20 Mart 2009, Cuma 08:31:16

Siyasiler iş jetlerine yöneldi

Ekonomik kriz nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan iş jeti kiralama şirketlerinin yardımına siyasi partilerin seçim gezileri yetişti.
  • meshur turkucunun kaptani ucusta iken dispatchi aramis frekanstan 'arkadaslar bi numara kayıt edermisiniz' diye. Dispatch dekilerde normalde telefon vs no sudur diye kayıt etmeye baslamislar... Numara 5-10-15-30 hane uzadikca uzuyor. Dispatch dayanamayip araya girmis kaptanim bu nedir diye? Unlu turkucu kapmis telsizi 'yaz kardesim yaz 6'li ganyan oynamayi unuttum, yazin hemen goturup yatirin demis' - ohaa yani
  • turbulansli bir havada, kaptanlar ucarken bi bakmislar kokpite bir ayakkabi firlatilmis. korkmuslar ve sasirmislar tabiyatiylan. Arkadaki unlu siyasetci bagirmis duzgun ucun ulen. :)
  • ucak sahibi unlu bir turkucu ile ilgili anlatinalar var. ayni zamanda milletvekili adayi olmustu. Ucak sallaniyormus - turkucu kukremis ' ne oluyor kaptan diye' - kaptan cevap vermis ' Efendim turbulans var diye', turkucu cevap vermis ' ha oylemi - yenimi takdirdiniz - hayirli olsun' demis...
  • Bu ucuslar genelde sıkıtılıdır. yolcu zamanında gelmez, gelince alelacele kalkmak ister, 8 kisilik ucaga 11 kisi binmek ister ( sorun deil ayaktada gideriz yeterki baskanin yaninda olalim diyenler olur), ucusta ucagin derilerini kaplamlarini cizerler, butun cateringi bitirip daha yokmu demeler, kaptan niye salliyorsun ucagi demeler...
  • Kim demişti şimdi anımsamıyorum ama birileri Türkiye'yi küçük Amerika yapacağız demişti. Politikacılar şimdiden bu yolu tutmuşa benziyorlar. Ekonomik kriz var mıydı Türkiye'de?? Türkiye'nin hemen her yerine uçak seferleri varken özel uçağa ne gerek var? Kriz döneminde başbakan da içinde olmak üzere politikacılar tüm ülkeye örnek olmalıdır. İmam..........,cemaat ............. demişler.

Airport TV’de yayınlanan habere göre; seçim çalışmaları kapsamında özel iş jetleri kiralayan siyasi liderler, bu sektörde hizmet veren şirketlerin az da olsa nefes almasını sağladı. En çok jet kiralayan siyasi partiler listesinin başında ise Ak Parti yer alıyor.

Yaklaşan yerel seçimler, iş jeti kiralama şirketlerinin yüzünü güldürüyor.

Seçimlere kısa bir süre kala çalışmalarına hız veren siyasi parti liderleri, aynı gün birden fazla miting yapmak isteyince özel jet kiralamak da kaçınılmaz oluyor.

Peki liderler iş jeti tercih ederken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyor, fiyatlar ne kadardan başlıyor?

En çok tercih edilen iş jetlerinden biri olan 9 yolcu kapasiteli ‘Hawker 800 Citation’ gibi orta gövdeli uçağın 1 saatlik kiralama bedeli 3250 ile 3750 Avro arasında değişiyor.

Falcon 2000 ve Challenger tipi biraz daha büyük gövdeli uçaklarda ise kiralama fiyatları 4500 ila 5000 Avro. Bu uçaklarda maksimum koltuk kapasitesi 15’e ulaşıyor.

Türkiye’deki en pahalı iş jeti listesinin başında ise Falcon 900-B uçağı geliyor. Fransız yapımı ve 15 yolcu kapasiteli uçağın saatlik kira bedeli ise 7500 Avro.

Uçağın konforundan çok yolcu kapasitesine önem veren parti liderleri, yanlarında mümkün oldukça fazla kişi götürmek istiyor. Bu yüzden iş jetlerinin koltuk kapasitesi, konfordan bir adım daha öne çıkıyor.

Örneğin; İstanbul’dan Elazığ’a Falcon 900-B tipi iş jetiyle uçmak isteyen bir siyasi parti liderinin yolculuğu 1 saat 20 dakikayı buluyor. Dönüş yolculuğu da bu süreye eklendiğinde yolculuk 2 saat 40 dakikada tamamlanıyor. Böylelikle bir İstanbul-Elazığ yolculuğu, parti liderlerine 20 bin Avro’ya yani 44 bin liraya mal oluyor. Ayrıca, uçağın iniş-kalkış, konma-konaklama ve uçuş ekibinin otel masrafları 1000 Avro’yu buluyor.
 
Hızlı ve güvenilir olduğu için tercih edilen özel jetler, zaman zaman siyasi parti liderlerinin olumsuz hava koşullarında bile uçuşta ısrar etmesi yüzünden risk yaratıyor. Mitingini iptal etmek istemeyen parti liderleri, şartlar ne olursa olsun mitinge yetişmek istiyor. Bu da hem uçağın pilotlarını sıkıntıya sokuyor, hem de uçuş güvenliği açısından tehlike yaratıyor.

Liderler, genellikle Ankara merkezli kiralama şirketlerinden jet kiralama yoluna gidiyor. Bunun nedeni ise vakit ve ekonomiden tasarruf yapmak.

Nurol havacılık, Limak havacılık ve Sindel havacılık Ankara’da yer alan özel jet kiralayan şirketlerden birkaçı. İstanbul’da ise Sertur ve kaya havacılık özel jet hizmeti veriyor.

Partilerin seçim gezilerinde özel jet kiralaması çok eskilere dayanıyor. Özellikle rahmetli cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde özel jetle seçim gezileri bir hayli popüler olmuştu. ANAP ve Dyp liderleri de eskiden sık sık özel jet kullanıyordu. O dönemde özel jet kiralayan şirketler seçim döneminde altın çağlarını yaşıyordu.

Yerel seçimlerde, genel seçimlere oranla iş jetlerinin daha sık kullanıldığı görülüyor. Yaklaşan yerel seçimler öncesi, seçim çalışmalarına hız veren parti liderleri, iş jetlerine yöneliyor.

En fazla iş jeti kiralayan siyasi partiler listesinin başında ak parti geliyor. Seçim yasakları kapsamında devlete ait ‘ana’ ve ‘ata’ uçaklarını kullanmama kararı alan başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Havacılık’tan kiralanan Ömer Dinçkök’e ait, 14 kişilik Falcon 900-B tipi özel uçakla seçim çalışmalarına devam edecek.

En fazla özel uçak kiralayan siyasi partiler listesinin ikinci sırasında CHP yer alırken, CHP’nin ardından sırasıyla saadet partisi ve MHP geliyor.

Hatırlanacağı üzere, saadet partisi lideri Numan Kurtulmuş da geçtiğimiz günlerde jet star’dan 20 bin Avro’ya uçak kiralamıştı. Ancak kurtulmuş, uçak GAP Havaalanında elektrik direğine çarpınca İstanbul’a tarifeli uçakla dönmek zorunda kalmıştı.

 

Siyasiler iş jetlerine yöneldi

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 15 yıl önce
meshur turkucunun kaptani ucusta iken dispatchi aramis frekanstan 'arkadaslar bi numara kayıt edermisiniz' diye. Dispatch dekilerde normalde telefon vs no sudur diye kayıt etmeye baslamislar... Numara 5-10-15-30 hane uzadikca uzuyor. Dispatch dayanamayip araya girmis kaptanim bu nedir diye? Unlu turkucu kapmis telsizi 'yaz kardesim yaz 6'li ganyan oynamayi unuttum, yazin hemen goturup yatirin demis' - ohaa yani

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
turbulansli bir havada, kaptanlar ucarken bi bakmislar kokpite bir ayakkabi firlatilmis. korkmuslar ve sasirmislar tabiyatiylan. Arkadaki unlu siyasetci bagirmis duzgun ucun ulen. :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ucak sahibi unlu bir turkucu ile ilgili anlatinalar var. ayni zamanda milletvekili adayi olmustu. Ucak sallaniyormus - turkucu kukremis ' ne oluyor kaptan diye' - kaptan cevap vermis ' Efendim turbulans var diye', turkucu cevap vermis ' ha oylemi - yenimi takdirdiniz - hayirli olsun' demis...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bu ucuslar genelde sıkıtılıdır. yolcu zamanında gelmez, gelince alelacele kalkmak ister, 8 kisilik ucaga 11 kisi binmek ister ( sorun deil ayaktada gideriz yeterki baskanin yaninda olalim diyenler olur), ucusta ucagin derilerini kaplamlarini cizerler, butun cateringi bitirip daha yokmu demeler, kaptan niye salliyorsun ucagi demeler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Kim demişti şimdi anımsamıyorum ama birileri Türkiye'yi küçük Amerika yapacağız demişti. Politikacılar şimdiden bu yolu tutmuşa benziyorlar. Ekonomik kriz var mıydı Türkiye'de?? Türkiye'nin hemen her yerine uçak seferleri varken özel uçağa ne gerek var? Kriz döneminde başbakan da içinde olmak üzere politikacılar tüm ülkeye örnek olmalıdır. İmam..........,cemaat ............. demişler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000