28 Mart 2008, Cuma 09:27:27

TSK'dan F-35 hamlesi

TSK, 100 adet F-35 alacak. Radarda görünmeyen uçakların bazı bölümlerini Türk firmaları üretecek.

TBMM Dışişleri Komisyonu, Türkiye ile birlikte 9 ülkenin ortak olduğu ve radarda görünmeyen son teknoloji ürünü F-35 uçaklarının üretimi anlaşmasına onay verdi. Türkiye, 10.7 milyar dolarlık proje kapsamında, F-35 savaş uçaklarından 100 adet alacak. Dışişleri Komisyonu'nun dünkü toplantısında Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) üretimi, desteklenmesi ve sürekli iyileştirmesi evresine, Türkiye'nin katılmasına ilişkin uluslararası sözleşmenin uygun bulunduğuna dair tasarı kabul edildi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, basına kapalı yapılan toplantıda, milletvekillerine, proje hakkında bilgi verdi, soru ve eleştirileri yanıtladı. Gönül, 9 ülkenin ortaklığı ile gerçekleşen projenin toplam değerinin 250 milyar dolar olduğuna dikkat çekerek, şöyle dedi: "Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ana vurucu timini oluşturan F-4 ve F-16 uçaklarının bir kısmı, 2010 yılında teknolojik ve ekonomik ömürlerini doldurmaya başlayacak. Silahlı kuvvetlerimizin, hava etkinliğinde bir zaafiyete yol açmamak ve bölgedeki kuvvetler dengesini korumak üzere, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na yeni nesil gelişmiş savaş uçağının seçilmesine yönelik çalışmalar, 1990'lı yılların sonunda başlamıştı."

SINIRLAMA YOK

CHP'li Onur Öymen, uçakların beyni olan yazılım programlarının, "ABD tarafından Türkiye'ye verilip verilmeyeceğini" sordu. Gönül soruyu, "Bunların alınması için elimizden geleni yapıyoruz" şeklinde yanıtladı. CHP'liler ayrıca, Kıbrıs Barış Harekâtı ve terörle mücadele sırasında yaşanan bazı olayları hatırlatarak, "F-35'lere sınırlama olacak mı? Uçakları istediğimiz yerde kullanacak mıyız" sorularını yönelttiler. Gönül bu sorulara da "Evet, istediğimiz gibi kullanacağız. Bu konuda sınırlama yok" yanıtını verdi.

2010'da geliyor

Bakan Gönül'ün verdiği bilgiye göre, F-35 uçaklarının üretileceği proje, ABD ve İngiltere'nin öncülüğünde başladı. İtalya, Hollanda, Danimarka, Norveç, Kanada ve Avustralya'nın yer aldığı Müşterek Taarruz Uçağı Projesi'ne Türkiye, 10.7 milyar dolar kaynak aktaracak. Buna karşılık 10 yılda toplam 100 F-35 savaş uçağı alacak. Uçakların belli parçalarının üretiminde Türkiye, yerli sanayiyi de kullanacak. Örneğin, uçakların egzozları Türkiye'de üretilecek. Böylece 5.5 milyar dolarlık bölüm yerli sanayi tarafından üretilmiş olacak. İlk grup uçaklar 2010 yılından sonra gelmeye başlayacak.

Kaynak: Sabah

TSK'dan F-35 hamlesi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000