16 Mart 2020, Pazartesi 14:51:15

Şirketler devletten yardım bekliyor

Havayolu şirketleri koronavirüs yüzünden seferlerini büyük oranda azaltma kararı aldı. Bazı şirketler iflas etmemek için devlet yardımına başvuruyor.
  • Almanya karar aldı bugün zararın 90% devlet karşılıyor hava yolların
  • İşsizlik maaşı fonu kullanılabilmeli, tabi fonda para kaldıysa
  • Avrupa sadece korona için 120 milyar Euro fon ayırdı, devletler ve şirletler zor zamanları için bir kaynak ayırmışlar. Lufthansa ve diğer şirketler uçakları yere indirdi ve tüm tedbirleri şeffaf şekilde bildiriyorlar, insanlar ve şirketler planlarını uzun vadeli yapıyor. Bizim şirketlerden, devletten ses çıkmıyor, hep bir belirsizlik, umutsuzluk. Devlet saçma sapan yatırımların peşinde, paraları cepleyen siyasiler, yöneticiler dolu. Hadi bakalım gidin sorun şimdi onlara kötü günler için kenara hiç para koymuşlar mı? İşten çıkarıyorlar. Tüm sorumluluğu herşeyi halkın işçinin sırtına yüklüyorlar, vergi üstüne vergi artık yönetenler elini taşın altına koyacak mı? Artık biraz da onlar fedakarlık yapsın, lüksten vazgeçsinler. Devletin kasasında THY yi ve tüm işletmeleri bir süre ayakta tutabilecek gücü var mı? 2020 krizinde işletmeler batacak eğer bu krizi sağ salim atlatabilirsek piyasada ciddi bir fırsat doğacak o zamana kadar ayakta durmamız gerekiyor. İşte şimdi görücez kıskanıyorlar mı
  • Bizde herşey tıkırında öyle mi?

Havayolu şirketleri koronavirüs yüzünden seferlerini büyük oranda azaltma kararı aldı. Bazı şirketler iflas etmemek için devlet yardımına başvuruyor.

Koronavirüsün giderek yayılması nedeniyle çok sayıda ülkenin seyahat kısıtlamalarına getirdiği engeller havayolu şirketleri ve seyahat acentalarını mali açıdan zor duruma düşürdü.

Dünyaca ünlü seyahat şirketi TUI koronavirüs nedeniyle ticari faaliyetlerini büyük oranda durdurarak devlet yardımı almak için başvuruda bulunacağını açıkladı. Hannover merkezli şirketten yapılan açıklamada, paket turlar ile gemi turlarının yapılmayacağı belirtildi. Açıklamada, "sonucun etkisini azaltmak için kökten mali önlemler alındığı, ancak bunun yeterli gelmeyeceği ve iptal edilen seyahatlar nedeniyle TUI'nin devlet yardımı almak için başvuru yapacağı" belirtildi.

Birçok havayolu şirketi de salgın nedeniyle uçuşları büyük oranda azaltmak zorunda kaldı. İngiliz British Airways’in ana şirketi IAG Nisan ve Mayıs ayında kapasitesini önceki yıla oranla yüzde 75 azaltacağını açıkladı. İspanyol Iberia, İrlandalı Aer Lingus ve ucuz havayolu şirketleri Level ve Vueling’in de bağlı oldugu IAG, sağlam finansmana sahip olsa da salgının süresi ve etkileri konusundaki belirsizliğin bu yılki kazanca dair öngörüde bulunmayı imkansız kıldığını belirtti.

British Airways şirketin ayakta kalabilmesi için harcamaların dondurulduğunu, çalışma saatlerinin kısaltıldığını ve iş sözleşmelerinin de geçici olarak askıya alındığını duyurdu.

British Airways'in bağlı olduğu IAG'nin rakibi Easyjet ise yaptığı açıklamada, kısa vadede seyahat kısıtlamaları nedeniyle filonun büyük çoğunluğunun havalanmayacağını duyurdu.

Air France-KLM ise açıklamasında Nisan ve Mayıs ayında uçuşların yüzde 70-90'ının iptal edileceğini duyurdu. Şirket mali sonuçların ne olacağının kestirilemedeğini belirtti. Air France uçuş kapasitesinin adım adım yüzde 90'a kadar gerileyeceğini açıklayarak bu sayede 200 milyon euro tasarruf edilmesi ve yatırımların da 350 milyon euro azaltılmasının planlandığını kaydetti.     

Avrupa'nın en büyük hava yolu şirketi Lufthansa da olumsuz gidişattan nasibini aldı. Şirket salgın nedeniyle geçen hafta devlet yardımı talep edeceğini açıkladı. Alman Ekonomi Bakanlığı Lufthansa ve sendika yetkilileriyle Pazartesi günü bir araya geliyor.

American Airlines da aynı şekilde uluslararası uçuşlarını yüzde 75 azaltma kararı aldı. Bu kararın ilk aşamada 6 Mayıs'a kadar yürürlükte olacağı açıklandı. ABD içi uçuşlar ise Nisan ayında yüzde 20 azalacak. American Airlines'ın rakibi Delta ve Southwest de aynı şekilde uçuşlarını azaltacağını duyurdu ancak rakam vermedi.

ABD’li havayolu şirketleri ilk aşamada Çin ve İtalya’ya gidiş-geliş seferlerini iptal etmişti. Geçen Cuma gece yarısından itibaren Avrupa'dan gelenlerin ülkeye alınmayacağı açıklandı. Yarından itibarense İngiltere ve İrlanda’dan ABD’ye seyahat edecekler ülkeye giriş yapamayacak.

Yeni Zelandalı Air New Zealand havayolu şirketi uzun mesafe uçuşları yüzde 85 azaltma kararı aldı. Şirket başkanı Greg Forun, şirketin kadro azaltmaya gideceğini açıkladı ancak bu konuda somut bir rakam vermedi. Air New Zealand 8 bin kişiyi istihdam ediyor. (DW)

Şirketler devletten yardım bekliyor

Yorumlar

Airlines ~ 4 yıl önce
Almanya karar aldı bugün zararın 90% devlet karşılıyor hava yolların

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Böyle bir durumda ~ 4 yıl önce
İşsizlik maaşı fonu kullanılabilmeli, tabi fonda para kaldıysa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
2020KRİZİ ~ 4 yıl önce
Avrupa sadece korona için 120 milyar Euro fon ayırdı, devletler ve şirletler zor zamanları için bir kaynak ayırmışlar. Lufthansa ve diğer şirketler uçakları yere indirdi ve tüm tedbirleri şeffaf şekilde bildiriyorlar, insanlar ve şirketler planlarını uzun vadeli yapıyor. Bizim şirketlerden, devletten ses çıkmıyor, hep bir belirsizlik, umutsuzluk. Devlet saçma sapan yatırımların peşinde, paraları cepleyen siyasiler, yöneticiler dolu. Hadi bakalım gidin sorun şimdi onlara kötü günler için kenara hiç para koymuşlar mı? İşten çıkarıyorlar. Tüm sorumluluğu herşeyi halkın işçinin sırtına yüklüyorlar, vergi üstüne vergi artık yönetenler elini taşın altına koyacak mı? Artık biraz da onlar fedakarlık yapsın, lüksten vazgeçsinler. Devletin kasasında THY yi ve tüm işletmeleri bir süre ayakta tutabilecek gücü var mı? 2020 krizinde işletmeler batacak eğer bu krizi sağ salim atlatabilirsek piyasada ciddi bir fırsat doğacak o zamana kadar ayakta durmamız gerekiyor. İşte şimdi görücez kıskanıyorlar mı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
XX ~ 4 yıl önce
Bizde herşey tıkırında öyle mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000