonomiyi mahvet,paraları betona,yandaşlara saç sonra güçsüz kal abd'den uçak almayız de !
  • Türk Hava Kuvvetlerinde Spitfire kullanılmıştır. Spitfire İngiliz malıdır.

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Hava Harp Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Rusya'dan S-400 alımı sonrası ABD ve Türkiye arasında başlayan F-35 krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Caşın, "Türkiye şu anda çok ciddi bir karar verme aşamasında. Buna sebep olan faktörlerden bir tanesi, ABD’nin, Türkiye’nin parasını ödediği halde uçaklarını teslim etmemesi. Bu, Türk kamuoyunu rencide etmektedir. Bütün bu olaylar S-400 füzelerinin alımına bağlanıyor. Halbuki bu, uluslararası hukuka aykırı. Çünkü bir tanesi savunma füzesi, öteki ise savaş uçağı. Kaldı ki Türkiye, hukuken F-35 uçaklarının üreticilerinden biri" dedi.

Caşın, konuya ilişkin şunları söyledi;

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moskova’daki münasebetleri sırasında iki önemli konu üzerinde durdu. Bunlardan bir tanesi Su-35’in alımı, ötekisi Su-57 beşinci nesil uçağı ile ilgili ortak üretim projeleri. Bunlar, Türkiye tarafından Hava Kuvvetleri, Dışişler ve ilgili makamların uzmanlarınca inceleniyor.

Türkiye aynı zamanda F-35’le ilgili haklarını korumak durumunda. Türkiye bu uçakları almakta kararlı. Parasını vermiş çünkü. Türkiye bu konuyu Amerika ile görüşmeye devam edecek. Eğer ABD, uçakları vermeme konusunda ısrar ederse Türkiye kesin karar alacaktır. Su-35 uçağının hazır alımı ve Su-57’nin ortak yapımı karara bağlanacaktır.

Dün İstanbul’da çok büyük bir havacılık festivali başladı. Festivalde Türk havacılık uzmanları Su-35 uçağının manevra kabiliyetini çok beğendi. Ayrıca Türkiye tarafından Be-200 amfibi yangın söndürme uçağı da satın alınabilir. Çünkü Türkiye özellikle son PKK’nın çıkardığı yangınlarda büyük bir zarar gördü. Tarım Bakanı bu uçağı bizzat gidip test etti.

Bu bakımdan Türkiye ile Rusya arasında gerek muharip uçaklar konusunda, gerekse yangın söndürme uçağı ve ilk yardım helikopterleri konusunda ve ayrıca ortak yapım konusunda ciddi bir görüş birliğinin mevcut olduğunu görüyoruz. Bir havacılık uzmanı olarak, altı gün sürecek olan İstanbul havacılık festivalinde Rusya’nın hem savaş hem de sivil uçaklarına hem Türk kamuoyu hem Türk uzmanları tarafından büyük ilgi gösterildiğini söyleyebilirim.

Tabi burada ABD’ye verilen son mesaj da var. Cuma günü İstanbul festivalini Cumhurbaşkanı da ziyaret edecektir. Eğer ABD, F-35 uçaklarını Türkiye’ye teslim etmezse bundan böyle Türkiye Amerika’dan uçak almayacaktır. Nitekim aynı şekilde Birinci Dünya Savaşı’nda İngiltere, Türkiye’nin Sultan Reşat ve Sultan Osman savaş gemilerine el koyunca Türkiye, İngiltere’den bir daha ne bir gemi, ne bir uçak, ne bir savaş aleti almıştır. İstanbul Havacılık Festivalinin ben bu bakımdan Amerika’da çok tartışılacağını düşünüyorum. Ama her halükarda Türkiye-Rusya arasındaki ekonomik, havacılık ve uzay işbirliğinin artık yeni bir basamağa geçmiş olduğunu söyleyebiliriz.

"Türkiye ABD'den bir daha uçak almaz"

Yorumlar Tüm Yorumlar (28)

S58 ~ 5 yıl önce
F35 Lerinde parasını verdik ona rağmen vermiyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vgty ~ 5 yıl önce
Türkiye Abd' den uçak almaz değil ! Abd Türkiye 'ye uçak satmaz!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
S 58 ~ 5 yıl önce
Amerikaya kızacağız rus uçağı alacağız rusyaya kızacağız Amerikan uçağı alacağız fransaya kızacağız Airbuslardan vaz geçeceğiz nasıl olacak bu iş kendi silahını kendin üretmediğin sürece bir oyana bir buyana sallanıp duracağız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
B727-2F2 ~ 5 yıl önce
O zaman neden 3 hafta evvel CH47 Chinook helikopterleri teslim aldik ????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Laz ~ 5 yıl önce
Parasini onceden verdikde ondan
Airbus ~ 5 yıl önce
Ben THY’nin yerinde olsam B787 + 5 opsiyonun kullanmazdım. 5 tane A350-1000 alırdım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Neden ~ 5 yıl önce
Airbus ? Avrupa ile aramız çok mu iyi ? Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz aradığımız için karşımıza ilk çıkan ülke Fransa oldu. Halada Rum’ları desteklemeye devam ediyorlar. Almanya desen PKK’lı ve Fetöcü hainlerin yuvası haline geldi. Kısa bir süre öncede İngiliz parlamentosundan iki siyasi Suriye’de PKK kamplarında görülmüş hatta fotoğrafları bile düştü internete. Airbus demek Almanya, Fransa ve İngiltere demek. Bu Avrupa ülkelerininde ülkemize karşı yaptıklarını göz önüde bulundurursak onlardan da uçak almamız gerekiyor. Geriye Rus uçaklarıyla Çin uçakları kalıyor o zaman
TÜRKIŞ ~ 5 yıl önce
Allahdan sen THY değilsin :)
gerçek ~ 5 yıl önce
Abd ve avrupa bize dost olamaz,aleyhimize ne varsa yapar aynı şekilde Rusya ve Çin de, bunu unutmayalım,tarihe bakalım.
Bir sürü örneği var ~ 5 yıl önce
Keşke uzmanın dediği gibi devlet hafızası oldaydı da, sultan Reşat ve Osman gemilerinin verilmediği tarihten itibaren, aldığımız dersle kendi silahımızı üretmeye başlasaydık. Aksine uçak üreten ve ihraç eden bir ülkeyken, uçak üretimini durdurmuşuz. Ne hafızası, ne dersi???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Seve seve ~ 5 yıl önce
ABD bin desteği ile iktidara gelen BOP eşbaşkanı amcanın partisinden tipler neler söylüyor. ABD bunu affetmez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Land ~ 5 yıl önce
Dünün CİP i, bu günün LAND ı. Otokar lisansla yapar ama, kökü İngilizdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
palavra !!! ~ 5 yıl önce
Alma da görelim. Bu ülke 70 yıldır amerikancılar tarafından yönetiliyor onlar sayesinde iktidar oluyorlar onlar ne derse o olur acı ama gerçek. Bunca sene insanına değer verme,eğitime, bilime, adalete önem verme,insanları kutuplaştır,ekonomiyi mahvet,paraları betona,yandaşlara saç sonra güçsüz kal abd'den uçak almayız de !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Püf püf ~ 5 yıl önce
Üzülmeyiniz, bazı kimseler ha konuşmuş, ha yellenmiş.
püf püf'e ~ 5 yıl önce
Yani senin gibi...
Spirfire ~ 5 yıl önce
Türk Hava Kuvvetlerinde Spitfire kullanılmıştır. Spitfire İngiliz malıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000