09 Temmuz 2019, Salı 10:36:54

Trabzon'daki kazanın raporu ortaya çıktı

Trabzon’da pisten çıkan uçağın ilk kaza raporu çıktı. Kazayla ilgili tüm ayrıntıların yer aldığı raporda, uçağın pilotu ile kule arasında yaşananlara yer verildi.
  • kendi düşen ağlamaz, birçok hatalıişlem yapıldığı anlaşılıyor ucuz atlatılmıştı.
  • Resme bakın anlarsınız neden havalimanına mal olduguna. Havalimanı şerit sahası standartlarda olsaydı bu kadar meşur olmayacaktı.
  • sessizce konu kapandi gibi....
  • Çok pardon ama yine nerenizden çıkardınız çok merak ediyorum, Neresi çıkarmış bu ön raporu hangi kurum hangi kuruluş, Maalesef yine dedikodu yine asparagas haber:(
  • 3 buçuk senede bunu mu yazdınız alüminyum
  • Rapor nerde? Teknik olarak olay nasıl ve neden gerçekleş miş????
  • 2.motora %94 gaz veriliyor.Neden?
  • Yönetici hataları vardır. Esas maden orada..
  • kimse demez yoğurtum ekşi pilot kuleyi kule pilotu suçlar olan insanlara olur max gibi insanların canı bu kadar ucuz mu?
  • Checklistte bazı buton ve düğmelerin iniş sonrası deaktive edilmemiş olma ihtimali var mı? Yerde iken uçağın sağ motoru %94 thrust seviyesine niye geldi ? Biz bunu merak ediyoruz, alçalma ve iniş esnasındaki pilot kule konuşmaları çok aydınlatıcı ve gerekli değil, bu uçak ground oldu ve pert, trabzon havalimanının fiziki koşulları zaten ayrı bir tartışma konusu, %94 gelen thrust seviyesi bu kazaya sebep oldu, ıslak zemin değil, uçak stabil durabilmiş zaten belli yere kadar, çıkış noktasına da dönecekmiş ama sonra tekrar gaz veriyor, asıl konu bu abicim, niye bu uçak thrust açtı, sol motora güç verip dönmek yerine sağ motor mu açıldı? Yanlışlıkla sağ motora güç verildiyse thrust neden %94’e kadar çıktı? Manuel kontrolde bu kadar thrust verilmediği açık, pilotaj hatası gibi durmuyor olay ancak veriler tam değil, her kazada aynı yanıltıcı bilgiler...

Trabzon’da pisten çıkan uçağın ilk kaza raporu çıktı. Kazayla ilgili tüm ayrıntıların yer aldığı raporda, uçağın pilotu ile kule arasında yaşananlara yer verildi.

Habertürk'ten Enis Yıldırım'ın haberine göre Trabzon’da 13 Ocak 2018 tarihinde pisten çıkan 162 yolcu ve 6 mürettebatın içinde bulunduğu uçağın ilk kaza raporu hazırlandı.

Hava aracı kazası araştırıma ve inceleme ön raporunda kaza yapan uçağın kaptan pilotu, kule ile ilk irtibatı saat 20.05’de kurduğu belirtilen raporda, kule ile uçağın kaptan pilotunun 20.08, 20.13, 20.19 ve 20.26’da irtibat sağladığına yer verildi. Kaptan pilotun kule ile saat 20.05’de kurduğu ilk irtibatta alçalmaya başladığı yönünde bilgi verdiği belirtilen raporda, kulenin uçağın kaptan pilotu tarafından saat 20.13’de 10 bin FİT yükseklikten 6 bin 500 FİT yüksekliğe inmesi istendiği belirtildi.

PİST BAŞINA 16 MİL UYARISI YAPILDI

Kulenin uçağın kaptan pilotu ile saat 20.19’da sağladığı irtibatta ise pist başına 16 mil kaldığını belirttiği yer aldığı raporda, yatay görüşün 3800 metre olması nedeniyle inişe izin verdiği açıklandı. 20.19’daki görüşmede ayrıntı olarak rüzgarın sakin düşüş görüş şartlarının (bulut alt tavanın minimanın hemen üzerinde yatay görüşün 2800 m olması nedeniyle) devam ettiğini, pist ışıklarını maksimum şiddette, havanı yağışlı ve pistin ıslak olduğu bilgisini iletilerek inişe serbest kıldığına yer verildi. 

PİLOTUN PİSTİ TERK ETMESİ İSTENDİ

Kulenin inen uçağın kaptan pilotunu pist üzerinden dönüş yaparak E’den dışarı çıkmasını istediği belirtilen kaza raporunda, uçağın küçük sapmalar, limit dışı yatış ile indiği daha sonra 2 numaralı motor gaz kolunun ileriye hareketiyle yüzde 94’e kadar artan gücü sürüklenmeye başladığı belirtildi. Sürüklenmeyle bağlı süratin düşmeye başlamasıyla birlikte pisten çıkan ve çamura saplandığı uçağın tüm evraklarını tam olduğu ve son kaza raporunun beklenmesi istendi. 

İŞTE UÇAKTA TESPİT EDİLEN AĞIR HASAR

Trabzon’da pistten çıkan ve kaza yapan uçağın hasar tespiti yapıldı. Raporda, uçağın sağ motorun koparak denize düştüğü, sağ ana iniş takımını koptuğu, sol ana iniş takımını hasarlanarak toprak zemine gömüldüğü, burun iniş takımını hasarlandığı, sol motorun toprak alana gömüldüğü ve gövdenin toprak alana temas ettiği belirtildi. Uçakta yaşana bu hasarın sivil hava araçları kazaları yönetmeliğine göre ağır hasar seviyesinde olduğu belirtilen raporda, uçağın ağırlık limitini aşılmadığına yer verildi. Bu arada raporda uçuş verileri kayıt cihazı ve kokpit ses kayıt cihazının sökülerek uçaktan alındığı ve THY’de incelendiği belirtildi.

Trabzon'daki kazanın raporu ortaya çıktı

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

lagari hasan55 ~ 3 yıl önce
kendi düşen ağlamaz, birçok hatalıişlem yapıldığı anlaşılıyor ucuz atlatılmıştı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adanalı ~ 5 yıl önce
Resme bakın anlarsınız neden havalimanına mal olduguna. Havalimanı şerit sahası standartlarda olsaydı bu kadar meşur olmayacaktı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
XX ~ 5 yıl önce
sessizce konu kapandi gibi....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çıkmışmışşş!!! ~ 5 yıl önce
Çok pardon ama yine nerenizden çıkardınız çok merak ediyorum, Neresi çıkarmış bu ön raporu hangi kurum hangi kuruluş, Maalesef yine dedikodu yine asparagas haber:(

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rapor mu? ~ 5 yıl önce
3 buçuk senede bunu mu yazdınız alüminyum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rapor ~ 5 yıl önce
Rapor nerde? Teknik olarak olay nasıl ve neden gerçekleş miş????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İrfan ~ 5 yıl önce
2.motora %94 gaz veriliyor.Neden?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A/T ~ 5 yıl önce
A/T TO/GA mode da olduğu için inişten sonra disengage olmadı ve o da THR REV attention da olduğu için THR REV kullanılamadığından, kendi kendine gaz açmış. Eng 2 gaz açtığı için SPD BRK muhtemelen kapanmak istedi kaptan da gaz kollarını bırakıp SPD BRK lever i tuttu ve açılan gaz kolunu fark edemedi. AB uçağı yavaşlattı, rudder etkinliği azaldı ve 40 N1 üzerine çıkan ENG 2 birden G/A thrust üretti ve uçağın pistin sağından çıkmasına sebep oldu....
A/T ÖZÜR ~ 5 yıl önce
Pistin solundan çıkmasına sebep oldu
Pilotaj diye birşey yoktur ~ 5 yıl önce
Yönetici hataları vardır. Esas maden orada..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Herkes kendine hak verir ~ 5 yıl önce
kimse demez yoğurtum ekşi pilot kuleyi kule pilotu suçlar olan insanlara olur max gibi insanların canı bu kadar ucuz mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
After landing ~ 5 yıl önce
Checklistte bazı buton ve düğmelerin iniş sonrası deaktive edilmemiş olma ihtimali var mı? Yerde iken uçağın sağ motoru %94 thrust seviyesine niye geldi ? Biz bunu merak ediyoruz, alçalma ve iniş esnasındaki pilot kule konuşmaları çok aydınlatıcı ve gerekli değil, bu uçak ground oldu ve pert, trabzon havalimanının fiziki koşulları zaten ayrı bir tartışma konusu, %94 gelen thrust seviyesi bu kazaya sebep oldu, ıslak zemin değil, uçak stabil durabilmiş zaten belli yere kadar, çıkış noktasına da dönecekmiş ama sonra tekrar gaz veriyor, asıl konu bu abicim, niye bu uçak thrust açtı, sol motora güç verip dönmek yerine sağ motor mu açıldı? Yanlışlıkla sağ motora güç verildiyse thrust neden %94’e kadar çıktı? Manuel kontrolde bu kadar thrust verilmediği açık, pilotaj hatası gibi durmuyor olay ancak veriler tam değil, her kazada aynı yanıltıcı bilgiler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Evet ~ 5 yıl önce
Bircok kabin memuru arkadas trabzon ve orduya inislerde kesinlikle yusuf yusuf yaparak ineriz o tip alanlar insani urkutuyor dediler.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000