07 Ağustos 2020, Cuma 11:25:25

"Taksiciliğe başlayan pilot ve kabin memuru var"

THY yönetimi, 5 aydır maaş ve çalışma koşullarını netleştiremedi. İştiraklerle birlikte 65 bin kişiyi bulan THY çalışanları bu ay ne kadar maaş alacağını, yarın başına ne geleceğini bilmiyor. Bu süreçte evini, arabasını satan, baba evine dönen çok sayıda personel var. Hatta taksiciliğe başlayan pilot ve kadın kabin memuru dahi olduğu belirtiliyor.
  • O da birşey mi? Ben ışıklarda su satan pilot gördüm. Yersen.
  • cuma günleride tezgah açarlar artık bodrumdan bir tanede torunada villa alalım diye....
  • evet yaaa bu asker kökenli paylıtlar sivil havacılıkta en çok kaza kırım yapan arkadaşlar..yok 3G çekerim yok loop atarım falan filan..o zaman git kışlana orda hopla zıpla kardeşim..sivil havacılık sivillerindir o kadar işsiz gençlarin istikbaline mani oluyorsunuz..alın tsk maaşını torun bak...noktaaa
  • Şu kokpitten yazan egolu arkadaş 1 kaptanın yetişmesi 10 yıl yazmış!! Genetik mühendisi misin Tıp Doktorası bitirmiş eleman mısın Sen sadece uçak kullanıyorsun kamyon dan farklı !Kabin 2 ay da yetişir deyip her durumda küçümsediğin purser maaşına kaldın bak
  • Oda ne ki ben pazarcılığa başladim pazara çıkıyom , pazar olmadığı gün seyyar satıcılık yapıyorum . Allah devletimize zeval vermesin.
  • İlker düzeltebilecekti yani bu durumu? PGS SXS kim ola ki THY'nin yanında? Bunun borcu var, yeni havalimanı var, 300 tane yatan uçağın bakımı var, kiralar var. Battılar battılar. Kışın göreceğiz THY kalıyor mu? YHT ye devamke.
  • THY devlete mi bağlı diye soran arkadaş: Evet THY tüm o 'anonim ortaklık' masalına rağmen özünde devlete bağlı. Bütçesi ve zararı vergilerle karşılanıyor. Kendinize o kadar güveniyorsanız buyrun maaşınızdan ve emekliliğinizden kesintiler yaparak bir fon oluşturalım, THY'yi oraya devredelim. Kârı da zararı da sizin olsun. Kabul edeceğinizi hiç sanmıyorum.
  • Kazanılmış hak derken? Siz "kazanılmış hak"larınızı savunmuyorsunuz. Siz doktorun öğretmenin memurun mühendisin ödediği vergilerle fonlanan bir havayolunda hak ettiğinizin çok üzerinde maaşlar alarak ülkedeki diğer çalışanların hakkına giriyorsunuz. Sizden daha az iş yapıp daha haksız paralar kazananların olması da bu gerçeği değiştirmiyor. Bu pişkinliğiniz artık gerçekten rahatsız edici düzeylerde.
  • Şu Covid sürecinde insanların aksini iddia ettiği birçok öngörüm gerçekleşti. Bu yaz herkes evde kimse adım atmaz korkudan deniyordu. herkesin ahırdan boşanmış gibi sahillere akın edeceğini söylemiştim. havacılıkta da aynı psikolojik tavır sergilenecek. Ekonomide piyasalarda iştah artacak. Thy’nin derdi alicengiz oyunu sayesinde KÇÖ ye dayanabildiği kadar dayanmak arkadaşlar. belirsizliğin sebebi bu. Aşının çıkmasına az kaldı. 2021 yazında ucuslar tüm dünya genelinde eski yoğunluğuna ulaşmış olacak ve yine dünya genelindeki uçucu personel ihtiyacı 2019 eski seviyelerine gelecek. İhtiyaç aynı duzeyde olunca maaşlar da yine global seviyelerde seyretmeye devam edecek. Kucuk havayolu sirketleri elemine olup buyuk sirketler tekelleşmeye başlayacak. Bu süreç hepimize tedbirli olmak konusunda ders oldu. havacılık sektörüne olan ihtiyaç hicbir zaman kalıcı olarak asagı inen bir grafik göstermeyecektir, dolayısı ile ucucu personel ihtiyacı bugün azalsa da virüse ket vurulduğu anda ucuslardaki yukarı cıkan grafikle birlikte pik yapacak. O zaman seyredin siz THY yi, “bu zor dönemi beraber atlattık personelimizle gurur duyuyoruz” diyecekler. Aidiyetini yitirmiş binlerce kaptan ve fo PGS Sunex için can atacak veya körfezin yolunu tutacak. O vakit tarih tekerrür edececek... anladınız siz.
  • nerden biliyorsun tam maaş aldığını? %100 olsa bile kimse tam maaş almıyor aslan parcası

Türk Hava Yolları'nda pilotundan, kabin ekibine, yer hizmetlerinden teknik personele kadar iştiraklerle birlikte yaklaşık 65 bin personel, pandemi nedeniyle ciddi oranda düşen maaşları nedeniyle zor günler geçiriyor.

Dünyada birçok önemli havayolu şirketi pandemi döneminde personel politikasını belirledi. Son olarak British Airways, sendikayla maaşlardan yüzde 8 indirim konusunda anlaştı. Ancak geçtiğimiz ay Eurocontrol verilerine göre Avrupa'da en çok uçuş yapan THY'de durum hala belirsizliğini koruyor.

THY yönetimi, Lufthansa ile ortak olduğu ve ağırlıklı olarak Almanların yönetimindeki SunExpress Havayolu'nda çalışanlara ne kadar maaş vereceğini çok kısa sürede tespit etti. Ancak 65 bin personelin maaş ve çalışma koşullarıyla ilgili durumu 5 aydır netleştiremedi.

Yetkili sendika Hava-İş'le Nisan ayında başlayan görüşmeler bir türlü sonuçlandırılamadı. En son bayramdan iki gün önce THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve Hava-İş Başkanı Ali Kemal Tatlıbal gece yarısı bir araya geldi.

THY, maaşlarda kokpit için yüzde 50, kabin personeli için yüzde 35, yer personeli için ise yüzde 30 kesinti teklif etti. Hava-İş toplu iş sözleşmesi (TİS) maddelerinin uygulanmasını istedi. Anlaşma sağlandığı duyuruldu ama ertesi gün yine olmadığı açıklandı. THY Yönetimi, “Sendika, 2021 yılında normale dönme garantisi istedi, biz bu garantiyi veremeyiz” diyerek kendini savundu.

HAVASEN: THY KÇÖ İLE İŞİ BİTİRMEYE ÇALIŞIYOR

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Belirsizliğin Ağustos ayına kadar ortadan kaybolan yetkili sendika Hava-İş'ten kaynaklandığını kaydeden HAVASEN Başkanı Kaptan Pilot Seçim Seçkin Koçak, “Süreç tamamıyla THY yöneticilerinin kontrolünde gidiyor. Hava-İş, bugüne kadar bağlı olduğu Türk-İş'i devreye sokarak bir anlaşma yapmalıydı. THY, basit bir hesap yaptı. ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ ile işi götürmeye çalışıyor. Çünkü bu sayede en iyi şartlarda yapacağı anlaşmanın bile en fazla dörtte birini ödüyor. Temel sorun budur. Oldu-olmadı oyunu ile bu süreci Aralık ayına kadar veya “Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) bitene kadar götürecekler” diye konuştu.

SENDİKAYA GİDEN PİLOTLARA UÇUŞ KESME CEZASI

Yaklaşık 100 kişilik bir grup pilot, bayram öncesi anlaşmaya varıldı haberlerinin duyulmasının hemen ardından Hava-İş Sendikası'na giderek Başkan Tatlıbal'ı uyardı. Zira Başkan, “Sizin kabul etmediğiniz hiçbir anlaşmaya imza atmayacağım” diyerek bir taahhütte bulunmuştu.

THY yönetimi,bu ziyarete öncülük eden 10'un üzerinde kıdemli kaptan pilota gönderdiği maille “Uçuş Durdurma Cezası” verdi. HAVASEN bunu, tüm işçilere gözdağı olarak değerlendirdi. Hava-İş ise, “Üyelerimize en kötü bayramı yaşatan, kendi yanlışlarını çalışanın cebindeki paraya göz dikerek düzeltmeye çalışan işvereni, hukuksuz uygulamalarına son vermeye davet ediyoruz” dedi.

KİMSE SESİNİ ÇIKARAMIYOR

AKP iktidarı 2012 yılında havacılıkta grevi yasakladı. 65 bin kişi içinde yaklaşık 100 kişilik bir grubun sendika ziyaretine bile ceza kesen THY'de çalışanlar sesini çıkarmaktan korkuyor. İsim vermeden SÖZCÜ'ye konuşan THY çalışanlarının anlattıkları düşündürücü:

15 GÜN BOŞ PLANLAYIN, 15 GÜNLÜK PARA ALALIM

Dünyada neler olduğunun farkındayız. Maaşı 2016 seviyesine çekiyorsun tamam ama, normale dönene kadar 15 gün uçur, 15 gün blok olarak boş planla, 15 günlük para ver. İkramiyeleri kaldırma onun da yarısını ver. Böylece kazanılmış haklarımı işler normale döndüğünde tekrar alabileceğimi bileyim.

THY 3 BİN EURO'YA İKİNCİ PİLOT BİLE BULAMAZ

Bugünkü şartlar üzerinden maaşı yarıya böl. Böylece kaptan maaşı 50 bin TL iken 25 bine düşecek. Bu 3 bin Euro bile etmiyor. Dünya üzerinde 3 bin Euro'ya çalışacak kaptan değil ikinci pilot bile bulamazsınız.

PANDEMİ BİZİM YÜZÜMÜZDEN OLMADI

Pandemi bizim yüzümüzden olmadı ki. Çoluğumuz çocuğumuz var. Ev borcu, araba borcu olan var. Ayda 17 bin TL kredi ödeyenler var. Çocuklarının okul taksitler var. Çocuklarını özel okuldan alan çok pilot var. Babasının evine dönen bekar arkadaşlar var. Korsan taksicilik yapan kadın kabin memuru arkadaşımız var. Hatta yeni ikinci kaptan bir arkadaşımız da borçları yüzünden taksiciliğe başladı.

THY ÇALIŞANIN ÖZVERİSİYLE AYAKTA

Tüm operasyon pilotların, tekniğin, kabinin, yer hizmetlerinin özverisiyle ilerliyor. Her şey kitabına uygun yapılsa personel sayısının iki katına çıkması gerekir. Örneğin uçağa emniyet sınırları içinde minimum yakıt konulur, çünkü yakıtı taşımak için de yakıt harcanır. Her kaptan 3 ton daha fazla yakıt istese bu masrafın yanında personel maaşları çok cüzi kalır.

BİR KAPTANIN YETİŞMESİ 10 YIL

THY pilotları işten çıkaramayacağının farkında. Çünkü bir kaptanın yetişmesi 10 yıl, ikinci kaptan 2 yıl. TL değer kaybedince nitelikli yabancılar da gelmiyor artık. Kabinde yapabilir çünkü 2 ayda yetişir.

AKADEMİDEKİ 900 PİLOT ADAYI ZOR DURUMDA

THY Akademi'deki 900 pilot aday şu an 3900 TL KÇÖ alıyor. Bu adaylar 140 bin Euro borca imza attı. İşe başladıktan sonra 10 yıl boyunca ayda 800-900 Euro borç ödeyecekler. İnsan Kaynakları bu 900 kişiyi ücretsiz izne çıkartacaklarını ancak 2024'te mezun olabileceklerini, bunun da garantisi olmadığını açıkladı.

KİM NE KADAR MAAŞ ALIYOR

THY’de Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması devam ediyor. Özellikle maaşı düşük personel büyük sıkıntı yaşıyor. Pilotlarda 4 ay boyunca önce 2-3 gün daha sonra 6-7 gün uçuş yazıldı. Pilot maaşları 5 bin liraya kadar düştü. Geçen ay işler biraz daha düzeldi. Gün sayısı 15’e çıkanlar oldu. Kaptan maaşları ortalama 10-15 bin TL, ikinci kaptan 5-10 bin TL oldu. Çok az sayıda kaptan 20 bin liranın üstünde maaş alabildi. Kabin memurları ise kıdemine göre 4-7 bin TL maaş aldı.

SAYILARLA THY

65 BİN: İştiraklerle toplam çalışan
29 BİN 491: İştirakler hariç çalışan
%54: Erkek
%46: Kadın
34: Ortalama yaş
6.7 YIL: Ortalama Kıdem
%38: Yer Personeli
%20: Pilot
%41: Kabin ekibi
Hisse: %49.12 Türkiye Varlık Fonu %50.88 halka açık

*2019 yılı raporu verileri.

"Taksiciliğe başlayan pilot ve kabin memuru var"

Yorumlar Tüm Yorumlar (316)

Doğrucu ~ 4 yıl önce
O da birşey mi? Ben ışıklarda su satan pilot gördüm. Yersen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çuk çuk pilotçukk ~ 4 yıl önce
cuma günleride tezgah açarlar artık bodrumdan bir tanede torunada villa alalım diye....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
soldier ~ 4 yıl önce
evet yaaa bu asker kökenli paylıtlar sivil havacılıkta en çok kaza kırım yapan arkadaşlar..yok 3G çekerim yok loop atarım falan filan..o zaman git kışlana orda hopla zıpla kardeşim..sivil havacılık sivillerindir o kadar işsiz gençlarin istikbaline mani oluyorsunuz..alın tsk maaşını torun bak...noktaaa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cabin ~ 4 yıl önce
Şu kokpitten yazan egolu arkadaş 1 kaptanın yetişmesi 10 yıl yazmış!! Genetik mühendisi misin Tıp Doktorası bitirmiş eleman mısın Sen sadece uçak kullanıyorsun kamyon dan farklı !Kabin 2 ay da yetişir deyip her durumda küçümsediğin purser maaşına kaldın bak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
air services ~ 4 yıl önce
Oda ne ki ben pazarcılığa başladim pazara çıkıyom , pazar olmadığı gün seyyar satıcılık yapıyorum . Allah devletimize zeval vermesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yedik ~ 4 yıl önce
At at millette yedi.
Korsan mı? ~ 4 yıl önce
İlker düzeltebilecekti yani bu durumu? PGS SXS kim ola ki THY'nin yanında? Bunun borcu var, yeni havalimanı var, 300 tane yatan uçağın bakımı var, kiralar var. Battılar battılar. Kışın göreceğiz THY kalıyor mu? YHT ye devamke.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hllsprdvm ~ 4 yıl önce
THY devlete mi bağlı diye soran arkadaş: Evet THY tüm o 'anonim ortaklık' masalına rağmen özünde devlete bağlı. Bütçesi ve zararı vergilerle karşılanıyor. Kendinize o kadar güveniyorsanız buyrun maaşınızdan ve emekliliğinizden kesintiler yaparak bir fon oluşturalım, THY'yi oraya devredelim. Kârı da zararı da sizin olsun. Kabul edeceğinizi hiç sanmıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hllsprdvm ~ 4 yıl önce
Kazanılmış hak derken? Siz "kazanılmış hak"larınızı savunmuyorsunuz. Siz doktorun öğretmenin memurun mühendisin ödediği vergilerle fonlanan bir havayolunda hak ettiğinizin çok üzerinde maaşlar alarak ülkedeki diğer çalışanların hakkına giriyorsunuz. Sizden daha az iş yapıp daha haksız paralar kazananların olması da bu gerçeği değiştirmiyor. Bu pişkinliğiniz artık gerçekten rahatsız edici düzeylerde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
C1 737 ~ 4 yıl önce
Şu Covid sürecinde insanların aksini iddia ettiği birçok öngörüm gerçekleşti. Bu yaz herkes evde kimse adım atmaz korkudan deniyordu. herkesin ahırdan boşanmış gibi sahillere akın edeceğini söylemiştim. havacılıkta da aynı psikolojik tavır sergilenecek. Ekonomide piyasalarda iştah artacak. Thy’nin derdi alicengiz oyunu sayesinde KÇÖ ye dayanabildiği kadar dayanmak arkadaşlar. belirsizliğin sebebi bu. Aşının çıkmasına az kaldı. 2021 yazında ucuslar tüm dünya genelinde eski yoğunluğuna ulaşmış olacak ve yine dünya genelindeki uçucu personel ihtiyacı 2019 eski seviyelerine gelecek. İhtiyaç aynı duzeyde olunca maaşlar da yine global seviyelerde seyretmeye devam edecek. Kucuk havayolu sirketleri elemine olup buyuk sirketler tekelleşmeye başlayacak. Bu süreç hepimize tedbirli olmak konusunda ders oldu. havacılık sektörüne olan ihtiyaç hicbir zaman kalıcı olarak asagı inen bir grafik göstermeyecektir, dolayısı ile ucucu personel ihtiyacı bugün azalsa da virüse ket vurulduğu anda ucuslardaki yukarı cıkan grafikle birlikte pik yapacak. O zaman seyredin siz THY yi, “bu zor dönemi beraber atlattık personelimizle gurur duyuyoruz” diyecekler. Aidiyetini yitirmiş binlerce kaptan ve fo PGS Sunex için can atacak veya körfezin yolunu tutacak. O vakit tarih tekerrür edececek... anladınız siz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
amiy ~ 4 yıl önce
nerden biliyorsun tam maaş aldığını? %100 olsa bile kimse tam maaş almıyor aslan parcası

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000