08 Haziran 2010, Salı 08:19:07

Trafik çilesi, helikopter ve özel jetlere yönlendiriyor...

Büyükşehirlerde artan trafik çilesinin yanı sıra büyüme ve ihracatla birlikte artan iş hacmi, işadamlarını jet ve helikoptere yöneltiyor. Bu durum, BDDK verilerine de yansıdı.

Üst kurul, son dört yılda 186 finansal kiralama sözleşmesi tescil etti. Bunların 184'ü hava aracı, diğer iki adedi ise tekstil ve gıda sektöründe kullanılan makineler oldu. Hava taşıtları için 8,2 milyar doların üzerinde finansal kiralama gerçekleştirildi.

Türkiye ekonomisinin büyümesi ile birlikte hava taşıtlarına olan ilgi arttı. İş dünyanın önde gelen temsilcileri lüks araç yerine jet ve helikopteri tercih ederken vatandaşın gözdesi uçak oldu. Yeni pazarlar bulmak isteyen patronlar ayağını yerden kesmek için sıraya girdi. Vatandaşın ilgisi sebebiyle hava yolcu taşımacılığının sayısı da arttı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre en çok finansal kiralama hava taşıtlarında gerçekleşti. 1 Ocak 2006 ile 15 Nisan 2010 tarihleri arasında BDDK 186 sınır ötesi finansal kiralama sözleşmesi tescil etti. Bunların 184'ü hava aracı, diğer iki adedi ise tekstil ve gıda sektöründe kullanılan makineler oldu. Aynı dönemde hava taşıtları için 8,2 milyar doların üzerinde finansal kiralama gerçekleştirildi.

"Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin BDDK'ya Devri Sonrası Gelişmeler" başlıklı Çalışma Raporu'na göre Üst Kurul tarafından yapılan finansal kiralama işlemlerinde sözleşmeye konu malların büyük kısmı hava taşıtlarından oluşuyor. Havayolu şirketleri tarafından çok yüksek fiyatları olan hava araçlarının satın alınması yerine finansal kiralama yoluyla kiralanması yolu tercih ediliyor. Dünya uygulamasında yolcu ve kargo taşımacılığında kullanılan hava araçlarının finansmanında finansal kiralama oldukça önemli yere sahip. Hava araçları 2 yıldan az olmamak üzere 4 yıldan kısa süreli olarak kiralanabiliyor.

Türkiye'de 2009 yılı sonu itibarıyla, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerinin finans sektöründeki payı, aktif büyüklüğü itibarıyla yüzde 2,8 oldu. BDDK tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye'de finansal sisteme bankacılık sektörü hakim. Ağırlıklı olarak KOBİ'lere ve alternatif finansman arayışında olan ticari işletmelere fon sağlayan finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerinin sağladığı fon 23,1 milyar lira olarak gerçekleşti. Finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerince sağlanan fon tutarının büyük oranda banka iştiraki olan şirketler tarafından sunulduğu göz önüne alındığında, sektörün aracılık işlevini yerini getirme açısından son derece sığ kaldığı anlaşıldı. (Zaman)
 

Trafik çilesi, helikopter ve özel jetlere yönlendiriyor...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000