12 Nisan 2017, Çarşamba 10:32:49

'Türk pilotlar da gidiyor'

Yabancı pilotların Türkiye’den ayrılmaya başlamasının ardından düşük ücretlerden rahatsız olan 100’den fazla Türk pilot da yurtdışına gitti.
  • Ben de gidiyorum. Arkamdan da dostlarımı davet edeceğim. Artık boğazımızı sıkan patron yalakları ile bu yalakalıktan mesut ve memnun olan patronlar düşünsün. Sorun sadece ücretler değil, uçuş emniyeti. Ekipsizlikten uçaklar yerde kalmaya başlayınca anlarlar Hanyayı Konyayı. Şu anda bile yapılan illegal uçuşları SHGM görmüyor, 3 maymunu oynuyorlar.
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • Niye mi lise mezunu olmaz. Bu güne kadar çok az lise mezunundan sorduğum bir şehir isminin (başkent) hangi ülkeye ait olduğu cevabını alabildim. Kişilerle ilgili değil eğitim sistemi berbat, Yen'i nesil büyük oranda Sosyal medya denilen saçmalıkla uğgraşıyor. Araştırma ve genel kültür sıfır. Bu yüzden üniversite mezunu deniyor. Hiç değilse liseliden farklı bir vizyonu ve bakış açısı oluyor. Sen üniversiteye bile gireme baba parasıyla lisans al, oldu canım. Bu bilgisayar oyunu değil, can taşıyorsun.
  • Valla pegasus şu an 3500 tl artı asgari ücret e fo uçuruyo..
  • Nereye giderse gitsinler,yenileri yetisiyor artik nasilsa fazlaca!
  • Ben eğer Pilot olacaksam neden üniversitede yapmayacağım bir işin bölümünü okuyorum? Ben üniversite mezunu bir pilotum ve üniversitenin benim pilotluğuma hiç bir faydası olduğunu görmedim. Ayrıca pilotlar lise mezunu değildir. Liseden sonra Hava yolu pilotluğu eğitimi almıştır.
  • 5 bin nelerine yetmiyor 15 bin maaşmı olur,askari ücretle çalışacak milyonlar varken. thy ilan açsın 2500 maaş versin en az 1 milyon kişi başvurur.aralarından seç 2000 kişi yetiştir pilot olarak ver 2500 maaşı hersenede tüfe kadar zammını yap sikortasını yatır millet bayram eder hemde hayır duası alırsınız.
  • Ne alakası var Lise mezununun, uçuş emniyeti ile?
  • Arkadaşlar konun özü güven ve THY yönetim personeline son 15 yıldır ispiyonaj dedikodu,sıkıştığı noktada basit söylemle "siz zaten çok para alıyorsunuz" diyerek güveni kırarak, huzur vermiyor. Ekip Planlamanın beceriksizliği,Uçuş İşletmenin asker,sivil ayrımı, Uçuş Eğitimin ideolejik kutuplaşması işin cabası.Yoksa insan karnı 3 lirayada doyuyor 5 lirayada,muhim olan insanın yaşadığı hayattan zevk alması.
  • Bu işi hakkıyla yapmak istiyorsan illa ki ünv Okuyup pilot olucan gerisi FasA fiso , pilot sürekli kendini geliştiren adamdır mat. Düşünen leb demeden Çorum diyecek adam yani ama lise mezunu başka iş bulsun yabancı lise mezunu olanlar içinde geçerli uçağı indirip kaldırmakla iş bitmiyor, hepsini görüyoruz okumadan çalışmadan aç f/D yi hadi uç, yargı muhakeme sıfır satranç oynamak gibi 4 hamle sonrasını düşünecek insan gerekir amma kaynak maliyet meselesi

Yabancı pilotların Türkiye’den ayrılmaya başlamasının ardından düşük ücretlerden rahatsız olan 100’den fazla Türk pilot da yurtdışına gitti. Pilotlar kriz gerekçesi ile zam alamamaktan şikayetçi.

Geçen yıldan itibaren darboğaza girmeye başlayan Türk sivil havacılık sektöründe, şimdi de pilot krizi yaşanıyor. Maaşlarını Türk Lirası üzerinden alan yabancı pilotlar, dövizdeki hızlı artış, uçuş saatlerineki azalma ve güvenlik endişeleri ile Türkiye'den ayrıldı. Yaklaşık 100 yabancı pilotun Türkiye'den ayrılmasının ardından, Türk pilotlar da yurtdışına çıkmaya başladı. Uzun süredir devam eden ücret kesintileri ile birlikte bu yılın başında kriz bahanesiyle zam yapılmaması, Türk pilotların ülkeden ayrılmasına neden oldu. Ayrılan Türk pilotlarının sayısının 100'ü geçtiği ifade edildi.

Beklenenden çok daha fazla Türk pilotunun yurtdışına gittiğini söyleyen Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Ayhan Günal, kimsenin bunu tahmin etmediğini belirtti. Türk pilotlarının ağırlıklı olarak Körfez Ülkeleri ile Uzak Doğu'ya gittiğini anlatan Günal, “Pilot bakımından Türkiye'nin büyük havayolları zor durumda. Uçakları park etmelerine, uçuş sayıları düşmesine rağmen bu duruma geldiler” dedi.

‘TEKRAR PİLOT ARIYORLAR'

Türkiye'deki havayolu şirketlerinin istihdam politikalarını eleştiren Ayhan Günal, “Türk havayolu şirketleri hem yerli hem de yabancı pilot ilanı veriyorlar. 1 ay önce pilot fazlamız var deyip ücretlerimizi kesen şirket, şimdi pilot ihtiyacım var diyor. Bize sendika mailler atmıştı 500 pilot, 1000 kabin memuru fazlamız var, zam yapmayacağız diye… 500 pilot fazlası olan şirket tekrar pilot arıyor” diye konuştu.

‘LİSE MEZUNU PİLOTLAR RİSK'

Havayolu şirketlerinin lise mezunu pilot yetiştirmeye başladığını hatırlatan Günal, bu uygulamaya şiddetle karşı çıktığını vurguladı. Günal, “Bir kere pilotlukta eğitim kalitesini düşürerek, lise seviyesine çekerek direk uçuş emniyetini riske atıyorsunuz. İkincisi bu ucuz işçiliğin devam edebilmesi için kaptanlık saatini düşürüyorlar. Lise mezununa 5 bin lira verecekler, 15 bin TL alan ikinci pilota 5 bin TL'ye uç, uçmuyorsan git demektir bu. Taşeronluk mantığıyla pilot yetiştirecekler. Şirketler bunu kaptanlık seviyesinde yapmayı düşünüyorlar. Bir tek kişinin kazancı var, işverenin. Başka herkes kaybeder” şeklinde konuştu.

Türkiye'yi basamak yaptılar

Türkiye'ye gelen yabancı pilotların tecrübelerinin iyi olmadığını ifade eden Ayhan Günal, “Pilot bulmak zor, yabancı bulmak daha da zor. Ancak kalitesiz yabancı bulursun. Kaliteli olsa bu paraya kendi ülkesinde çalışır zaten. Çalışamıyorsa buraya geliyor. Burayı basamak, eğitim maksatlı kullanıyor. Kendini eğitiyor ve parasını kazanıyor. Kendi ülkesinde kazanamayacağı parayı burada kazanıyor ama bir kalite yok” dedi. (Sözcü)

'Türk pilotlar da gidiyor'

Yorumlar Tüm Yorumlar (146)

Kpt ~ 7 yıl önce
Ben de gidiyorum. Arkamdan da dostlarımı davet edeceğim. Artık boğazımızı sıkan patron yalakları ile bu yalakalıktan mesut ve memnun olan patronlar düşünsün. Sorun sadece ücretler değil, uçuş emniyeti. Ekipsizlikten uçaklar yerde kalmaya başlayınca anlarlar Hanyayı Konyayı. Şu anda bile yapılan illegal uçuşları SHGM görmüyor, 3 maymunu oynuyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hepiniz ~ 7 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cahiller ~ 7 yıl önce
Niye mi lise mezunu olmaz. Bu güne kadar çok az lise mezunundan sorduğum bir şehir isminin (başkent) hangi ülkeye ait olduğu cevabını alabildim. Kişilerle ilgili değil eğitim sistemi berbat, Yen'i nesil büyük oranda Sosyal medya denilen saçmalıkla uğgraşıyor. Araştırma ve genel kültür sıfır. Bu yüzden üniversite mezunu deniyor. Hiç değilse liseliden farklı bir vizyonu ve bakış açısı oluyor. Sen üniversiteye bile gireme baba parasıyla lisans al, oldu canım. Bu bilgisayar oyunu değil, can taşıyorsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saygı duyuyorum ama aynı fikirde değilim ~ 7 yıl önce
Amerika'da pilotajda bir üniversite değil mi? Avrupa'da da durum böyle. Sen 4 yıl yada 5 yıl havacılıkla alakası olmayan okulda okuduğun zaman sana bana bir faydası olmayan gereksiz bir durum??? Ya pilotların hepsini havacılıkla ilgili üniversiteden alıcaksın yada asker dahil kimseyi bu mesleğe sokmayacaksın? Nasıl lise mezunu cahilse asker olmama rağmen ben ve arkadaşlarımın bir çoğuda o kadar cahil. Tecrübe dediğin şeyle olur bir çok konu... onunla öğrenirsin. Biz askeriyede ne öğrendik ki? İngilizceyi dört dörtlük konuşan bir iki arkadaşımız var dı. Olaya hakim olanda bir kaç kişi. Şimdiki gençlerin önünü açalım beyler. Bırakalım EGOLARI lütfen. 20 yılda binlerce F/O ve Kpt arkadaşla uçtum bu işe erken başlayıp yoğrulanların başarısı daha fazla diyorum. Tabii ki benim görüşüm. Teşekkürler. İyi uçuşlarınız olsun...
Pinkberry ~ 7 yıl önce
Valla pegasus şu an 3500 tl artı asgari ücret e fo uçuruyo..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tutmayin kucuk enisteleri ~ 7 yıl önce
Nereye giderse gitsinler,yenileri yetisiyor artik nasilsa fazlaca!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Üni Mi ~ 7 yıl önce
Ben eğer Pilot olacaksam neden üniversitede yapmayacağım bir işin bölümünü okuyorum? Ben üniversite mezunu bir pilotum ve üniversitenin benim pilotluğuma hiç bir faydası olduğunu görmedim. Ayrıca pilotlar lise mezunu değildir. Liseden sonra Hava yolu pilotluğu eğitimi almıştır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
YAZIK SANA.. ~ 7 yıl önce
Bir üniversite mezununun aldığı eğitimin hayatındaki etkisini görememesi ne vahim bir durum.. Fizik dersini okurken " Bu benim ne işime yarayacak yaaa" diye fikir yürüten gencin yıllar sonra ıslak yolda 100 km. hızla giderken önündeki aracı 3 metreden takip edip ilk frende de üzerine çıkmasının karşılığıdır bu.. Çünkü kafası hala almaz bunun bir fizik kuralı olduğu.. İşte böyle bir Üniversitelinin de o uçakta yeri yoktur, bence sen o koltuğu hem üniversite mezunu olan hemde aldığı eğitimini yaşantısında uygulayabilen bir arkadaşımıza bırak.. Senin daha yiyeceğin bir FIRIN ekmek var bu hayatta..
Cvp ~ 7 yıl önce
Tamam dediklerin doğru, bunları kesinlikle kabul ediyorum fakat benim ters düştüğüm mesele şu. Üni mezunu olmamak pilotların önünü kesmemeli, alternatif bir yol üretile bilinir. Misal iki yıl açık öğretim ATPL lisans proğramını okur ve üni mezunu olur. Uçuş okulu da artık iki yıllık proğrama olarak okutulur. Bu şekilde eğitim bir işe yarar. Ben mühendislik yapmayacaksam neden mühendis olmak zorunda bırakılıyorum. Buna kızıyorum ben.
işbilenin ~ 7 yıl önce
5 bin nelerine yetmiyor 15 bin maaşmı olur,askari ücretle çalışacak milyonlar varken. thy ilan açsın 2500 maaş versin en az 1 milyon kişi başvurur.aralarından seç 2000 kişi yetiştir pilot olarak ver 2500 maaşı hersenede tüfe kadar zammını yap sikortasını yatır millet bayram eder hemde hayır duası alırsınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sikorta ~ 7 yıl önce
ciddi misiniz bu konuda
işbilenin ~ 7 yıl önce
birde yorum beğenmiyorlar.bak pegasus 3500e fo uçuruyormuş.mis gibi de uçuyorlar adamlar.
Askari ~ 7 yıl önce
Senin için 5000 bile fazla, askari mi asgari mi önce onu öğren. Sonra lise mezunu yeter diyorlar, komiksiniz.
319 ~ 7 yıl önce
Kardeş ne içtin neyin kafası bu. bizede soylermisin.
sikorta 2 ~ 7 yıl önce
Senin kapasiten yetmediği için anlamıyorsun, anlamadığın içinde nelerine yetmöyör hede hödö yapıyorsun, sikorta yazışın zaten eğitim ve kültür durumunla ilgili yeterli bilgiyi veriyor. Bu hayatta olmadı bir dahakinde bol şans sana
işbilen ~ 7 yıl önce
asıl siz ne içiyorsanız söyleyin ondan bizde içelim.milyon vatan evladı askari ücret bulamazken maaş beyenmiyorsunuz. herşey para olmuş nerde vatan mşllet bayrak
1 milyon sikorta ~ 7 yıl önce
Aynen kardeş inişte de boşa takarız yalandan yakıt yakıyoruz bi de 40 flap açanı var, senin gibi zihinlere ihtiyacı var sivil havacılığın da fırsat vermiyorlar işte..
TALPA BAŞKANI ~ 7 yıl önce
Ne alakası var Lise mezununun, uçuş emniyeti ile?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Canım liselim ~ 7 yıl önce
Sen bilemezsin ama ilkokul mezunu olsa yeter deseler?!
Güven ~ 7 yıl önce
Arkadaşlar konun özü güven ve THY yönetim personeline son 15 yıldır ispiyonaj dedikodu,sıkıştığı noktada basit söylemle "siz zaten çok para alıyorsunuz" diyerek güveni kırarak, huzur vermiyor. Ekip Planlamanın beceriksizliği,Uçuş İşletmenin asker,sivil ayrımı, Uçuş Eğitimin ideolejik kutuplaşması işin cabası.Yoksa insan karnı 3 lirayada doyuyor 5 lirayada,muhim olan insanın yaşadığı hayattan zevk alması.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ünv mezunu ~ 7 yıl önce
Bu işi hakkıyla yapmak istiyorsan illa ki ünv Okuyup pilot olucan gerisi FasA fiso , pilot sürekli kendini geliştiren adamdır mat. Düşünen leb demeden Çorum diyecek adam yani ama lise mezunu başka iş bulsun yabancı lise mezunu olanlar içinde geçerli uçağı indirip kaldırmakla iş bitmiyor, hepsini görüyoruz okumadan çalışmadan aç f/D yi hadi uç, yargı muhakeme sıfır satranç oynamak gibi 4 hamle sonrasını düşünecek insan gerekir amma kaynak maliyet meselesi

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000