22 Mayıs 2016, Pazar 12:47:14

Türk öğrencilerin yaptığı 'Atlas' yarın gösteri uçuşu yapacak

Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan insansız hava aracı tasarımı ekibi “Anatolia Aero Design” tarafından imal edilen “Atlas” isimli insansız hava aracı, yarın gösteri uçuşu yaparak görücüye çıkıyor.
  • Bu ve bunun gibi yarışmalara katılmayı arkadaşlar rüyalarında bile göremezlerken, biz katılarak bayağı büyük bir iş yapmışız ki arkamızdan gelen gençler bu koridoru iyi kullanıp iyi bir iş çıkartmışlar. Başarılarının devamını diliyorum .
  • İrtifa ve menzil bilgisi? Bunar yokken model uçaktan fazlası olur mu?
  • Yerli ihamız hayırlı olsun teroristleri hemen bombalamaya başlayalım
  • Bravo gençlerimize ve onları yetiştiren hocalarımıza.başarılarınızın devamını bekliyoruz.Atatürk'ün dediği" istikbal göklerdedir" sözünün daima arkasında durun.
  • Uçuş planı varmı. Notam çekmişler mi.
  • westeros'a uçak fabrikası açıp başına bu çocukları getireceğim! eskişehir soğuğunda sıkılmışlardır.
  • türkiyenin yüz karası türk hava kurumu model uçak okul müdürlüğü kaç senedir kendi uçaklarını imal edemediler
  • Oyuncak la bu
  • Helal olsun, başarılarınızın devamını dilerim
  • SHGM'ne kayıt ettirmeyi unutmayın, ceza yersiniz. Başarınızı tebrik ederim.

Atlas, bu yıl Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) California eyaletinde düzenlenen, Society of Automotive Engineers’in (SAE) ev sahipliği yaptığı ve 75 takımın katıldığı, uluslararası yarışmadan 3 farklı ödülle dönmüştü. "En Yüksek Taşıma Oranı Ödülü"nde, 1'inciliği elde eden “Atlas”, "En Yüksek Yük Ödülü"nde 2'nci, "Genel Sıralama"da ise 3'üncü olmuştu.

Önceki senelerde de yurt dışı ve yurt içi insansız hava aracı tasarımı yarışmalarına katılan Anatolia Aero Design Takımı, 2015'te Türk Hava Kuvvetleri'nin düzenlediği uluslararası “Future Flight Design (Geleceğin Hava Aracı Tasarımı)" yarışmasında ikincilik elde ederek podyumda yer alan tek Türk takımı olmuştu.

ATLAS’IN ÖZELLİKLERİ
Mikro sınıfı insansız hava araçlarından istenen; elden atılabilme, gövde üstüne iniş, modülarite gibi özelliklere sahip “Atlas” insansız hava aracı, 40 santimetre uzunluğunda ve 15 santimetre çapında özel tasarım taşıma çantasında tek kişi tarafından kolaylıkla taşınabiliyor. “Atlas”, kendi ağırlığının 3 katından daha fazla faydalı yük taşıma kapasitesine sahip olmasıyla öne çıkıyor.

BAŞARI ÇOCUKLARA ARMAĞAN EDİLDİ
Anatolia Aero Design Takımı Danışmanı Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Karakoç, Anadolu Üniversitesi Aero Desing ekibinin, dünya çapında önemli bir başarıya imza attığına dikkat çekti. Karakoç, “Atlas adını verdiğimiz insansız hava aracı, Amerika California da düzenlenen Society of Automotive Engineers’in organizasyonunda düzenlenen yarışmada genel klasmanda dünya üçüncüsü oldu. Yük taşıma oranında birinci, en fazla yükü taşıyan uçak klasmanında da ikincilik ödülü aldık. Başarılı uçuşumuza Amerika’daki 23 Nisan tarihinde gerçekleştirdik. Elde ettiğimiz başarıyı da çocuklara armağan ettik. Bununla ilgili üniversitemizde pazartesi günü bir tören yapılacak. Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Naci Gündoğan hocamız da, bu törene katılacak. Burada önce yarışma kurallarından, yarışmanın gidişatından söz edeceğiz. Arkasından da yarışmada üçüncü olan uçağımızla, bir gösteri uçuşu yapacağız. Tüm halkımızı da bu gösteri uçuşuna davet ediyoruz. Hava muhalefeti ya da uçuş izni problemi olması durumunda uçuş iptal edilecek, ancak ödül töreni yapılacaktır" dedi

TÜRKİYE’NİN EN İYİ İNSANSIZ HAVA ARACI ATÖLYELERİ ARASINDA YER ALIYOR
“Biz bu konuda epeyce deneyimliyiz” diyen Prof. Dr. Karakoç, “Aslında Anadolu Üniversitesi’nin insansız hava aracı tasarım atölyesinin, Türkiye’nin en iyi insansız hava aracı atölyeleri arasında yer aldığını düşünüyorum. Biz bu konuda epeyce deneyimliyiz. Yaklaşık 6 yıldır bu tür yarışmalara katılıyoruz. Geçen yıl da TÜBİTAK’ın düzenlediği Future Flight Design yarışmasında dünya ikinciliğimiz oldu. Birinci Çin, üçüncü Hindistan olmuştu” ifadelerini kullandı.

“HEM ÜLKEMİZİ HEM ANADOLU ÜNİVERSİTESİ’Nİ TEMSİL EDİYORUZ”
Prof. Dr. Karakoç, önümüzde yıllar içinde çalışmalar yürüttüklerini anlatarak, şöyle devam etti:
“Atlas insansız hava aracı, uzun süreli bir tasarım çalışmasıyla gerçekleştirdik bunu. Tasarladığımız aracın en önemli özelliği ağırlığının 3-4 katı yük taşıyabilecek şekilde tasarlandı. Zaten bu alanda da iki ayrı ödül; biri birincilik, diğeri ikicilik ödülü aldık. Öğrencilerden oluşan 10 kişilik bir tasarım ekibimiz var. Bu ekip her yıl çalışmalara devam ediyor, özellikle birinci ikinci sınıftan öğrenciler alıyoruz ki gelecek yıllara bu deneyimleri aktarabilelim diye. Şu anda da atölyede sürekli olarak çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda yeni projelerle bu tür yarışmalara katılmaya devam edeceğiz. Hem ülkemizi hem Anadolu Üniversitesi’ni temsil ediyoruz.”



Türk öğrencilerin yaptığı 'Atlas' yarın gösteri uçuşu yapacak

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Vecihi team ~ 8 yıl önce
Bu ve bunun gibi yarışmalara katılmayı arkadaşlar rüyalarında bile göremezlerken, biz katılarak bayağı büyük bir iş yapmışız ki arkamızdan gelen gençler bu koridoru iyi kullanıp iyi bir iş çıkartmışlar. Başarılarının devamını diliyorum .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Meka ~ 8 yıl önce
İrtifa ve menzil bilgisi? Bunar yokken model uçaktan fazlası olur mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İha ~ 8 yıl önce
Yerli ihamız hayırlı olsun teroristleri hemen bombalamaya başlayalım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hüsnü AKSOY ~ 8 yıl önce
Bravo gençlerimize ve onları yetiştiren hocalarımıza.başarılarınızın devamını bekliyoruz.Atatürk'ün dediği" istikbal göklerdedir" sözünün daima arkasında durun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Up ~ 8 yıl önce
Uçuş planı varmı. Notam çekmişler mi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cofri ~ 8 yıl önce
westeros'a uçak fabrikası açıp başına bu çocukları getireceğim! eskişehir soğuğunda sıkılmışlardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gonyalı ~ 8 yıl önce
türkiyenin yüz karası türk hava kurumu model uçak okul müdürlüğü kaç senedir kendi uçaklarını imal edemediler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 8 yıl önce
Oyuncak la bu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
uçakçı ~ 8 yıl önce
oyuncak olsa neden 3 ödül versinler kardeşim amerikada :) yarışmanın kuralları onu istiyodur
Bir bilen. ~ 8 yıl önce
Girdiği yarışmanın şartlarını bir araştır, o kurallarla sen daha iyisini yap, sonra zevzeklik yaparsın.
Hüsnü AKSOY ~ 8 yıl önce
Bilmediğiniz konularda fikir beyan etmeyin. Önce araştırın ne olduğunu öğrenin sonra konuşun. Amerika'da yapılan üstelik uluslararası niteliği olan bir yarışmada bir oyuncağa 3 tane madalya vermezler .emeğe ve göznuruna biraz saygı gösterin ve ülkemize 3 madalya kazandıran bu takıma bir teşekkür edin.
Tayfun ~ 8 yıl önce
Helal olsun, başarılarınızın devamını dilerim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SHGM ~ 8 yıl önce
SHGM'ne kayıt ettirmeyi unutmayın, ceza yersiniz. Başarınızı tebrik ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000