02 Temmuz 2013, Salı 09:31:29

TEMEL BELGELER KAMUOYUNDAN GİZLENDİ Mİ?

3. havalimanı ihalesi geçen 3 Mayıs’ta yapıldı; 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi 22 milyar 152 milyon Euro ile Limak, Kolin, Cengiz İnşaat, Mapa İnşaat ve Kalyon İnşaat ortak girişimi verdi.
  • En son paragrafta kanal ve 3. Koprulerede dava acacaz diyor resmen ,devami var takip edicez diyor....
  • İdia edilen gerçek ise bu çok üzücü bir gelişmedir. ÇED olumlu karar olmadan nasıl ihale açılır? Bu taktirde ÇED'in ne anlam kaldı? Buna izin veren hükümet halka cevap vermelidir.
  • ihaleyi kaybedenlerin, cevreci bir kisveye burunmesini uzulerek izliyoruz. Ataturk hava limaninda yarim saat rotarla karsilasinca bas bas bagiranlar, kufredenler, simdi cözumun önunu tıkamaya calisiyor.
  • orman, tarim arazisi, mera vs nin "AMAC DISI TAHSIS ETDILMESI" anladigim kadariyla temel iddia bu. Ulkenin ihtiyaci olan bir Havalimani bu adamin AMACI degil demek ki. Bu adamin amaci o halde nedir?
  • Lufthansa ve Merkel CHPyi lobi olarak secmis. Ulu önder Atatürkümüzün kemikleri sizliyordur simdi. Bu partinin kurucusu olan ulu önderimizin ilkelerini ve büyük türkiye hedefini saptiran simdiki yönetcilerin ülkesi icin verdikleri zararlari bir aynanin önüne gecip siralamalari lazim. Bu durumda liste cok kabarik.Maalesef simdiki parti yönetcileri statiko, sivil diktadan yararlanmaya calisyor. Bununda demokraside yeri yoktur. Düsünün iktidarda olsalar dis ülkelerin lobilerine hepten yenik düserler ve gecmiste oldugu gibi projeleri yarida birakirlar. BU HAVALIMANI ISTANBULA yapilacak insallah ve en bastada bu davayi acanlar ucuacak cünkü bunlarda arnamiz samimyet yok
  • Sanki ihaleye katılacilecek yüzlerce firma vardıda hükümet girmelerini engellemiş gibi bir hava estirmeye çalışıyorlarki danıştay iptal etsin. Bu kafa hala aynı kafa zor düzelir ama umut kesmemek lazım. Arkadaş lazım bu meydan neden anlamıyorsunuz. Cevap hazır: '' Bu ülkeye şeriatta gelecekse biz getiririz''

Finansal, kentsel ve çevresel etkileri dolayısıyla halkı yakından ilgilendiren projenin bütün süreçleri ne kadar şeffaf oldu? İddia edildiği gibi projeye ilişkin ihale şartnamesi, ÇED raporu, sözleşme gibi temel belgeler kamuoyundan neden gizlendi?

Eski Hazine başkontrolörü olan ve Amerika’da uluslararası muhasebe ve denetim standartları konusunda çalışmalar yapan Aykut Erdoğdu, üyesi olduğu KİT komisyonunda ve genel kurulunda konuşmalarında AKP’nin ‘hedefindeki’ bir vekil... Erdoğdu dün bu konuyu gündeme getirerek “3. havalimanı ihalesiyle ilgili olarak hükümetin yaptığı açıklamaların eksik ve yanıltıcı” olduğunu öne sürdü. Projeye ilişkin ulaşabildiğimiz belgelerin incelemesinden ihale aşamasında birçok hukuka aykırılıklar tespit ettiğini söyleyen Erdoğdu’nun tespitleri şöyle:

“ÇED Yönetmeliğinin 6. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, idari işleme konu havalimanı için ‘ÇED Olumlu’ kararı alınmadıkça proje ihale edilemez. Halbuki aksi olmuştur. Çevresel etki değerlendirmesi süreci mevzuata uygun şekilde uygulanmamış ve halkın katılımı süreci ile ilgili zorunluluklar usulüne uygun surette yerine getirilmemiştir. İdari işlem anayasanın 56’ncı maddesine, proje alanının 6.172,7 hektarlık bölümü ormandır; ormanlık alanın yok edilmesi, zarar görmesi, amaç dışı tahsis edilmesi anayasanın 169. maddesine, proje alanı içinde 236 hektar
meranın yok edilmesi, zarar görmesi, amaç dışı tahsis edilmesi anayasanın 45. maddesine aykırıdır. Ayrıca, proje alanı içindeki tarım arazilerinin yok edilmesi, zarar görmesi, amaç dışı tahsis edilmesi anayasanın 44. ve 45. maddeleri ile 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’na aykırıdır. Çevre düzeni planında havalimanı yapımı düzenlenmeyen alanda havalimanı yapımı için ihale açılması yasaya aykırıdır”.

Erdoğdu ihalenin yasa ve ilgili mevzuata aykırılığına daha başka örnekler de veriyor ve sözlerini
şöyle noktalıyor:

“Tespit ettiğimiz hukuka aykırılıklar ve projenin gerçekleşmesi durumunda ortaya çıkacak telafisi mümkün olmayan çevre katliamını engellemek amacıyla proje konusu ihalenin iptali için Danıştay’a başvuruyoruz.

Danıştay’ın hiçbir gücün talimatına göre değil salt hukuka uygun karar vermesini bekliyoruz. Başta 3. köprü, 3. havalimanı ve Kanal projeleri olmak üzere halkımızı ilgilendiren projeleri yakından izlemeye devam edeceğiz.

Yalçın Bayer/Hürriyet

TEMEL BELGELER KAMUOYUNDAN GİZLENDİ Mİ?

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

yakinda... ~ 11 yıl önce
En son paragrafta kanal ve 3. Koprulerede dava acacaz diyor resmen ,devami var takip edicez diyor....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gelisen777 ~ 11 yıl önce
İdia edilen gerçek ise bu çok üzücü bir gelişmedir. ÇED olumlu karar olmadan nasıl ihale açılır? Bu taktirde ÇED'in ne anlam kaldı? Buna izin veren hükümet halka cevap vermelidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mehmet ~ 11 yıl önce
"ÇED olumlu karar olmadan nasıl ihale açılır?" Ben iktidarım, ben yaparım düşüncesinde olanların daha önce neler yaptığını ve halen neler yapakta olduğunu ya göremiyorsunuz yada memleket gündemini yakından takip edemiyorsunuz :)
yerli kaptan ~ 11 yıl önce
ihaleyi kaybedenlerin, cevreci bir kisveye burunmesini uzulerek izliyoruz. Ataturk hava limaninda yarim saat rotarla karsilasinca bas bas bagiranlar, kufredenler, simdi cözumun önunu tıkamaya calisiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Iddia komik ~ 11 yıl önce
orman, tarim arazisi, mera vs nin "AMAC DISI TAHSIS ETDILMESI" anladigim kadariyla temel iddia bu. Ulkenin ihtiyaci olan bir Havalimani bu adamin AMACI degil demek ki. Bu adamin amaci o halde nedir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MC S ~ 11 yıl önce
Hemen söyleyeyim Amacını Her zamanki gibi bu ülkenin tekerine çomak sokmak onun efendileri bu millet değil. Bu insanlar için maalesef meclisteki yazı boşuna asılı duruyor Hakimiyet kayıtsız şartsız Milletindir !!! Bunların hakimiyetleri yok, başkalarının hakimiyetlerini bu ülkede savunurlar mesala Amerika İngiltere Almanya ve İsrail
Lufthansa ~ 11 yıl önce
Lufthansa ve Merkel CHPyi lobi olarak secmis. Ulu önder Atatürkümüzün kemikleri sizliyordur simdi. Bu partinin kurucusu olan ulu önderimizin ilkelerini ve büyük türkiye hedefini saptiran simdiki yönetcilerin ülkesi icin verdikleri zararlari bir aynanin önüne gecip siralamalari lazim. Bu durumda liste cok kabarik.Maalesef simdiki parti yönetcileri statiko, sivil diktadan yararlanmaya calisyor. Bununda demokraside yeri yoktur. Düsünün iktidarda olsalar dis ülkelerin lobilerine hepten yenik düserler ve gecmiste oldugu gibi projeleri yarida birakirlar. BU HAVALIMANI ISTANBULA yapilacak insallah ve en bastada bu davayi acanlar ucuacak cünkü bunlarda arnamiz samimyet yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
komik ~ 11 yıl önce
Bir ağacı kesmemek için koca köşkün yerini değiştiren Atatürk'ün mü kemikleri sızlıyacak... İroniye gel. Büyük harflari seviyorsun o zaman anlayasın diye söyle yazayım; Bu havalimanı YAPILAMAYACAK...
Misafir ~ 11 yıl önce
Sanki ihaleye katılacilecek yüzlerce firma vardıda hükümet girmelerini engellemiş gibi bir hava estirmeye çalışıyorlarki danıştay iptal etsin. Bu kafa hala aynı kafa zor düzelir ama umut kesmemek lazım. Arkadaş lazım bu meydan neden anlamıyorsunuz. Cevap hazır: '' Bu ülkeye şeriatta gelecekse biz getiririz''

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000