13 Ağustos 2016, Cumartesi 09:11:42

Turizmcilerde charter heyecanı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde Ankara Kızılay Meydanı'nda durdurduğu zırhlı personel taşıyıcılarındaki (ZPT) askerleri araçtan indiren emekli astsubay Hakan Gümüş, askerlerin nasıl teslim olduklarını anlattı.
  • Başaran, sen git Türsab denen ne işe yaradığı bilinmeyen derneğin koltuğundan. Turizm kendiliğinden düzelecektir. Gösteriş yapmayan, işi bilen biri gelsin o zaman herşey rayına oturacaktır.
  • hadi canım. Allahallah. çok şaşırdım. neden geliyorlar ki. 8 aydır geliyorlar gelmiyorlar. açıldı açılacak. konuşuldu konuşulmadı diye diye sezonun bitmesine 1 ay kaldı. sadece 1 ay için yapılacak her organizasyon kar vermez. şu dakikadan sonra zarardır. sonuç olarak rusyadan gelecek turistlere sırtını dayamış oteller veya uçak firmaları varsa hepsine geçmiş olsun. hevesinizi seneye saklayın.tabiki ayakta kalabilirseniz.

Turizmciler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleştirilen tarihi zirve sonrası, turist akışının çok önemli bir bölümünü karşılayan charter uçuşlara izin verilmesini bekliyor.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin normalleşmesi ve önceki yıllarda olduğu gibi yeniden yakın bir diyalog kanalı oluşturulmasının turizm sektörünü pozitif yönde etkileyeceğini ifade etti.

Ulusoy, ziyaretin turizm sektörüne olumlu yansımaları olacağını belirterek, "Esasen iki ülke toplumu arasında zaten bir sorun yoktu. Siyasi sorunlar nedeniyle kesilen turizm akışı, ilişkilerin yeniden tesis edilmesiyle birlikte hızlı bir şekilde yeniden başlayacaktır." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının yılın ilk yarısına ilişkin verilerine bakıldığında, Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının 2015'in aynı dönemine göre yüzde 87,36 düşerek 183 bin 828'e gerilediğini bildiren Ulusoy, şunları kaydetti:

"Veriler çok ciddi bir düşüşü gösterse de şu ayrıntıyı gözden kaçırmamak gerekir; Rusya ile Türkiye arasındaki geçtiğimiz yıllarda gerçekleşen turist akışının çok önemli bir kısmı charter uçuşlar ile yapılmaktaydı. Charter seferlerinin yeniden başlatılması ile Rusya'dan ülkemize gelecek olan ziyaretçi sayısında bir artış olacaktır. Ancak bunun, artıya geçmek şeklinde değil, daha ziyade turist sayısındaki düşüşün azalması şeklinde olacağı düşüncesindeyiz. Fakat şu aşamada ne kadarlık bir turist akışı oluşacağını ifade etmek sağlıklı olmaz. Asıl toparlanmanın 2017 yılında yaşanması beklenebilir."

"Rus turistlerin büyük kısmı charter uçuşlarla geliyordu"

Başaran Ulusoy, charter seferlerin gerek kapasite gerekse fiyat düzeyi ve zamanlama açısından tarifeli seferlerin cevap veremediği turizm ve seyahat pazar talebini karşıladığını ifade ederek, charter seferlerin, turizm gelişimi için ihtiyaç duyulan uçuş kapasiteleri ile tüketiciye daha düşük maliyetli ulaşım ve dolayısıyla tatil imkanı sunduğunu kaydetti.

Ulusoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Charter seferlerinin, tur programlarına göre ihtiyaç duyulan noktalar arasında esnek operasyon imkanları sağlaması da önemli bir avantaj sağlamaktadır. Rusya pazarı özelinde değerlendirirsek geçtiğimiz yıllarda Rusya'dan ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin çok önemli bölümünün charter uçuşlarla geldiğini görmekteyiz. Rusya ile Türkiye arasındaki kriz sürecinde Rusya'nın Türkiye'ye yönelik charter uçuşlara yasak koyması ve Rusya'dan gelen ziyaretçi sayılarının yüzde 90'lar seviyesinde düşmesi de charter uçuşun önemini ortaya koymaktadır. Erdoğan'ın Putin ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından charter uçuşlar için de izinlerin kısa zaman içinde verilmesini bekliyoruz."

"Turizmle ilgili bizim beklediğimiz bir müjde vardı"

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık da iki ülke arasındaki yakınlaşmanın ve ilişkilerin gelişmesinin, başta turizm olmak üzere tüm alanlara çok olumlu katkıları olacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ancak turizmle ilgili bizim beklediğimiz bir müjde vardı; charter seferlerinin tekrar uçuşuna izin verilmesi. Görüşmede bu konudan da bahsedildi ama ne zaman serbest bırakılacağıyla ilgili bir açıklama yapmadılar. Bizi şu anda tek kaygılandıran konu bu. Herhalde bu konu bir süreç içerisinde, önümüzdeki günlerde çözüme kavuşacaktır."

"2017'de turist sayısını 2014 ve 2015'in üzerine bile çıkarabiliriz"

Prontotour Genel Müdürü Ali Onaran ise turizmin ülkeler arasında en iyi iletişimi sağlayan araç olduğunu vurgulayarak, bozulan ilişkilerin tekrar düzelmesinin ülkeler arasındaki turizmin gelişmesine yüzde 100 katkı sağlayacağını kaydetti.

Onaran, şu görüşleri dile getirdi:

"Turizmde iyileşme çok küçük seviyelerde başladı. Biz Rusya'dan 4 milyonun üzerinde Rus turist getiriyorduk, bunun da çok büyük bir kısmını charter'larla getiriyorduk. Charter operasyonunun başlaması gerekiyor. Bir de sezonun sonuna gelindiği için bu tür organizasyonlar hemen olmuyor. Turizmde bazı şeyleri aylar öncesinden, bir yıl öncesinden organize etmek gerekiyor. O charter uçakların çok önceden planlanması ve organize edilmesi gerekiyor. O açıdan 2016 yılı için o yüksek rakamlar ve hemen normale dönme durumunu beklemek biraz zor. Bu yıl için fazla bir şey beklemeyelim. Ama 2017 için hemen şimdiden çalışmalara başlanırsa, çok kısa bir süre içinde gelecek yılki turist sayısını 2014 ve 2015 yıllarına doğru yaklaştırabiliriz, belki de üzerine bile çıkarabiliriz."

Turizmcilerde charter heyecanı

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

B-52 ~ 8 yıl önce
Başaran, sen git Türsab denen ne işe yaradığı bilinmeyen derneğin koltuğundan. Turizm kendiliğinden düzelecektir. Gösteriş yapmayan, işi bilen biri gelsin o zaman herşey rayına oturacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Başaran Ulusoy ~ 8 yıl önce
Başaran Bey duayendir.Kıskanmayın. Senmi geleceksin?
....... ~ 8 yıl önce
hadi canım. Allahallah. çok şaşırdım. neden geliyorlar ki. 8 aydır geliyorlar gelmiyorlar. açıldı açılacak. konuşuldu konuşulmadı diye diye sezonun bitmesine 1 ay kaldı. sadece 1 ay için yapılacak her organizasyon kar vermez. şu dakikadan sonra zarardır. sonuç olarak rusyadan gelecek turistlere sırtını dayamış oteller veya uçak firmaları varsa hepsine geçmiş olsun. hevesinizi seneye saklayın.tabiki ayakta kalabilirseniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
B-52 ~ 8 yıl önce
Çok doğru bir yorum, çok isabetli bir gözlem. Olan benim güzel ülkemin turizmle geçimini sağlayan esnafına ve turizm sektöründe çalışan işçilerine oluyor. Çok yazık.
Esnaf ~ 8 yıl önce
Da van minit derken kosmasin ozaman. Emekçi dediklerinde okusun köle olmasın.
Of 61 ~ 8 yıl önce
Mesleki bir kurumun başında olmasına rağmen bu kadar soyut ve bu meslek in tabanına inmeden sorunları bilmeden açıklamalar yapan bi başkan Türkiye'de Turizm e bağlı iş yapan firmalar çok zor durumda hükümetimiz konuya daha vakıf durumda Ülkemizdeki tüm şirketler zor durumda Devletimizin ve hükümetimizin her platformda desteğini bekliyoruz ayrıca Cumhurbaşkanı mızın finans kuruluşlarına yaptığı çağrının biz işletmelere yansımasını açilen bekliyoruz bir çok insana iş imkanı sağlayan küçük ve orta ölçekli firmalar zor durumda dır

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000