06 Haziran 2015, Cumartesi 08:26:24

Şirketler yolculardan haklarını saklıyor mu?

Havayollarının sizlerden sakladığı bazı sırları merak ediyor musunuz?
  • Pegasus kadar dolandırıcı bir havayolu firması yok.istanbuldan hareket eden pc152 sefer nolu uçaği istanbuldan hareket edip samsun yerine ankaraya indirip tüm yolcuları dolmuş la samsuna göndermeye çalişacak kadar basit ve muhattap olacak kimseyi bulamıycanız adi bir şirket...
  • Uçaklara yolcuların sahip olduğu haklar üzerine dergilere yazılar konuluyor , ama sanırım son sayfada ve dikkat çekmiyor, check in işlemi esnasında ayrıca bir broşür verseniz yolcu daha da bilgilenmiş olmaz mı?
  • http://web.shgm.gov.tr/tr/yolcular-icin/3889-index Bu linkte haklariniz,ve sikayet-destek hatti nolariniz bulunmaktadir.
  • Her harcaaniz icin fatura alin.Hepsi olmasa da bir kismini-makul olcude geri alrisiniz.Bizim ulkemiz cikis veya varis'ta Svil Havacilik kurallarina tabiisniz.Ama orngin Amerika da daha fazla odemeler var diye biliyorum..
  • Bagaj odemeleri ise malesef gercekten pzarlik usulu !! Eger elit yolcuysan,o havayolunun sık ucan bir uyesiysen,yasal hakkindan cok daha fazla odeme alabilirsin bagaj gecikmesi icin.Bagaj kaybi icinse,fatura vesaire gostererek yasal hakkinin cok ta fazlasini alabilirsin.Uluslararasi hakkin azini veremezler,fazlasini verirler..Tek yapmaniz gereken,sht uyarinca haklarinizi ve sikayet edeceginiz kurumlari bilin,uzun surse de hakkinizi alirsiniz.Sadece gec kalkis degil,gec inis icin de alabilirsiniz..
  • Basitcene yazilmis bir yazi..Ortada kurallar var , uygulama olmazsa ceza kesecek bir birim var.Tum haklarinizi Sivil Havacilik Sitesinde bulabilirsiniz.Burada ki kurallar %99 Avrupa Birliginde kabul edilen kurallar olup , %1'i de ceviri hatasindan dolayi sadece benzerlik cok az yorumsal farkliliktan olusur. Fakat isin ilginci , havalimani girisinde , sikayet vesaire icin aramaniz gereken Ankara veya diger telefon , bir cagri merkezi ve en basit soruya bile cevap veremiyorlar.Gecen gun denemek icin cok basit soru sordum 2 telefona da , bana cevap veremediler.yazin,arastiralim dediler ??Bir yolcu ucusa kabul edilmez de , farkli havayolu veya seferle varis noktasina gonderilirse tazminat odenir .Ama kaldi ki,beni mecbur birakarak hic istemedigim-sicili bozuk veya piskolojik olarak korktugum son zamanda 2 kere dusen havayolu ile varis noktama , benim planli gercek ucusumun saatinde veya daha erken gonderirse tazminat oder mi odemez mi sorusuna cevap veremiyorlar.
  • Pegasus o işin piri
  • BİR HAVAYOLUNUN OPERASYONUNDA ÇALIŞIYORUM YOLCULAR ZORLUK ÇIKARMADAN DA İŞLERİNİ YAPTIRABİLİRLER. YOLCU HAKLARINI YAYGARA ÇIKARARAK ARAMAMALIDIR. YÖNETMELİKLERİ OKUYARAK ARAMALIDIR SAĞDUYULU OLMALIDIR. İYİ ÇALIŞMALAR
  • bu konu hakkında hukuki ve teknik bilgisi olan arkadaşlar bilgilerini paylaşırlarsa çok iyi olur.mesala en çok yaşanan iptaller ve gecikme durumundaki yolcu hakları.özellikle kalacak yer,yemek ve iletişimle ilgili hangi kurallara göre hakkımızı arayacağız.hangi talimatları atıfta bulunup hakkımızı arayacağız, uluslararası mı yoksa sivil havacılıkmı?örneğin bursadan yada kocaelinde yurtdışa giden bir yolcunun gece uçuşunun iptalinde bu yolcu havalimanında mı sabahlamak zorunda, şirketten herhangi bir yardım talep edemez mi?bu gibi konularda örnekler verirseniz çok memnun olacağız.teşekkürler
  • Yandın thy ( pgs tercih etmediğimden) benden çekeceğiniz var

Uçakla seyahat edenler haklarını iyi bilmezse, havayolları da bunları saklamaya, hatta birer sır haline getirmeye çalışır. Nitekim tecrübeyle sabittir. Havayollarının sizlerden sakladığı bazı sırları merak ediyor musunuz?

OTELLE, YEMEKLE YETİNMEYİN!

Dış hat uçuşlarında veya iç hatlardaki seferlerde yaşanan rötarlarda yolcuların gecikme durumuna göre çeşitli hakları doğar. Mesela mücbir sebepler olmadan dış hatlarda 4 saat, iç hatlarda ise 2 saat üzerine çıkan gecikmelerde havayolundan tazminat hakkınız doğar. Ancak şirketler bu detaylarla uğraşmak yerine, yolcuyu gecikmeli de olsa yeni uçuş planıyla meşgul etmeyi tercih eder. Bazı durumlarda çeklerle yiyecek-içecek ve haberleşme ihtiyacının karşılanması için adım atarlar. Konaklamalar için otellere yönlendirirler. Ancak bunlar havayollarının yapması gereken hususlar, sizin daha fazla hakkınız olduğunu unutmayın.

KISITLI/PROMOSYON BİLET TUZAĞI

Promosyon olmayan, kısıtlamalar içermeyen biletlerinizi uçuşunuza 24 saat kala iptal edebilirsiniz. Ancak birçok yolcu bilet alırken, en ucuzunu tercih etmeye çalıştığından ve havayolları da gerekli uyarılarda bulunmadığından kısıtlı veya promosyon olarak tarif edilen sınıftan bilet satılıyor. Bilet alırken saklanan bu gerçeği öğrenmeniz halinde küçük bir farkla normal sınıftan bilet alabilirsiniz. Normal sınıflı biletiniz olduğu zaman bir hafta önceden uçuşu planı değişikliği veya uçuşa 24 saat kala bilet iptali yapabilirsiniz. Fakat uçuşun gecikmesi halinde her türlü promosyon biletin bedeli yolcunun talep etmesi halinde ödenmesi gerekir.

OVERBOOK HAKSIZLIKLARI

Özellikle yoğun dönemlerde rezervasyon yaptırdığı halde bazı yolcuların uçuşa gelmeme ihtimali dikkate alınarak, şirketlerin başvurdukları “overbook” yani fazla rezervasyonun muhatabı olmanız durumunda dikkatli olun. Eğer biniş kartını alıp uçağa bindiyseniz ve o uçuştan vazgeçmek için bir sıkıntınız yoksa havayoluyla pazarlık yapar, iyi tekliflerle uçuşunuzu erteleyebilirsiniz. Ancak overbook sebebiyle biniş kartı almakta zorluk yaşıyorsanız, durum değişiyor. Zaman kaybetmeden, uçak kapıyı kapatıncaya kadar haklarınızın aramak için şirket personelinin kafasında boza pişirmezseniz, hiçbir şey elde edemezsiniz. Fazla rezervasyon sebebiyle uçuşu kaçırmanız halinde yasal haklarınızı aramak için kesinlikle durumu belgelendirmeniz gerekir. Buradaki sır, işin belgelendirmesinde saklı...

GECİKEN BAGAJ İÇİN PARA İSTEYİN

En fazla yaşanan yolcu problemlerinin başında kaybolan veya gecikmeli gelen bagaj meselesi yer alıyor. Diyelim ki, İstanbul’dan Chicago’ya gittiniz ve bagajınızın sizinle birlikte uçağa yüklenmediğini öğrendiniz. Gerekli işlemler yapıldı ve havayolu yetkilileri konaklayacağınız adrese bir gün sonra bagajınızı ulaştıracaklarını ilettiler. Birincisi sadece bilgiyle yetinmeyin, durumu belgelendirin. İkinci husus ise gecikecek gün kadar ihtiyaçlarınızın karşılanması için para talep edin. Duruma göre günlük 100 dolar gibi rakamlarla sizi ikna etmeye çalışacaklardır. Ancak ısrarcı olmazsanız, bu durum sizden saklanır. Başta kıyafet ihtiyacı olmak üzere durumunuzu belgelendirecek dokümanları önlerine koyarsanız daha yüksek rakamlar da alabilirsiniz. Mesela o akşam smokinle veya iyi bir takımla bir törene katılmanız gerekiyorsa, talep edeceğiniz rakam da bellidir. Israrcı olun. Ya ihtiyacınızı alsınlar ya da bedelini versinler. (Habertürk)

Şirketler yolculardan haklarını saklıyor mu?

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Mvltsarica ~ 8 yıl önce
Pegasus kadar dolandırıcı bir havayolu firması yok.istanbuldan hareket eden pc152 sefer nolu uçaği istanbuldan hareket edip samsun yerine ankaraya indirip tüm yolcuları dolmuş la samsuna göndermeye çalişacak kadar basit ve muhattap olacak kimseyi bulamıycanız adi bir şirket...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne dersiniz? ~ 9 yıl önce
Uçaklara yolcuların sahip olduğu haklar üzerine dergilere yazılar konuluyor , ama sanırım son sayfada ve dikkat çekmiyor, check in işlemi esnasında ayrıca bir broşür verseniz yolcu daha da bilgilenmiş olmaz mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aci gercek - ~ 9 yıl önce
http://web.shgm.gov.tr/tr/yolcular-icin/3889-index Bu linkte haklariniz,ve sikayet-destek hatti nolariniz bulunmaktadir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aci gercek 3 ~ 9 yıl önce
Her harcaaniz icin fatura alin.Hepsi olmasa da bir kismini-makul olcude geri alrisiniz.Bizim ulkemiz cikis veya varis'ta Svil Havacilik kurallarina tabiisniz.Ama orngin Amerika da daha fazla odemeler var diye biliyorum..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aci gercek 2 ~ 9 yıl önce
Bagaj odemeleri ise malesef gercekten pzarlik usulu !! Eger elit yolcuysan,o havayolunun sık ucan bir uyesiysen,yasal hakkindan cok daha fazla odeme alabilirsin bagaj gecikmesi icin.Bagaj kaybi icinse,fatura vesaire gostererek yasal hakkinin cok ta fazlasini alabilirsin.Uluslararasi hakkin azini veremezler,fazlasini verirler..Tek yapmaniz gereken,sht uyarinca haklarinizi ve sikayet edeceginiz kurumlari bilin,uzun surse de hakkinizi alirsiniz.Sadece gec kalkis degil,gec inis icin de alabilirsiniz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aci Gercek ~ 9 yıl önce
Basitcene yazilmis bir yazi..Ortada kurallar var , uygulama olmazsa ceza kesecek bir birim var.Tum haklarinizi Sivil Havacilik Sitesinde bulabilirsiniz.Burada ki kurallar %99 Avrupa Birliginde kabul edilen kurallar olup , %1'i de ceviri hatasindan dolayi sadece benzerlik cok az yorumsal farkliliktan olusur. Fakat isin ilginci , havalimani girisinde , sikayet vesaire icin aramaniz gereken Ankara veya diger telefon , bir cagri merkezi ve en basit soruya bile cevap veremiyorlar.Gecen gun denemek icin cok basit soru sordum 2 telefona da , bana cevap veremediler.yazin,arastiralim dediler ??Bir yolcu ucusa kabul edilmez de , farkli havayolu veya seferle varis noktasina gonderilirse tazminat odenir .Ama kaldi ki,beni mecbur birakarak hic istemedigim-sicili bozuk veya piskolojik olarak korktugum son zamanda 2 kere dusen havayolu ile varis noktama , benim planli gercek ucusumun saatinde veya daha erken gonderirse tazminat oder mi odemez mi sorusuna cevap veremiyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Pegasus o işin piri

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KAPTANI- DERYA ~ 9 yıl önce
BİR HAVAYOLUNUN OPERASYONUNDA ÇALIŞIYORUM YOLCULAR ZORLUK ÇIKARMADAN DA İŞLERİNİ YAPTIRABİLİRLER. YOLCU HAKLARINI YAYGARA ÇIKARARAK ARAMAMALIDIR. YÖNETMELİKLERİ OKUYARAK ARAMALIDIR SAĞDUYULU OLMALIDIR. İYİ ÇALIŞMALAR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çetin Özkul ~ 9 yıl önce
bu konu hakkında hukuki ve teknik bilgisi olan arkadaşlar bilgilerini paylaşırlarsa çok iyi olur.mesala en çok yaşanan iptaller ve gecikme durumundaki yolcu hakları.özellikle kalacak yer,yemek ve iletişimle ilgili hangi kurallara göre hakkımızı arayacağız.hangi talimatları atıfta bulunup hakkımızı arayacağız, uluslararası mı yoksa sivil havacılıkmı?örneğin bursadan yada kocaelinde yurtdışa giden bir yolcunun gece uçuşunun iptalinde bu yolcu havalimanında mı sabahlamak zorunda, şirketten herhangi bir yardım talep edemez mi?bu gibi konularda örnekler verirseniz çok memnun olacağız.teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Yandın thy ( pgs tercih etmediğimden) benden çekeceğiniz var

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000