28 Şubat 2008, Perşembe 17:32:54

Tayyareci Fethi Bey unutulmadı

Fethiye'ye ismini veren Türkiye'nin ilk hava şehidi Tayyareci Fethi Bey, ölümünün 94. yıldönümünde kendi adına yaptırılan anıtın önünde düzenlenen törenle anıldı.

Şehit Fethi Bey Parkı içerisinde bulunan Fethi Bey Anıtı önünde gerçekleştirilen törende çok sayıda yönetici, bürokrat ve öğrenciler hazır bulundu. Fethiyelilerin de ilgi gösterdiği törende öğrenciler tarafından Şehit Yüzbaşı Tayyareci Fethi Bey'i anlatan şiirler okundu. Behçet Kemal Çağlar tarafından yazılan Fethi Bey türküsünün çalındığı törende konuşan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, ilçenin adını Fethi Bey'den aldığını hatırlattı. Türkiye'de pek çok şehrin özel ve kurtuluş günlerinin olduğunu hatta çoğunun sembollerle anıldığını hatırlatan Saatcı, şöyle konuştu: "İşte bizim Fethiyemizin de en önemli günü bugün. İsmini aldığımız şehidimizin şahadete erdiği gündür bugün. Sembolü de Tayyareci Fethi Bey'dir. 26 Mart 1914 tarihinde Meğrililerin isteği doğrultusunda Fethiye olan ismimizi, ilk hava şehidimizin adından almanın, haklı onur ve gururunu yaşıyoruz." dedi.

Tayyareci Yüzbaşı Fethi Bey Muavenet-i Milliye isimli Blerio XI/B uçağı ile İstanbul-İskenderiye uçuşunu gerçekleştirmek için 8 Şubat 1914'de uçuşuna başladı. Konya, Ulukışla, Adana, Humus ve Şam üzerinden İskenderiye'ye uzanan bir hava yolculuğunu gerçekleştirmek isterken 27 Şubat 1914'te Şam'ın Taberiye ilçesi Şimiriye bucağı yakınlarında düşerek Türk havacılık tarihinin ilk şehidi oldu. Mezarı Şam yakınlarında Selahattin Eyyubi Türbesi'nde bulunuyor. Türkiye'nin ilk havacı şehidinin ismi yine 1914'te Meğri ismi ile anılan Fethiye'ye verildi.

Tayyareci Fethi Bey unutulmadı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000