22 Haziran 2020, Pazartesi 09:24:05

THY pilotları Hava İş'e seslendi

Türk Hava Yolları pilotları, Hava İş Sendikası'na seslenerek THY ile yapılan görüşmelerde ele alınması gerekenleri.
  • Kusura bakmasınlar da 60 bin maas 3 ayda bir ikramiyeler de eklenince fazla degil mi yani.. doktorlar saglik personeli kac paraya calisiyir herkes fedakarlik yapacak sonucta hepimize dokundu bu surec.
  • Bu ahkam kesen arkadaşlar siz mi ödüyorsunuz pilot maaşlarını ? Ya da pilotlar az kazansa siz tatmin olacak mısınız? Allah size akıl versin, kendi şartlarınızı sorgulayıp hakkınızı aramaya cesaretiniz ve aklınız yetmiyor, tek düşünceniz “bende yoksa başkasında da olmasın” sizin bu tavrınız hiçbir ahlaki, medeni değere sığmaz! Burada kimliğiniz gizli gelip hasetlik yapacağınıza gidip kendi haklarınızın takipçisi olun, başkalarının işine de karışmayın, herkes bir şey öğrenmiş “pilot maaşları”! Evet bu şimdi sekteye uğrasa da yine pilotluk cazip bir iş olmaya devam edecek. Hastanede doktor, uzman maaşını sorgulayan tekniker ya da hemşire görüyor musunuz? Biraz akıllı olun.
  • Biz sana göre daha fazla kazanıyoruz diye aen 2+1 de yaşamıyosun, sen de daha çok kazanmalısın bence. Bunun sorumlusu ben değilim. Kaldı ki bambaşka işler yapıyoruz, eminim çok donanımlısın ve çok çalışıyosun ama kaç kere benşm gördüğüm havaları gördün de yere inince toprağı öpmek istedin? Kaç kere arkadaki 180 kişinin canının sorumluluğunu omuzlarında hissettin. İnstagramda poz veren ve muhtemelen sana boş görünen genç mesteklaşlarımı gördüğün için mi bizi boş görüyosun bilemedim, ama tüm samimiyetimle yazıyorum, 12 yıldır bu işteyim, ve her aşamasınsa eksiğim olursa sen de dahil onbinlerce inasnın sorumluluğunu hissederek işimi yapıyorum. Ben hata yaparsam emin ol o 2+1 evini göremeyeceksin çünkü. Maaşa takılıyosan haksızlığa takılıyosan vs git başka kapılarda bul devanı. Çalan çırpan hakkaniyetsiz kazanan o kadar insan varken neden bu pilot maaşı takıntısı. Senden mi alıyoruz hakkımızı, senin hakkını mı gaspediyoruz. Sitemdeki market benden daha çok kazanıyo, ben de ona mı dadanayım yarın sabah. Bitmediniz arkadaş bi türlü
  • Kac aydir maas vermiyorsunuz hala gelmis benden indirim istiyor, bu yuzsuzluk nereden cesaret buluyor?
  • Yorumlarda hala "dolar arttıysa arttı, sanki amerikada yaşıyoruz" kafaları görüyorum. Dolar artarsa ülke ekonomisi nasıl batarı anlatamadık bu kafalara. Dolar arttı, ekonomi battı. Bunlar hala "ne olmuş sanki amerikada yaşıyoruz" diyor. Hayretlik bir durum.
  • Kardeşim ben 7 Bin liralık kirami neyle ödicem ona göre giderim Bi hayat standartım var yazıktır yaa
  • Az çok demeyin, yardım etmeden çıkmayın. Ayda 50 bin tl alan kaptanlarımız 2 ay herkes kadar maaş alınca aç kalmışlar yardım edelim. Her ay ortalama 6-7 bin tl maaş alan yer personeline bir şey olmaz zaten. Birikmişimiz de olamıyor ama şükrediyoruz. Dar günü düşünüp her ay 50-60 bin liradan 5-6 bin lirayı kenara atsaydınız keşke ne yer ne icersiniz açlıktan ölürsünüz mazallah 6 bin lirayla. Şirketimiz inşallah bunların nazını çekmez bu sefer. Kaçıp gittikleri yabancı şirketler simdiden kapıyı gösterdi. Sendika bu kabin kokpit uye sayisi fazlaligindan bisey yapamıyor. Yoksa kokpitten 50, kabinden yüzde 40 kesinti yapsalar kalan personelin maaşı rahat rahat ödenir. Artık gideriz diye tehdit de edemezler nasıl olsa.
  • kabin memuru maaşları acilen asgari ücrete çekilmeli. Bıçak artık kemiğe dayandı
  • Değerli arkadaşlar kaptanımızın yaptığı ve kaleme aldığı konular tamamen tüm THY çalışanları içindir.Ayrıca kaptanımızın bahsettiği konuların hiçbirinde şirketimizi karalayıcı kötüleyici ifade yoktur.Tamamen bağlı olduğumuz sendikamıza temennilerini ve isteklerini sunmuştur.Buda her ay aidatını ödediğimiz bizlerin haklarını savunsun diye yetkilendirdiğimiz sendikadır.Bilinmelidirki THY kaptanıyla kabin ekipleriyle müdürleriyle şefleriyle memurlarıyla kocaman bir ailedir.Yapılan yorumlara bakıyorum yok kaptan dileniyor yok paragöz bu ifadeler çok ayıp.Şunu bilinki biz bu yorumların içimizden hiçbirimiz tarafından yapılmadığını biliyoruz zaten böyle yaklaşım tarzı hiçbir THY çalışanına yakışmaz ve yapmaz.Bu ifadeler kaptanlarımızı müdürlerimizi başkanlarımızı ve dahi tüm çalışanlarımızı çekemeyip ailemizin içinde olmaya Can atan ama olamayıp ve olamadıkları için hasetlik eden birkaç üslupsuz şahıslara aittir.Ne yazarsanız yazın istediğiniz kadar kötü kelimelerle karalayın yönetimi ve çalışanı ile özdeşleşmiş olan bizleri üzemezsiniz.Çünkü biz birlikte güçlüyüz.Sizinle değil.
  • Yahu doktor olmazsa da olmaz, avukat olmazsa da olmaz, polis olmazsa da olmaz hatta suçlular bile olmazsa olmuyor ilgili birimler ekmek yiyemez...insanın olduğu yerde her şey olur, senden pilot olmazsa başkasından olur, bu işin karşılığında aldığın; yediğin radyasyondan, özel günün olmamasından, sürekli eğitim halinde olup doğru karar almak durumunda olmandan hatta sonunda adam öldürmeye eksik teşebbüse giden sonuçları olabilmesinden... -daha siz eklersiniz bir sürü- bu kadar fazla . Ama 5 dk da değişir bütün işler, piyasaya bakar olay... tüm bu olumsuz şartlara rağmen yarısına da olur diyecekler var hem de size bir kol mesafesi kadar yakınlar o yüzden tepeden bakmayın millete o tepeden baktıklarınızın çoğu başka meslek sahibi onların iş bulması çok daha kolay.En büyük işsiz kitle kendini en çok eğitmiş olanlar iş beğenmez çünkü.. ama bu egolarla siz ne başka iş yapabilirsiniz, ne ortak bir yol çizebilirsiniz ne de insanları karşınıza değil yanınıza alabilirsiniz.. Ne demiş ünlü bir filozof:" kibir..en sevdiğim günahtır."

Türk Hava Yolları pilotları, Hava İş Sendikası'na seslenerek THY ile yapılan görüşmelerde ele alınması gerekenleri.

Yapılan açıklamada 10 maddelik bir talep sıralayan pilotlar, bu konuların THY ile yapılacak görüşmede mutlaka ifade edilmesi gerektiğibi vurguladı.

İşte o 10 madde:

Şimdi ciddi bir yazı kaleme alacağım ve burada katılımcılardan net destek almayı ümit ediyorum. 1500 pilotuz mevcut durumda buradan daha kalabalık bir yerde bir arada değiliz. Maaş bordroları hazırlanıyor ve biz çok çatlak ses çıkartıyoruz.

Bazı yerlerde 2018 rakamlarına bazı yerlerde yüzde 50 rakamına razı olduğunuz konuşuluyor. 2018 USD kuru 3.78 TL bugün ise 6.85 TL. TL bazında 2018 yılına dönmek Temmuz zammı sonrasında yüzde 60 gelir kaybı demek, bu kabul edilebilir mi! Elbette hayır. Kaynak olarak da burası gösteriliyor. Bunlar doğru değil. Bir çok FO ve kaptan arkadaşım borcunu 3 ay öteledi sıfır TL ile 5000 TL aylık ücretler ile 3 ay geçirdi daha ötesi icra takibi olacak, düşenler bile var. Uçuşlar eski seviyelerine gelene kadar kabul edilebilir maksimum kesintili rakamlarımızı açık açık yazacağım. Affınıza sığınarak en az 300 kaptan ve FO ile konuştuktan sonra bu satırları yazıyorum, elimi taşın altına koyuyorum, lütfen siz de koyun, sessiz kalmayın. Desteğiniz ve tek bir teklif olduğu vurgusu önemli. Part time vs sonraki işler... önce basit ve net bir mesaj verelim, amasız karmaşık olmayan tek bir teklif. Bu satırları sendika temsilcilerine hitaben yazıyorum:

1. Şirket uçucu maaşlarında yaptığı orantısız kesintiler yerine diğer masraf kalemlerinde de ciddi tasarruf planlamalıdır.

2. Pilotlar şirketin içinde olduğu sıkıntıların farkındadır ve 3 aydır çok cüzi maaşlarla fedakarca görev yapıyorlar. Biz üzerimize düşen fedakarlığı fazlaca yaptık.

3. Bir çok pilot borçlarını 3 ay öteledi ve Ağustos ayında borçlarını kaldığı yerden ödemek zorunda. Bu nedenle fedakarlığın bir üst noktası vardır.

4. TİS ile kazanılmış tüm haklar saklı kalmak üzere (pazar mesaisi, yıllık 4 ikramiye, aylık boş gün haklarımız, yakıt paraları, ücretli yıllık izin, ER boşları vs vs ve burada yazılmayan diğerleri) Temmuz ayında yapılacak artışı takiben operasyon normal seyrine dönene kadar, geçici olmak ve her 3 ayda bir yeniden değerlendirilmek kaydı ile maaşlarınızda bir miktar indirim yapılmasına razıyız. Ancak maaşlarda azaltma yapıldıktan sonra ON/OFF gün veya kısmi çalışma adında ikinci bir kesinti yapılması ya da pilotlara aylık uçuş planlamayarak uçuş tazminatı ödenmemesi gibi hakkaniyetsiz uygulamalar kabul edilmemelidir.

5. Temmuz zamları yapıldıktan sonra kaptan maaşlarında yüzde 30 ve FO maaşlarında yüzde 20 lik bir indirimi kabul edebiliriz. Bıçağın kemiğe dayandığı rakamlar bunlar olur bunun ötesi geçim sıkıntısı ve borçların idare edilememesi olur. Mevcut maaşımızdan yüzde 30 indirim yapıp dolara çevirdiğimizde 2018 Ocak ayındaki maaşlarımıza göre yaklaşık yüzde 25 lik bir azalma söz konusu oluyor. Bu pilotlar tarafından kabul edilmiş büyük bir fedakarlıktır.

6. Şirketin vereceği teklifin TC kimlik numarası yazılarak internet ortamında değil manuel sandıklarla oylanmasını talep ediyoruz. Kapılar ardında bir anlaşma olması halinde kapınızın önüne gelir bunu protesto ederiz. Böyle bir şeyi aklınızdan dahi geçirmeyin, size güvenmek istiyoruz.

7. Pilotların yaptığı fedakarlığın yeterince takdir edilmediğini, bizimle iletişim kurma gereği dahi duyulmadığını görüyor ve üzülüyoruz, görüşmelerde bu hususun dikkate sunulmasını istiyoruz.

8. Yeni dönemde ne TİS’ e ne de FTL’ ye uymayan uçuş ve boş gün uygulamalarına son verilmesini talep ediyoruz. Bir yandan bitip bitip yeniden başlayan karantina süreçleri bir yandan 30 saatlere uzayan mesai saatleri bizi yemiş ve tüketmiş durumda. Bu fiziksel ve ruh halimizin şirkete iletilmesini istiyoruz.

9. Gevşetilen sağlık kısıtları kapsamında virüsün kokpit personeli arasında çaprazlama yayılmasını engellemek adına aylık programların aynı kokpit personeli ile çıkartılmasını talep ediyoruz.

10. Ekonomik tasarruf yapmak adına eski sağlık raporları üzerinden ya da diğer sebeplerle uçuşların durdurulmasının aidiyet duygularında tamiri zor hasarlar yarattığının vurgulanmasını istiyoruz.

Sonuç olarak siz Hava-İş sendikası temsilcilerinin yukarıdaki 10 maddeden taviz vermeden görüşmeleri yürütmenizi, bizden bir onay almadan tadil protokolünü imzalamamanızı talep ediyoruz.
Saygılarımla.

THY pilotları Hava İş'e seslendi

Yorumlar Tüm Yorumlar (457)

Yasemin ~ 4 yıl önce
Kusura bakmasınlar da 60 bin maas 3 ayda bir ikramiyeler de eklenince fazla degil mi yani.. doktorlar saglik personeli kac paraya calisiyir herkes fedakarlik yapacak sonucta hepimize dokundu bu surec.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
37fo ~ 4 yıl önce
senin hastanede aldığın riski ben sabah kahvaltısında atıştırmalık olarak alıyorum o yüzden fazladır maaş.. para yetmiyor diyorsan git estetik cerrahı ol yada git saç dik alasını kazan ben mi akıl vereceğim bu yaştan sonra :D
77 fo ~ 4 yıl önce
Bu ahkam kesen arkadaşlar siz mi ödüyorsunuz pilot maaşlarını ? Ya da pilotlar az kazansa siz tatmin olacak mısınız? Allah size akıl versin, kendi şartlarınızı sorgulayıp hakkınızı aramaya cesaretiniz ve aklınız yetmiyor, tek düşünceniz “bende yoksa başkasında da olmasın” sizin bu tavrınız hiçbir ahlaki, medeni değere sığmaz! Burada kimliğiniz gizli gelip hasetlik yapacağınıza gidip kendi haklarınızın takipçisi olun, başkalarının işine de karışmayın, herkes bir şey öğrenmiş “pilot maaşları”! Evet bu şimdi sekteye uğrasa da yine pilotluk cazip bir iş olmaya devam edecek. Hastanede doktor, uzman maaşını sorgulayan tekniker ya da hemşire görüyor musunuz? Biraz akıllı olun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Derdinin bu olması... ~ 4 yıl önce
Biz sana göre daha fazla kazanıyoruz diye aen 2+1 de yaşamıyosun, sen de daha çok kazanmalısın bence. Bunun sorumlusu ben değilim. Kaldı ki bambaşka işler yapıyoruz, eminim çok donanımlısın ve çok çalışıyosun ama kaç kere benşm gördüğüm havaları gördün de yere inince toprağı öpmek istedin? Kaç kere arkadaki 180 kişinin canının sorumluluğunu omuzlarında hissettin. İnstagramda poz veren ve muhtemelen sana boş görünen genç mesteklaşlarımı gördüğün için mi bizi boş görüyosun bilemedim, ama tüm samimiyetimle yazıyorum, 12 yıldır bu işteyim, ve her aşamasınsa eksiğim olursa sen de dahil onbinlerce inasnın sorumluluğunu hissederek işimi yapıyorum. Ben hata yaparsam emin ol o 2+1 evini göremeyeceksin çünkü. Maaşa takılıyosan haksızlığa takılıyosan vs git başka kapılarda bul devanı. Çalan çırpan hakkaniyetsiz kazanan o kadar insan varken neden bu pilot maaşı takıntısı. Senden mi alıyoruz hakkımızı, senin hakkını mı gaspediyoruz. Sitemdeki market benden daha çok kazanıyo, ben de ona mı dadanayım yarın sabah. Bitmediniz arkadaş bi türlü

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Utanmazlar ~ 4 yıl önce
Kac aydir maas vermiyorsunuz hala gelmis benden indirim istiyor, bu yuzsuzluk nereden cesaret buluyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Basmıyor belli ~ 4 yıl önce
Yorumlarda hala "dolar arttıysa arttı, sanki amerikada yaşıyoruz" kafaları görüyorum. Dolar artarsa ülke ekonomisi nasıl batarı anlatamadık bu kafalara. Dolar arttı, ekonomi battı. Bunlar hala "ne olmuş sanki amerikada yaşıyoruz" diyor. Hayretlik bir durum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tamam da ~ 4 yıl önce
Kardeşim ben 7 Bin liralık kirami neyle ödicem ona göre giderim Bi hayat standartım var yazıktır yaa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gel de aglama ~ 4 yıl önce
cuma cıkışı pilotlara yardim ediciim,uçan garsonlar direkt iban atabilir anlıyorum zor zamanlar, yayalım lutfen rt
Az çok demeyin ~ 4 yıl önce
Az çok demeyin, yardım etmeden çıkmayın. Ayda 50 bin tl alan kaptanlarımız 2 ay herkes kadar maaş alınca aç kalmışlar yardım edelim. Her ay ortalama 6-7 bin tl maaş alan yer personeline bir şey olmaz zaten. Birikmişimiz de olamıyor ama şükrediyoruz. Dar günü düşünüp her ay 50-60 bin liradan 5-6 bin lirayı kenara atsaydınız keşke ne yer ne icersiniz açlıktan ölürsünüz mazallah 6 bin lirayla. Şirketimiz inşallah bunların nazını çekmez bu sefer. Kaçıp gittikleri yabancı şirketler simdiden kapıyı gösterdi. Sendika bu kabin kokpit uye sayisi fazlaligindan bisey yapamıyor. Yoksa kokpitten 50, kabinden yüzde 40 kesinti yapsalar kalan personelin maaşı rahat rahat ödenir. Artık gideriz diye tehdit de edemezler nasıl olsa.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Neeee 6-7 bin mi ~ 4 yıl önce
Yer personeli 7000 mi alıyor. Asgari ücret bile fazla size. Azınız hariç çoğunuz cay kahve keyfindesiniz. Bence bu maaşlar da size cok.
Kokpit ~ 4 yıl önce
Hee kokpitten kesilecek , kabinden kesilecek senin maaşın odenecek oyle mi :) Bunları yazarken Allah carpar diye de korkmuyosun. Aklın zaten yok da , mantık da sıfır.
Efe ~ 4 yıl önce
Sende bu kadar kıskanıyosun. Pilot olaydın. O insanlar hergün canları ellerinde uçuyor. Sen neyin derdinseniz
CFO ~ 4 yıl önce
kabin memuru maaşları acilen asgari ücrete çekilmeli. Bıçak artık kemiğe dayandı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Noel baba ~ 4 yıl önce
Ha ha ha,bıçağın kemiğine dayanması ve kabin memuru maaşları , sen olayı çok yanlış anlamışsın kardeş, gülmeden olmuyor sana...
Geldi ~ 4 yıl önce
Yine
Mehmet Çinik ~ 4 yıl önce
Değerli arkadaşlar kaptanımızın yaptığı ve kaleme aldığı konular tamamen tüm THY çalışanları içindir.Ayrıca kaptanımızın bahsettiği konuların hiçbirinde şirketimizi karalayıcı kötüleyici ifade yoktur.Tamamen bağlı olduğumuz sendikamıza temennilerini ve isteklerini sunmuştur.Buda her ay aidatını ödediğimiz bizlerin haklarını savunsun diye yetkilendirdiğimiz sendikadır.Bilinmelidirki THY kaptanıyla kabin ekipleriyle müdürleriyle şefleriyle memurlarıyla kocaman bir ailedir.Yapılan yorumlara bakıyorum yok kaptan dileniyor yok paragöz bu ifadeler çok ayıp.Şunu bilinki biz bu yorumların içimizden hiçbirimiz tarafından yapılmadığını biliyoruz zaten böyle yaklaşım tarzı hiçbir THY çalışanına yakışmaz ve yapmaz.Bu ifadeler kaptanlarımızı müdürlerimizi başkanlarımızı ve dahi tüm çalışanlarımızı çekemeyip ailemizin içinde olmaya Can atan ama olamayıp ve olamadıkları için hasetlik eden birkaç üslupsuz şahıslara aittir.Ne yazarsanız yazın istediğiniz kadar kötü kelimelerle karalayın yönetimi ve çalışanı ile özdeşleşmiş olan bizleri üzemezsiniz.Çünkü biz birlikte güçlüyüz.Sizinle değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Olmazsa olmaz... ~ 4 yıl önce
Yahu doktor olmazsa da olmaz, avukat olmazsa da olmaz, polis olmazsa da olmaz hatta suçlular bile olmazsa olmuyor ilgili birimler ekmek yiyemez...insanın olduğu yerde her şey olur, senden pilot olmazsa başkasından olur, bu işin karşılığında aldığın; yediğin radyasyondan, özel günün olmamasından, sürekli eğitim halinde olup doğru karar almak durumunda olmandan hatta sonunda adam öldürmeye eksik teşebbüse giden sonuçları olabilmesinden... -daha siz eklersiniz bir sürü- bu kadar fazla . Ama 5 dk da değişir bütün işler, piyasaya bakar olay... tüm bu olumsuz şartlara rağmen yarısına da olur diyecekler var hem de size bir kol mesafesi kadar yakınlar o yüzden tepeden bakmayın millete o tepeden baktıklarınızın çoğu başka meslek sahibi onların iş bulması çok daha kolay.En büyük işsiz kitle kendini en çok eğitmiş olanlar iş beğenmez çünkü.. ama bu egolarla siz ne başka iş yapabilirsiniz, ne ortak bir yol çizebilirsiniz ne de insanları karşınıza değil yanınıza alabilirsiniz.. Ne demiş ünlü bir filozof:" kibir..en sevdiğim günahtır."

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000