05 Ekim 2020, Pazartesi 12:52:05

THY pilotlarla ilgili flaş bir karar aldı

Türk Hava Yolları İstihdam Başkanlığı aracılığıyla flaş bir açıklama yaptı. Kokpit personelinin eğitim borçlarıyla ilgili sürpriz bir karar alındı.
  • Burada THY'e neden laf ediyor bazı pilot arkadaşlar anlamıyorum. Zorla mı imza attırdılar sizlere? Bu ülkenin gerçeklerinden çabuk uzaklaşıyor bazı arkadaşlar..
  • Bu ülkede yabancı para birimi ile borçlanmak her zaman büyük risktir. Kimisi bu riski alır ev, araba, fabrika sahibi olur kimi de meslek. Eskiden iyi kötü dünya ile entegre bir finansal sistem vardı ülkede ama özellikle son iki yıldaki kuru baskılama gayreti tüm rezervleri tüketti, artık atacak kurşunu olmayan çok kırılgan bir ekonomimiz var. Döviz borcu olanlara Allah kolaylık versin.
  • su anda bu meslek zor zamanında ve maalesef biz mensubu olduğumuz şirketten sadece adil bir anlaşma bile isteyemiyoruz. fırsat bu fırsat denerek tepemize çökmeye çalışıyorlar, çok bilenler var burada yorumlarını okuyorum, siz imza attınız diyorlar. bundan on sene önceki yıllık kur artışına bakın, bir de son birkaç senedeki yıllık artışa bakin. ve stresini yaşamadığınız dertler icin boş laflarla insanlara akıl vermeye kalkmayın! benim artık tek beklentim bir an önce uygun şartlarda başka yerde bu işi yapabilmek ve bize bu stres ve huzursuzluğu yaşatanların aynılarını bir gün yaşaması!
  • Sirketten ayrildim ve borcu odemiyorum. Odemeyecegim de. Beni yillrca magdur etti, ben ayrildim arkamdakileri de magdur etti ve etmeye de devam ediyor. Bu yonetim defolup gitmedikce, sistem degismedikce ne borc odeyecegim ne de geri gelecegim.
  • Yorumların çoğu mülakatı geçemeyip(olabilir bir ayıp değil) akademiye giremeyen sindirim sistemi bozuk arkadaşlara ait. Birde kokpit ağzından kabine laf edip ortalığı karıştırmak isteyenler var onlarda benzer kafalar. Sonuç olarak keser döner sap döner gün gelir hesap döner. FO'ların sırtından geçinmeyi bırakın yoksa ileride solda oturacak akademili kaptan bulamazsınız.
  • Teknik taseronlar Onlarda çok paralı iş isterdi.Ama olmadı üniversite mezunda var aralarında sordunuzmu kimi yaşı 30 üstü kimi torpilsiz ama hiç birinden duymadım batsın bitsin bu şirket diye.Buyuk kısmınız tanıdık es dost torpil dışarda ne yapicaktiniz acaba biraz vefalı olun.Herseye dinimizi katmayın günah bide yanındaki açken doydunuz taşeron için hiç sesiniz çıkmadi.Bu şirket senle benle var olmadı ve dahada sensiz bensiz var olur.Herzaman THY hep daha ileriye sizle yada sizsiz.
  • Pilot olanlar zaten akademiye giremeyenler, akademiye girenlerin çoğunun da kendi başına eğitim masrafını karşılama olanağı yoktu. Akademililere yanlış yapılıyor, şu an güncel Euro dolar kurundan alalım dersin işler toparlanmaya başlayınca adam gidip başka yerde uçarsa o borcun kalanını alamazsın. Bugüne kadar akademili ayrılan pilotlardan gönüllü olarak ödeyenler hariç (ilerde TK ya dönersem kötü ayrılmayayım)kimseden borcunu alamadı şirket, meslek içi eğitimden para alınmaz, o girerken meslekte değildi diye TK avukatları savunma yapınca bu defa dispeç kabin harekat pushback operatörü de işe girerken meslekte değildi, ondan almadıysan pilottan da alamazsın diyor mahkeme. Dolayısıyla şirket kendi ayağına sıkıyor. Şirketten ayrılmalar başladığında ilk kaçacak gruplar akademililer olacak, müneccim olmaya gerek yok. 140.000 Euro’ya imza atıldı ama 15000 TL maaş için değil, işler kötü giderse maaaşını düşürürüm ama borcun artmaya devam eder dersen sonuçları olur bunun
  • Kapitalizm tam da bu gerçekten..fitil fitil burundan getirmek. on seneye zaten borçları bitmeyecek de on beş seneye uzar bu borçlar..o borclar bittikten sonra çalışmaya devam ettireceklerini de düşünmüyorum pilot enflasyonu var diye düşünüp borcunuz da bitti hadi eyvallah yapmayacaklarının garantisi var mı..bence tam da öyle olacak..beş bine iş bulamayan mühendis tayfa için bu bile cazip ama az da olsa güzel okullardan mezun yüzde onluk bir kesime yazık oldu..umarım bu süreçte daha önce yaptıkları mesleği bırakmayacak o meslekten uzak kalmayacak şekilde kendilerini egitirler...
  • 1- TUM yabanci pilotlari isten cikart diger sirketler gibi 2- kabin memuru sayisini yari yariya azalt, ne de olsa 1-2 yil tam kapasite ucmaycaksin 3- babasi pilot olan tum fo’lari (ozellikle b777) isten cikart 4- instagram’da yirtinan fenomen olma derdindeki tum pilot ve hostesleri paketle 5- cadet alimini suresiz durdur.
  • Atip tutan , hasetinden catlayan insanlara sesleniyorum. Bakin arkadaslar ben odtu elektronik mezunu aselsanda calisirken istifa edip gercekten cocukluk hayalim oldugu icin pilot olmus bir insanim. Sadece ben degil , oss turkiye 2.si bogazici elektronik mezunu fo arkadasimiz var kokpitte. Yani isin özü akademili fo lar gayet kalifiye, kafasi calisan , zeki insanlar. Simdi diyeceksiniz ki zorla mi imzalattilar. Evet zorla degildi. Ancak ulkede son 2 yilda doviz soklarinin yasanacagini , dunyada pandemi krizi yasanacagini ongorememek bizim sucumuz degildi bence. Evet sirket zor durumda , evet frekanslar cok azaldi. Zaten maaslarimizdan yuzde 50 fedakarlik yapmisken , şark kurnazligi misali bu maili atip iyilik yapmis gibi gostermek bana cok art niyetli geliyor. “Hakkaniyet” zamani geldiginde herkese lazim olur.

Türk Hava Yolları (THY) İstihdam Başkanlığı aracılığıyla flaş bir açıklama yaptı. Kokpit personelinin eğitim borçlarıyla ilgili sürpriz bir karar alındı.

THY İstihdam Başkanlığı tarafından yapılan duyuruyla kokpit personelinin eğitim borçlarının 2021 yılına kadar ertelendiği ifade edildi.

İşte o açıklamanın tam metni:

"Kıymetli Çalışma Arkadaşlarımız,

31 Ağustos 2020 itibariyle kısa çalışma uygulamasının sonlanmasına müteakip, Hava-İş Sendikası ile yapılan protokol kapsamında tebliğ edilen yeni ücretleri kabul ederek 1 Eylül 2020 itibariyle tam zamanlı çalışmaya geçen kokpit çalışanlarımızın eğitim borcu geri ödeme planlarının yeniden yapılandırılması yönünde karar alınmıştır.

Alınan karar gereği;

1.    Eğitim borcu geri ödemeleri 2021 yılına kadar ertelenmiş olup, 2020 yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayları ücretlerinden eğitim borcu geri ödeme kesintisi yapılmayacaktır.

2.    2021 yılında, eğitim borcu geri ödeme kesintisi yeni net ücretinin %25’inin üzerinde kalan çalışanlarımız için, eğitim borcu geri ödeme kesintileri aylık net ücretin %25’i ile sınırlı kalacak olup, 2021 yılında geri ödenmesi gereken tutar ile ödenen arasında oluşacak fark 2022 yılı geri ödeme kesintilerine eşit olarak ilave edilecektir.

3.    2022 yılında eğitim borcu geri ödeme kesintisi yeni net ücretin %25’ini geçmesi durumunda ise, geri ödeme kesintisi %25 ile sınırlı olacak ve oluşacak fark yeniden bir sonraki yıla aktarılacaktır.

Düzenlemenin siz değerli çalışanlarımıza ve Ortaklığımıza hayırlı olmasını diler, bu süreçte çalışma şartlarında gösterdiğiniz sabır, anlayış, Ortaklığımıza yaptığınız katkılar ve verdiğiniz emekler için tekrar teşekkür ederiz.

Saygılarımızla.

İstihdam Başkanlığı"

THY pilotlarla ilgili flaş bir karar aldı

Yorumlar Tüm Yorumlar (153)

Realizer ~ 3 yıl önce
Burada THY'e neden laf ediyor bazı pilot arkadaşlar anlamıyorum. Zorla mı imza attırdılar sizlere? Bu ülkenin gerçeklerinden çabuk uzaklaşıyor bazı arkadaşlar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kıdemli yorumcu ~ 3 yıl önce
Bu ülkede yabancı para birimi ile borçlanmak her zaman büyük risktir. Kimisi bu riski alır ev, araba, fabrika sahibi olur kimi de meslek. Eskiden iyi kötü dünya ile entegre bir finansal sistem vardı ülkede ama özellikle son iki yıldaki kuru baskılama gayreti tüm rezervleri tüketti, artık atacak kurşunu olmayan çok kırılgan bir ekonomimiz var. Döviz borcu olanlara Allah kolaylık versin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
akademili fo ~ 3 yıl önce
su anda bu meslek zor zamanında ve maalesef biz mensubu olduğumuz şirketten sadece adil bir anlaşma bile isteyemiyoruz. fırsat bu fırsat denerek tepemize çökmeye çalışıyorlar, çok bilenler var burada yorumlarını okuyorum, siz imza attınız diyorlar. bundan on sene önceki yıllık kur artışına bakın, bir de son birkaç senedeki yıllık artışa bakin. ve stresini yaşamadığınız dertler icin boş laflarla insanlara akıl vermeye kalkmayın! benim artık tek beklentim bir an önce uygun şartlarda başka yerde bu işi yapabilmek ve bize bu stres ve huzursuzluğu yaşatanların aynılarını bir gün yaşaması!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Odemiyorum ~ 3 yıl önce
Sirketten ayrildim ve borcu odemiyorum. Odemeyecegim de. Beni yillrca magdur etti, ben ayrildim arkamdakileri de magdur etti ve etmeye de devam ediyor. Bu yonetim defolup gitmedikce, sistem degismedikce ne borc odeyecegim ne de geri gelecegim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Nasıl ayrılabilir sin ki ~ 3 yıl önce
Borcun var:(
DÖVİZ A.Ş. ~ 3 yıl önce
Yorumların çoğu mülakatı geçemeyip(olabilir bir ayıp değil) akademiye giremeyen sindirim sistemi bozuk arkadaşlara ait. Birde kokpit ağzından kabine laf edip ortalığı karıştırmak isteyenler var onlarda benzer kafalar. Sonuç olarak keser döner sap döner gün gelir hesap döner. FO'ların sırtından geçinmeyi bırakın yoksa ileride solda oturacak akademili kaptan bulamazsınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hak ~ 3 yıl önce
Teknik taseronlar Onlarda çok paralı iş isterdi.Ama olmadı üniversite mezunda var aralarında sordunuzmu kimi yaşı 30 üstü kimi torpilsiz ama hiç birinden duymadım batsın bitsin bu şirket diye.Buyuk kısmınız tanıdık es dost torpil dışarda ne yapicaktiniz acaba biraz vefalı olun.Herseye dinimizi katmayın günah bide yanındaki açken doydunuz taşeron için hiç sesiniz çıkmadi.Bu şirket senle benle var olmadı ve dahada sensiz bensiz var olur.Herzaman THY hep daha ileriye sizle yada sizsiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ücret peşin ~ 3 yıl önce
Pilot olanlar zaten akademiye giremeyenler, akademiye girenlerin çoğunun da kendi başına eğitim masrafını karşılama olanağı yoktu. Akademililere yanlış yapılıyor, şu an güncel Euro dolar kurundan alalım dersin işler toparlanmaya başlayınca adam gidip başka yerde uçarsa o borcun kalanını alamazsın. Bugüne kadar akademili ayrılan pilotlardan gönüllü olarak ödeyenler hariç (ilerde TK ya dönersem kötü ayrılmayayım)kimseden borcunu alamadı şirket, meslek içi eğitimden para alınmaz, o girerken meslekte değildi diye TK avukatları savunma yapınca bu defa dispeç kabin harekat pushback operatörü de işe girerken meslekte değildi, ondan almadıysan pilottan da alamazsın diyor mahkeme. Dolayısıyla şirket kendi ayağına sıkıyor. Şirketten ayrılmalar başladığında ilk kaçacak gruplar akademililer olacak, müneccim olmaya gerek yok. 140.000 Euro’ya imza atıldı ama 15000 TL maaş için değil, işler kötü giderse maaaşını düşürürüm ama borcun artmaya devam eder dersen sonuçları olur bunun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tam bir kapitalizm ~ 3 yıl önce
Kapitalizm tam da bu gerçekten..fitil fitil burundan getirmek. on seneye zaten borçları bitmeyecek de on beş seneye uzar bu borçlar..o borclar bittikten sonra çalışmaya devam ettireceklerini de düşünmüyorum pilot enflasyonu var diye düşünüp borcunuz da bitti hadi eyvallah yapmayacaklarının garantisi var mı..bence tam da öyle olacak..beş bine iş bulamayan mühendis tayfa için bu bile cazip ama az da olsa güzel okullardan mezun yüzde onluk bir kesime yazık oldu..umarım bu süreçte daha önce yaptıkları mesleği bırakmayacak o meslekten uzak kalmayacak şekilde kendilerini egitirler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yapilmasi gerekenler ~ 3 yıl önce
1- TUM yabanci pilotlari isten cikart diger sirketler gibi 2- kabin memuru sayisini yari yariya azalt, ne de olsa 1-2 yil tam kapasite ucmaycaksin 3- babasi pilot olan tum fo’lari (ozellikle b777) isten cikart 4- instagram’da yirtinan fenomen olma derdindeki tum pilot ve hostesleri paketle 5- cadet alimini suresiz durdur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Burada ~ 3 yıl önce
Atip tutan , hasetinden catlayan insanlara sesleniyorum. Bakin arkadaslar ben odtu elektronik mezunu aselsanda calisirken istifa edip gercekten cocukluk hayalim oldugu icin pilot olmus bir insanim. Sadece ben degil , oss turkiye 2.si bogazici elektronik mezunu fo arkadasimiz var kokpitte. Yani isin özü akademili fo lar gayet kalifiye, kafasi calisan , zeki insanlar. Simdi diyeceksiniz ki zorla mi imzalattilar. Evet zorla degildi. Ancak ulkede son 2 yilda doviz soklarinin yasanacagini , dunyada pandemi krizi yasanacagini ongorememek bizim sucumuz degildi bence. Evet sirket zor durumda , evet frekanslar cok azaldi. Zaten maaslarimizdan yuzde 50 fedakarlik yapmisken , şark kurnazligi misali bu maili atip iyilik yapmis gibi gostermek bana cok art niyetli geliyor. “Hakkaniyet” zamani geldiginde herkese lazim olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Neden ~ 3 yıl önce
Borcunu kredi çekip 2018 de Euro 6 olmuşken odemedin mercedese binmek için mi?? Çünkü çok iyi kazanıyordunuz o sıralar risk aldınız

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000