31 Temmuz 2011, Pazar 07:45:46

THOMAS COOK ÇIKIŞI BULDU

Son yıllarda zor durumda olduğu söylenen Avrupa’nın üçüncü büyük turizm şirketler grubu Thomas Cook’un tasarruf amaçlı olarak seyahat acente satış bürolarını kapatacağı ve satışlarının tamamına yakın bölümünü internetten yapacağı belirtiliyor...
Son yıllarda zor durumda olduğu söylenen Avrupa’nın üçüncü büyük turizm şirketler grubu Thomas Cook’un tasarruf amaçlı olarak seyahat acente satış bürolarını kapatacağı ve satışlarının tamamına yakın bölümünü internetten yapacağı belirtiliyor. Toplam 4 satış yönetim biriminden 3’ünü kapatan Thomas Cook’un söz konusu planı 2013’e dek hayata geçirmeyi planladığı ifade ediliyor.
 
Özellikle 2007 yılında ivme kazanan şirket birleşmeleri ile taşların yerinden oynadığı Avrupa seyahat pazarında 2009 dünya ekonomik krizinin ardından sular durulmak bilmiyor.
 
Yıllarca TUI ve Thomas Cook gruplarının başı çektiği Avrupa seyahat pazarında orta ölçekli şirketlerin payı son yıllarda artarken pazarın bir diğer büyük oyuncusu Rewe, geçtiğimiz yıl ikinci sıraya oturmuştu.
 
Bünyesinde Neckermann başta olmak üzere pek çok önemli markayı barındıran Thomas Cook, 2007’de First Choice birleşmesinin ardından İngiltere’de Londra Borsası’na kayıtlı olarak faaliyetlerini sürdürmeye başlamıştı. Bu arada daha önce gerçekleşen Thomas Cook ile Co-operative Group ve Midlands Cooperative Sodet’nin .birleşmesine İngiltere Rekabet Kurumu izin vermişti.
 
Thomas Cook, geçtiğimiz günlerde 1.7 milyar dolarlık borcunu yeniden yapılandırdığını açıklamış, kredilerin faizlerini düşürüp, borçların vadesini 2014 yılına kadar uzattığını duyurmuştu. Thomas Cook’un ayrıca TUI ile birleşmesi de gündeme gelmişti.
 
Acenteleri kapatıp internete ağırlık verecek
Peş peşe önemli gelişmelerin yaşandığı Thomas Cook ile ilgi son haber ise ilginç. Thomas Cook bünyesindeki seyahat acentelerini kapatma kararı aldı. Grubun bu kararı, yaşamsal önemde olmasının yanı sıra buna neden olarak gösterilen gerekçe de ilginç.
 
Thomas Cook, satış acentelerini kapatmaya gerekçe olarak İngiltere’de satışlarının önemli bölümünün internet üzerinden yapıldığını, klasik seyahat acenteciliğinin çok güçlü ve önemli olduğu Almanya’da da tasarruf amaçlı olarak acente bürolarını kapatacağını ve internet satışlarına ağırlık vereceği söylüyor.
 
Satış yönetim birimleri kapatıldı
Bu kararın hemen ertesinde Almanya’da seyahat satış acentelerini denetleyip yöneten toplam 4 satış yönetim biriminden 3’ünü kapatan Thomas Cook’un satış kanallarını sadece Münih ve Oberursel’deki şirket merkezinden kontrol edip yöneteceği bildirildi.
 
Thomas Cook'un halihazırda İngiltere'de 780 satış acentesi bulunuyor. Birleşmesi için rekabet kurumundan onay çıkan Co-op ve Midlands'ın da  460 acentesi var. Birleşyme sonrası Thomas Cook'un İngiltere'deki satış acentesi sayısı 1200'e ulaşıyor. 
 
İnternet satış ağı projesi 2013’te tamamlanacak
Almanya genelinde kendine ait 130 acente şubesi ve 10 bin civarında bağımsız acente ile satışlarını yapan Thomas Cook’un acenteleri kapatacağı haberleri sonrasında, şirket sözcüsü, Thomas Cook’un toplam cirosunun dörtte üçünü acenteler üzerinden yaptığını ve acente bürolarını kapatmasının söz konusu olmadığını belirtti. Ancak, Thomas Cook sözcüsü, grubun Avrupa genelinde bir internet satış ağı projesi geliştirdiği ve 2013 yılında bu projenin tamamlanacağını da doğruladı.
 
Borsada yüzde 50 değer kaybetti
Geçtiğimiz yıl kasım ayında Türkiye spesiyalisti Öger Tours’u da bünyesine katan Thomas Cook’un geçtiğimiz günlerde mali sıkıntı içerisinde olduğu ortaya çıktığından bu yana borsadaki hisselerinin değeri de yüzde 50 düştü. Daha önce borsada grubun 2,2 milyar avro olan değerinin 690 milyon avroya gerilediği belirtiliyor. 
THOMAS COOK ÇIKIŞI BULDU

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000