18 Mayıs 2021, Salı 09:22:27

THK'nın uçakları yerine yine Rus uçakları kiralandı!

Orman Bakanlığı yangın söndürme uçağı kiralama ihalesi açtı. THK’nın bakımı yapılmış uçuşa hazır 5 uçağı bu yıl da ihaleye sokulmadı. 4 firma katıldı. İhale en pahalı teklifi sunan firmaya verildi.
  • Heee yaaa ozmanout ne oldu ki? zaman aşımından onuda mı akladılar yoksa? elini kolunu sallaya sallaya geziyordur herhalde...sonuç yaptıkları yanına kar kaldı demekki....müstehakkkkk
  • Gökçen akaryakıt havacılıkta ki akaryakıt şefi emekli yüzbaşı sedat abimizi kızdırmışlar.
  • BU YILDIZLI KİŞİLER , BAZI GENERALLER ZAMANINDA SİYASİLER İLE ÇOK UĞRAŞIRSA SONUÇ BU OLUR. PAŞALAR VE ÇOCUKLARI ÇOK CAN YAKTI KURUMDA. BİR TANESİ HALE GENEL MERKEZDE ÇALIŞIYOR , PAŞA KIZI, VE ZİHNİYETİ BELLİ BUNLARIN. HÜKÜMETİN 2023 DE GİTMESİNİ BEKLİYORLAR
  • Tamam gene kiralasin avanta icin lanet olsun ama bizim ucaklari da kullanalim,yazin butun ormanlar yaniyor cayir cayir,100 lt icin mi feda edicez yani agaclari,zaten heryeri beton yapti,memleket kurakliktan kiriliyor
  • Siyasal Dinciden hersey beklenir, normaldir
  • Elektrikli güneş enerjili hava aracı yapalım
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • Bakanın inadı.milli servet yokediliyor.thk na takmış.ihaleyi feriştahı gelse istediğine verir.100 lt ninnanlamı ne THK uçağı girmesin.yazıklar olsun.ruslara söz verilmişti.yerine getiriliyor.kimse engel olamaz.aslında olayın gerçeklerini muhalefet ortaya çıkarmalı.yangında büyük vurgun.memleketi düşünen kim.ihale açık olmalı.fitne fesatlık karışmamalı.
  • THK yıllardır hainlik yaptı. O defter kapandı. Hava Kuvvetleri emeklileri artık THK'ya yatay geçiş yapamayacaklar. Emekli olup yine vatan için çalışıyoruz palavrası işe yaramıyor. Gidip adam gibi iş bulsunlar çok iyilerse.

Orman Bakanlığı yangın söndürme uçağı kiralama ihalesi açtı. THK’nın bakımı yapılmış uçuşa hazır 5 uçağı bu yıl da ihaleye sokulmadı. 4 firma katıldı. İhale en pahalı teklifi sunan firmaya verildi. THK’nın uçaklarını hangarda çürüten Türkiye, 3 Rus uçağına günlük 1.3 milyon lira, 153 gün için toplam 203 milyon lira ödeyecek.

Pandemi nedeniyle daha da ağırlaşan ekonomik şartlar nedeniyle toplumun büyük bölümü nefes alamazken devlet, bütçe kaynaklarını çarçur etmeye devam ediyor.

Sözcü Gazetesi'nden Yusuf Demir'in haberine göre; Üç yıldır Türk Hava Kurumu'nun bakımları yapılmış göreve hazır 5 yangın söndürme uçağını kullanmamakta ısrar eden Orman Bakanlığı, bu yıl da milyonlarca dolar ödeyerek yurtdışından uçak kiralamaya uğraşıyor.

Bakanlık, yaz döneminde yaşanacak orman yangınlarıyla mücadele için 5 amfibik uçak kiralamak üzere ilk ihaleyi 29 Ocak'ta düzenledi ancak çok yüksek teklifler geldiği gerekçesiyle iptal etti.

SONUÇ GİZLENİYOR

9 Mart'ta ihale yenilendi ancak aradan geçen iki buçuk aya rağmen sonucu açıklanmadı, Kamu İhale Kurumu’na bildirilmedi, hâlâ kamuoyundan saklanıyor. Bakanlık, ihaleye ilişkin soruları da yanıtsız bıraktı.

Farklı kaynaklardan ihalenin sonucuna ulaşıldı. Sürpriz yoktu. İhalenin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya'da bizzat Putin'le incelediği, Bakan Bekir Pakdemirli'nin test ettiği Beriev-200 tipi Rus uçaklarını getirecek firmaya verildiği ortaya çıktı.

İhaleye 4 firma ve ortaklık katıldı ancak anlaşılmaz şekilde en pahalı teklifi veren ihaleyi aldı. İhale Türk Hava Kurumu ile CMC iş ortaklığına verildi. Ortaklığın getireceği 3 uçağa, 1 Haziran-31 Ekim arasındaki 153 gün için toplam 203 milyon TL ödeme yapılacak.

AZERİ İŞ İNSANI

THK’nın sadece işletme ruhsatı ve uçakların bakımına destek olup küçük bir komisyon alacağı ama asıl gelirin, CMC Savunma Sanayi A.Ş. tarafından tahsil edileceği belirtiliyor. CMC Savunma sektörce çok tanınan bir firma değil. Kamuya yansıyan tek isim Azeri kökenli Yönetim Kurulu Üyesi Fizuli Mollayev.

5 UÇAK İÇİN İHALE YAPILDI 3 UÇAK KİRALANDI

THK’nın hazır uçaklarını kullanmamakta direnen Türkiye, 3 yıldır orman yangınlarıyla havadan mücadelede planladığı kadar uçak bulamıyor. 2019 yılında hiç uçaksız bir sezon geçiren Türkiye büyük kayıplar vermişti. Geçtiğimiz yıl Bakanlık 4 uçak için ihaleye çıktı ancak 2 uçak tedarik edebildi. Bu yıl da 5 uçak için ihale yapıldı ancak sadece 3 tane bulunabildi. Planlamada iki uçak konuşlandırılması öngörülen Çanakkale ve Muğla’da bu yıl da yangınlarla uçaksız mücadele edilecek.

UÇAK KİRASINDA ENFLASYON YÜZDE 26

Geçtiğimiz yıl aynı firmadan kiralanan Beriyev 200 tipi aynı 2 uçağa 120 gün için 84 milyon TL kira ödenmişti. Her bir uçağın günlük kiralama bedeli 350 bin lirayı aşıyordu.

Bu yıl ise kiralanan 3 uçağa 153 gün için 203 milyon 107 bin lira ödenecek. Her bir uçak için kiralama maliyeti 67.7 milyon lira olacak. Yani günlük kira bedeli bir yılda 350 bin liradan 442 bin TL'ye çıktı. Fark yüzde 26'yı buldu.

Her bir uçak için yaklaşık maliyet 59.2 milyon TL olarak belirlenmişti.

THK KENDİ UÇAKLARIYLA KATILAMIYOR

Yaklaşık 30 yıl orman yangınlarıyla başarıyla mücadele eden THK, iki yıldır kendi uçaklarıyla ihalelere katılamıyor. THK’nın elindeki uçaklar 4 bin 900 litre su kapasiteli ancak iki yıldır şartnameye minimum 5 bin litre şartı konuluyor. 100 litre bahane edilerek yerli imkan çöpe atılıyor.

Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin uçakların hazır olmadığına ilişkin iddiaları, bizzat THK’nın başına kayyum olarak atanan AKP’li eski Bakan Cenap Aşçı tarafından yalanlanmıştı. THK’nın  5 uçağı 3 yıldır Etimesgut’taki hangardan çıkarılmıyor.

RAKİP FİRMA İHALEDEN SONRA YASAK LİSTESİNE SOKULDU

İhalenin güçlü adaylarından Nil Yapı, Dinç Grup ve Duru Havacılık İş Ortaklığı ihaleye katılmasında sakınca görülmediği halde, ihaleden 27 gün sonra yasaklı listesine sokularak elendi. Düşük teklif veren diğer iki firmanın da (Özden Katering ve Tunç Kurumsal Hizmetler) şartnameye uygun olmadığı belirtiliyor. 

THK'nın uçakları yerine yine Rus uçakları kiralandı!

Yorumlar Tüm Yorumlar (30)

etmsgt06 ~ 3 yıl önce
Heee yaaa ozmanout ne oldu ki? zaman aşımından onuda mı akladılar yoksa? elini kolunu sallaya sallaya geziyordur herhalde...sonuç yaptıkları yanına kar kaldı demekki....müstehakkkkk

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Osman paşanın aldığı adamlar. ~ 3 yıl önce
Osman Pasa zamani işe alınanlar hala kurumda . Ortaokul ve eğitimsiz adamları bile bu adam kurumda zamanında üst düzey makamlara getirdi. Genel müdür bile olan olmuştur..Osman paşa sağolsun.
Adam Emwkli Tümgeneral ~ 3 yıl önce
Adam Emekli Tümgeneral. GEZECEK TABİ. 11.500 TL EMEKLİ MAAŞI VAR ADAMIN. KURUMDADA ÇALIŞTI MAŞALLAH TABİ GEZCEK. Kurumdaki garibanlarımı düşüncek.
Sedat komutan kizmis ~ 3 yıl önce
Gökçen akaryakıt havacılıkta ki akaryakıt şefi emekli yüzbaşı sedat abimizi kızdırmışlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kayyumum SUÇU YOK ~ 3 yıl önce
BU YILDIZLI KİŞİLER , BAZI GENERALLER ZAMANINDA SİYASİLER İLE ÇOK UĞRAŞIRSA SONUÇ BU OLUR. PAŞALAR VE ÇOCUKLARI ÇOK CAN YAKTI KURUMDA. BİR TANESİ HALE GENEL MERKEZDE ÇALIŞIYOR , PAŞA KIZI, VE ZİHNİYETİ BELLİ BUNLARIN. HÜKÜMETİN 2023 DE GİTMESİNİ BEKLİYORLAR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
100 lt ~ 3 yıl önce
Tamam gene kiralasin avanta icin lanet olsun ama bizim ucaklari da kullanalim,yazin butun ormanlar yaniyor cayir cayir,100 lt icin mi feda edicez yani agaclari,zaten heryeri beton yapti,memleket kurakliktan kiriliyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Momisyon ~ 3 yıl önce
Siyasal Dinciden hersey beklenir, normaldir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İnsansız ~ 3 yıl önce
Elektrikli güneş enerjili hava aracı yapalım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ESKİ EMEKLİ BAZI GENERALLERE SORUN BUNU ~ 3 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hortum ~ 3 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İnad... ~ 3 yıl önce
Bakanın inadı.milli servet yokediliyor.thk na takmış.ihaleyi feriştahı gelse istediğine verir.100 lt ninnanlamı ne THK uçağı girmesin.yazıklar olsun.ruslara söz verilmişti.yerine getiriliyor.kimse engel olamaz.aslında olayın gerçeklerini muhalefet ortaya çıkarmalı.yangında büyük vurgun.memleketi düşünen kim.ihale açık olmalı.fitne fesatlık karışmamalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Boş yapmayın ~ 3 yıl önce
THK yıllardır hainlik yaptı. O defter kapandı. Hava Kuvvetleri emeklileri artık THK'ya yatay geçiş yapamayacaklar. Emekli olup yine vatan için çalışıyoruz palavrası işe yaramıyor. Gidip adam gibi iş bulsunlar çok iyilerse.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000