11 Mart 2017, Cumartesi 09:15:29

TSK ve SSM uçak ve İHA'larda GPS'si kaldırdı!

TSK ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı, helikopter, uçak ve İHA'ların konumlarının belirlenmesinde GPS'e bağımlılığı ortadan kaldırdı.
  • Süper şahane emeği geçenleri alnından öpüyorum
  • GPS'te olmayan Attitude - Konum Bilgisi dahil bu sistemde. İçinizdeki Almanı bir türlü bertaraf edemediniz. Huzursuzluk karakteriniz olsun. İçinideki garez İle...
  • Milli sistem: terraflite... bu da dolar bozdurma operasyonuna benziyor.. böyle ... böyle....
  • Yirmi yıl önce, ils sistemi yerine, son yaklaşmada uçağın radarı v.b gibi bir sistemin neden kullanılmadığını sormuştum kısmet şimdiyeymiş. Ülkemize hayırlı olsun. İnşallah bunu Hassas yaklaşma sistemi şeklinde sivil uçaklara da adapte edebilirlerse tadından yenmez. Bir an önce bununda çalışmasına başlansın. Gerekli patentler alınırsa dünya ya satarız.
  • Pisa skorlarında sonlarda olan eğitim sistemimizle nasıl bir bilimsel fark yaratacağız? Merak konusu ! Bugün Hollanda ya yaptırım yarın diğrelerine diye 16 Nisan a kadar yaptırım istekleri yönetenler tarafından dile getirilecek. Üçüncü havalimanın bagaj handling sistemini Hollandalılar, yolcu köprülerini Almanlar yapıyor. Sadece örnek olsun diye ve büyük rakamlar içerdiğinden değindim. Bakalım yaptırımlar bu firmalara da gelecek mi? Yoksa dünyada en büyük havalimanı dediğimiz üçüncü havalimanını Avrupalılar yapmaya devam edecekler mi?
  • Konu hakkında sağlıklı yorum yapmak için, daha fazla veri olması gerekli. Sistem bir çeşit IRS midir? Belli yerlere konacak özel istasyonlar ile hassasiyet artıyor mu? Kesin bir şey söylemek zor, anlatıldığı kadarı ile büyük başarı.
  • çok sevindirici bir haber. Umarım sıkıntısız bir şekilde tüm milli hava araçlarına bir an önce entegre edilir. İsim konusuna gelince de geliştirilen teknolojinin küresel anlamda tanıtılması ve pazarlamasının yapılması amacıyla yabancı isim verildiğini düşünüyorum. Zaten kendi platformlarımıza entegre edilen sisteme yerli bir isim verilir, şüpheniz olmasın;)
  • Uydusuz çalışan birçok sistem var. Bu hangisini kullanacak, bahsedilmiyor. GİZLİDİR demeyin. Sistemin özelliklerini değil yöntemi soruyorum? Uydu yoksa 1.Ya dahili bir sistem kullanacak. Kısaca, jiroskopik cihaza ek olarak hava hızı, sayısal harita ve yüksekliği hesaplayan sistemlerin ortak çalışması ile. Buradaki sorun jiroskopun hatasına ek olarak hava hızı ile yükseklik hesabının hata sapmasının büyük olmasıdır. Sonunda yanlış yere gidersiniz ya da yanlış hedefi vurursunuz! Bu nedenle daha hassas uydu sistemleri var. 2. Radar dalgalarıyla beraber yine sayısal harita, hava hızı, yükseklik bilgisi gerekiyor. Radar dalgası biraz daha hatayı düzeltiyor ama YETERSİZ. Yukarıdakiyle aynı sonuca ulaşırsınız. 3. Dış istasyonlardan (VOR/TACAN gibi) mesafe açı bilgisi alarak çalışanlar, bahsedilen hava araçlarının çalışacağı düşük irtifa ve arazi koşullarında işe yaramaz ve elektronik karıştırmayla saptırılabilirler. Yani bunları destekleyen MİLLİ GPS uydunuz yoksa, PEMBE HABER!
  • Hayirlı olsun bende çok sevinirim de bu sistemlerin mühendisi olarak söylüyorum GPS veya başka bir GNSS'in gökyüzün de 20 küsür uydusu dolanıyor biz GNSS uydusu fırlatmadan konum bilgisini nasıl elde edicez.60 larda ki gibi Ay yüzeyinde ki aynaları kullanarak mı?
  • Turkiyemizin bunlara ihtiyaci var, emegi gecen herkese tesekkurler

Helikopter, uçak, insansız hava aracı gibi platformlara hassas konum bilgisi sağlayan Küresel Konumlandırma Sistemine (GPS) alternatif oluşturacak ve bu alandaki kritik bağımlılığı sonlandıracak milli bir çözüm geliştirildi.

GPS'in zafiyetlerini ortadan kaldıran TerraFlite isimli ürünün kısa süre içinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki helikopterlere takılmaya başlanması bekleniyor.

Söz konusu araçlarda ihtiyaç duyulan konum bilgisini temin eden GPS cihazları, olumsuz hava koşulları veya dışarıdan elektronik müdahalelerin etkisiyle performans kaybına uğrayabiliyor ya da kullanılamaz hale gelebiliyor.

Bunun sonucunda ise hava aracının görevini yapamadığı ve hatta düştüğü durumlarla karşılaşılabiliyor.

STM, bu konudaki ihtiyaca yanıt verebilmek amacıyla TÜBİTAK'ın mali desteği ve Ankara Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nün danışmanlığıyla 2012 yılında Ar-Ge projesi başlattı.

Bu kapsamda, hava araçlarının GPS olmadan kendi konumunu bulmasına yönelik bir algoritma geliştirilip uluslararası patenti alınırken, ortaya konulan çalışma uluslararası akademik literatüre de girdi.

Teknolojik hazırlık seviyesinin sonuna gelen ve tamamen hazır olarak raftaki yerini alan ilk ürünün bu yıl TSK envanterindeki helikopterlere takılmaya başlanması, helikopterleri İHA ve savaş uçaklarının izlemesi bekleniyor.

TerraFlite'nin özellikleri

Özellikleri

Yüksek pozisyon hassasiyeti ile azaltılmış yatay ve düşey hedef hatası,
Gerçeğe yakın pozisyon tabanlı görüntü üretimiyle yüksek durumsal farkındalık,
Daha kesin pasif engel uyarıları,
Karıştırmaya karşı dirençli,
GPS bağımsız,
Düşük maliyet
Yüksek çözünürlüklü DTED Seviye-2 arazi yükseklik verisi,
GPS olmayan/engellenmiş ortamlarda hedefe ulaşma,
Sayısal kayan harita, engel/arazi uyarı ve otomatik pilot sistemleri ile birlikte kullanım,
Hava sistemleri ile entegrasyon,
FocusFlite™ AS çözümleriyle tam entegrasyon.

TSK ve SSM uçak ve İHA'larda GPS'si kaldırdı!

Yorumlar Tüm Yorumlar (31)

Nfe ~ 7 yıl önce
Süper şahane emeği geçenleri alnından öpüyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilemeden konuşmayın ~ 7 yıl önce
GPS'te olmayan Attitude - Konum Bilgisi dahil bu sistemde. İçinizdeki Almanı bir türlü bertaraf edemediniz. Huzursuzluk karakteriniz olsun. İçinideki garez İle...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Garez yok. ~ 7 yıl önce
Attitude'un GPS'lerde olmasına gerek yok! Ama inertial sistemlerde olmak zorunda. Sonra, "Konum bilgisi dahil" diyorsunuz da haber başlığında "... GPS'i kaldırdı" diyor. Ben de zaten GPS'siz olamayacağını söylüyorum. Yapılan sistem GERÇEK'tir. Tamam. Ama HABER'in kendisi PEMBE.
:)) ~ 7 yıl önce
Milli sistem: terraflite... bu da dolar bozdurma operasyonuna benziyor.. böyle ... böyle....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
20 yıl ~ 7 yıl önce
Yirmi yıl önce, ils sistemi yerine, son yaklaşmada uçağın radarı v.b gibi bir sistemin neden kullanılmadığını sormuştum kısmet şimdiyeymiş. Ülkemize hayırlı olsun. İnşallah bunu Hassas yaklaşma sistemi şeklinde sivil uçaklara da adapte edebilirlerse tadından yenmez. Bir an önce bununda çalışmasına başlansın. Gerekli patentler alınırsa dünya ya satarız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Değil ~ 7 yıl önce
Bu sistem, sizin söylediğiniz gibi bir "yaklaşma" sistemi değil. Bırakın ILS'i hiçbir yaklaşma sistemi yerine kullanılamaz. Bu uydusuz çalışacağı düşünülen bir seyrüsefer sistemi.
Değile değil ~ 7 yıl önce
Yaklaşmayı da seyrüseferin bir parçası olarak düşünürse sistem ki gps de var, al sana oldu bitti. Biraz kafayı çalıştır...
Değil ~ 7 yıl önce
Burada birbirimizin düşmanı değiliz. "20 yıl" adlı yorumcunun beklentisini karşılayan bir sistem olmadığını söylüyorum. Yaklaşma kolaylığı olan ILS ile ilgisi olmadığını anlatıyorum. Serüsefer başka bir şeydir. S/S cihazlarıyla yaklaşma yapamazsınız! Dünyada kimse yapamaz. GPS sistemleriyle yaklaşma üzerinde dünyada hala çalışılıyor. 2020'lerde tam devreye sokulması planlanıyor. Ayrıca GPS'in de olduğunu söylüyorsunuz, ki haberin başlığına bakarsanız "... GPS'i kaldırdı" diyor, haber yanlış. Bu sistemde bence de mutlaka GPS vardır. "Kafayı çalıştır..."a gelince. Her ne kadar sanal ortam olsa da birbirimize karşı nazik olmalıyız. Nick'lerin arkasında durarak bilgi sahibi olana sataşmak, bilgiye katkı sağlamıyor.
Cevap ~ 7 yıl önce
2017-20=1997. F-4E 1974 yılında envantere girmişti. ARA (Airborn Radar Approach) yani, uçağın radarını kullanarak yaklaşma yapıyordu. ADF alçalmasını, uçağın ADF alıcısını DF olarak kullanarak yapıyordu. WRCS ile gerektiğinde Radar kerteriz kullanmak sureti ile alçalma yapılabiliyordu. Yani, sizin merak etmeye başladığınız yıldan 23 yıl daha öncesinden beri bu alçalmalar yapılıyordu. AYDINLANDIK MI?
Bilim ~ 7 yıl önce
Pisa skorlarında sonlarda olan eğitim sistemimizle nasıl bir bilimsel fark yaratacağız? Merak konusu ! Bugün Hollanda ya yaptırım yarın diğrelerine diye 16 Nisan a kadar yaptırım istekleri yönetenler tarafından dile getirilecek. Üçüncü havalimanın bagaj handling sistemini Hollandalılar, yolcu köprülerini Almanlar yapıyor. Sadece örnek olsun diye ve büyük rakamlar içerdiğinden değindim. Bakalım yaptırımlar bu firmalara da gelecek mi? Yoksa dünyada en büyük havalimanı dediğimiz üçüncü havalimanını Avrupalılar yapmaya devam edecekler mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Celal ~ 7 yıl önce
Yapılan patenti alınmış teknolojik ve milli bir ürün.senin söylemek istediğin ne onu anlamadım.
Veri Eksik ~ 7 yıl önce
Konu hakkında sağlıklı yorum yapmak için, daha fazla veri olması gerekli. Sistem bir çeşit IRS midir? Belli yerlere konacak özel istasyonlar ile hassasiyet artıyor mu? Kesin bir şey söylemek zor, anlatıldığı kadarı ile büyük başarı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
flyby ~ 7 yıl önce
çok sevindirici bir haber. Umarım sıkıntısız bir şekilde tüm milli hava araçlarına bir an önce entegre edilir. İsim konusuna gelince de geliştirilen teknolojinin küresel anlamda tanıtılması ve pazarlamasının yapılması amacıyla yabancı isim verildiğini düşünüyorum. Zaten kendi platformlarımıza entegre edilen sisteme yerli bir isim verilir, şüpheniz olmasın;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Nasıl Peki? ~ 7 yıl önce
Uydusuz çalışan birçok sistem var. Bu hangisini kullanacak, bahsedilmiyor. GİZLİDİR demeyin. Sistemin özelliklerini değil yöntemi soruyorum? Uydu yoksa 1.Ya dahili bir sistem kullanacak. Kısaca, jiroskopik cihaza ek olarak hava hızı, sayısal harita ve yüksekliği hesaplayan sistemlerin ortak çalışması ile. Buradaki sorun jiroskopun hatasına ek olarak hava hızı ile yükseklik hesabının hata sapmasının büyük olmasıdır. Sonunda yanlış yere gidersiniz ya da yanlış hedefi vurursunuz! Bu nedenle daha hassas uydu sistemleri var. 2. Radar dalgalarıyla beraber yine sayısal harita, hava hızı, yükseklik bilgisi gerekiyor. Radar dalgası biraz daha hatayı düzeltiyor ama YETERSİZ. Yukarıdakiyle aynı sonuca ulaşırsınız. 3. Dış istasyonlardan (VOR/TACAN gibi) mesafe açı bilgisi alarak çalışanlar, bahsedilen hava araçlarının çalışacağı düşük irtifa ve arazi koşullarında işe yaramaz ve elektronik karıştırmayla saptırılabilirler. Yani bunları destekleyen MİLLİ GPS uydunuz yoksa, PEMBE HABER!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eski ~ 7 yıl önce
Doppler sistemleri ile desteklenen sayısal harita ve DTED, ki bu digital terrain elevation data olur, yüksek doğruluk ile yer bilgisi verebilir. Hele ki bunun laser veya optik gyrolar ile desteklendiğinde tadından yenmez. Zira çok güvenilir olarak görülen ve bölgemizde hizmet veren gps uydularının büyük kısmı USA DOD tarafından işletilmektedir. Bu konuda ben sizin kadar karamsar değilim...
zartar ~ 7 yıl önce
doppler arada bir gps düzeltmesi almazsa bir halta yaramıyor.kulanıcı olarak bil istedim bayım. HERKESLE DÜŞMAN OLURSAN MİLLİ UYDUDA BİR HALTA YARAMAZ. dünya nimetlerinden faydalanacağına herkesle kavga eder herkesi düşman bellersen amerikayı yeniden keşfe soyunursun lakin amerika tek ve zaten çoktaan keşfedilmiş..
Hayırlı olsun ~ 7 yıl önce
Hayirlı olsun bende çok sevinirim de bu sistemlerin mühendisi olarak söylüyorum GPS veya başka bir GNSS'in gökyüzün de 20 küsür uydusu dolanıyor biz GNSS uydusu fırlatmadan konum bilgisini nasıl elde edicez.60 larda ki gibi Ay yüzeyinde ki aynaları kullanarak mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çok basit ~ 7 yıl önce
yerli uçak yada oto gibi düşün müendis bey.milli ve yerli yani.tabi ne içtiklerini bilemediğimizden anlayamıyoruz
Pilot ~ 7 yıl önce
Turkiyemizin bunlara ihtiyaci var, emegi gecen herkese tesekkurler

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000