21 Ocak 2020, Salı 16:30:26

THY uçağıyla ilgili iddialara Hollanda'dan yanıt geldi

Amsterdam'da iniş sırasında düşen THY uçağı ile ilgili soruşturmayı yürüten Hollanda Güvenlik Kurulu'nun (OVV) eski başkanı Pieter van Vollenhoven, New York Times gazetesinde yer alan 'ABD makamlarını müdahalesi ile gerçekleri sakladıkları' iddiasını reddetti.
  • Allah rahmet eylesin,bu kazada FO egitim ucusu yapdigi icin,cockpitte birde safety pilot vardi,emniyeti artirmak icin,final approach esnasinda bu safety pilot ne yapiyordu? Radio altimeter bozuk oldugunuda biliyordu.yani safety pilot yerine Kaptan cekedini jump seate assadi daha cok faidsi olurdu.bence burda bir suclu varsa oda safety pilot.
  • evet doğru Altimetre doğru göstermemiş bozukmuş arızalıymış peki bu arızayı anlamaları lazım değilmiydi anlamışlar amma çok geç anlamışlar
  • Olayın aslı şudur; Boing uçaklarında sık sık aynı arızayı yapan yerden yükseklik göstergesi "Radar Altimetre". bu hata Boing tarafından düzeltilebileceği halde, arızalanan sistemin para getirmesi nedeniyle düzeltilmedi ve uçaklar aynı arızayı almaya devam etti. Arıza pilotlar tarafından analiz edilip tolere edilebiliyordu.Bu arıza nedeniyle gaz kolları RETARD konmuna geliyordu. Pilot bunu fark edip automatik sistemi devre dışı bırakıyor ve gaz kollarını manuel kullanıyordu. Fakat bu arıza tek başına kaza nedeni değildi, Boing bunu bilmesine rağmen arızaya çözüm üretmedi. Arıza başka sorunlarla aynı anda gelince sonuç bu oldu. Bu sorunlar; Pilot yorgunluğu, teknik analiz etme süresinin azlığı, Yüksek bırakılma ve ILS sistemine minimumlardan sokulma. pilotlarda yorgunluk nedeniyle yapmaları gereken görevleri eksik yapma, düşen süratin farkına varılamaması ve kendi kendine gaz kolunun sürati tutması gerekirken arıza nedeniyle yapamaması.Pilot hatası mı lakin airbus bu kazayı önleyebilirdi
  • Ne diyecek adamlar? evet yaptık mı diyecekler
  • Halının altına süpür kızım,misafir güzel görsün.

Amsterdam'da Şubat 2009'da Schiphol Havalimanı'na inerken kırıma uğrayan THY uçağı ile ilgili soruşturmayı yürüten Hollanda Güvenlik Kurulu'nun (OVV) eski başkanı Pieter van Vollenhoven, New York Times gazetesinde yer alan 'ABD makamlarını müdahalesi ile gerçekleri sakladıkları' iddiasını reddetti.

Van Vollenhoven, pilotlar da dahil 9 kişinin öldüğü, 120 kişinin de yaralandığı kaza ile ilgili araştırma sırasında sık sık baskı gördüklerini, ancak bundan etkilenmediklerini savundu.

Hollanda Kralı Willem - Alexander'in teyzesi Prenses Margriet ile evli olan Prof. Dr. van Vollenhoven, Hollanda Radyosu'nda (NOS Radio 1) iddialara yanıt verdi.

Amsterdam'da 25 Şubat 2009'da meydana gelen kazayı araştıran konsey üzerinde sık sık baskı uygulandığını söyleyen van Vollenhoven, "Her zaman eleştiri ve baskı vardı. Çünkü, gerçek sevilmiyor. Ama bunun hiçbir etkisi olmadı. Bağımsızlığımıza büyük önem veriyorduk" dedi.

Eski Hollanda Güvenlik Kurulu Başkanı, kazada sorumluluğun, Boeing firmasından çok, pilotlara yüklendiği iddiası ile ilgili olarak da, "Hem Boeing hem de Türk Hava Yolları tarafından altimetrelerle (yükseklik ölçen cihaz) ilgili sorun biliniyordu. Bu sorun daha önce iki uçuşta meydana gelmişti. Bu daha sonra otomatik sayaç kapatılarak çözüldü" diye konuştu. (BBC)

THY uçağıyla ilgili iddialara Hollanda'dan yanıt geldi

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Parajumppilot ~ 4 yıl önce
Allah rahmet eylesin,bu kazada FO egitim ucusu yapdigi icin,cockpitte birde safety pilot vardi,emniyeti artirmak icin,final approach esnasinda bu safety pilot ne yapiyordu? Radio altimeter bozuk oldugunuda biliyordu.yani safety pilot yerine Kaptan cekedini jump seate assadi daha cok faidsi olurdu.bence burda bir suclu varsa oda safety pilot.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alibaba ~ 4 yıl önce
evet doğru Altimetre doğru göstermemiş bozukmuş arızalıymış peki bu arızayı anlamaları lazım değilmiydi anlamışlar amma çok geç anlamışlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türk Pilotu ~ 4 yıl önce
Olayın aslı şudur; Boing uçaklarında sık sık aynı arızayı yapan yerden yükseklik göstergesi "Radar Altimetre". bu hata Boing tarafından düzeltilebileceği halde, arızalanan sistemin para getirmesi nedeniyle düzeltilmedi ve uçaklar aynı arızayı almaya devam etti. Arıza pilotlar tarafından analiz edilip tolere edilebiliyordu.Bu arıza nedeniyle gaz kolları RETARD konmuna geliyordu. Pilot bunu fark edip automatik sistemi devre dışı bırakıyor ve gaz kollarını manuel kullanıyordu. Fakat bu arıza tek başına kaza nedeni değildi, Boing bunu bilmesine rağmen arızaya çözüm üretmedi. Arıza başka sorunlarla aynı anda gelince sonuç bu oldu. Bu sorunlar; Pilot yorgunluğu, teknik analiz etme süresinin azlığı, Yüksek bırakılma ve ILS sistemine minimumlardan sokulma. pilotlarda yorgunluk nedeniyle yapmaları gereken görevleri eksik yapma, düşen süratin farkına varılamaması ve kendi kendine gaz kolunun sürati tutması gerekirken arıza nedeniyle yapamaması.Pilot hatası mı lakin airbus bu kazayı önleyebilirdi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsimsiz ~ 4 yıl önce
Boeing in hatasını kapatmaya çalışıyorlardır.Bir buçuk ay önce 737-800 lerin engine bleed sisteminde bir hatayı Boeing ve Faa ye bildirmeme rağmen (MEL e göre NO-GO olan bir arıza) hala cevap veremiyorlar.Konu inceleniyor deyip geçiştiriyorlar.Konuyu Easa yada raporladım onlarda konuyu uzmanlarımız inceliyor ,Faa ye bildirdik diyerek geçiriyorlar.
Türk Pilotu ~ 4 yıl önce
Arızaya kazadan hemen sonra çözüm üretildi. Zaten sistem böyle çalışıyor. Bunun normal olduğunu söyleyebilirim. Havacılık çok pahalı bir sektör olduğu için yapılan işin zorluk derecesinin işletmeci için bir önemi yok. Buna havacılık dilinde “workload” deniyor. Bu aynı zamanda kazaların nedenlerinden de biri. Arıza nedeniyle iş yükü arttığında ikinci veya üçüncü bir problem ölümcül olabilir. Kazaların nedenlerinden biri eğitim sistemidir ve ülkemizde malesef eğitime sadece dökümantasyon “paperwork” olarak bakılır. Profesyonel olmamız için sistemin açıklarını yöneten değil, onları onaran yöneticilere ihtiyaç var.
W ~ 4 yıl önce
Ne diyecek adamlar? evet yaptık mı diyecekler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adamlar ~ 4 yıl önce
Evet yaptık
te-ka ~ 4 yıl önce
Halının altına süpür kızım,misafir güzel görsün.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000