16 Nisan 2013, Salı 15:15:58

TÜRK UÇAĞIYLA KAÇTI

2006 yılında 16 yıl hapis cezasına çarptırılan Kırgız mafya babası Aziz Batukayev, doktorların koyduğu hastalık teşhisleri nedeniyle mahkeme tarafından salıverilince Türk uçağıyla Çeçenistan’a kaçtı.

Kırgız basınında yer alan haberlere göre Gözen Air tarafından işletilen TC-ARB (Arkasair) kuyruk numaralı Challenger 300 tipi uçak 9 Nisan’da Almatı’dan Bişkek’e geldi. Doktorların koyduğu akut myeloid lösemi, hepatit C ve karaciğer sirozu teşhisi nedeniyle 9 Nisan’da mahkeme tarafından salıverilen Aziz Batukayev uçakla Çeçenistan’ın başkenti Grozni’ye uçtu.

KIRGIZİSTAN PARLAMENTOSU OLAYI ARAŞTIRIYOR

Olaydan ancak 14 Nisan’da haberdar olan Kırgızistan Parlamentosu, mafya babası Aziz Batukayev’in niçin ve nasıl serbest bırakıldığını araştırmak için özel komisyon oluşturdu. Komisyonda iştirak eden Atameken Partisi Milletvekili Comert Saparbayev, uçağa Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Şamil Atahanov’un oğlu Daniyar Atahanov’un kurduğu Aniliya şirketi tarafından yer hizmetleri verildiğini iddia ederek Şamil Atahanov’un görevden alınmasını teklif etmeye hazırlandıklarını açıkladı.

Saparbayev, “Uçağın Türkiye’de kayıtlı olduğu ve 9 Nisan tarihinde Kırgızistan’a çok önemli bir kişiyi taşımak için geldiği ortaya çıktı. Mahkeme 9 Nisan tarihinde olmasına rağmen uçuş izni daha 8 Nisan’da verilmişti. Ayrıca Şamil Atahanov’un oğlu Daniyer Atahanov’un kurucusu olduğu Aniliya şirketinin karşılayan taraf olduğu da öğrenildi. Bu şirket ise ünlü (Kazakistanlı milyarder) Aleksandr Maşkeviç’e bağlı bir şirkettir.” dedi.

BAŞBAKAN YARDIMCISI ŞAMİL ATAHANOV İDDİALARI REDDEDİYOR: “MECLİS KOMİSYONUNUN YANLIŞ BELGELERE ATIFTA BULUNMASI ÇOK ÜZÜCÜ”

Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Şamil Atahanov, olayı araştıran milletvekillerin açıklamalarını yorumlayarak “Meclis komisyonunun çalışmalara yanlış belgelere atıfta bulunarak başlaması çok üzücü” dedi.

Kırgızistan’ın ulusal haber ajansı Kabar’ın haberine göre Atahanov, Aziz Batukayev’in ülkeyi terk etmesi olayına oğlunun karışmadığını söyledi. Şamil Atahanov, “Uçağa hizmet veren APR şirketiyle handling (yer hizmetleri) anlaşması imzalandı. APR, uçağa hizmet verdi, ülkeyi terk eden vatandaşa değil” dedi.

Şamil Atahanov, milletvekillerinin yönelttiği suçlamalarını kanıtlanmamış ve asılsız olduğunu düşündüğü için istifa etmeyeceğini, Comart Saparbayev’e de dava açmayacağını açıkladı.

(QHA)

TÜRK UÇAĞIYLA KAÇTI

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000