23 Ocak 2020, Perşembe 12:17:05

THY işe alım sürecinde bakıyordu... e-Nabız sisteminde köklü değişiklik

Sağlık Bakanlığı, kişisel sağlık verilerinin gizlenmesi konusunda yeni bir adım attı. Son olarak THY'nin işe alım sürecinde görüntüleme yaparak karar aldığı iddialarıyla gündeme gelen e-Nabız sisteminde köklü bir değişiklik yapıldı.
  • Bu başarı bir habercilik başarısıdır. Bu haksız uygulamayı haber yaparak, yetkili mercilerin önlem almasını sağlayan sizlere teşekkür ederiz.
  • Ülkede sadece pilot yok başka meslekler var. Çözüm gelmemiş.
  • Bu uygulamayı geliştirenlere sorsak; inançları gereği Darwin ve evrim teorisine şiddetle karşı çıkarlar. Fakat yaptıkları şey sosyal darwinizmin birebir örneği: fiziken uygun olmayanların kabul görmemesi, istihdam edilmemesi, türünü sürdürememesi... Darwin sizlerle gurur duyuyor!
  • Rutin Muayene yapılmıyor sanki sizene geçmişimizden
  • adam cep telefonundan ac e nabız dese acmayacan mı yada dökümleri getir dese napcan hiç bi şey değişmez bi şekilde göstereceksin e nabızı göstermezsen zaten direk elendin
  • sendika dan 2. adımı bekliyoruz. neyi bekliyorsunuz şubat 8 i mi?
  • Line kokpitinde boyun ve yüz kaslarını kontrol edemeyen tikli, ağzından lağım gibi küfür akan saldırgan patolojik psikolojik yıkıntılı fenomen olmuş 20-30-40 yıllık pilotların uçmaya devam ettiklerinden haberi yok mu bunların? Kokpitte mobbing e uğrayanların yazdığı Confidential CRM Safety Report lardan da mı? Raporlanan ruh hastası bazı tecrübelilere ne yaptılar da adayları affettiler?
  • Pilot ihtiyacının en düşük seviyeye geldiği süreçteyiz. Ne anlamı kaldı? İşsiz pilotlar doldu taştı.. Şimdi mi fark ettiler? Samimi bulmuyorum.

Sağlık Bakanlığı, kişisel sağlık verilerinin gizlenmesi konusunda yeni bir adım attı. Son olarak THY'nin işe alım sürecinde görüntüleme yaparak karar aldığı iddialarıyla gündeme gelen e-Nabız sisteminde köklü bir değişiklik yapıldı.

AirportHaber Haber Koordinatörü Murat Herdem, geçtiğimiz yıl 28 Ekim'de kalem aldığı köşe yazısında Türk Hava Yolları'nın işe alım sürecinde personel adaylarından e-Nabız şifrelerini talep ederek kişisel sağlık kayıtlarına girdiğini ifade etmişti. Şifresini vermeyi reddeden adayların ise işe alım sürecinin sonlandırıldığını belirten Herdem, “Sağlık verilerinin gizliliği Anayasa ile güvence altına alınmış olmasına rağmen THY hekimleri, e nabız geçmişine bakma hakkını kimden, hangi yasadan alıyor?” diye sormuştu.

e-Nabız'la ilgili yaşanan veri görüntüleme şikayetlerini değerlendiren Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili önemli bir adım attı. Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, e-Nabız kullanıcılarının, sağlık tesisi ziyaretlerini kendi profillerinden gizlemelerine imkân sağlandığını duyurdu.

Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, konuyla ilgili şu açıklamayı yayınladı:

"Özellikle işe başvuru süreçleri kapsamında, adayların sağlık dökümlerini sunmaya ya da e-Nabız profillerini göstermeye zorlandıkları yönünde Bakanlığımıza iletilen şikâyetler nedeniyle, 21.06.2019 tarihinde yürürlüğe konulan Kişisel Sağlık Verileri Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasına, “Hiç kimse, sağlık hizmeti sunumu için gerekli olan durumlar haricinde geçmiş sağlık verilerinin dökümünü sunmaya veya göstermeye zorlanamaz.” hükmü ilave edilmişti.

Benzer şikâyetlerin devam etmesi nedeniyle Genel Müdürlüğümüzce yeniden yapılan değerlendirme neticesinde alınan karar uyarınca e-Nabız kullanıcılarının, sağlık tesisi ziyaretlerini kendi profillerinden gizlemelerine imkân sağlanmıştır. Kullanıcı tarafından herhangi bir sağlık tesisi ziyaretinin gizlenmesi hâlinde, ilgili ziyaret kapsamında konulan tanılar, yapılan tahlil ve tetkikler, yazılan ilaçlar gibi bilgiler ve raporlar ilgili kullanıcının profilinden gizlenecektir.

Bununla birlikte; e-Nabız kullanıcısı tarafından kendi profilinde gizlenen sağlık verileri, Kişisel Sağlık Verileri Hakkında Yönetmeliğin 6 ncı maddesi ve kullanıcının e-Nabız gizlilik tercihi çerçevesinde ilgili sağlık personeli tarafından görüntülenmeye, belirli gizlilik önlemlerine uyulmak kaydı ile devam edecektir. Nitekim Yönetmeliğin ilgili maddesinde yapılan atıfla 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında, sağlığa ilişkin verilerin ilgili kişinin açık rızası olmaksızın işlenmesine imkân sağlayan istisnai amaçlara yer verilmektedir.

Diğer taraftan, Kişisel Sağlık Verileri Hakkında Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin altıncı fıkrasında, “Mahremiyet düzeyi daha yüksek olan, başkaları tarafından görülmesi ve bilinmesi halinde kişilerin sosyal hayatını ve ruh sağlığını olumsuz etkileme riski taşıyan kişisel sağlık verileri Bakanlıkça belirlenir ve sağlık personelinin bu verilere erişimine ölçülü kısıtlar getirilebilir.” hükmü yer almaktadır. Mezkûr hüküm gereği, e-Nabız kullanıcıları tarafından gizlenen veriler “e-Nabız Hekim” ekranında şifrelenmiş olarak görüntülenecek, hekim tarafından bu verilerin görüntülenebilmesi için ekranda bir tıklama yapılması gerekecek, tıklamayı takiben hekime bu verilerin mahremiyeti ve gizliliği hakkında bilgilendirme yapılacak ve ilgili verinin hukuka aykırı işlenmesi ve aktarılması halinde gündeme gelebilecek yaptırımlar hakkında bilgi verilecektir.

Tüm bunlara ilaveten, gizlenen verilere erişim için hekimin elektronik imza pin kodunun yeniden girilmesi veya e-Devlet üzerinden yeniden kimlik doğrulaması yapılma zorunluluğu aranacaktır. Böylelikle e-Nabız kullanıcıları tarafından gizlenen verilere erişim bilgileri, güvenli bir şekilde elde edilecek ve saklanacaktır."

AirportHaber Haber Koordinatörü Murat Herdem'in "THY'nin e nabız'a girmesi yasal mı?" başlıklı yazısına ulaşmak için aşağıdaki resme tıklayabilirsiniz

THY işe alım sürecinde bakıyordu... e-Nabız sisteminde köklü değişiklik

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

habercilik örneği ~ 4 yıl önce
Bu başarı bir habercilik başarısıdır. Bu haksız uygulamayı haber yaparak, yetkili mercilerin önlem almasını sağlayan sizlere teşekkür ederiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çaresiz ~ 4 yıl önce
Ülkede sadece pilot yok başka meslekler var. Çözüm gelmemiş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sosyal-Darwinizm ~ 4 yıl önce
Bu uygulamayı geliştirenlere sorsak; inançları gereği Darwin ve evrim teorisine şiddetle karşı çıkarlar. Fakat yaptıkları şey sosyal darwinizmin birebir örneği: fiziken uygun olmayanların kabul görmemesi, istihdam edilmemesi, türünü sürdürememesi... Darwin sizlerle gurur duyuyor!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SANKİ.. ~ 4 yıl önce
Rutin Muayene yapılmıyor sanki sizene geçmişimizden

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bi işe yaramaz ~ 4 yıl önce
adam cep telefonundan ac e nabız dese acmayacan mı yada dökümleri getir dese napcan hiç bi şey değişmez bi şekilde göstereceksin e nabızı göstermezsen zaten direk elendin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
2. adım ~ 4 yıl önce
sendika dan 2. adımı bekliyoruz. neyi bekliyorsunuz şubat 8 i mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cockpit DDR log ~ 4 yıl önce
Line kokpitinde boyun ve yüz kaslarını kontrol edemeyen tikli, ağzından lağım gibi küfür akan saldırgan patolojik psikolojik yıkıntılı fenomen olmuş 20-30-40 yıllık pilotların uçmaya devam ettiklerinden haberi yok mu bunların? Kokpitte mobbing e uğrayanların yazdığı Confidential CRM Safety Report lardan da mı? Raporlanan ruh hastası bazı tecrübelilere ne yaptılar da adayları affettiler?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sana bahsettiğin ~ 4 yıl önce
Bu Dallamaların kim olduğunu yazarım da, Ip Cpu vs... tespit muhabbeti varmış bu portalda. İsim listem çok kabarık. Kokpit gerçekten iğrenç CRM anlamında. Asker kökenliler acilen gitmeli, adamlar 15 yaşından beri manipülasyona uğramışlar. Onları da anlamak lazım ama yazık olmuş. 15 veya 18 nedir? Sivil yapı askerlerle beslenmemeli. Kişilik sorunları feci yansıyor SİVİL anlayışa..En iyi pilot asker pilottur anlayışı devri bitti..
Tam isabet.. ~ 4 yıl önce
Pilot ihtiyacının en düşük seviyeye geldiği süreçteyiz. Ne anlamı kaldı? İşsiz pilotlar doldu taştı.. Şimdi mi fark ettiler? Samimi bulmuyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kes ~ 4 yıl önce
Kes
Sadece ~ 4 yıl önce
Bu ülkede sadece pilotlar çalışıyor sanıyorsunuz galiba!

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000