09 Şubat 2017, Perşembe 09:40:39

TEI, Türkiye'nin İlk Milli Turboşaft Motorunu Geliştirecek

Kara Kuvvetleri Komutanlığı için geliştirilen helikopterin motor ihtiyacının yerli olarak karşılanması amacıyla Turboşaft Motor Geliştirme Projesi başlatıldı.
  • Shaft HorsePower, yani motorun döndürdüğü mil üzerindeki dönü gücünü ifade eder. 1400SHP aslında çok iyi bir güç. UH-1 lerde en son T tipi motorlarda bu güç alınmıştı galiba. Onlarda tek motor olduğu düşünülürse Multi Engine helikopterlerde 2x1400 hiç fena sayılmaz. Ama Sikorsky ve Cougarlarda kullanılamayacağına göre, UH-1 lerle devam mı edecekler acaba? Kim bilir belki onları çift motorlu yapar bu sivriler. Tabi şaft ellerinde kalmaz ise... İşini bilmeyen kasap hesabı olmasında.
  • TRJet noldu beyler?
  • geliştirsin iyi de kullanılan malzeme ve teknoloji yabancı mı türk mü onu da açıklasınlar. ayrıca ismail efendi, thy'de yönetici iken, oğlu thy'ye mal satan yabancı menşeli bir firmada çalışıyordu herhalde şimdi de babasının başında bulunduğu kuruma mal satıyordur ! bu sözde dindar,kul hakkı yemez,bir lokma bir hırkacılar var ya para ve makam için herşeyi yaparlar !
  • O sünnet çocuğu ile bilimsel ve teknik iş yapılmaz. Önce onu atın oradan
  • Hayallerim gerçek oluyor. Hadi inşallah. Verimli, stabil, güvenilir bir motor olur inşallah.
  • birileri yine yedek parça işine girmiş:)
  • Her hafta yeni bir imza töreni,protokol yapıyorlar.Ne güzel böyle demi.Medyada bol haber çıkıyor,milli gurur falan,sonrada unutulup gidiyor.Biraz da oturunda motor üzerine çalışın...Bu özgünlük nasıl olacak birazda bunu açıklayın!

Savunma Sanayii Müsteşarlığınca Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacını karşılamak amacıyla yürütülen Özgün Hafif Genel Maksat Helikopter Programı kapsamında önemli bir adım atıldı.

Müsteşarlıktan yapılan açıklamaya göre, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir ve TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) Genel Müdürü Mahmut Akşit’in katılımı ile Turboşaft Motor Geliştirme (TMG) Projesi imza töreni gerçekleştirildi.

Helikopterin motor ihtiyacının yerli olarak karşılanması amaçlanan proje kapsamında, 2 adet 1400 shp gücünde Sertifiye Edilmiş Turboşaft Motor geliştirilecek. Turboşaft motorun özgün helikopter üzerinde entegrasyonu yapılacak ve sertifiye edilecek. 2000 shp’ye kadar olan turboşaft motorlar ile modülleri için test altyapısı kurulacak.

Motorlar için malzeme veri tabanı oluşturulacak. Tasarım ve test yazılımları geliştirilecek. Fikri ve sınai mülkiyet hakları müsteşarlığa ait olacak. Turboşaft motor yurt dışına satılabilecek.

Proje, 5 ana aşamada gerçekleştirilecek. İlk motor çalıştırma ikinci yılda yapılacak ve motor sertifikasyonu ise sekizinci yılda tamamlanacak.



TEI, Türkiye'nin İlk Milli Turboşaft Motorunu Geliştirecek

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

SHP ~ 7 yıl önce
Shaft HorsePower, yani motorun döndürdüğü mil üzerindeki dönü gücünü ifade eder. 1400SHP aslında çok iyi bir güç. UH-1 lerde en son T tipi motorlarda bu güç alınmıştı galiba. Onlarda tek motor olduğu düşünülürse Multi Engine helikopterlerde 2x1400 hiç fena sayılmaz. Ama Sikorsky ve Cougarlarda kullanılamayacağına göre, UH-1 lerle devam mı edecekler acaba? Kim bilir belki onları çift motorlu yapar bu sivriler. Tabi şaft ellerinde kalmaz ise... İşini bilmeyen kasap hesabı olmasında.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TRJet ~ 7 yıl önce
TRJet noldu beyler?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bitti ~ 7 yıl önce
uçuyor istersen git british airways e sor:)
işini bilen ismail ~ 7 yıl önce
geliştirsin iyi de kullanılan malzeme ve teknoloji yabancı mı türk mü onu da açıklasınlar. ayrıca ismail efendi, thy'de yönetici iken, oğlu thy'ye mal satan yabancı menşeli bir firmada çalışıyordu herhalde şimdi de babasının başında bulunduğu kuruma mal satıyordur ! bu sözde dindar,kul hakkı yemez,bir lokma bir hırkacılar var ya para ve makam için herşeyi yaparlar !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sünnetçi ~ 7 yıl önce
O sünnet çocuğu ile bilimsel ve teknik iş yapılmaz. Önce onu atın oradan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Süper ~ 7 yıl önce
Hayallerim gerçek oluyor. Hadi inşallah. Verimli, stabil, güvenilir bir motor olur inşallah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yedek parça ~ 7 yıl önce
birileri yine yedek parça işine girmiş:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İcraat ~ 7 yıl önce
Her hafta yeni bir imza töreni,protokol yapıyorlar.Ne güzel böyle demi.Medyada bol haber çıkıyor,milli gurur falan,sonrada unutulup gidiyor.Biraz da oturunda motor üzerine çalışın...Bu özgünlük nasıl olacak birazda bunu açıklayın!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000