16 Mayıs 2009, Cumartesi 08:09:20

Tazminatta indirim istediler

Isparta’da düşen Word Focus için ABD’de açılan davada firma yetkilileri Prof. Dr. Engin Arık’ın kanser olduğu gerekçesiyle tazminatta indirim istendi.

30 Kasım 2007’de Isparta düşen ve 57 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan uçak kazasının ardından ABD’deki Ribbeck Hukuk Bürosu kazada ölenlerin adına Boeing, Awas ve Honeywell havacılık ve uçak şirketlerine tazminat davası açtı.

Illinois Cook Bölge Mahkemesi’nde görülen davada, davalı şirketlerin avukatları, kazada hayatını kaybeden dünyaca ünlü Türk fizikçi Prof. Dr. Engin Arık’ın meme kanseri olduğu gerekçesiyle tazminatının düşürülmesini talep etti. Mahkeme başkanı, Türkiye’den bu konuda resmi bir belge istedi. Engin Arık’ın eşi Prof. Dr. Metin Arık’ın, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden aldığı raporda, hastaya 2004’te meme kanseri teşhisi konulduğu, Eylül 2007’de son kontrolü yapılarak tüm tetkiklerinin normal bulunduğu belirtiliyordu. Yani Isparta’daki kazadan iki ay önce Prof. Dr. Arık’taki kanser belirtilerinin tamamı ortadan kalkmıştı.

Bu belge, mahkeme heyeti tarafından değerlendiriliyor. Word Focus'un Isparta’daki kazasında annesini ve babasını kaybeden İstanbul Barosu avukatlarından Süreyya Yiğitbaşı durumla ilgili hukuki değerlendirmeyi şöyle yaptı; “ABD’deki şirketlerin talebi dünyadaki tazminat davalarında ileri sürülen ’Destekten Yoksun Kalma Tazminatı’dır. Bunu belirlerken ’Yaşam Tablosu’ adı verilen bir formül uygulanır. Bu formül bir o ülke insanlarının ortalama kaç yıl yaşadığını gösterir. Örneğin yaşam süresinin 65 yıl olduğunu varsayalım. Hayatını kaybedenin 50 yaşında bir erkek olduğunu düşünelim. 60 yaşında emekli olacaktır. 10 yıl düzenli kazancı olacaktır. Yıllık kazancı 10 ile çarpılır. Emekli olduktan sonraki 5 yıl da yarım kazancı olacağı düşünülür. Buna göre tazminat ödenir.”

Vatan

Tazminatta indirim istediler

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000