25 Ocak 2021, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Almanya'da Berlin Brandenburg havalimanı bir an önce yarım yamalak açılsın diye ısrar eden oldu mu? Havalimanı hazır olduğunda belki de ilk pist veya taksi yolu tamiratını 10 yıl sonra yapacak şekilde metrosuyla birlikte açıldı. Sabiha Gökçen Havalimanı üzerine oynanan oyunlar da amacın halka hizmet değil belli bir zümreye hizmet olduğunu gösterdi ve göstermeye devam ediyor. O nedenle THY'nin başına getirilmiş olan kişilere hiç kızmayın. Onlar emir kulu. THY yönetimi yatsın kalksın koronaya dua etsin. Yoksa yeni havalimanına taşınmanın getirdiği ağır mali yük THY çalışanşanlarının omuzlarına pandemi fırsatçılığı ile yüklenemezdi. SHGM kokpitte uçuş dışında konuların konuşulmasını istemiyorsa ya kokpitlere robot koysun uçakları robotlar uçursun, ya da kokpitteki insanlara İNSAN gibi layık oldukları şekilde davranılması ve değerlendirilmesi için önlemler alsın. Kira borcunu okul ev kredi taksidini aylarca ödeyemeyen ve nasıl ödeyebileceğini düşünen bir pilot emniyetsiz bir pilottur.
  • Deve dikeni insan öpeni severmiş. yine seçim yapılsa bu sendikaya oy verirsiniz. ödlekler ordusu. yürüyün gidin ağlamayın salya sümük buralarda.
  • Pistten çıkışta high speed çıkış var ama terminal ters tarafa yapıldığından u dönüşü yapmak gerekiyor. Yani aslında pratikte koskoca İstanbul havalimani nın high speed taxi out imkanı yok. Emeği geçen herkese teşekkürler
  • Fo lar titsin sizi
  • en buyuk zenginlik sagliktir
  • Sayın yazar değindiğiniz kaza konusu ciddî yaklaşımlar gerektiren çık özeli bir konudur yeter ki üst yönetimler bu konuyla ilgili kademelere liyakat sahibi kişileri atasınlar ve gerekli eğitimleri almış olduğunu bilsinler kaza önleme ve inceleme kendi alanında sağlam alt yapıya sahip yüreklim cesaretle üst yönetimi bilgilendirecek ikna etmeye çalışan gerekli desteği almaya çalışacak kişileri atamalı ve maddi destek. Dahil idarenin gücünü arkasında görebilmelidir genelde sayısal veriler ışığında şirketler bir yol haritası üzerinde operasyonları yürütmeli ve SPIları SAFETY performans indikatörleri belirlemeli bu sayısal veriler buz dağının görünen kısmı ve bazı yüzde oranları İle kazaların önünü alma adımları atılabilir örneğin her 600 olaydan 30 u 30 havacılık olayının 10 tanesi ciddî Havacılık olayına ve sonuçta kazaya neden olur lütfen üst yönetimler rakamlara bir de bu gözlükle baksınlar havacılık sektörü güvenilir ve sürdürülebilir olsun artık ve yönetimsel hatalardan kaynaklanan kazalar sona Ersin bir dönem bir genel md kendisine yurtdışında toplantıda kredi mizi sordular ben de x milyon dolar olarak ifade ettim dediğini anlattı ben de kendilerine bunun para olmadığını kaza oranımızın ne olduğunu ve güvenilirliğimizi sorguladıklarını arz ettim bakış açıları hangi gözlükle hangi hedefe baktığınıza bağlı lütfen üst yönetimler elbette üst yönetime atanan yetkililerin havacılık geçmişlerini siyasi kademeler tarafından ölçülmesi mümkün değil amma I sihirli masaya oturduktan sonra iki tip tip şapka
  • Bizleri yolladıkları çin meydanlarında köpeğin önüne koysalar yemeyeceği şeyleri yemeye zorluyorlar. Ben pandemi oncesi de evimden götürüyordum çünkü çin yemekleri bana göre değil. Beni dış göreve gönderip ailemden 7 gün uzakta bırakıyorsun hastalığın göbeği ama neymiş 3 öğün yemek veriyormuş harcırah yokmuş. Devletin harcırah kanununu incelesinler bakalım o para yemek parası olarak mı veriliyormuş. Üst yönetime de aynu uygulama geçerli mi? Sendika nerde sendika hiçbir halta yaramayan haramzade sendika nerde korkudan etek altına saklandı.pandemi elbey bitecek işlevsiz sendika bozuntuları. Noldu pazar mesaisi mahkemesi he? Sırf hava gazısınız
  • TK-AŞI diye bir yazı yazmıştınız. Ama yazmanız gereken başlık TK-ACI olmalıydı. Yönetim pandemi sürecini son derece kötü yöönetmekle kalmayıp, aidiyet duygusunu da yitirmemize sebep oldu. Hatta herkes gergin. Resmen acı aşılıyorlar.
  • Biz görevimizin başındayız...NOKTA!!!
  • psikoloji msikoloji felan kalmadı başım ağrıyor

Laklak

Havacılık tarihi çok değişik kazalarla dolu. Ancak pisi pisine başınıza bir şey gelmesi yok mu? İşte bu insanı kahrediyor.

Türk Hava Yolları’na ait TK2307 sefer sayılı, TC-JHM kuyruk tescilli B737-800 tipi uçak Eylül 2019’da İstanbul havalimanına inişte taksi yolundan çıkarak toprak zemine girmişti. İçinde 147 yolcusu ve 7 mürettabatı vardı!

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı rapor tüylerimi diken diken etti. Raporda “Kaptan Pilotun iniş aşamasında havacılık kuralları dışında konuşmalar yaptığı” da yazıyor. Yapılacak iş mi ? Her iniş bir çarpışma! En dikkat edeceğin anda çene mi çalıyorsunuz?

SHGM’de bunun üzere tavsiyesinde  “Uçuş Ekibinin, iniş aşamasında steril kokpit usullerine uymadıkları ve uçuş dışında konular üzerinde konuştukları göz önüne alınarak; tüm uçuş ekiplerinin steril kokpit usullerine uygun olarak hareket etmeleri hususunda tedbir alınması” diye belirtmiş. Eeee ne yapsın başka ? Ve hakikaten merak ediyorum iniş sırasında konuşulan konu neydi?

Acaba olay sonrası arkadaşlar, şirketin marka değerini, aldıkları riski, can kaybı olan bir kaza olsaydı bunun vebalini nasıl taşıyacaklarını hiç düşündüler mi? Ayrıca uçuştan sorumlu genel müdür yardımcısı bu durumda ne yapardı ve bu olayı kamuoyuna nasıl açıklardı? Bir düşünün!

TEHLİKE ÇANLARI ÇALMAYA DEVAM EDİYOR

Özellikle pandemi döneminde maaşlardaki kesintinin yanı sıra pilotlar üzerinde artan baskı ne yazık ki uçuş güvenliğini tehdit ediyor. Üst yönetimin bir an önce tedbir alması gerekiyor ki herhangi bir kaza kırım yaşanmasın. Bunu tehdit olarak anlayan kişiler olsada havacılık psikolojisi çok başkadır. Pilotların psikolojisi uçuş güvenliğinin en başında gelir. Baskı, stres, kaygı gibi olgular pilotu hataya sürükler. Aman dikkat.

HALA BİRİNCİYİZ AMA...

60 ülkede mutasyonlu koronavirüs vakası görüldü. Ama biz havacılıkta bir numarayız. Istanbul havalimanları en çok yolcuyu ağırlayan havalimanları oldu. Milli gurur Türk Hava Yolları halen en çok noktaya uçan havayolu şirketi, kargoda zirvede... Geçen hafta da yazdığım üzere personeline aşı uygulamakta gecikti. Yeni bir duyuru ile 8 şubatta aşılamaların başlayacağı açıklandı. Biraz erken olmadı mı? Gözlerimi yaşarttınız.

SPONSORLUKLAR

Türk Hava Yolları, geçtiğimiz yıllarda yapmış olduğu sponsorluklar ve reklamlar sebebiyle çok konuşulmuştu. Bunlara ilaveten Lego güvenlik videoları da unutulmaz elbette.

Buz hokeyi, Amerikan futbolu, kriket, atlı sporlar, futbol, basketbol, golf vs dahası... Geçen yıl ortalarında bazılarından çekilme kararı almıştı şirket. Ancak bazı rakamlar adeta insanın dilini ısırtmıştı. Arjantin medyası Arjantin futbol takımı  River Plate için sponsorluk bedelinin 15 milyon doları bulduğunu yazmıştı.

Arjantin’den neyi yakalamaya çalıştılar acaba? Hadi Türk takımlarına destek olmak için sponsor ol da Arjantin neden? Hangi yolcu bilet alırken forma reklamına göre bilet alıyor? Herkes bilet ücretine, uçuş süresine veya ikramını göz önünde tutuyor. Burada bir strateji eksikliği var sanki.

8 milyon dolarlık Legolu güvenlik videolarına ne demeli? Bu kadar zengin bir şirket mi THY? O yüzden mi %50 ye yakın maaş kesintisi yaptınız? Daha eğitim borçlarını bile yeni yılda erteleyemediniz! Siz reklam yapacaksanız personelinizin yaptıklarına bakın. Övgüyle takip ediliyorlar. Kimisi sokak hayvanlarına, kimisi okul çağındaki çocuklara, kimisi de yaşlılara ve hastalara yardım eli uzatıyor. Biraz örnek alın.

Sosyal sorumluluk projelerinde personeli kadar önde olmadığını düşündüğüm THY, elbette zaman zaman ağaçlar dikti, yurdun değişik bölgelerinde okul ziyaretlerinde bulundu, kurban bayramında Fil Dişi sahilini ve Bangladeş’i ziyaret etti. Ancak benim bildiğim bir okul yaptırmadı. Mesela yani...

ZÜBER

Ekiplerin bir numaralı öğünü haline geldi süper ZÜBER. Her yerde teste ve karantina uygulamalarına tabi tutulan uçuş personeline gittikleri destinasyonlarda da harcırahları kesilerek olur olmadık yemekler servis ediliyor. Birçok kişi yemiyor! Ey üst yönetim neden bunları görmezsin?

Personel a’dan z’ye her şeyi yanında taşır oldu. Zeytinini peynirini ve hatta suyunu bile ekip arkadaşlarıyla paylaşıyor artık! Şirketin marka değerinin yükselmesinde son derece önemli olan uçuş personeline bu mu reva ? 

EN SONUNDA

Geçen haftaki yazımda İtalya’nın bile Brezilya uçuşlarını durdurduğunu ve Türkiye’nin yeni mutasyonlu virüs için geç kaldığını yazmıştım. Aksiyon alındı mı ? Evet alındı. Ne zaman? Cuma günü. İtalya tam bir hafta önce durdurdu. Harekete geçmekte neden geç kalındı? Umarım bu gecikmenin sonuçlarını ağır bir şekilde ödemeyiz!

Araştırmacı gazeteciliğin kilometre taşı olan Uğur Mumcu’yu kaybedişimizin 28. Yılında saygı ve minnetle anıyorum. Unutmayacağız...

Emniyetli uçuşlar...

Serdar BAŞAĞAOĞLU

TC-JHM ile ilgili rapor;
 

Laklak

Yorumlar Tüm Yorumlar (37)

Emir Kulu ~ 3 yıl önce
Almanya'da Berlin Brandenburg havalimanı bir an önce yarım yamalak açılsın diye ısrar eden oldu mu? Havalimanı hazır olduğunda belki de ilk pist veya taksi yolu tamiratını 10 yıl sonra yapacak şekilde metrosuyla birlikte açıldı. Sabiha Gökçen Havalimanı üzerine oynanan oyunlar da amacın halka hizmet değil belli bir zümreye hizmet olduğunu gösterdi ve göstermeye devam ediyor. O nedenle THY'nin başına getirilmiş olan kişilere hiç kızmayın. Onlar emir kulu. THY yönetimi yatsın kalksın koronaya dua etsin. Yoksa yeni havalimanına taşınmanın getirdiği ağır mali yük THY çalışanşanlarının omuzlarına pandemi fırsatçılığı ile yüklenemezdi. SHGM kokpitte uçuş dışında konuların konuşulmasını istemiyorsa ya kokpitlere robot koysun uçakları robotlar uçursun, ya da kokpitteki insanlara İNSAN gibi layık oldukları şekilde davranılması ve değerlendirilmesi için önlemler alsın. Kira borcunu okul ev kredi taksidini aylarca ödeyemeyen ve nasıl ödeyebileceğini düşünen bir pilot emniyetsiz bir pilottur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sendika ~ 3 yıl önce
Deve dikeni insan öpeni severmiş. yine seçim yapılsa bu sendikaya oy verirsiniz. ödlekler ordusu. yürüyün gidin ağlamayın salya sümük buralarda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Oy verenler ~ 3 yıl önce
Kabin memurlari. Havais km sendikasidir
High speed taxiway ~ 3 yıl önce
Pistten çıkışta high speed çıkış var ama terminal ters tarafa yapıldığından u dönüşü yapmak gerekiyor. Yani aslında pratikte koskoca İstanbul havalimani nın high speed taxi out imkanı yok. Emeği geçen herkese teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yıldo ~ 3 yıl önce
Hep güneye inersek sıkıntı olmaz kaptan:)
Drr ~ 3 yıl önce
Fo lar titsin sizi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gr ~ 3 yıl önce
en buyuk zenginlik sagliktir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaza önleme inceleme uzmanı ~ 3 yıl önce
Sayın yazar değindiğiniz kaza konusu ciddî yaklaşımlar gerektiren çık özeli bir konudur yeter ki üst yönetimler bu konuyla ilgili kademelere liyakat sahibi kişileri atasınlar ve gerekli eğitimleri almış olduğunu bilsinler kaza önleme ve inceleme kendi alanında sağlam alt yapıya sahip yüreklim cesaretle üst yönetimi bilgilendirecek ikna etmeye çalışan gerekli desteği almaya çalışacak kişileri atamalı ve maddi destek. Dahil idarenin gücünü arkasında görebilmelidir genelde sayısal veriler ışığında şirketler bir yol haritası üzerinde operasyonları yürütmeli ve SPIları SAFETY performans indikatörleri belirlemeli bu sayısal veriler buz dağının görünen kısmı ve bazı yüzde oranları İle kazaların önünü alma adımları atılabilir örneğin her 600 olaydan 30 u 30 havacılık olayının 10 tanesi ciddî Havacılık olayına ve sonuçta kazaya neden olur lütfen üst yönetimler rakamlara bir de bu gözlükle baksınlar havacılık sektörü güvenilir ve sürdürülebilir olsun artık ve yönetimsel hatalardan kaynaklanan kazalar sona Ersin bir dönem bir genel md kendisine yurtdışında toplantıda kredi mizi sordular ben de x milyon dolar olarak ifade ettim dediğini anlattı ben de kendilerine bunun para olmadığını kaza oranımızın ne olduğunu ve güvenilirliğimizi sorguladıklarını arz ettim bakış açıları hangi gözlükle hangi hedefe baktığınıza bağlı lütfen üst yönetimler elbette üst yönetime atanan yetkililerin havacılık geçmişlerini siyasi kademeler tarafından ölçülmesi mümkün değil amma I sihirli masaya oturduktan sonra iki tip tip şapka

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Harcırahımı geri ver ~ 3 yıl önce
Bizleri yolladıkları çin meydanlarında köpeğin önüne koysalar yemeyeceği şeyleri yemeye zorluyorlar. Ben pandemi oncesi de evimden götürüyordum çünkü çin yemekleri bana göre değil. Beni dış göreve gönderip ailemden 7 gün uzakta bırakıyorsun hastalığın göbeği ama neymiş 3 öğün yemek veriyormuş harcırah yokmuş. Devletin harcırah kanununu incelesinler bakalım o para yemek parası olarak mı veriliyormuş. Üst yönetime de aynu uygulama geçerli mi? Sendika nerde sendika hiçbir halta yaramayan haramzade sendika nerde korkudan etek altına saklandı.pandemi elbey bitecek işlevsiz sendika bozuntuları. Noldu pazar mesaisi mahkemesi he? Sırf hava gazısınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gözyaşlarına yazık! ~ 3 yıl önce
Siz de sizin hakkınızı savunmayan sendikadan istifa edin hayatta bir duruşunuz olsun, ağlamaktan farklı bir aksiyon yapmış olun!!!
Gözyaşına cevap ~ 3 yıl önce
Akılsız adam ben zaten havasendeyim ama yetki havaişte. Boşa laf salatası yapma da uza
Yöntem ~ 3 yıl önce
Kabinci arcırahı 7$ kokpit harcırahı 70$ olmalıdır.
Aziz ~ 3 yıl önce
Edep çok değerli bir erdem, herşeyin başı edep ve tevazu !
TK-ACI ~ 3 yıl önce
TK-AŞI diye bir yazı yazmıştınız. Ama yazmanız gereken başlık TK-ACI olmalıydı. Yönetim pandemi sürecini son derece kötü yöönetmekle kalmayıp, aidiyet duygusunu da yitirmemize sebep oldu. Hatta herkes gergin. Resmen acı aşılıyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arff ~ 3 yıl önce
Biz görevimizin başındayız...NOKTA!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Allah senin ~ 3 yıl önce
Bin türlü..
pilot ~ 3 yıl önce
psikoloji msikoloji felan kalmadı başım ağrıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000