24 Mayıs 2017, Çarşamba 11:51:27

Tarihi uçuşun üzerinden 38 yıl geçti

Yerli Uçak ‘Mavi Işık’ın semalarda uçuşunun ardından tam 38 yıl geçti. Peki, Mavi Işık projesi neden yarım kaldı?
  • İyi okuyun v2500 motorunu 5 ülke ortak üretiyor. Bilmem o gereksiz kafanız anladı mı?
  • şu motor bizim değilse uçağın ne kıymeti var diyen yüksek prof. lardan sağlam bir uçak motoru bekliyoruz artık!!!
  • Bizim çocuklar artık çok güçlü hamdolsun
  • Zirai Ilaclama Ucagi Ziu da aynen boyle taklit bir projedir. Motoru uretmeden ancak at arabasinda gelisebilirsiniz. Bosa reklam yapmayin. Nasil yari fiyatina uretim bu? Motor zaten toplam bedelin yuzde 80 olur bu olcekte bir ucakta. Acin uyduruk kit ucak fiyatlarina bakin. Ultralightlarda 20.000 dolar airframe maliyeti ve 50.000 dolar motor ve avionik maliyetidir. Eger zirai maksatli guclu motor pesinde iseniz zaten govde maliyeti onemsiz kalir. Nasil ucuza ucak yapacaksin motor yapmadan? Bos laf. Hurkus projesi de bunlarin devami. Hurkus emsallerinden daha pahali cunku tum kritik parcalar ithal.
  • Yahu arkadaşım bu nedir aynı c188 b gibi aynı pawnee 260 gibi aynı ilaçlama uçağı gibi:))))

Yerli Uçak ‘Mavi Işık’ın semalarda uçuşunun ardından tam 38 yıl geçti. Peki, Mavi Işık projesi neden yarım kaldı?

'MAVİ IŞIK' NEDEN SÖNDÜ?

Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı Kayseri Hava İkmal ve Bakım Merkezi’nde 1978 yılında Türk mühendisleri tarafından yüzde 85'i yerli mazlemeden eğitim uçağı 'Mavi Işık 78-XA' üretildi. Uçak, 24 Mayıs 1979 tarihinde yani bundan 38 yıl önce Kayseri semalarında tam bir saat gösteri uçuşu da yaptı.

Gösteriye izleyen Kayserililer, imalatta çalışan mühendis ve işçiler göz yaşlarına boğulmuştu.

O dönemde yetkililer, seri üretime de geçebileceklerini kaydettikleri Mavi Işık’ı emsallerine göre yüzde 50 daha ucuza mal ettiklerini de açıklamışlardı.

Acan uçak bir türlü seri üretim aşamasına gelemedi ve projenin başlamasıyla bitmesi bir oldu. Peki, 'Mavi Işık' neden söndü?

Hatırlanacağı üzere aynı dönem ülkede terör faaliyetlerinin tırmandığı bir dönem. Malum olduğu üzere ABD’nin “Bizim Çocuklar” şeklinde nitelendirdiği isimler ülkede darbe yapıldı ve Mavi Işık da o dönemin bir çok projesi gibi tarihin tozlu raflarındaki yerini almak zorunda kaldı.



©AirportHaber.com

Tarihi uçuşun üzerinden 38 yıl geçti

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

V2500 ~ 7 yıl önce
İyi okuyun v2500 motorunu 5 ülke ortak üretiyor. Bilmem o gereksiz kafanız anladı mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yani? ~ 7 yıl önce
5 ülke birleşip karı üleşiyor mu? Kafana hayran kaldım. Çok biliyorsun belli.
Sensin gereksiz ~ 7 yıl önce
V2500 ile ne alakası var? Rotax ayarında motora da şükredeceğiz. Gereksiz konuşan kim şimdi?
paylıt ~ 7 yıl önce
şu motor bizim değilse uçağın ne kıymeti var diyen yüksek prof. lardan sağlam bir uçak motoru bekliyoruz artık!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bekle sen ~ 7 yıl önce
Kenan Evren döneminde üniversiteler yüksek lise hatta ortaokul oldu. Önce askeri vesayet sonra onların devamı olarak gücü eline alan imamlar bilimsel bir oluşum bırakmadı. Sen daha 5 asır falan beklemen gerek o profları
Bizimkiler ~ 7 yıl önce
Bizim çocuklar artık çok güçlü hamdolsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ziu ~ 7 yıl önce
Zirai Ilaclama Ucagi Ziu da aynen boyle taklit bir projedir. Motoru uretmeden ancak at arabasinda gelisebilirsiniz. Bosa reklam yapmayin. Nasil yari fiyatina uretim bu? Motor zaten toplam bedelin yuzde 80 olur bu olcekte bir ucakta. Acin uyduruk kit ucak fiyatlarina bakin. Ultralightlarda 20.000 dolar airframe maliyeti ve 50.000 dolar motor ve avionik maliyetidir. Eger zirai maksatli guclu motor pesinde iseniz zaten govde maliyeti onemsiz kalir. Nasil ucuza ucak yapacaksin motor yapmadan? Bos laf. Hurkus projesi de bunlarin devami. Hurkus emsallerinden daha pahali cunku tum kritik parcalar ithal.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 7 yıl önce
Tabi, haklısınız sayın prof hazretleri. Zaten doğrudan %100 yerli uzay aracı ile başlamamız lazımdı. Uçak, helikopter vs. bunlar zaten fasa fiso şeyler. Mesela bakınız; SSCB hiç uçak yapmadan doğrudan uzay gemisi işine girdi, keza ABD'de öyle. Değil mi? Senin gibi süper zekalarda zaten ışınlanma üzerine çalışıyorsunuz, biliyorum.
Kaptan ~ 7 yıl önce
Siz kesin kaptansınız. Öyle yüksekten bakış, alaycı horlayıcı Ve kolay beğenmez. Bu memleket sizin zihniyetiniz yüzünden birşeyler yapamadı. Hep kadük kaldı. Başkasına gıkınız çıkmaz ama konu TC oldumu alayınızı düdüğü öter. Çin'i Çin yapan bu taklit kopya endüstrisi değil mi ? Böyle gelişip kendi teknolojimize sahip olacağız. Ha bu memleketin insanı uzay aracı yapıp uzaya gönderse onunda boyasını beğenmezsiniz !
Andro ~ 7 yıl önce
Neden Volvoya muhalefetsin anlamadim? kendi agzinla soyluyorsun iste 50 senede ne yaptiniz diye. ben bir 30 daha koyayim 80senede siz ne yaptiniz? yapilmaya calisan herseye engel olan sizsiniz. bakiniz Nur Demiragin ucaklarini kim ucurmadi ? bakiniz Vecihi Hurkusun ucagini kim ucurmadi? Simdi ciktin motoru neden urtamiyosun diyorsun. Sen seksen senede neden uretmedin yada uretmeye calistigimda neden engel oldun?
Bolvo ~ 7 yıl önce
Bol keseden atma volvo hazretleri. Başladığın yer yanlış olmayabilir ama geldiğin yer neresi 50 senede? 68 de çakma 2018 de hala çakma. Ya harbiden farkında değilsiniz yada kafa buluyorsunuz. Mavi ışık, Ziu, Hürkuş 50 senedir aynı yalan işte kabak gibi ortada. 50 sene bu 50! Al motoru, uydur bir gövde sonra "biz buradan başladık" bozuk plak gibi,milliyetçi, saçma sapan yorumlarınız bir şizofreni belirtisi. Mühendislik yok işte 2×2=4
Andro'ya ~ 7 yıl önce
Sana engel olan ben değilim. Tahsin Şahinkaya'nın açıklanamayan servetini bilmiyor olamazsın. Google'dan bakıver eğer yaşın gençse ve hatırlamıyorsan. Herif bu ülkenin büyük generallerindendi. General maaşı kaç dolar tahmin edebilirsin. Düşmanını iyi tanı derim. Üret bende gurur duyayım. Enayi yerine koyup milliyetçi palavralar atmayın yeter. Burdan başladık masalı sökmez. Birşeye başladığınız yok. Torunlarına anlatılabilirsin o ayrı.
Agricultural aviation ~ 7 yıl önce
Yahu arkadaşım bu nedir aynı c188 b gibi aynı pawnee 260 gibi aynı ilaçlama uçağı gibi:))))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çiftçi ~ 7 yıl önce
Yani agricultural aviation madem bu kadar kolaydı da niye hep satın aldık bay küçümseyici?
Elpida ~ 7 yıl önce
1978'de A350 mi yapacakalrdı?
Agricultural aviation ~ 7 yıl önce
O günün yöneticilerine sorulsaydi bu sorular. Satın almam aksine üretmek için mücadele ederdim. Aynı zira mücadele gibi:))))

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000