05 Haziran 2011, Pazar 10:00:42

"SORUNLAR AÇIKÇA ANLATILAMIYOR"

Sivil Havacılık Akademisi, havacılığımızdaki zafiyetlerin uçuş kazası yaratma olasılığından kaygı duyan havacıların oluşturduğu bir sivil inisiyatif...
  • Bu konuda kendimizi, yani Türk-İslam SENTEZİNİ, COPY PASTE yaptığımız, mümkünse dünya havacılığının bir numarası ALMANLAR ile kıyaslayalım: Onlarda önce USUL; MAHSUL kendiliğinden gelir. Bizde ise önce MAHSUL; USULE gerek yoktur! Açıkça anlatılamayan sorunların kısa özeti budur. Yok Türk pilotları şöyleymiş de böyleymiş. Geçiniiiiiz. İnsanımızın yukarda belirttiğim SENTEZden kaynaklanan eziklik, buna bağlı kapris ve kendini kabul ettirme problemi vardır. Şüphesiz ayakların baş, başların ayak olması zihniyetine bürünmüş(?) kaptan camiasının sıra bize geldi zihniyetine haiz olarak, direnç oluşturma ahvali de vardır. Halbuki HAKİKAT karşısında, bir takım psikozlara girerek, birbirimize eziyete gerek ve lüzum yoktur.
  • İŞYERİnde herşeyin açıkça tartışılabildiği ortamlar olsa, dedikoduların menfaatler doğrultusunda ona buna taşınmadığı olsa, hür yazılı-elektronik yayım organları olsa, insanlar yöneticilerini seçebileceği demokratik mücadele alanları genişletilse daha MEDENİ olmaz mı? Dolayısıyla ülkemizde İŞYERLERİNİN İÇDÜŞMAN sıfatı ile anılmasının önüne geçilse fena mı olur. Evimizde sosyal veya muhafazakar demokrat. İŞYERİmizde YALAKA. Böyle bir şey olabilir mi?
  • Sinameki yobazlara neyi anlatacaksın? Adama söyledik. Makam ve işinden olmayacaksın diye. Ulan! Bir kere de aç ağzını yum gözünü. I ııh. Türkçe değil. Hadi anlalar diye İngilizce söyledik:"Open-mind" olun dedik. Hay demez olaydık. Dalga geçildik. Gavuru örnek verdik. Vermez olaydık. Statükonun içinin boşaltılmak istendiğinin farkındalar. Sıranın kaptan camiasına geldiğinin de farkındalar. Hadi pilot bir şekilde yetişiyor; ama kaptanı kaptan seçiyor. Kim kendi içine kendinden olmayanı almak ister ki. Direnç gösterip, aklı selimin içini boşaltmaya çalışmaktalar. Neymiş şirketi ele geçireceklermiş. Zaten eline geçirmişsin. Parmağında oynatıyorsun.
  • SHGM’NİN TEMEL ALT YAPISI HUKUK VE MEVZUATLAR OLUP, OTORİTENİN ASIL GÖREVİ MEVZUATLARINI MÜKEMMEL HAZIRLAMAK VE BUNA GÖRE SİSTEMİ ÇALIŞTIRMAKTIR. BU NEDENLE, SİVİL HAVACILIK ULUSLARARASI BİR İŞ OLDUĞUNDAN MİLLİ MEVZUATLARIN ULUSLARARASI MEVZUATLARA GÖRE HAZIRLANMASI VE SÜREKLİ GÜNCELLEŞTİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR. EĞER BUNU YAPMAZ İSENİZ, KARŞILAŞILACAK PROBLEMLERİNİZ (ÖRNEĞİN KAZALAR VE OLAYLAR) ARTAR VE ASLA ÇÖZÜLEMEZ DURUMDA KALIR. ANCAK, MEVZUAT YAPMAK MOTA MOT TERCÜME YAPMAK DEĞİLDİR. ONLARI ÜLKE KOŞULLARINA GÖRE ÇOK ÇOK İYİ YORUMLAMAKTIR. ŞU ANDA SHGM’NİN ÇOK BÜYÜK GÜCÜ VAR. TEK YAPILACAK ŞEY, KONULARA GÖRE MEVZUAT HAZIRLAYABİLECEK, YURT DIŞINDA ULUSLARARASI DÜZEYDE İNSANLARIN YETİŞTİRİLMESİDİR. ÜMİT ÇENDEK.
 Sivil Havacılık Akademisi, havacılığımızdaki zafiyetlerin uçuş kazası yaratma olasılığından kaygı duyan havacıların oluşturduğu bir sivil inisiyatif. Kimseye ve hiçbir kuruma bağlı değil. Hiçbir sponsoru yok. Temel ilkeleri bilimsel doğruları referans almak, siyaset dışında kalmak, yansız ve idealist bir tutum sergilemek. 

Akademi, geçen hafta çiçeği burnunda Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi’ye hayırlı olsun ziyaretine gitti. Giderken de yanlarında hazırladıkları raporu götürdüler. Daha önce bazı bölümleri kamuoyuna yansıyan raporda çok çarpıcı tespitler var. İşte o rapordan notlar: 
 
SORUNLAR YUMAĞI: Sivil havacılığımızda çok yönlü-çok etmenli sorunlar yumağı mevcuttur ve bu, sistemin içindeki hemen herkes tarafından farklı açılardan tespiti yapılan bir gerçektir. 
 
KAR VE BÜYÜME ENDEKSLİ: Sivil havacılığımız bugünkü haliyle sadece kâr ve büyüme rakamlarına endeksli bir düşünce yapısına sahip kişileri tatmin etmektedir. 
 
KAZA OLASILIĞI ARTIYOR: Bu durum öncelikle uçuş emniyetini olumsuz yönde etkileyip kaza olasılığını arttırmakta, ayrıca sektörde çalışan personelin hakları, yolcu hakları ve daha birçok konuda sorunlar ortaya çıkarmaktadır. 
 
TABLO OLUMLU AMA... : Kazalar ve ‘kaza gibi uçuş olayları’ devam ettiği müddetçe söylenen kuru sözlerin, çizilen olumlu tabloların hiçbir anlamı yoktur... 
 
SORUNLAR SAKLANIYOR: Sistemi sırtında taşıyan uçuş ve yer ekipleri, işlerini kaybetme kaygısıyla gözlemledikleri olumsuzlukları açıkça anlatamamakta, ya istifa dilekçelerinde veya internet ortamlarında isimsiz iletilerle paylaşmaya çalışmaktadırlar.
 
SHGM YETERSİZ: SHGM’nin sivil havacılığımızı kayda alma, kontrol etme ve denetleme kapasitesi yeterli değildir; sertifikasyon, dokümentasyon ve kural koyma kabiliyetleri sınırlıdır.
 
AKADEMİ ANKARA’DA
 
Engin Aksüt-Pilot, Prof. Fehmi Töre Hava ve Uzay Hek., Bilal Ekşi-SHGM, Ünal Başusta-Pilot, Sefa İnan-Uçak Teknisyenleri Der.Onursal Başk., Ümit Çendek-SHGM eski Gen. Md. Yard., Doç. Dr. Muzaffer Çetingüç
Havacılık Tıbbı Der.Bşk.(soldan) 
 
Son söz
 
Raporun son bölümünde, bu sorunların buzdağığının görünen kısmı olduğu vurgulanıyor. Sorunların sağlıklı çözümlere kavuşturulması ve yeniden yapılanma için ivedilikle cesur adımlar atılması yeni Genel Müdür Bilal Ekşi’nin sorumluluğunda. Bilal Bey’in işi zor. Kolay gelsin.
 
Bu şovu kaçırmayın
 
Hava Kuvvetleri‘nin 100’üncü Yıldönümü onuruna düzenlenen Türkiye Hava Gösterisi-2011 dün başladı. Gösteri bugün de devam ediyor. İzmir’deyseniz, Çiğli’deki şovu sakın kaçırmayın. Uluslararası alanda son yıllarda düzenlenmiş en büyük akrobasi gösterisine yerli ve yabancı 148 uçak katılacak. Günboyu sürecek akrobasi gösterileri için Çiğli’ye kentin çeşitli noktalarından servisler kalkacak. Hiçbir ücret alınmayacak. 
 
Boğaz’da bir hava üssü 
 
İspanya’nın en yeni, en fiyakalı gemisi İstanbul’u ziyaret etti. Eylül ayında donanmaya teslim edilen helikopter gemisi Juan Carlos 1, dayanıklılık testleri kapsamında geldiği Boğaz’da demirledi. Aynı zamanda bir hava üssü olan gemi ayağıma gelmişken fırsatı kaçırmadım, ben de gezdim. 1. Kaptanı Albay Gonzalez Aller anlattı. 202 metrelik bir pisti olan gemiye aynı anda 6 helikopter iniş-kalkış yapabiliyor. Juan Carlos esasen bir helikopter gemisi ancak uçaklar için de alternatif bir pist görevi görüyor. 360 milyon Euro’ya malolan geminin kontrol kulesine çıktım. ‘Sessiz olun’ işareti yapan kadın figürünün olduğu tablo askeri gemideki hoş bir renkti.
 
‘Dünya Kabin Memurları Günü’ kutlu olsun.

Yusuf DEMİR/VATAN
 
"SORUNLAR AÇIKÇA ANLATILAMIYOR"

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Bu konuda kendimizi, yani Türk-İslam SENTEZİNİ, COPY PASTE yaptığımız, mümkünse dünya havacılığının bir numarası ALMANLAR ile kıyaslayalım: Onlarda önce USUL; MAHSUL kendiliğinden gelir. Bizde ise önce MAHSUL; USULE gerek yoktur! Açıkça anlatılamayan sorunların kısa özeti budur. Yok Türk pilotları şöyleymiş de böyleymiş. Geçiniiiiiz. İnsanımızın yukarda belirttiğim SENTEZden kaynaklanan eziklik, buna bağlı kapris ve kendini kabul ettirme problemi vardır. Şüphesiz ayakların baş, başların ayak olması zihniyetine bürünmüş(?) kaptan camiasının sıra bize geldi zihniyetine haiz olarak, direnç oluşturma ahvali de vardır. Halbuki HAKİKAT karşısında, bir takım psikozlara girerek, birbirimize eziyete gerek ve lüzum yoktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
İŞYERİnde herşeyin açıkça tartışılabildiği ortamlar olsa, dedikoduların menfaatler doğrultusunda ona buna taşınmadığı olsa, hür yazılı-elektronik yayım organları olsa, insanlar yöneticilerini seçebileceği demokratik mücadele alanları genişletilse daha MEDENİ olmaz mı? Dolayısıyla ülkemizde İŞYERLERİNİN İÇDÜŞMAN sıfatı ile anılmasının önüne geçilse fena mı olur. Evimizde sosyal veya muhafazakar demokrat. İŞYERİmizde YALAKA. Böyle bir şey olabilir mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sinameki yobazlara neyi anlatacaksın? Adama söyledik. Makam ve işinden olmayacaksın diye. Ulan! Bir kere de aç ağzını yum gözünü. I ııh. Türkçe değil. Hadi anlalar diye İngilizce söyledik:"Open-mind" olun dedik. Hay demez olaydık. Dalga geçildik. Gavuru örnek verdik. Vermez olaydık. Statükonun içinin boşaltılmak istendiğinin farkındalar. Sıranın kaptan camiasına geldiğinin de farkındalar. Hadi pilot bir şekilde yetişiyor; ama kaptanı kaptan seçiyor. Kim kendi içine kendinden olmayanı almak ister ki. Direnç gösterip, aklı selimin içini boşaltmaya çalışmaktalar. Neymiş şirketi ele geçireceklermiş. Zaten eline geçirmişsin. Parmağında oynatıyorsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
SHGM’NİN TEMEL ALT YAPISI HUKUK VE MEVZUATLAR OLUP, OTORİTENİN ASIL GÖREVİ MEVZUATLARINI MÜKEMMEL HAZIRLAMAK VE BUNA GÖRE SİSTEMİ ÇALIŞTIRMAKTIR. BU NEDENLE, SİVİL HAVACILIK ULUSLARARASI BİR İŞ OLDUĞUNDAN MİLLİ MEVZUATLARIN ULUSLARARASI MEVZUATLARA GÖRE HAZIRLANMASI VE SÜREKLİ GÜNCELLEŞTİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR. EĞER BUNU YAPMAZ İSENİZ, KARŞILAŞILACAK PROBLEMLERİNİZ (ÖRNEĞİN KAZALAR VE OLAYLAR) ARTAR VE ASLA ÇÖZÜLEMEZ DURUMDA KALIR. ANCAK, MEVZUAT YAPMAK MOTA MOT TERCÜME YAPMAK DEĞİLDİR. ONLARI ÜLKE KOŞULLARINA GÖRE ÇOK ÇOK İYİ YORUMLAMAKTIR. ŞU ANDA SHGM’NİN ÇOK BÜYÜK GÜCÜ VAR. TEK YAPILACAK ŞEY, KONULARA GÖRE MEVZUAT HAZIRLAYABİLECEK, YURT DIŞINDA ULUSLARARASI DÜZEYDE İNSANLARIN YETİŞTİRİLMESİDİR. ÜMİT ÇENDEK.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000