13 Kasım 2018, Salı 08:43:05

"TEI için küçük, Türkiye için büyük bir adım"

Eskişehir’de, özgün ve Atak helikopterleri için üretilen Türkiye’nin gerçek anlamda ilk jet motorunun testi Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir’in katılımıyla gerçekleşti.
  • Değerli hocamız Mahmut Akşit tebrik ederim
  • Oğlunun sen thy teknik de görevdeyken thy'ye mal tedarik eden bir şirkette thy New York kartviziti ile çalışması etik ve doğru muydu? Ayrıca jet,helikopter,motor yapıyoruz diye anca tribüne oynarsınız sen git gerçekten onları yapanların fabrikalarını, ar ge, teknoloji tesislerini gör ondan sonra konuş. Hangi bütçeyle, yetişmiş insanla, hammadde ve tesis ile yapacaksınız orası da ayrı. Oraya da thy'den feto yüzünden şutlananlar dahil bir sürü yandaşı soktunuz eskileri attınız. Siz teknoloji adına anca torpil ve hemşehricilik yaparsınız gerisi boş.
  • TURKLER ASLA BU MOTORU YAPAMAZ BELKI PANCAR MOTORU OLABILIR 2 BEYGIRLIK
  • Seçim is coming
  • Bir çok maceraya atıldık. Patent sayımızı yükseltmeden patent enstitüleri filan kurduk. Fakat bu sefer doğru işi doğru şekilde yapıyoruz. Baby steps. En tepeden başlamadan yavaş yavaş. Ellerinize sağlık.
  • Cidden süper iş dev bir adım. İşi bilen anladı teknik olmayan anlamaz. Bu modelden bir sürü tip rahat türetilir tabiki 7-8 sene bolca uçması lazım ideali yakalamak için sonra tüm tiplere uygun jet motor çok rahat yapılır. Ama başlangıç için baya iyi. Bu sefer yapalım şu işi
  • Bizler üreten bir millet degiliz tüketen ve dışardan ihtal eden bir milletiz. Zor işimiz
  • Üniversitedeki uçak laboratuvarını hatırlattı. İyi seyirler.
  • Emegi gecen herkesin ellerine kollarina sağlık. keske hep boyle haberler gelae gurur duysak övünsek elimizden geleni yapsak. Basarilarin devamini dilerim.

Eskişehir’de, özgün ve Atak helikopterleri için üretilen Türkiye’nin gerçek anlamda ilk jet motorunun testi Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir’in katılımıyla gerçekleşti. Başkan Demir, yapılan motor için, “Bu aslında ilk jet motoru tipi diyelim. Yani TEİ için küçük, ama Türkiye için büyük bir adım olacak” dedi.

TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) mühendisleri tarafından hazırlanan Türkiye’nin gerçek anlamda ilk jet helikopter motorunun tanıtımı Eskişehir’de yapıldı. Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir’in katılımıyla T625 helikopterine güç verecek TS1400 Turboşaft motorunun test alanı ve çekirdek motorun testi gerçekleştirildi. Türkiye’nin ilk milli helikopter motoru olacak bu motorun, deniz seviyesi maksimum kalkış gücü 1400 shp ve deniz seviyesi maksimum tek motor (30 saniye) gücü bin 660 shp’dır. Turboşaft motoru, bu güç isterlerini karşılayacak şekilde çalışırken 20 bin feet servis tavanı ve 23 bin rpm şaft çıkış hızı koşullarını sağlayacak.

“Bu motor hem T625’e hem Atak’a motor olacak turboşaft motorumuz”

Yapılan test öncesinde konuşan Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Atak helikopterinin motorunun çok yakında geleceğini müjdeleyerek, “Bu gördüğünüz araç daha önce duyurusunu yaptığımız turbo şaft dediğimiz helikopterlerimize koyacağımız motor. T600 helikopterlerimizle başlandı, ama hep sorulur ya ‘Ya Atağın motoru’ diye o da geliyor inşallah. Hem T625’e hem Atak’a motor olacak turbo şaft motorumuz bu ama bunu yapmak demek sadece turboşaft yapmak demek değil. Bunun aktarma sistemlerini, dişli kutusunu değiştirdiğinizde pervaneli uçağı da götürecek bir motor olacak” ifadelerini kullandı.

“Bu aslında ilk jet motoru tipi”

Ayrıca Başkan Demir, motor teknolojilerini de geliştirdiklerini kaydederek, “Önemli bir husus da aslında biz burada motor teknolojilerini de geliştiriyoruz. Yüksek sıcaklıkta türbinlerin, kompresörlerin çalışması gibi. Bir ilave daha var sivil havacılıkta genellikle kullanılan uçaklardaki ek güç ünitesi dediğimiz ünitelerin sevdiği motordur. Onların da yapılmasıyla ilgili bir yol almış oluyoruz. Bu aslında ilk jet motoru tipi diyelim. Şu kor dediğimiz yeri hallettikten sonra, diğerlerini ayarlayarak, adapte ederek her türlü şeyi yapabiliyorsunuz. Yani TEİ için küçük ama Türkiye için büyük bir adım olacak.

“Atak’a direk kullanılsın diye dişli kutusunu üstüne aldık”

TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit ise, yapılan motorun yeni dizaynıyla birlikte Atak helikopteri için de kullanılacağını belirterek, “Türkiye’nin gerçek anlamda ilk jet motoru. Helikopter motoru olduğu için şaft direk çıkıyor dişli kutusuna giriyor. Fakat dizayn değişikliğiyle şimdi Atak’a direk kullanılsın diye dişli kutusunu üstüne aldık, hava ona öyle gelecek. Motorun hava emişi yandan, arkadan yakarak atıyor. İnşallah her türlü jet motoru grubunu burada imal edebileceğiz” dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra motorun testini Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir gerçekleştirdi.

Öte yandan programa, Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir’in yanı sıra, Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Serdar Demirel, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi ve beraberindeki heyet ile TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit katıldı. 





"TEI için küçük, Türkiye için büyük bir adım"

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Hocam ~ 5 yıl önce
Değerli hocamız Mahmut Akşit tebrik ederim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsmail efendi ! ~ 5 yıl önce
Oğlunun sen thy teknik de görevdeyken thy'ye mal tedarik eden bir şirkette thy New York kartviziti ile çalışması etik ve doğru muydu? Ayrıca jet,helikopter,motor yapıyoruz diye anca tribüne oynarsınız sen git gerçekten onları yapanların fabrikalarını, ar ge, teknoloji tesislerini gör ondan sonra konuş. Hangi bütçeyle, yetişmiş insanla, hammadde ve tesis ile yapacaksınız orası da ayrı. Oraya da thy'den feto yüzünden şutlananlar dahil bir sürü yandaşı soktunuz eskileri attınız. Siz teknoloji adına anca torpil ve hemşehricilik yaparsınız gerisi boş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
as ~ 5 yıl önce
TURKLER ASLA BU MOTORU YAPAMAZ BELKI PANCAR MOTORU OLABILIR 2 BEYGIRLIK

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tk ~ 5 yıl önce
Seçim is coming

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ömer ~ 5 yıl önce
Bir çok maceraya atıldık. Patent sayımızı yükseltmeden patent enstitüleri filan kurduk. Fakat bu sefer doğru işi doğru şekilde yapıyoruz. Baby steps. En tepeden başlamadan yavaş yavaş. Ellerinize sağlık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cidden ~ 5 yıl önce
Cidden süper iş dev bir adım. İşi bilen anladı teknik olmayan anlamaz. Bu modelden bir sürü tip rahat türetilir tabiki 7-8 sene bolca uçması lazım ideali yakalamak için sonra tüm tiplere uygun jet motor çok rahat yapılır. Ama başlangıç için baya iyi. Bu sefer yapalım şu işi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ercan ~ 5 yıl önce
Bizler üreten bir millet degiliz tüketen ve dışardan ihtal eden bir milletiz. Zor işimiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teletext ~ 5 yıl önce
Sen bardağın hala boş tarafına bak, adamlar hayal etmiyor/vaat vermiyor üretmişler! Biraz milli olun
Multi text ~ 5 yıl önce
Maşaallah, tebrikler! Inşaallah geliştirilerek devamları gelir
Saçmalık ~ 5 yıl önce
Yıllarca böyle dediniz siz yapamazsınız işiniz zor yenisiniz hep dururdunuz ama yapmayacaksınız artık
Erdönmez ~ 5 yıl önce
İnanıyorsan öndesindir, hepsinin altından kalkarız animallah.İrade olsun,gerisi gelir zaten.
Devam edelim yıl 2019 ~ 5 yıl önce
Üniversitedeki uçak laboratuvarını hatırlattı. İyi seyirler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Thy Teknik ~ 5 yıl önce
Emegi gecen herkesin ellerine kollarina sağlık. keske hep boyle haberler gelae gurur duysak övünsek elimizden geleni yapsak. Basarilarin devamini dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pardon? ~ 5 yıl önce
Neyi başarmışlar? 1980den beridir var olan bir tesis. Emekli askerlere arpalık olarak kurulmuş. Ne üretmiş 40 yıldır? Ha bir yerden başlamamız lazım dersin şimdi. Veya sen ne ürettin? dersin. O milyon dolarları ben alsaydım şimdiye Mars'ta koloni kurmuştum

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000