02 Aralık 2013, Pazartesi 08:49:09

SINIRLARIMIZIN ÇELİK KANATLI DEVRİYELERİ

Anadolu Ajansı, Suriye sınırında hava muharebe görevi "Savaşan Şahinler Üssü"nü ve pilotların çalışmalarını görüntüledi.
  • Sivil pilot, asker pilot kavgası yok, asker pilotları çekemeyen sivil pilotların başlattığı münakaşalar var malesef. Ben daha asker pilotların başlattığı bir tartışma görmedim bu sitede...
  • parayı verip Hava Harp okulunda pilot olabilen var mı? işte mukayese size....
  • Bu ülkede mühendis teknisyen kavgası olduğu gibi askeri sivil pilot kavgası var.Acaba gelişmiş ülkelerde de bu kavga varmı.Bunların hepsi ben daha iyiyim kavgası.Havacılık gibi sektörde böyle şeyler uçuş güvenliğinide etkiler.Aslında mühendis,teknisyen,savaş pilotluyu,hava yolu pilotluğunun özellikleri farklıdır.Bir de şu var jet pilotluğu saygı duyulan bir meslek.Şu unutulmamalı ki jet pilotlarıda insan üstü değiller.Bu iş çalışma,azimle ilgilidir.Öyle insan üstü bir yetenek gerektirecek bir şeyide yok.Havacı değilim sadece ilgim var.Ama jet pilotlarının bir kısmının daha çok sivilleri küçümsediğini tahmin ediyorum.Jet başka yolcu uçağı başka.Şuda bir gerçek jet sanılanın aksine daha iyi kontrol edilebilir.Yani manevra kabiliyeti öbür uçaklara göre daha iyidir.Hızlı olması yanıltmasın.Kısacası artık internetten bizde havacılığı takip edebiliyoruz.Artık eski efsanelere de inanmıyoruz.Şuda varki bir meslek grubunun pohpohlanması o meslekte olanlara zarar verir
  • Beyler... Dünya havacılığında Piramit'in en tepesinde daima nadide birer pırlanta gibi gözlerimizi kamaştıran SAVAŞ PİLOT'ları yer alır diğer Pilot'lar ise sonraki sıraları paylaşırlar. Yeryüzünde hangi ülkeye giderseniz gidin bunun değişmediğini ve büyük küçük herkesin olağan üstü saygı ve hayranlık duyduğunu göreceksiniz. Ülkemizde'de yaşadığımız büyük yozlaşmaya rağmen insanlarımızın ayni duygular içinde olduklarına eminim. Lütfen anlamsız yorumlar yaparak daha fazla küçülmek yerine o kahramanlara saygı gösteriniz ve sakın olaki kendinizi onlarla mukayese etmek gibi bir komikliğe kalmayınız. saygılarımla efendim.
  • Türk Hava Kuvvetlerindeki her pilot bizim gururumuzdur. İyiki varsınız. Size laf atan, çekemeyen terbiyesizler sizlerin kıymetini bilmezler,. Sizler sayesinde rahatız . Teşekkürler emekleriniz için.
  • THY nin yetiştirdiği sivil pilotlardanim.Asker ve sivil bir cok pilotla uçtum her iki gruptada cok iyi yetişmiş iyi insanlar var.Akside mevcut.Fakat kim astronot zannediyor kendini diye sorarsanız cevabım malesef siviller
  • vay kağıttan kaplanlarım...o runca mangalda kül bırakmıyorsunuz değil mi :)
  • Asker pilotlarla ilgili haber yapılıp da çamur atılmasın dişimi kıracağım. Ben de asker pilotum, aslanlar gibi 15 yıl devletimin bana zorunlu kıldığı hizmetimi tamamladım. Verdiğim hizmetlerden dolayı da alnım ak. Bundan sonrasına laf atmak ancak basiretsiz insanların işi. THY'nin ve Pegasus'un bu kadar sivil kaynaklı pilot aldığı bir dönemde hala iş bulunamıyorsa kişi önce kendine bakmalı bence. Ayrıca asker pilotların tecrübelerini yok saymak da hiç adilce değil sanırım...
  • gercek pilot olmak budur. airline pilotuyla otobus soforu arasındaki farkı bulunuz? parayı veren pilot oldu
  • Arkadaşın dediği gibi zorunlu hizmet dolsun sonra geniş koltuklarda bağlı! çayını kahveni yudumlarsın.. Wide-body narrow body Allah ne verdiyse uçarsın.Tatilini hangi kıtada alırsın? İstisna olan şahinlerimizi dahil etmiyor, gözlerinden öpüyorum.

Suriye sınırında "hava muharebe görevi" yapan ve Karadeniz'de Türk hava sahasına yaklaşan Rus uçaklarını takip eden pilotlar, NATO standartlarından bile kısa zamanda göklerle buluşuyor. Sınırdaki devriye görevleri süresince havada yakıt ikmali gerçekleştiren, her türlü haksız ihlallere anında karşılık veren pilotlar, F-16'larıyla uzun süreli görevleri süresince alçak basınç, zaman zaman yüksek "G kuvveti" ve diğer çevresel şartlarda fedakarca görev yapıyor.

Anadolu Ajansı ekibi, angajman kurallarını uygulayan, Suriye sınırının Gaziantep-Hatay bölgesinde "hava muharebe görevi" (CAP) yapan ve Karadeniz'de Türk hava sahasına yaklaşan Rus uçaklarını takip eden "Savaşan Şahinler Üssü"nü ve pilotların çalışmalarını görüntüledi.

Merzifon'daki 5'inci Ana Jet Üs Komutanlığına bağlı 151'inci "Tunç" ve 152'nci "Akıncılar" jet filo komutanlıkları görev yapıyor. F-16'ların bulunduğu filolar hava muharebe görevi ve Karadeniz'de son dönemde Türk hava sahasına yaklaşan Rus uçaklarının izlenmesi için havalanıyor.

Göreve çıkacak pilotlar uçuş öncesi toplantı yapıyor. Görevle ilgili detayları, hava şartlarını ve oluşabilecek acil durumları değerlendiren pilotlar, buradan teçhizatlarının bulunduğu odaya geçiyor. Uçuş teçhizatını giyen pilotlar kasklarını alıyor. Odanın duvarındaki büyük önder Atatürk'ün "Söz konusu vatansa gerisi teferruattır" sözü dikkat çekiyor. Pilotlar daha sonra uçuşla ilgili dijital verileri aldıktan sonra görevlilerin "iyi uçuşlar" sözlerinin ardından araçlara binerek uçaklarının başına gidiyor.

Acil durumlarda ve nöbet zamanı bu süreç çok daha hızlı işliyor. Pistin yakınındaki binada hazır bekleyen pilotlar hemen uçaklarının yanına gidiyor. Pilotların hazırlanması ve uçağın havalanmasının, bu konudaki NATO standartlarının yarısı kadar zamanda tamamlandığı bildirildi.

Uçağın yanına giden pilotları teknisyenler karşılıyor. Son kontrolün ardından pilotlar uçaklarına biniyor ve kalkış için pist başına geçiyor. Görevin sonunda ise pilotlar uçuşu ve görevlerini değerlendirdikleri toplantı yapıyor. Görevlerinin dışında eğitim ve spora da önem veren pilotlar, tatbikatlara katılıyor. Pilotların yemekleri ise filolarındaki aşçılarca özel olarak hazırlanıyor.

Önlemeden müdahaleye kadar reaksiyon

151'inci Filo Jet Komutanlığında görevli Pilot Üsteğmen Samet Koçak, Suriye sınırlarındaki görevlerine ilişkin, "151'inci Jet Filo Komutanlığı olarak Suriye sınır bölgesindeki görevimizin amacı, bu konuda görevlendirilen diğer filo komutanlıklarında olduğu gibi, üst komutanlıklarımızdan gelen direktifler ve milli angajman kuralları çerçevesinde ülkemizin sınır güvenliğiyle milli hak ve menfaatlerimizi korumak, milletimizin emniyetini muhafaza etmek ve her türlü haksız ihlallere karşı anında reaksiyon göstermektir" diye konuştu.

Bu reaksiyonun önlemeden müdahaleye kadar birçok yöntemi kapsadığını vurgulayan Koçak, şunları kaydetti:

"Güvenlik için öncelikle önleyici tedbirler ve caydırıcılık esastır. Bu kapsamda iki F-16 uçağıyla ülkemizin güney bölgesinde hava muharebe görevi, hava devriyesi görevi icra edilmektedir. Bu görevimiz rutin görevlerimize nazaran çok daha uzun sürmektedir. Bu görevlerin icrasında pilotlar bölgede havada yakıt ikmali de yapabilmektedir. Görev süresince pilotlar uçaktaki sistemler ve görerek kontrolle yerde konuşlu radar sisteminden de istifade ederek sorumluluk sahalarında görevlerini yerine getirmektedir."

Üsteğmen Koçak, 151'inci Filo Komutanlığının Türkiye'nin tek F-16 SEAD filosu olduğunu belirterek, bu görevin yerde konuşlu düşman hava savunma sistemlerini tahrip ederek veya engelleyerek devre dışı bırakmak, etkisiz hale getirmek ve yok etmeyi kapsadığını kaydetti.

Hava muharebe görevini yerine getiren ve Karadeniz'de Türk hava sahasına yaklaşan Rus uçaklarını takip eden pilotlardan Pilot Kurmay Yüzbaşı Ümit Şahin ise 152'inci Jet Filo Komutanlığının asli görevlerinden birinin NATO'nun "Hem Alarm Reaksiyonu" nöbeti olduğunu belirtti.

NATO üyesi Türkiye'nin, birliğin doğu sınırını oluşturduğuna dikkati çeken Şahin, diğer sınır ülkeleri gibi alarm reaksiyonu görev sorumluluğunu yerine getirdiklerini belirtti. Bu kapsamda gece gündüz, tatil, bayram gözetmeksizin 24 saat esasına göre görev alarm reaksiyon nöbeti tuttuklarını ifade eden Kurmay Yüzbaşı Şahin, şunları söyledi:

"Alarm reaksiyon nöbetinde yerde bekliyoruz. Herhangi bir alarm durumunda kısa bir süre içinde uçuşla ilgili tüm işlemleri gerçekleştirerek uçağın kalkışını sağlıyoruz. Tanımlanamayan bir hava trafiği veya diğer gerekli durumlarda NATO tarafından daha kısa süreli hazırlık durumları da ikaz edilebiliyor. Alarm reaksiyon nöbetinde 152'inci filo olarak ortalama reaksiyon süremiz NATO standartlarının yarısına yakındır. Kendisini hava kontrol merkezine tanıtmamış veya müsaade almamış hava trafiğinin uluslararası hava sahasında fakat Türkiye'nin hava sahasına yaklaştığı durumlarda uçak tipini teşhis etmek ve sonrasında da hava sahamızı ihlal edebilecek noktaya yaklaştığında müdahale edebilmek amacıyla alarm reaksiyon kalkışları yapmaktayız. Sınır hattımız boyunca çevre ülkelerin bu tür uçuşlarının uluslararası kurallara uygunluğunu takip ve kontrol etmekteyiz."

"Uzun süre bir sandalyeye bağlı olarak..."

NATO'nun ilgili birimlerinden alarm reaksiyon usulleri açısından en iyi dereceleri aldıklarını vurgulayan Şahin, görevlerini yaparken eğitim, çalışkanlık, sevgi ve fedakarlığı ön plana çıkardıklarını söyledi.

Vatan, millet ve bayrak sevgisiyle fedakarca görev yaptıklarını vurgulayan Kurmay Yüzbaşı Şahin, şöyle konuştu:

"Örneğin Suriye CAP görevleri için görev zamanına bağlı olarak önceki gün başlayan görev bilgi setleri hazırlığı sonrası geç saatlerde evimize gidiyoruz. Görev süresinin uzun olması, alçak basınç şartları, zaman zaman yüksek G kuvveti ve diğer çevresel şartların insan fizyolojisi üzerinde oluşturacağı olumsuz etkileri azaltmak amacıyla dinlenme saatlerimizi buna göre ayarlıyoruz ve vücudun ihtiyaç duyacağı kadar sıvı ve gıda alıyoruz. Aksi takdirde uzun süre bir sandalyeye bağlı olarak dar bir alan içinde dikkat ve performansınızı kaybetmeden görev yapamazsınız. Sabah erken saatlerde filoya geliyor, koordinasyon toplantısı yapıp son hazırlıkları yerine getiriyoruz. Görev sonunda inişi takiben uçuşun değerlendirilmesini yapıyoruz."

SINIRLARIMIZIN ÇELİK KANATLI DEVRİYELERİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Sivil pilot, asker pilot kavgası yok, asker pilotları çekemeyen sivil pilotların başlattığı münakaşalar var malesef. Ben daha asker pilotların başlattığı bir tartışma görmedim bu sitede...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
parayı veren ~ 10 yıl önce
parayı verip Hava Harp okulunda pilot olabilen var mı? işte mukayese size....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mustafa ~ 10 yıl önce
Bu ülkede mühendis teknisyen kavgası olduğu gibi askeri sivil pilot kavgası var.Acaba gelişmiş ülkelerde de bu kavga varmı.Bunların hepsi ben daha iyiyim kavgası.Havacılık gibi sektörde böyle şeyler uçuş güvenliğinide etkiler.Aslında mühendis,teknisyen,savaş pilotluyu,hava yolu pilotluğunun özellikleri farklıdır.Bir de şu var jet pilotluğu saygı duyulan bir meslek.Şu unutulmamalı ki jet pilotlarıda insan üstü değiller.Bu iş çalışma,azimle ilgilidir.Öyle insan üstü bir yetenek gerektirecek bir şeyide yok.Havacı değilim sadece ilgim var.Ama jet pilotlarının bir kısmının daha çok sivilleri küçümsediğini tahmin ediyorum.Jet başka yolcu uçağı başka.Şuda bir gerçek jet sanılanın aksine daha iyi kontrol edilebilir.Yani manevra kabiliyeti öbür uçaklara göre daha iyidir.Hızlı olması yanıltmasın.Kısacası artık internetten bizde havacılığı takip edebiliyoruz.Artık eski efsanelere de inanmıyoruz.Şuda varki bir meslek grubunun pohpohlanması o meslekte olanlara zarar verir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ev hanımları ~ 10 yıl önce
parasını verip kursa yazılıp acıkogretim mezunu, evde bulaşık yıkarken havacılıkla alakasız bazı bayan arkadaslarımız da havayolu pilotu oldu... gidip jet pilotu olabilirler mi? airline da kaç G cekiyosunuz?
Adnan Cingil ~ 10 yıl önce
Beyler... Dünya havacılığında Piramit'in en tepesinde daima nadide birer pırlanta gibi gözlerimizi kamaştıran SAVAŞ PİLOT'ları yer alır diğer Pilot'lar ise sonraki sıraları paylaşırlar. Yeryüzünde hangi ülkeye giderseniz gidin bunun değişmediğini ve büyük küçük herkesin olağan üstü saygı ve hayranlık duyduğunu göreceksiniz. Ülkemizde'de yaşadığımız büyük yozlaşmaya rağmen insanlarımızın ayni duygular içinde olduklarına eminim. Lütfen anlamsız yorumlar yaparak daha fazla küçülmek yerine o kahramanlara saygı gösteriniz ve sakın olaki kendinizi onlarla mukayese etmek gibi bir komikliğe kalmayınız. saygılarımla efendim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 10 yıl önce
Türk Hava Kuvvetlerindeki her pilot bizim gururumuzdur. İyiki varsınız. Size laf atan, çekemeyen terbiyesizler sizlerin kıymetini bilmezler,. Sizler sayesinde rahatız . Teşekkürler emekleriniz için.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
THY nin yetiştirdiği sivil pilotlardanim.Asker ve sivil bir cok pilotla uçtum her iki gruptada cok iyi yetişmiş iyi insanlar var.Akside mevcut.Fakat kim astronot zannediyor kendini diye sorarsanız cevabım malesef siviller

Yanıtla

Kalan karakter 1000
grhm ~ 10 yıl önce
vay kağıttan kaplanlarım...o runca mangalda kül bırakmıyorsunuz değil mi :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Asker pilotlarla ilgili haber yapılıp da çamur atılmasın dişimi kıracağım. Ben de asker pilotum, aslanlar gibi 15 yıl devletimin bana zorunlu kıldığı hizmetimi tamamladım. Verdiğim hizmetlerden dolayı da alnım ak. Bundan sonrasına laf atmak ancak basiretsiz insanların işi. THY'nin ve Pegasus'un bu kadar sivil kaynaklı pilot aldığı bir dönemde hala iş bulunamıyorsa kişi önce kendine bakmalı bence. Ayrıca asker pilotların tecrübelerini yok saymak da hiç adilce değil sanırım...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haci abiii ~ 10 yıl önce
haci abi sorun asker sivil degil sorun sizlerin havayollarina gelip herkesi kucumser tavriniz 3-5 taneniz degil cogunuz boyle.... siz davranislarinizi kontrol edin bizim size bakisimiz degisir. birde su konu var size yillarca katlanmis eslerinizi bosayip hosteslerle evleniyosunuz ya biz cok guluyoruz size =)))
Haci abiii ye cvp ~ 10 yıl önce
helal sana süper tesbit..bravo...tel örğüde kendilerini astronot zannedip sivile gelince hostes peşinde koşuyorlar yaa harbiden komedi ötesi..çok güldüm sen çok yaşa yaaa
pilot dedigin ~ 10 yıl önce
gercek pilot olmak budur. airline pilotuyla otobus soforu arasındaki farkı bulunuz? parayı veren pilot oldu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
heeee canım ~ 10 yıl önce
Arkadaşın dediği gibi zorunlu hizmet dolsun sonra geniş koltuklarda bağlı! çayını kahveni yudumlarsın.. Wide-body narrow body Allah ne verdiyse uçarsın.Tatilini hangi kıtada alırsın? İstisna olan şahinlerimizi dahil etmiyor, gözlerinden öpüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000