06 Temmuz 2011, Çarşamba 16:30:20

'TERÖRLE ARASINDA FARK GÖREMİYORUM'

Rusya'ya bağlı Çeçenistan Özerk Cumhuriyeti lideri Ramzan Kadirov, son günlerde holiganların Rusya genelinde lazerle pilotları kör eden ve uçakların güvenliğini tehdit eden lazer ürünlerinin satışını yasakladı...
Önceki gün Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de uçağın inişi sırasında pilotun gözüne lazer tutan ve ekibe zor anlar yaşatan genç de gözaltına alınmıştı. Olayın ardından Kadirov uçaklara zarar verebilecek tüm lazerlerin raflardan kaldırılmasını ve satış yasağının uygulanmasını istedi. Gözaltına alınan genç ise polis sorgusundan sonra serbest bırakılmıştı.
 
Konu ile ilgili Rusya Parlamentosu Alt kanadı Duma'da milletvekilleri pilotları lazer işaretleyicileri ile köreltme teşebbüslerine karşı 14 yıl hapis cezasının verilmesini öngören yasa tasarısını tartışmaya sundu. Kadirov ise Duma'ya yaptığı teklifte holiganların lazerle pilotları köreltmelerini terör faaliyetleri ile aynı kefeye koyulması gerektiğini belirterek ömür boyu hapis cezasının verilmesi gerektiğini savundu. 
 
Ramazan Kadirov, "İnsanların ölümüne neden oluyorsa uçağın füze ile vurulması ile lazer ile düşürülmesi arasında fark görmüyorum. Bu yüzden Rusya Parlamentosu'nun bu tür girişimlere karşı derhal katı cezalar uygulanmasını öngörmeli. Terörle aynı kefeye koymalı. Aksi takdirde olumsuz sonuçlarla karşılaşabiliriz. " ifadesini kullandı. 
 
Lazer ürünleri türlerine göre yüksek oranda zarar verme kapasitesine sahip. Ülkelere göre lazer satışlarına engeller mevcut. Örneğin ABD'de 5 Mwt'tan yüksek lazer ürünleri satılmazken, İngiltere'de izin ancak 1 mWt, Rusya'da ise 200 mWt'a kadar lazer ürünlerinin satışları yapılabiliyor. 
 
Lazerin rengine göre kalitesi etkinliği de değişiyor. Kırmızı renkli lazer ancak işaretleyici olarak kullanılabilir. Yeşil renkli lazerle ise mWt değerine göre gözlere zarar verebiliyor, hatta bazı maddelerin yanmasını da sağlayabiliyor. Holiganlar uçaklara düzenledikleri saldırılarda çoğunlukla yeşil renkli lazer kullandıkları belirtiliyor.
'TERÖRLE ARASINDA FARK GÖREMİYORUM'

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000