31 Ocak 2023, Salı 11:20:03

Trabzon Havalimanı için erozyon uyarısı

Trabzon'da 5 yıl önce pistten çıkan uçağın pilotunun 'Kusurlu' iddiasında bulunduğu havalimanı için yeni bir açıklama yapıldı.
  • Trabzonda yaşayan Türk sayısınkaç acaba? Sokaklarda hep arap hep arap nerede bizim vatandaşlar. Yoksa sokakları da mı sattınız
  • Trabzon ile ilgili yorumlarınızı kendinize saklayın. Ayrımcı politikalarınıza alet etmeyin. Dalgalıdır denizi, kıyıya çıkmak zordur.
  • Bu meydanın kaldırma kapasitesi belli ; sen 330/350/777/787 gibi çok ağır uçaklar ile zemini ve araziyi zorlarsan doğa ve pist isyan eder . Zaten uluslararası yasal olarak gelen uçak yok , buraya millet bahçesi daha çok yakışır. Ev sahibi olan Araplarda yeşil alan görür…
  • Kapatın millet bahçesi yapın ahl gibi
  • Göç yoluna iga yı yap,denizin ortasına Trabzonu yap..biz yaptık oldu, doğa ana affetmez

Trabzon'da 5 yıl önce pistten çıkan uçağın pilotunun 'Kusurlu' iddiasında bulunduğu havalimanı için yeni bir açıklama yapıldı. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz kıyısına paralel uzanan havalimanı pistinin, deniz dalgalarıyla aşınıp kıyı erozyonuna uğradığını belirterek, "Kazada uçak, en dar, dalgaların en fazla aşındırmış olduğu yerden pistten çıktı; bu bir ikazdı. Yağışlarda bu tür olaylar tekrarlanabilir. Kıyıya istinat duvarları çekilerek önlem alınmalı" dedi

Trabzon'da 5 yıl önce iniş sırasında kontrolden çıkıp, denize 25 metre kala yamaca saplanan yolcu uçağının hakkında dava açılan 2 pilotundan Ender Bayraktar'ın ifadesinde, pist mesafesinin denize yakın oluşunun, kazaya neden olduğunu öne sürüp, Devlet Hava Meydanları İşletmesi´ni kusurlu bulması, havalimanındaki pistte kıyı erozyonu tehlikesini yeniden gündeme taşıdı.

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz kıyısına paralel uzanan Trabzon Havalimanı pistinin, deniz dalgalarıyla aşınıp kıyı erozyonuna uğradığını belirterek, "Kazada uçak, en dar, dalgaların en fazla aşındırmış olduğu yerden pistten çıktı; bu bir ikazdı. Yağışlarda bu tür olaylar tekrarlanabilir. Kıyıya istinat duvarları çekilerek önlem alınmalı" dedi.

Ankara- Trabzon seferini yapan, Pegasus Havayolları'na ait, PC 8622 sefer sayılı, 'Zeynep' isimli Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, 13 Ocak 2018'de, Trabzon Havalimanı'na iniş yaparken, pistin kuzey yönünde deniz tarafına yöneldi. İniş takımları balçığa saplanan uçak, denize 25 metre kala durabildi. Uçaktaki 162 yolcu ve 6 kişilik mürettebat, ekiplerin müdahalesi ile tahliye edildi. Hurdaya ayrılan, 500 ve 350 tonluk vinçlerle 100 kişilik ekibin 20 saat süren çalışmasıyla bulunduğu yerden çıkarılan uçak, teknik incelemeleri sonrası restorana dönüştürülmesi için yüklendiği TIR'la 29 Eylül 2018´de Yomra ilçesine götürüldü. Kazayla ilgili Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kaptan pilot Ender Bayraktar (67) ve yardımcı pilot İrfan Yavuz (51) hakkında 'Taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan Trabzon 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Soruşturmada ifade veren pilot Ender Bayraktar´ın, "Piste mesafesi 40 metre olan deniz yönündeki çukura düştük. Esasında bu mesafenin 90 metre olması gerekir. Bunda Devlet Hava Meydanları işletmesinin kusuru vardır" şeklindeki ifadesi sonrası Karadeniz kıyısındaki Türkiye'nin trafikler yönünde en önemli havalimanları arasında yer alan 2 bin 640 metre uzunluğa ve 45 metre genişliğe sahip pisti bulunan Trabzon Havalimanı´nda kıyı erozyonu tehlikesi yeniden gündeme geldi.

"HAVAALANININ BULUNDUĞU YER EROZYONA UĞRUYOR"

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz kıyısına paralel uzanan Trabzon Havalimanı pistinin, deniz dalgalarıyla aşınarak kıyı erozyonuna uğradığını belirtip, önlem alınmasını önerdi. Prof. Dr. Bektaş, "Sürekli olarak deniz dalgalarının tahribatı ile havaalanının bulunduğu yer erozyona uğruyor. Dolayısıyla sürekli olarak havaalanı geriye doğru çekiliyor. Bu da daralmasına sebebiyet veriyor. Kıyı erozyonunun önlenmesi lazım. Yani çevredeki yapılar gibi pist de koruma altına alınmalı. 2018´deki kazada uçak, en dar, yani dalgaların en fazla aşındırmış olduğu yerden pistten çıktı; bu bir ikazdı. Turizm açısından Trabzon´da önemli bir yer; büyük uçaklar buraya iniyor. Yağışlı havalarda bu tür olaylar tekrarlanabilir. O yüzden önlem alınması gerekir" diye konuştu.

Davada kaptan pilotun iddialarını değerlendiren Prof. Dr. Bektaş, "Kaptan pilot diyor ki; eğer o pistte güvenlik alanı 90 metre olsaydı bu tür kazalar olmazdı. Bu ne anlama geliyor? Pistin olması gerekenden biraz daha geniş olması lazım. Bunun için de oraya istinat duvarları çekilecek ve kıyı erozyonunu önleyici mühendislik yapıları yapılmalı. Bu, uçakların güvenliği açısından son derece önemli. Aslında en ideali nedir? Trabzon Havalimanı´nın uluslararası standartlara uygun bir şekilde olmasıdır. Umarım ileriki yıllarda yapılacak olan çalışmalarla bu gerçekleşir" ifadelerini kullandı. (habertürk)

Trabzon Havalimanı için erozyon uyarısı

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Tzx ~ 1 yıl önce
Trabzonda yaşayan Türk sayısınkaç acaba? Sokaklarda hep arap hep arap nerede bizim vatandaşlar. Yoksa sokakları da mı sattınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mayerli ~ 1 yıl önce
Hayatında kaç kez Trabzon'a geldin ki, sokaklarında yürüyen insanlar hakkında yorum yapıyorsun? Sen önce kendini sorgula. Trabzon sokaklarında bu ülkeyi kurtaracak kadar nefer daima bulunur.
mayerli ~ 1 yıl önce
Trabzon ile ilgili yorumlarınızı kendinize saklayın. Ayrımcı politikalarınıza alet etmeyin. Dalgalıdır denizi, kıyıya çıkmak zordur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mayerli ~ 1 yıl önce
Ha ha ha. Çok komiksin. İsteyen istediğini yazar hiç bir şey de diyemezsin.
Üüü ~ 1 yıl önce
Bu meydanın kaldırma kapasitesi belli ; sen 330/350/777/787 gibi çok ağır uçaklar ile zemini ve araziyi zorlarsan doğa ve pist isyan eder . Zaten uluslararası yasal olarak gelen uçak yok , buraya millet bahçesi daha çok yakışır. Ev sahibi olan Araplarda yeşil alan görür…

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Erezyon ~ 1 yıl önce
Kapatın millet bahçesi yapın ahl gibi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Korsanpilot ~ 1 yıl önce
Tabiiki öyle olacak IGA yi yaprken sanami sordu Trabzondakini sana sorsun
Korsanpilot ~ 1 yıl önce
Vatansever olmayı deneyin çok rahatlarsınız. Biraz ülke sevgisi biraz toprak sevgisi biraz insan sevgisi çok iyi geliyor nefret diline. Ağızdan kin nefret irin saçmayın
Plt ~ 1 yıl önce
Göç yoluna iga yı yap,denizin ortasına Trabzonu yap..biz yaptık oldu, doğa ana affetmez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Plt ~ 1 yıl önce
Kafaları basmıyor ne yazık ki. Az kaldı neyse

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000