12 Mayıs 2018, Cumartesi 16:30:50

"Stajyer gelse de uçağa dokunamıyor"

Türkiye’nin ilk ve tek havacılık eğitim fuarı IFTE’nin son gününde sektörün önde gelen temsilcileri öğrencilerle buluştu.
  • Sanırım kendisinden ve kızından başka kimse pilot değil bu beyefendiye göre.Böyle olunca da bu yorumları yapması normal.
  • Demek ki acemi ve yetersiz sayısı o kadar fazlaymış ki bu kadar çok tepki gelmiş ! Zira söylenen doğru bu ülkede genel havacılık olmadığı için emniyetsizlik en yüksek seviyede.
  • Kaptanları anladık da, diğer hanımlar ne iş yapar acaba ? Hangi konuda profesyoneller veya tecrübe sahibiler. Önünüze geleni bu çocukların karşısına çıkarmayın. Daha kendileri amatörken başkalarına neyi aktaracaklar. Sektörde deneyimli bir sürü insan var. Bırakın onlar bu tip konferans veya panellere katılsın.
  • Yanında oturan kaptana sorsaysın sen nasıl kaptan oldun 300 saatle gelip:)) Tecrübe uçtukça olmuyormu? Veya neden bunun için ne yapabilirz konuşması yapmıyorsunuz da hep eleştirisel olarak bakıyosunuz.Konuşmacılar saçmalamş bence...evet arkdş tecrübe şart ama nasıl nasıl nasıl??? Kaptan arkadaşlarının çocukları nasıl girdiyse o işe bizlerde çalışıp torpilsiz alın terimizle girdik.
  • Ali bey yanında oturan kaptan 3000 saatlemi girmiş havayoluna? Keşke orda kendisine sorsaydın.Herkes sizin imkanlarınıza sahip değilki...O konuma boş boş gelinmiyor direkt olarak seni alıp sağ koltuğa oturtmuyolar.Bu ülkede neden kimse kimseyi çekemiyor kaçasım geliyor gidesm geliyor herkes birbirini yeme peşnde
  • Eskiden “DEVLETE KAPAĞI ATMAK” diye bir tabir vardı. Şimdi ise “HAVA YOLUNA KAPAĞI ATMAK” söylemi var. Bu sebeptendir ki 250-300 saati doldurmak ve hemen kapağı atıp, sağ koltukta falanca filanca maaşla işe başlayıp arkasındaki insanların canının sorumluluğunu hiçe sayıp bu düşünceye karşı çıkanlar matemetik hesabına kafayı takmış durumdalar. Tabi 1000 saate kadar Africa’da aslan taşıyıp, zorluklar içinde kendilerini geliştirmek, tecrübe edinmek isteyecek değiller ya... Sorumluluk kaptanda nasılsa !!!
  • Lisans sahibi olmak ile pilot olmak arasındaki farkı henüz anlama yaşı ve uçuş saatinde olmayan, bir ton parayla uçuş okulunu ihya ettikten sonra nerdedeyse sıfır tecrübe ile yolu uçağının sağ koltuğuna oturup para vurma hesabında olanların hepsini çok fena bozmuş Ali İsmet Öztürk.. Oh be bir doğru söyleyen çıktı sonunda. Hepsi astronot bunların içlerinde gerçekten havacı olanlar o kadar azki. Ali İsmet Öztürk doğruyu yüzlerine vurunca ki bunu bugüne kadar hiçkimse yapmamıştı G olmuşlar . Olay bu .
  • 300 saat toplam uçuşla bu uçak uçurulmaz diyo adam. Anlamayacak ne var ???
  • Staj için MC havacılık a muracaat edin B.D sizi hemen kabul eder hangar temizliği size ait boş kaldıkça temizle canını sikarsaniz staj iniz yakar sizlere ettiği hakaretler cabasi. MC den B.D gidecek şirket huzura erecek bu böyle biline gitmesine veya gönderilmesine az kaldı mevcut durumda içersi kaynıyor, isyanlar başladı.
  • Konuşmacılar ne demiş acaba diye bir baktım, birisi derneğinin üye sayısından girmiş Türkiye'deki sivil toplum örgütlerinden çıkmış, sanki karşındaki toplulugun umurunda senin derneğinde kaç üye olduğu, bu çocuklar nasıl iş buluruz meslek sahibi oluruz diye gelmiş, ona göre konuşsana.Bir diğeri kendisi dışında kimsenin anlamadığı bir uçuş saati hesabı yapmış ki evlere şenlik.Teknisyen derneğinin başında olan ancak kendisi teknisyen olmayan bir başka adam çıkmış stajyer uçağa dokunamıyor demiş, güzel kardeşim stajın mantığı is öğrenmek değil işleyişi öğrenmek ortamı görmektir bir uçak teknisyeni ise başladıktan kaç yıl sonra iş yapar hale gelir sen bunu zaten bilmiyor musun, hem uçağa dokunmaktan kastın ne senin, adama dikme yada motor mu söktürsünler başka bir abla kabin memuru olmaktan bahsetmiş ki, zaten çok fazla da ilgi çekmemiş, yani öyle oturup çoluk çocuğun moralini bozmuşlar.

Türkiye’nin ilk ve tek havacılık eğitim fuarı IFTE’nin son gününde sektörün önde gelen temsilcileri öğrencilerle buluştu.

11-12 Mayıs tarihleri arasından İstanbul WOW Convention Center’da düzenlenen Havacılık Eğitim Fuarı IFTE 2018’deki konferansa sektör temsilcilerinden akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk, yine kendisi gibi akrobasi pilotu olan kızı Semin Öztürk, TALPA Başkanı Ayhan Günal, UTED Başkanı Necdet Aksaç ve Onur Air Kabin Hizmetleri Başkanı  Tülay Bulut katıldı.

Öğrencilerin merak ettiği konulara değinen konuşmacılar, geleceğin havacılarına icra ettikleri mesleklerle alakalı bilgi verdiler.

Türkiye’de havacılık anlamında bir şeylerin dünya ölçekleriyle örtüşmediğini ifade eden akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk, küresel alanda yaklaşık 1 milyon  500 bin civarında sivil hava aracının olduğunu bunlardan 350 bine yakının havayolu taşımacılığında kullanıldığını ve geri kalan sivil hava araçlarının genel ve sportif havacılık alanında kullanıldığını belirtti. Öztürk, “Dünya genelinde bu rakamlar karşımıza çıkarken, Türkiye’de bambaşka bir tablo ile karşılaşıyoruz. Ülkemiz tescilinde 500 civarında havayolu aracı buluyor. Bunun dışında ise sadece 60 genel-sportif hava aracı var. Rakamların dilinden konuştuğumuzda dünya ile aramızda ters giden bir şeyler olduğu görülüyor” dedi.

“Yine buna bağlantılı olarak ülkemizde pilot arkadaşlarımızın yolcu başına düşen eğitim saatlerinin de çok düşük olduğunu söyleyebiliriz” diyen Ali İsmet Öztürk, “Ticari uçuş lisansına sahip bir arkadaşımızın yaklaşık olarak 300 saatlik bir uçuş eğitiminden sonra B737 tipi tayyarenin sağ koltuğuna oturduğunu düşünürsek ve o uçakta da ortalama 100 yolcu olduğunu varsayarsak yolcu başına sadece 3 saatlik bir eğitimle binlerce kilometrelik bir uçuşa çıkıyor. Bunun nedeni de ülkemizde genel havacılığın istenen sevilerde olamamasıdır” ifadelerini kullandı.

“HEM BABAM HEM HOCAM”

Babası gibi pilotluğu tercih eden ve dünyanın sayılı kadın akrobasi pilotlarından olan Semin Öztürk de bu mesleğe nasıl atıldığını öğrencilere anlattı. “Babamın akrobasi uçuşları beni küçüklüğümden beri etkilemişti. Bende onun gibi akrobasi pilotu olmak istiyordum. Çok küçük yaşlarda babamla birlikte uçmaya başladım. Daha sonra PPL lisansımı aldım ve ardından ABD’de zorlu şartlarda akrobasi eğitimlerimi tamamladım. Şu anda 27 yaşındayım ve 6 yıldır aktif olarak uçuş yapıyorum. Havacılığa ilk adım attığım günden beri babam bana hocalık (koçluk) yaptı. Belli bir dönem fikir çatışması yaşadık. Tecrübe edinmeye başladıktan sonra kendi stiliniz oluşuyor. Özellikle o dönemde fikir ayrılıklarımız oldu. Ama şimdi orta yolu bulduk” dedi.

Denemekten asla sıkılmadığını ifade eden Semin Öztürk, “20 kez deniyorum. Baktım olmuyor. 21’inci sefer yine deniyorum. Asla denemekten vazgeçmiyorum” şeklinde konuştu.

OKULDAN MEZUN OLMAK İŞ BAŞLAMAYA YETMİYOR

Kabin memurluğu hakkında bilgiler veren Onur Air Kabin Hizmetleri Başkanı Tülay Bulut da havacılığın içinden gelen bir ailede yetiştiğini ve üniversite eğitimini yarıda bırakarak 33 yıl önce kabin memurluğunu tercih ettiğini belirtti. Bulut, “Eğitimimi yarıda bırakarak kabin memuru oldum. Üniversite eğitimi daha sonraki yıllarda tamamladım. Kabin memurluğu özveri, disiplin ve sabır gerektiren bir meslek. Bizim zamanımızda bunun okulu yoktu. Şimdi üniversitelerin bu alanı kapsayan bölümleri var. Ancak bu bölümlerden mezun olur olmaz maalesef kabindeki yerinizi alamıyorsunuz. Her şirketin regülâsyonlarından geçerek 1 aylık bir eğitim sonrasında kabinde görev yapabilir bir hale gelebiliyorsunuz. Havacılığın en büyük gerçeği de kurallara bağlısınız ve bu kurallarda hiçbir esneklik payı bulunmuyor. Dolayısıyla disiplini elden bırakamazsınız” dedi.

AİLELERİNİZİ ÜZMEYİN

Türk Hava Yolları’nda aktif olarak kaptan pilotluk yapan ve TALPA Başkanlığı görevini de yürüten Ayhan Günal, pilot olma hayali kuran gençlere tavsiyelerde bulundu.

Kaptan Pilot Ayhan Günal, “Biliyorum hepiniz gökyüzünde olma hayali kuruyorsunuz. Ancak bu alanlardaki okulları seçerken, dikkatli olun. Biz yıllar önce Anadolu Üniversitesi’nden mezun olduğumuzda şansımızın da yanımızda olmasıyla havayolunda uçmaya başladık. Şimdi çok sayıda uçuş okulu ve üniversite bu eğitimleri veriyor. Ancak bu alana yönelirken hem maddi hem de manevi anlamda ailelerinizi asla üzmeyin” dedi.

TALPA’nın Temmuz ayında olağanüstü genel kurula gideceğini hatırlatan Günal, “Olağanüstü genel kurulumuzda ülkemizdeki tüm pilotları kanatlarımızın altına almak adına çalışmalarımız olacak. Biz önerimizi sunacağız. Hazirun tarafından da bu önerinin kabul göreceğine inanıyoruz. İnşallah ondan sonra da gerekli adımları atarak derneğimize üye olmak isteyen pilotları aramızda görmek istiyoruz. 2,5 yıl önce göreve geldiğimizde bin 800 civarında olan üye sayımızı kısa sürede 3 bin 700 gibi bir rakama ulaştırdık. Mevcut şartlarda 6 bin 500 kadar üye olabilecek pilot varken 60 yıllık köklü bir derneğin bu rakamlarda kalması da düşündürücü. Biz sivil toplum örgütleri çatısı altında maalesef ki birlik olamıyoruz” ifadelerini kullandı.

STAJYER GELSE DE UÇAĞA DOKUNAMIYOR

Uçak Teknisyenleri Derneği Başkanı Necdet Aksaç da uçak teknisyeni olmak isteyen gençlere hitap ederek, “Bizler havacılığın en önemli hatta ilk halkalarındanız. Biz uçaklara ilk dokunan insanlarız. Biz uçağı hazır hale getiriyoruz. Daha sonra pilotlarımıza teslim ediyoruz” dedi.

Sivil havacılık liselerinde ve yüksekokullarında okuyan öğrencilerin sayısının yaklaşık olarak 12 bin civarında olduğunu ifade eden Aksaç, “Sektörün sınırlı sayıda ihtiyacına karşılık 2018 yılında mezun olacak öğrencilerle birlikte öğrenimine devam eden gençlerimizin sayısı 12 bin civarında. Üzülerek söylüyorum ki 15 ila 18 bini sektör istihdam edilememe tehlikesiyle karşı karşıya... Bu mesleğe yönelik bölümlerde okuyan öğrencilerin stajı konusunda da sıkıntılar var. Mevzuat ve kurallar gereği lisans sahibi olmayan hiç kimse uçaklara teknik anlamda müdahale edemez. Staja gelen gençlerimiz de ticari kuruluşlar için ne yazık ki külfet oluyor. Biz burada gerçekleri söylemek zorundayız. Staja gelip de uçağın en ufak bir yerine dokunamadan gitmeleri onlara bir şey kazandırmıyor. Bu nedenle okulların bu konuda farklı adımlar atması gerekiyor. SHGM tarafından uygunluğu olmayan ve yeterlilikleri yerine getirmeyen okullara öğrenci kabulü yapılmayacak olması da önemli bir gelişmedir” dedi.









"Stajyer gelse de uçağa dokunamıyor"

Yorumlar Tüm Yorumlar (55)

Öztürk ‘e ~ 6 yıl önce
Sanırım kendisinden ve kızından başka kimse pilot değil bu beyefendiye göre.Böyle olunca da bu yorumları yapması normal.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Standart ~ 6 yıl önce
Standart cahil yorumu. Olayı kişiselleştirip yörüngesinden çıkartma taktikleri. Kimin ne dediği belli, senin gibilerinde ne olmadığı belli. Ben hava yollarında 1000 saati doldurduktan sonra anladım durumu.
Nokta ~ 6 yıl önce
Gayet isabetli bir yorum kesinlikle
STANDART a ~ 6 yıl önce
1000 saati doldurunca mı anladın.Bence sen hiçbir şeyi anlamamışsın,aslında Öztürk ün bahsettiği işte senin gibi baba parasıyla pilot olanlar.
Aha ~ 6 yıl önce
Demek ki acemi ve yetersiz sayısı o kadar fazlaymış ki bu kadar çok tepki gelmiş ! Zira söylenen doğru bu ülkede genel havacılık olmadığı için emniyetsizlik en yüksek seviyede.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hanımlar ~ 6 yıl önce
Kaptanları anladık da, diğer hanımlar ne iş yapar acaba ? Hangi konuda profesyoneller veya tecrübe sahibiler. Önünüze geleni bu çocukların karşısına çıkarmayın. Daha kendileri amatörken başkalarına neyi aktaracaklar. Sektörde deneyimli bir sürü insan var. Bırakın onlar bu tip konferans veya panellere katılsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hanım ~ 6 yıl önce
Ayıp olmasın diye iki de hanım koymuşlar belki
Haha ~ 6 yıl önce
Yanında oturan kaptana sorsaysın sen nasıl kaptan oldun 300 saatle gelip:)) Tecrübe uçtukça olmuyormu? Veya neden bunun için ne yapabilirz konuşması yapmıyorsunuz da hep eleştirisel olarak bakıyosunuz.Konuşmacılar saçmalamş bence...evet arkdş tecrübe şart ama nasıl nasıl nasıl??? Kaptan arkadaşlarının çocukları nasıl girdiyse o işe bizlerde çalışıp torpilsiz alın terimizle girdik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 6 yıl önce
Ali bey yanında oturan kaptan 3000 saatlemi girmiş havayoluna? Keşke orda kendisine sorsaydın.Herkes sizin imkanlarınıza sahip değilki...O konuma boş boş gelinmiyor direkt olarak seni alıp sağ koltuğa oturtmuyolar.Bu ülkede neden kimse kimseyi çekemiyor kaçasım geliyor gidesm geliyor herkes birbirini yeme peşnde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aa ~ 6 yıl önce
Eskiden “DEVLETE KAPAĞI ATMAK” diye bir tabir vardı. Şimdi ise “HAVA YOLUNA KAPAĞI ATMAK” söylemi var. Bu sebeptendir ki 250-300 saati doldurmak ve hemen kapağı atıp, sağ koltukta falanca filanca maaşla işe başlayıp arkasındaki insanların canının sorumluluğunu hiçe sayıp bu düşünceye karşı çıkanlar matemetik hesabına kafayı takmış durumdalar. Tabi 1000 saate kadar Africa’da aslan taşıyıp, zorluklar içinde kendilerini geliştirmek, tecrübe edinmek isteyecek değiller ya... Sorumluluk kaptanda nasılsa !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 6 yıl önce
Lisans sahibi olmak ile pilot olmak arasındaki farkı henüz anlama yaşı ve uçuş saatinde olmayan, bir ton parayla uçuş okulunu ihya ettikten sonra nerdedeyse sıfır tecrübe ile yolu uçağının sağ koltuğuna oturup para vurma hesabında olanların hepsini çok fena bozmuş Ali İsmet Öztürk.. Oh be bir doğru söyleyen çıktı sonunda. Hepsi astronot bunların içlerinde gerçekten havacı olanlar o kadar azki. Ali İsmet Öztürk doğruyu yüzlerine vurunca ki bunu bugüne kadar hiçkimse yapmamıştı G olmuşlar . Olay bu .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
??? ~ 6 yıl önce
300 saat toplam uçuşla bu uçak uçurulmaz diyo adam. Anlamayacak ne var ???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
haha ~ 6 yıl önce
aşırı komik değil mi ya da traji komik. nesini anlamamışlar ben de anlamadım. ilkokul terk olmak lazım anlamamak için. bi gülme geliyor.
Egoy ~ 6 yıl önce
O egoyla derler bosver
Çekemeyen gülsün sırıtsın. ~ 6 yıl önce
Oluyor abicim 300 saatle oluyor. Gerçeklere bakın. Uçan uçuyor. Emniyetsiz diyen gitsin havayollarını mahkemeye versin. İnsan hayatını riske atıyorlar diye;))) Kervan yürüyor fazla gürültü yapmayın.
Kervan yürüyor... ~ 6 yıl önce
Emniyetsiz buluyorsan, ver havayollarını mahkemeye insan hayatıyla oynuyorlar diye.
M.C ~ 6 yıl önce
Staj için MC havacılık a muracaat edin B.D sizi hemen kabul eder hangar temizliği size ait boş kaldıkça temizle canını sikarsaniz staj iniz yakar sizlere ettiği hakaretler cabasi. MC den B.D gidecek şirket huzura erecek bu böyle biline gitmesine veya gönderilmesine az kaldı mevcut durumda içersi kaynıyor, isyanlar başladı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
M.C CEVAP ~ 6 yıl önce
Güzel gerçek bir yorum olmuş yazanın klavyesi ne saglık. B.D hırçınlıklarına Referans olarak son çalışmıs oldugu şirket lerde çalışanlara ve onun yanından ayrılanlara sora bilirsiniz ( MNGJET, TARKİM HAVACILIK, GENEL HAVACILIK ) B.D olduğu yerde yani MC ye staj için müracaat ederek hayatınızı karartmayın meslekden sogursunuz uzak durun .
Sorsan hepsi uzman ~ 6 yıl önce
Konuşmacılar ne demiş acaba diye bir baktım, birisi derneğinin üye sayısından girmiş Türkiye'deki sivil toplum örgütlerinden çıkmış, sanki karşındaki toplulugun umurunda senin derneğinde kaç üye olduğu, bu çocuklar nasıl iş buluruz meslek sahibi oluruz diye gelmiş, ona göre konuşsana.Bir diğeri kendisi dışında kimsenin anlamadığı bir uçuş saati hesabı yapmış ki evlere şenlik.Teknisyen derneğinin başında olan ancak kendisi teknisyen olmayan bir başka adam çıkmış stajyer uçağa dokunamıyor demiş, güzel kardeşim stajın mantığı is öğrenmek değil işleyişi öğrenmek ortamı görmektir bir uçak teknisyeni ise başladıktan kaç yıl sonra iş yapar hale gelir sen bunu zaten bilmiyor musun, hem uçağa dokunmaktan kastın ne senin, adama dikme yada motor mu söktürsünler başka bir abla kabin memuru olmaktan bahsetmiş ki, zaten çok fazla da ilgi çekmemiş, yani öyle oturup çoluk çocuğun moralini bozmuşlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000