10 Mayıs 2017, Çarşamba 11:04:27

Şirketler son nefeste...

Türkiye son birkaç senedir en kötü yıllarını yaşarken havayolu şirketleri de ekonomik yönden en çok etkilenen şirketler arasında başı çekiyor.
  • hOUSTONDA DIVERT YOLCULARIn hala FETO otellerinde yatirildigi ve bu otellere her ay binlerce dolar verildigi neden konusulmaz/ Fetoculer temizleniyormus yersen...
  • Dün bütün gün ağladım. Değerimiz "elma" kadarmış. Apple Corp. piyasa değeri 800 Milyar US Dolar. Türkiye'nin yıllık Gayrisafi Milli Geliri de 800 Milyar Dolar. Bu durumda Türkiye=Apple. Hüüü, hüüüüü!
  • Arkadas ne Rusyaymis Hava yolu sirketleri avrupanin yuz cevirmesinden dolayi degil biletlerin asiri pahali oldugundan dolayi yolcu kaybediyor.
  • Rus turistin geldiği yere Avrupalı gelmez..
  • Rusya charter is yapar,tarifeli sorunlu olur gibi gözüküyor,umarim bizi yaniltir.
  • Etkilendi de verene uçak alıyorlar biri uçağını kiraya veriyo firmalar birbirlerine olan borçlarını ödeyemiyor. İster istemez etkilenen çalışanlar oluyo. Az personel çok iş.
  • Normal Türk Hava Yollarının zarar etmesi.Adamlar 10 ay öncesinden bakmama rağmen ordu-Giresun ,Trabzon gibi yerlerin fiyatlarını temmuz-ağustos gibi aylarda 350 TL civarına çıkarıyor.Düşünün bir asgari ücretli bir vatandaş 3 kişi trabzona gitse 1000 dan fazla uçak parası verecek bundan dolayı da türk hava yolları yerine ya başka şirketleri tercih ediyor ya da otobüsle gidiyor çok zor durumda kalmadığı zaman.Başta Türk hava yolları bir ramazan da bir de kışın sadece indirim yapıyor başka bir zaman yok en azından temmuz ağustos gibi aylarda 10 ay öncesinden 300-350 TL ye uçak bileti satmak yerine en azından 100-150TL ye bilet fiyatlarını arttırarak satsa daha fazla kar sağlar.Örneğin onur Yılbaşında 12 ayı kapsayan bir kampanya yaptı tüm biletleri 55 TL den sattı alan aldı ondan sonra normal olarak biletlerin fiyatları arttı şimdi onlarda 300 den satılıyor ama en azından daha ucuza bilet alan var .
  • THY için kriz planı uzun vadede kulislerde konuşulan.Geniş gövdelerin büyük bir bölümünü satıp diğer kısmını kargoya çevirecek burdaki pilotları dar gövdeye geçirerek dar gövdede aynı ucak sayısıyla devam edecek.
  • Türkiye ile domates değil ama gonderdigimiz kızlarımızın hesabını nasıl verecez bilmiyorum
  • Ya allah aşkına habire yok rusya uçak kazası yok bilmemne. ARKADAŞ AHL YE DEKİ Bombalı saldırı sonrasında Darbe bunlar yüzünden olmadı sanki sadece rus turist geliyormuş gibi davranmayın avrupalılar barbarlığınızdan bıktı bıktı adamlae bomba atılan bir yere gelirmi?? CUMHURBAŞBAKANI AVRUPAYA HAKSIZKEN HEMDE KAFA TUTAN BİRYERE GELİRMİ??? SONRASI GEÇ İŞTE ÖZÜR DİLESEDE BOŞŞŞŞŞ

Türkiye son birkaç senedir en kötü yıllarını yaşarken havayolu şirketleri de ekonomik yönden en çok etkilenen şirketler arasında başı çekiyor. THY ve Pegasus gibi borsaya kota şirketler astronomik zarar rakamları açıklarken, Rusya ile Türkiye arasında yaşanan ılımlı hava umut ışığı oldu.

Türkiye’nin Avrupa, Asya ve Ortadoğu ile yaşadığı sıkıntılar sebebiyle havacılık sektörü adeta çöküş devrini yaşıyor. Rus uçağının düşürülmesinden sonra alt üst olan havacılık ve turizm sektörü Rusya’ya sarılmak zorunda kaldı.

Rusya ile uçak düşürme krizi yavaş yavaş çözüme kavuşurken bu çözümün meyveleri de kısmen yenilmeye başlandı. Avrupa’nın da Türkiye’ye sırt çevirmesinden sonra havayolu şirketleri rotasını Rusya’ya çevirdi.

Avrupa’dan turist akışının durması ve rezervasyonların iptal edilmesinin ardından THY, Pegasus, Onur Air, AtlasGlobal ve Corendon gibi şirketler Rusya’dan Türkiye’ye turist getirmek için çok sayıda slot aldı.

Türk Hava Yolları sadece İstanbul’dan Rusya’nın 10 noktasına uçuş yaparken, Onur Air İstanbul ve Antalya’dan toplam 12 noktaya uçuş yapıyor. AtlasGlobal ise Rusya’nın dokuz noktasına slot aldı. Pegasus Rusya’ya haftalık 90 sefer yaparken, Corendon Havayolları da Rusya’ya uçmak için slot alan şirketler arasında.

Sadece Antalya’dan Rusya’ya havayolu şirketleri toplamda 28 slot aldı. İstanbul, Bodrum, İzmir, Dalaman gibi havalimanları da eklendiğinde slot sayısı 100’e çıkıyor.

Antalya Havalimanı’na Mayıs ayı başına kadar gelen toplam turist sayısı geçen yılın rakamlarını geçti. Hedeflenen rakam ise 2015 yılının rakamları.

Havayolu şirketlerine adeta can suyu veren Rusya, bu sezonun en az kayıpla atlatılması için bir basamak olarak görülürken, yaz sezonu sonrası da kara kara düşündürüyor.

Sektörden edinilen bilgilere göre 2017 yılının sonunda şirketlerin ayakta kalıp kalamayacağı meçhul. 2016 yılını en fazla kayıpla bitiren ve 2017’nin ilk çeyreğinde de zarar açıklayan THY ile Pegasus Havayolları nasıl bir yol izleyecek merak ediliyor.

Diğer şirketlerin borsaya açık olmamaları ve ne kadar zarar ettikleri de bilinmezler arasında.

Öte yandan Rusya ile daha da sıcak ilişki kurulması, Rus turistlerin Türkiye’yi daha yakından tanıması için 16-19 Haziran tarihleri arasında Moskova’da “Türkiye Tanıtım Günleri” adı altından organizasyon düzenlenecek. Moskova fuar alanının yakınında bulunan bir park bu amaçla kiralandı. 165 dönüm bir alanda kurulacak olan Türkiye Tanıtım Günleri organizasyonunun içinde Topkapı Sarayı, Kapalı Çarşı gibi tarihi yerlerimizin minyatürleri kurulacak. Türkiye’nin her yeri ile ilgili bilgilendirmeler yapılacak. Sanatçılar konser verecek, folklor gösterilerinin yanı sıra Rus sanatçılar da organizasyonda sahne alacak.

©Airporthaber/Özel

Şirketler son nefeste...

Yorumlar Tüm Yorumlar (29)

THY ~ 7 yıl önce
hOUSTONDA DIVERT YOLCULARIn hala FETO otellerinde yatirildigi ve bu otellere her ay binlerce dolar verildigi neden konusulmaz/ Fetoculer temizleniyormus yersen...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atol ~ 7 yıl önce
Dün bütün gün ağladım. Değerimiz "elma" kadarmış. Apple Corp. piyasa değeri 800 Milyar US Dolar. Türkiye'nin yıllık Gayrisafi Milli Geliri de 800 Milyar Dolar. Bu durumda Türkiye=Apple. Hüüü, hüüüüü!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yapma yav ~ 7 yıl önce
Arkadas ne Rusyaymis Hava yolu sirketleri avrupanin yuz cevirmesinden dolayi degil biletlerin asiri pahali oldugundan dolayi yolcu kaybediyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bu kadar net ~ 7 yıl önce
Rus turistin geldiği yere Avrupalı gelmez..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Xx ~ 7 yıl önce
Rusya charter is yapar,tarifeli sorunlu olur gibi gözüküyor,umarim bizi yaniltir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Şirketler çok etkilendi. ~ 7 yıl önce
Etkilendi de verene uçak alıyorlar biri uçağını kiraya veriyo firmalar birbirlerine olan borçlarını ödeyemiyor. İster istemez etkilenen çalışanlar oluyo. Az personel çok iş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
görüş ~ 7 yıl önce
Normal Türk Hava Yollarının zarar etmesi.Adamlar 10 ay öncesinden bakmama rağmen ordu-Giresun ,Trabzon gibi yerlerin fiyatlarını temmuz-ağustos gibi aylarda 350 TL civarına çıkarıyor.Düşünün bir asgari ücretli bir vatandaş 3 kişi trabzona gitse 1000 dan fazla uçak parası verecek bundan dolayı da türk hava yolları yerine ya başka şirketleri tercih ediyor ya da otobüsle gidiyor çok zor durumda kalmadığı zaman.Başta Türk hava yolları bir ramazan da bir de kışın sadece indirim yapıyor başka bir zaman yok en azından temmuz ağustos gibi aylarda 10 ay öncesinden 300-350 TL ye uçak bileti satmak yerine en azından 100-150TL ye bilet fiyatlarını arttırarak satsa daha fazla kar sağlar.Örneğin onur Yılbaşında 12 ayı kapsayan bir kampanya yaptı tüm biletleri 55 TL den sattı alan aldı ondan sonra normal olarak biletlerin fiyatları arttı şimdi onlarda 300 den satılıyor ama en azından daha ucuza bilet alan var .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
alo ~ 7 yıl önce
ne diyon gardas
Yanlış görüş ~ 7 yıl önce
O belirttiğiniz hatların doluluğu kalkış anında yüksek ise ki bence o dönem için yüksektir. Thy doğru yapıyor demektir
THY senaryosu ~ 7 yıl önce
THY için kriz planı uzun vadede kulislerde konuşulan.Geniş gövdelerin büyük bir bölümünü satıp diğer kısmını kargoya çevirecek burdaki pilotları dar gövdeye geçirerek dar gövdede aynı ucak sayısıyla devam edecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kulislerde konusulan!!! ~ 7 yıl önce
Havayolu firmalari ozellikle genis govde ucaklarda satin alma yerine kiralama yontemini kullaniyor. THY deki durumda farkli degil. Lease ucagi ancak evde kendi yaptigin kuliste satabilirsin, gercek hayatta boyle bir seyler olmuyor.
Rus asilli LAZ ~ 7 yıl önce
Türkiye ile domates değil ama gonderdigimiz kızlarımızın hesabını nasıl verecez bilmiyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rusya uçak kazası ~ 7 yıl önce
Ya allah aşkına habire yok rusya uçak kazası yok bilmemne. ARKADAŞ AHL YE DEKİ Bombalı saldırı sonrasında Darbe bunlar yüzünden olmadı sanki sadece rus turist geliyormuş gibi davranmayın avrupalılar barbarlığınızdan bıktı bıktı adamlae bomba atılan bir yere gelirmi?? CUMHURBAŞBAKANI AVRUPAYA HAKSIZKEN HEMDE KAFA TUTAN BİRYERE GELİRMİ??? SONRASI GEÇ İŞTE ÖZÜR DİLESEDE BOŞŞŞŞŞ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yusuf ~ 7 yıl önce
ALLAH(CC.) LAFZI BÜYÜK HARFLERLE YAZILIR
ALLAH (C.C.) ~ 7 yıl önce
Seni bildigi gibi yapsin insallah, luzumsuz insan.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000