03 Nisan 2020, Cuma 13:41:38

Turizm sektörü yüzde 80 gelir kaybı bekliyor!

Turizm sektörü bu yıl yüzde 80'e varan gelir kaybı yaşanacağını öngörüyor. Seyahat acentaları, vergi ve kredi desteklerinden oluşan 8 maddelik bir nevi 'kurtarma' planı oluşturdu.
  • Kendi vatandaşınıza çello Turistlere gelince hello Yok öyle bi dünya
  • Öncelikle bu veba salgınından bir an önce ülkem feraha ersin inşallah. Değinmek istediğim nokta otellerin biz kendi türk vatandaşına insanına 3 sınıf muamele yapıp elin yabancı turistini kapıda gülle karşılıyor. Biz türk halkını şöyle kenarda bekleyin diyor aynı ücreti bende veriyorum aramızdaki fark nedir o ingilizce biliyor diyemi. Bunun unutmazsın 5 yıldızlı otel sahipleri bir türk bin turiste bedeldir.inşallah aklınız başınıza gelir. Şimdi oturun elinizi vicdanınıza koyun eğer varsa...
  • Ben de turizmde çalışıyorum sezonluk işçiyim, kışın çıkış veriyorlar yazın alıyorlar,çıkış verdikleri için de kısa çalışma ödeneği den faydalanamıyorum, aldığım işsizlik maaşı ben bile sizin gibi ağlamıyorum,herkes kendini düşünüyor biliyor musunuz? Sadece Antalya da binlerce kişi var şuan da kısa çalışma ödeneğinden faydalanamıyor,onlar ne olacak içlerinde işsizlik maaşı alamayanlar da var ev geçindirenler var turizm sadece sizden ibaret değildir lütfen işçileri de düşünün birlik zamanı
  • Salgın biterse zararı yine yerli turistten çıkarırsınız. Millette para kaldıysa tabi.
  • Zerre üzülmüyorum, beter olsunlar tarzında şeyler söyleyenlerin kalplerinde merhamet denen şeyden en ufak bir zerre var mı acaba?? Patronlara kızıyorsunuz ama onlara birşey olmaz.. Onlar zaten her koşulda turizm gibi riskli bir sektörün öngörüsü olarak belli birikimlerini yapmışlardır.. Sorun, birkaç ay bu sektöre bel bağlayıp yılın geri kalanında ise bu zaman diliminde kazandıklarıyla yetinmek zorunda kalan işçiler ve tatil yörelerine gerekli gıda temininde bulunan köylüler ve aklıma gelmeyen daha niceleridir.. Ayrıca milyarlarca doların her yıl ülkemize girmemesinin sonucunda da bu kötü yorumları yapanlar da etkilenecektir..Olaylara lütfen biraz daha geniş bir yelpazeden bakmayı deneyin.. Artık kötü haberden ziyade altında yazan kin nefret kıskançlık haset dolu yorumlar beni karamsarlığa itiyor.. Çünkü bunlar malesef ki insanoğlunun gerçek düşünceleri!!
  • El insaf. Burada yazılanlara inanamıyorum. En kötü zamanda bile birlik olamayacaksak ne zaman olacağız. Herkes ekmek parası peşinde. Başkalarının lokmasına göz dikilmez. Tüm dünya inşallah bu belayı atlatacaktır. Ileride bol uçuşlu günler dilerim. Sağlıkla kalın
  • vatandaş olarak herkesin daha önce ödediği vergi oranında desteği hakettiğini düşünüyorum.Her sene zarar göster vergi ödeme sonra kurtarma paketi! Bu güne kadar kazandığım her kuruşun vergisini ödedim dolayısıyla destek benim hakkım.
  • Turk insanini onunden bile gecirmediginiz hotelleri avrupanin ve baska ulkelerin,zibidi ve ac turistlerile doldurdunuz.Aslinda parayi Turk insanini harciyor,yabancilarsa hotele kapaniyor ve kusana kadar yiyip iciyor.Cok super oldu insallah hotelleriniz kapanir,ve kriz en az 2 yil surerde yerlerde surundugunuzu gorururuz.Bu krizi yuce Allahim mazlumun ahini yerde komamak icin verdi,ne zengini nede fakiri taniyor,adil olanda budur,tabiki anlayana.
  • Yeterince kazandılar zaten son yıllarda , uçuk fiyatlara hizmet sunuyorlardı. Özellikle baloncular 10 yıllık kar ettiler. Bir balon turu 200 euro olurmu , 5 sene önce 30 euro civarıydı.
  • Nasil tahmin ettiniz bravo...hangi teknigi kullaniyorsunuz merak ettik

Turizm sektörü bu yıl yüzde 80'e varan gelir kaybı yaşanacağını öngörüyor. Seyahat acentaları, vergi ve kredi desteklerinden oluşan 8 maddelik bir nevi 'kurtarma' planı oluşturdu. Açıklanan plan kapsamında acentaların varlığını sürdürebilmesi için bazı vergilerden muaf tutulması ve bir yıl geri ödemesiz 36 aya kadar kredi desteği isteniyor.

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) en çok etkilediği sektörlerin arasında turizm de geliyor. Sektörde gelir kaybı ve turist sayısında yüksek derecede düşüş yaşanması bekleniyor. TÜİK rakamlarına göre 2019'da 34 milyar 520 milyon 332 bin dolar olarak gerçekleşen turizm gelirlerinde, 2020 yılı için turist sayısındaki paralel azalışla birlikte yüzde 80'lik düşüş bekleniyor.

Turizm gelirlerinde yüzde 80'lik düşüş beklentisi

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker, koronavirüs sebebiyle online platformda düzenlenen canlı video konferansında önemli açıklamalarda bulundu. Eker, seyahat acentalarının koronavirüsten dolayı iptal edilen tur ve seyahatlerden olumsuz etkilendiğini belirterek 8 maddelik 'kurtarma' önerilerini açıkladı. Toplantının soru cevap kısmında turizm beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eker, "Öncelikle yapılan tüm tahminler varsayımdır. Biz yaz mevsiminde virüsün azalacağını varsayarak Mayıs sonu gibi bu turizmin yavaş yavaş başlayacağını düşünüyoruz. Bu yılı 10 milyon turistle kapatacağımızı tahmin ediyoruz. Turist sayısında yüzde 80 azalma, buna paralel gelirlerde de yüzde 80'lik azalma olur diye tahminimiz var. Eğer destekler gelmezse büyük bir ihtimalle iflaslar meydana gelir. Tur operatörleri büyük rakamlarını kredilerle döndürüyor, önemli bir destek olmasa mutlaka iflaslar yaşanacaktır" dedi.

"Bir yılımızı kaybettik"

Bir çok sektörün koronavirüsten etkilendiğini ancak ürün depolaması gibi faaliyetlerin bulunmadığı seyahat acentalarının yüksek derecede etkileneceğini söyleyen Eker, "Bugün tur ve uçak biletleri satışları 6 ay önce yapıldı. Bugün hepsi ertelendiği veya iptal edildiği için 6 aylık satışlarımız boşa gitti. Şu anda önümüzdeki aylara satış yapamıyoruz. Virüs bitince de hemen satışlara başlamayacak. 1 yılımızı kaybettik. Biz üyelerimizin sesini duyurmak istiyoruz" dedi.

8 maddelik 'destek' paketi isteği

Kısa süreli çalışma desteğinin sektör açısında önemli olduğunu vurgulayan Eker, "Yetişmiş gücümüzü korumamız lazım. Bu zor zamanlarda personelimizin yanında olmak istiyoruz. 6 ay iş yapamayacağımız için SGK ödemelerinin 6 ay ertelenmesinin önemi kalmadı, kredi desteğinden de faydalanamıyoruz" diyerek seyahat acentaları için bekledikleri 8 maddeden oluşan destek planını şöyle açıkladı:

"2020 yılında SGK ve muhtasar ödemelerinde muaf tutulmak,

Turizm ajans payı vergisinin bu sene için kaldırılması,

Bir yıl geri ödemesiz 36 ay vadeli kredi desteği,

Gelecek turlar için havayollarına ve otellere yapılan ön ödemelerin geri alınması,

2020 yılında konaklama ve turizm taşımacılığında KDV oranının yüzde 1'e indirilmesi,

KOSGEB ile İşkur personel destekleri kapsamlarının genişletilmesi,

Kira giderlerinde stopajlar kaldırılsın ya da yüzde 51 kira desteği verilsin,

Transfer firmaları için 2020 yılında MTV'lerin alınmaması."

Saracoğlu: "Bursa'nın çok kısa vadede kültür turlarında öne çıkamasını bekliyoruz"

Online toplantıda açıklamalarda bulunan TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saracoğlu de bu zorlu dönem sonunda kültür turizminde Bursa'nın öne çıkacağını belirterek, "Beklentimiz Ramazan Bayramı ile birlikte turizm sezonunun açılması. Virüsün ülke içinde temizlenmesiyle, misafir kabul edeceğimiz ülkeleri belirleyeceğiz. Türkiye'nin en çok harcama yapan kesimi İstanbul, biz Bursa'nın çok kısa vadede kültür turlarında öne çıkamasını bekliyoruz. Bu doğrultuda tanıtım çalışmalarını planlıyoruz" diye konuştu.

Saracoğlu, hem acentaların hem de turizmcilerin sorunlarını çözmeye yardımcı olması amacıyla bir kriz masası oluşturduklarını söyledi.

Toplantı açıklamaların ve fikir alışverişlerinin ardından sona erdi.

Turizm sektörü yüzde 80 gelir kaybı bekliyor!

Yorumlar Tüm Yorumlar (36)

MOLLA AHMET ~ 4 yıl önce
Kendi vatandaşınıza çello Turistlere gelince hello Yok öyle bi dünya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MOLLA AHMET ~ 4 yıl önce
Öncelikle bu veba salgınından bir an önce ülkem feraha ersin inşallah. Değinmek istediğim nokta otellerin biz kendi türk vatandaşına insanına 3 sınıf muamele yapıp elin yabancı turistini kapıda gülle karşılıyor. Biz türk halkını şöyle kenarda bekleyin diyor aynı ücreti bende veriyorum aramızdaki fark nedir o ingilizce biliyor diyemi. Bunun unutmazsın 5 yıldızlı otel sahipleri bir türk bin turiste bedeldir.inşallah aklınız başınıza gelir. Şimdi oturun elinizi vicdanınıza koyun eğer varsa...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsmail ~ 4 yıl önce
Ben de turizmde çalışıyorum sezonluk işçiyim, kışın çıkış veriyorlar yazın alıyorlar,çıkış verdikleri için de kısa çalışma ödeneği den faydalanamıyorum, aldığım işsizlik maaşı ben bile sizin gibi ağlamıyorum,herkes kendini düşünüyor biliyor musunuz? Sadece Antalya da binlerce kişi var şuan da kısa çalışma ödeneğinden faydalanamıyor,onlar ne olacak içlerinde işsizlik maaşı alamayanlar da var ev geçindirenler var turizm sadece sizden ibaret değildir lütfen işçileri de düşünün birlik zamanı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsmail'e ~ 4 yıl önce
Hiç kimse o şekilde çalışmasın görelim bakalım çalıştıracak kimi buluyorlar? İnsanımız da bilinç ve birlik olmadıkça daha çokkkk sömürülürler.
Yerli ~ 4 yıl önce
Salgın biterse zararı yine yerli turistten çıkarırsınız. Millette para kaldıysa tabi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FO ~ 4 yıl önce
Zerre üzülmüyorum, beter olsunlar tarzında şeyler söyleyenlerin kalplerinde merhamet denen şeyden en ufak bir zerre var mı acaba?? Patronlara kızıyorsunuz ama onlara birşey olmaz.. Onlar zaten her koşulda turizm gibi riskli bir sektörün öngörüsü olarak belli birikimlerini yapmışlardır.. Sorun, birkaç ay bu sektöre bel bağlayıp yılın geri kalanında ise bu zaman diliminde kazandıklarıyla yetinmek zorunda kalan işçiler ve tatil yörelerine gerekli gıda temininde bulunan köylüler ve aklıma gelmeyen daha niceleridir.. Ayrıca milyarlarca doların her yıl ülkemize girmemesinin sonucunda da bu kötü yorumları yapanlar da etkilenecektir..Olaylara lütfen biraz daha geniş bir yelpazeden bakmayı deneyin.. Artık kötü haberden ziyade altında yazan kin nefret kıskançlık haset dolu yorumlar beni karamsarlığa itiyor.. Çünkü bunlar malesef ki insanoğlunun gerçek düşünceleri!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
. ~ 4 yıl önce
Aylık 30 bin TL'den olmak çok korkutmuş arkadaşı şimdi hiç olmadığı kadar Türkiye'yi düşünüyor işsiz kalıcak arkadaşlarını (kendini ) düşünüyor insan duygulanmiyor değil tabi.
FO yazana ~ 4 yıl önce
İşçi ve köylüyü o halde çalıştıran ve sömürenlere ses çıkarmayan,onları yokluk içinde yaşatan hükümete niye birşey demiyorsun? Tabii kendilerini sömürtenlere de...
X ~ 4 yıl önce
El insaf. Burada yazılanlara inanamıyorum. En kötü zamanda bile birlik olamayacaksak ne zaman olacağız. Herkes ekmek parası peşinde. Başkalarının lokmasına göz dikilmez. Tüm dünya inşallah bu belayı atlatacaktır. Ileride bol uçuşlu günler dilerim. Sağlıkla kalın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vergi ~ 4 yıl önce
vatandaş olarak herkesin daha önce ödediği vergi oranında desteği hakettiğini düşünüyorum.Her sene zarar göster vergi ödeme sonra kurtarma paketi! Bu güne kadar kazandığım her kuruşun vergisini ödedim dolayısıyla destek benim hakkım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haranli ~ 4 yıl önce
Turk insanini onunden bile gecirmediginiz hotelleri avrupanin ve baska ulkelerin,zibidi ve ac turistlerile doldurdunuz.Aslinda parayi Turk insanini harciyor,yabancilarsa hotele kapaniyor ve kusana kadar yiyip iciyor.Cok super oldu insallah hotelleriniz kapanir,ve kriz en az 2 yil surerde yerlerde surundugunuzu gorururuz.Bu krizi yuce Allahim mazlumun ahini yerde komamak icin verdi,ne zengini nede fakiri taniyor,adil olanda budur,tabiki anlayana.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yeterince ~ 4 yıl önce
Yeterince kazandılar zaten son yıllarda , uçuk fiyatlara hizmet sunuyorlardı. Özellikle baloncular 10 yıllık kar ettiler. Bir balon turu 200 euro olurmu , 5 sene önce 30 euro civarıydı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
%80 değil ~ 4 yıl önce
Yüzde %99 olacak (açıkçası)
Neden ~ 4 yıl önce
Neden negatif enerji veriyorsun, allah cevrendekilere yardim etsin
Super ongoru ~ 4 yıl önce
Nasil tahmin ettiniz bravo...hangi teknigi kullaniyorsunuz merak ettik

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000