07 Temmuz 2010, Çarşamba 12:52:58

THY’DE KOKPİT-KABİN BİRBİRİNE GİRDİ

Türk Hava Yolları’nda mail krizi devam ediyor. Dün bir kaptanın mailinin Milliyet Gazetesi’nde yayınlanmasının ardından AirportHaber’e de çok sayıda ihbar ulaştı. Suşi krizi, taciz olaylarından sonra şimdi de iç kavga başladı.
  • Sayfalarca yorum vardı burada. Belki de site tarihinin en çok yorumlanan haberiydi. Niye sildiniz ki????

AirportHaber’e gelen bilgilere göre her şey THY’nin Amerika’da görevli bir O.Ö isimli personelinin Bülent Manav’a iletilmesi için gönderdiği mail ile patlak verdi. İçten içe yabancı pilotlara husumet besleyen Türk kaptanların isyan bayrağı açmasına sebep oldu. O.Ö’nün gönderdiği mailde yabancı uyruklu B777 Kaptanı R.Francis Farina’nın uçağın overbook olduğunu görünce kendi yerinin yolcuya satılmasını önerdiği ve kendisinin Jump seat uçabileceğinin belirttiği bildirildi. Mailin devamında kaptanın amirlerine teşekkür ediliyor.

 

Bu mail Newyork Direktörü İhsan Baytan tarafından  Uçuş İşletme Başkanı Bülent Manav’a gönderiliyor. Mailde “Hoş ve takdire şayan davranışı sizlerle paylaşmak istedik” deniliyor. Uçuş İşletme Başkanı Bülent Manav, kısa bir mail ile THY’nin duvar diye tabir edilen mail sistemine “Değişen kültürlerin karşılıklı olduğunu gösteren küçük bir örnek” diyerek bu davranışın diğer kaptanlara da örnek olmasını istercesine cevap veriyor.

 

İşte bu mailin THY’nin ortak mail havuzuna düşmesinin ardından yabancılara karşı büyük husumet besleyen Türk kaptanlar saldırı atağına geçti. V.V isimli bir kaptan pilot iki gün sonra bu maile isyan edercesine “Sayın Yöneticilerim, Sevgili Meslektaşlarım” diye başladığı mailinde bu örneğin THY kaptanları, teknisyenleri ve kabin memurları tarafından sürekli yapıldığını, öncelikli olarak misafirlere yer verildiğini belirten sitemli bir mail yazıyor. Kaptan Pilot Farina’nın yaptığı davranışın yıllardı Türk kaptanlar tarafından yapıldığını, pass bilet hakları olmasına rağmen bu tür davranışları sık sık sergilediklerini ifade ediyor.

 

V.V kaptanın yazdığı maile F.S.U isimli bir kaptandan anında destek geliyor. Bu uygulamanın yeniymiş gibi bir yabancı pilota maledilmesinin yanlış olduğunu ifade ediyor.

 

Yabancı pilot tartışması bu maillerle alevlenmeye başlıyor ve K.M.A isimli bir başka kaptan pilot ise Uçuş İşletme Başkanı Bülent Manav’a hitaben soru sorup açıklama yapıyor. “ yabancı kaptanlara tanınan haklar bizlerden farklı mıdır? Onlara tanınan haklar Türk kaptanlara da tanınsa emin olun daha fazlasını yaparlar. Bir kabin amirimizin başlattığı yabancı hayranlığı görüyoruz ki devam ediyor. Bunların olumlu karşılanmadığını üzülerek bildirmek isterim. Bizler Türk misafirperverliğini ve adetlerini Türk yabancı ayırt etmeden fazlasıyla yapıyoruz”

 

Kabin amirine dokunan bu maile tepki de gecikmiyor. G.E isimli bir kabin amiri K.M.A isimli kaptanın yazdıklarını eleştiren bir maili ortak paylaşıma açıyor.

 

Bu kavgalar karşılıklı mailleşmelerle sürüyor.

 

Devam eden maillerde kokpit ile kabin arasında da ağza alınmayacak ifadeler kullanılıyor. Yabacı pilotlarla ilgili yazılan her maile eleştiri geliyor ve kabin amirlerine “Siz yabancı pilot avukatı mısınız?” yakıştırmaları yapılıyor. Maillerde öyle ağır ifadeler kullanılıyor ki kabin amirlerinin kaptanlara karşı hitap etme şekilleri bile yerden yere vuruluyor. Kabin amirine “Sağır ve körsünüz” gibi kavgada bile söylenmeyecek sözler sarf ediliyor.

İsmini açıklamak istemeyen bir kaptan Airporthaber'e endişelerini şu şekilde dile getirdi. "Bu tür kavgalar CRM kaosu yaratır. Kokpit ile kabin arasında ilişkiler kopar. Bu durum uçuş güvenliği açısından tehlike oluşturur." Bir kabin amiri ise, "Gelişmeler endişe verici. THY'nin içinde kokpit kabin birbirinden nefret eder hale geldi" şeklinde konuştu.

 

Öte yandan b,r başka kavga da A340 kaptanları ile B777 kaptanları arasında yaşanıyor. A340 kaptanları tip değişikliği yaparak B777’lerde uçmak istiyor. B777 kaptanları 340 kaptanlarını istemiyor.

 

B777’lere geçmek isteyenler arasında genel Müdür Yardımcısı Asaf Bora Kaptan'da bulunuyor. İddialara göre Uçuş Eğitim Başkanı ve aynı zamanda B777 kaptanı olan Menderes Çakıcı, A340 kaptanlarının B777 kaptanı olmasını engellediği iddia ediliyor. A340 kaptanlarının tip değişikliğine yönelik önerinin THY Genel Müdürü Temel Kotil tarafından onaylanmadığı ifade ediliyor. Bu sebepten dolayı uçuş işletme bölümünde büyük rahatsızlık olduğu belirtiliyor.

 

AirportHaber Özel

THY’DE KOKPİT-KABİN BİRBİRİNE GİRDİ

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Sayfalarca yorum vardı burada. Belki de site tarihinin en çok yorumlanan haberiydi. Niye sildiniz ki????

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000