23 Ocak 2009, Cuma 09:45:02

SESSİZ KATİL, PİLOT YORGUNLUĞU!

Havacılık dilinde sessiz katil olarak bilinen pilot yorgunluğu ile başetmek için yeni kurallar getiriliyor...
  • Maalesef şirketler uçuş arası istirahat zamanlarını ayarlayan kişiler insanları robot olarak görmekte ve yasaların öngördüğü minimum süreleri baz olarak almaktadırlar.Oysa bir uçuşa katılacak ekip uçuştan en az 4 saat önce ve uçuştan sonrada en az 3 saat ayakta kalmaktadır.Buna uçuş süresinide eklediğinizde ekiplerin gerçek istirahat süersi ortaya çıkacaktır.Masa başında oturup ta bu işlere karar verenler bunları göz önüne almak mecburiyetindedirler.Uçucu ekipler bir robot değildirler .Herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır.
  • bugün uygulanan bu istirahat sürelerinin mucidi eski bir sivil havacılık müsteşarı olanbir kaptan efendidir.sırf yalakalık olsun diye büyük güçlüklerle elde edilen bu hakları bir kalemde silerek bu günkü yetersiz istirahat sürelerinin tek sorumlusudur.patronu da bu satışı görmezden gelmemiş vatandaşın şirketinden 3 defa ayrılmasına ;4defada geri dönmesine göz yumarak ona olan borcunu ödemiştir
  • malesef şirketler herşeyi kağıt kalem üzerinde çözmeye çalışıyor,özellike yatıya gidildiğinde gider gitmez uyuyacağınız farz ediliyor.. çoğu zaman böyle olmuyor,çünkü ortam,şartlar değişik oluyor.şöyle örnek vereyim; tk bişkek seferi. sabah 5\'te varılıyor, gider gitmez yatılıyor, öğleden sonra uyanılıyor, (türkiye ile 4 saat far var)akşam yine yatıyorsunuz ama uyunmuyor ve sabah 5\'te tekrar uçuşa gidiliyor.
  • Bu kadar yük insanlara yüklenmemeli sonuçta insanız robot değiliz tabiki hatalar yapılır böyle devam ederse.Daha fazla pilot,daha fazla kabin memuru alınsın insan hayatı bu kadar ucuz olmamalı.
  • Malesef uçuş saat limitleri ile ilgili hiçbir değişiklik olabileceğini sanmıyorum. 1)Pilotların hiçbir birlikteliği ve yaptırımı yok. 2)Talpa tamamen sosyalleşme organizasyonu,pilotların hiçbir sorununu daha çözebilmiş değil. 3)Hava-İş çırpınıyor ama somut sonuç yok. Malesef bu iş şirketlerin elinde,bu yüzden limitlerde değişme olmaz diye düşünüyorum. Bir gün Allah korusun ama pilot yorgunluğundan olduğu kanıtlanmış bir kırım olur o zaman şirketler batmadan belki el atarlar bu konuya. Ama o zamanda çok geçmi olur bilinmez.
  • Saat 11 e kadar anca tüm hazırlıklar yapılır,ve hemen boarding başlar.Kapılar kapanır,ve yine bir aksilik yoksa 12 de İstanbul a varılır.Yolcu ve kargo boşaltma,Logbook işlemleri derken saat 12:30 u bulur.Daha sonra ekiple debriefing yapılır.Saat 13:00 da artık şirketten ayrılabiliriz bi anormallik yoksa.Trafik vs derken eve giriş saat 14:00 Evet şimdi hesaplayalım.Saat 06:00 da çıktık eve 8 saat sonra döndük.Uçuş saati sadece 2 saat,ama bu basit uçuş için bile 8 saat evden uzaktasın. Kaldıki böyle 2 bacaklık uçuşlar,ayda 1 yada 2 defa yazılır.min. 3 bacak yazılır.Eğer 4 bacak yazılır ve bunların 2 si avrupaya git-gel ise sabah 05:00 da çıkarsanız veden saat 23:00 yada 22:00 da eve varırsınız. Mesai saatleri mutlaka elden geçmeli. Sev
  • Çok doğru bir konuya değinmişsiniz.Maalesef mesai saati çok fazla dikkate alınmadan sadece uçuş saati dikkate alınıyor.Size bir örnekle açıklayayım.Sadece 2 bacak uçuş olsun.IST-ESB-IST(İstanbul-Ankara-İstanbul) şeklinde.Çok basit ve rahat bir uçuş,gidiş 1 saat,dönüş 1 saat.Ama gelgelelim işin aslı çok farklı. Uçuş saatimiz 09:00 olsun,bizim 07.00 da şirkette olmamız lazım.Saat 05:30 a kurulur 6 da evden çıkılır.Ekibin toplanması,daha sonra dispatch de uçuş planlama evresi derken saat 08:15 oluvermiş,sonra uçak başı,harici kontröller,ve uçağın uçuşa hazırlanması saat 08:45 zamanlada yarıştığımız için stress başlar,boarding başlar kapılar kapanır herşey normalse rötar yoksa 10:00 gibi ESB deyiz.deboarding,uçak yeni uçuş için hazırlanır.
  • aylık 80 saat uçma limiti getirimesi lazım sanırım bu konuda çalışmalar var ama şirketlere extra maliyet getirebilir yani daha fazla pilot istihtam etmeleri gerekebilir bu yüzden biraz zor gibi degişim olması...

Airport TV'de yer alan habere göre: Havacılık ulaşımındaki standartları düzenleyen Birleşmiş Milletler ajansı son dönemde ortaya çıkan “pilot yorgunluğu” ile başa çıkmak için yeni güvenlik kuralları düzenliyor. Son 15 yılda neredeyse bir düzine ölümlü uçak kazasının ve sayısız acil durumun asıl sebebi, pilotların yorgun ve bitkin oluşuna bağlanıyor.

Pilot yorgunluğu 1997’de meydana gelen havacılık tarihinin en kanlı kazalarından birinin de ana sebebiydi. Kore Havayolları’na ait Boeing 747 Guam’a uçarken bir tepeye çakılmış, 228 kişi ölmüştü.

Yapılan araştırmalara göre pilot yorgunluğu ölümlü kazalara yol açan faktörler arasında 5. sırada bulunuyor.

Hava güvenlik organizasyonları ve pilot sendikaları yıllardır daha sıkı düzenlemeler, pilot çalışma ve dinlenme saatlerinin daha sağlıklı hale getirilmesi için baskı yapıyor. Uluslararası sivil havacılık ajansı uçuş saat sınırlaması ile ilgili kuralları “yorgunluk riski yönetim sistemleri” olarak bilinen yeni konsepte göre yeniden düzenlemeye hazırlanıyor. Bu uygulama ekip performansını etkileyen uyku gibi faktörlerle ilgili araştırma sonuçlarına dayanıyor.

Yorgunluk; performansın ruhen veya fiziksel strese bağlı olarak düşmesi şeklinde tanımlanıyor. Belirtileri reaksiyonlarda gecikme, kısa süreli hafıza kaybı, muhakeme kabiliyetinin zayıflaması, görsel algı seviyesinin düşmesi şeklinde ortaya çıkıyor.

Sözcü Sue-Ann Rapattoni tarafından yapılan açıklamaya göre yeni düzenlemenin ana hatları baharda düzenlenmiş olacak ve birkaç ay içinde uygulanmaya başlanacak.

Yeni uygulamanın ekiplerin sıkça yakalandığı hastalıklar, uyku düzeni, dengeli beslenmesi, dinlenme sürelerinin uzunluğu ve kalitesi kadar çalışma saatlerindeki dengeyi de dikkatle planlaması bekleniyor.

Virginia’daki uçuş güvenliği Vakfı’ndan wWlliam Voss: “Geçmişte tespit edilen uçuş zamanı limitleri o günün şartlarında uygun olabilirdi. Ancak günümüzün uçuş temposunda bu saatlerle çalışan ekibin bitkin olmaması imkansız.” dedi.

Pilotların bitkinliğine ana sebep olarak, görevde oldukları toplam saatin değil, Sadece resmen uçuşta oldukları saatin hesaplanması olarak gösteriliyor. Bir pilot gün içinde sadece kısa bir uçuş yapmasına rağmen beklemeler, iptaller, hazırlıklar ile birlikte 12- 14 saat görev başında kalmış olabiliyor. Bazen uçuş ekibi ardı ardına 3-4 gün bu tempoda çalışıyor. Otele veya otelden transit süresi, yemek süresi verilen 9 saatlik istirahat süresine dahil. Böyle olunca uçuş ekibinin uyuması için kalan süre ise maksimum 6 saat. 

Pilot ve havacılık editörü Patrick Smith, bölgesel havayolu şirketlerinde durumun daha vahim olduğunu, sürekli değişen tarifeler ve yoğunlukla yaşanan iptaller nedeniyle yorgunluğun uçuş ekibi için hayatın bir parçası olduğunu anlattı.

Pilotlar bu durumu çözmek için kokpitte sırayla uyuyabiliyorlar. Bazı ulusal düzenlemeler iki pilottan biri kumandayı alırsa diğerinin kokpitte uyumasına izin veriyor. İniş zamanı gelince iki pilot da uyarıyı alarak, hazırlanmaya başlayabiliyor.

Londra merkezli havayolu pilotları uluslararası Federasyonu’na bağlı “kaza araştırma komitesi” yönetim kurulu başkanı kaptan pilot Gavin Mckellar, düşen Kore havayolları uçağının sebebini birikmiş yorgunluk olarak açıkladı. “Aynı gün Seul’den Avustralya’ya ve tekrar Seul’e uçan kaptan pilot, sonrasında Avustralya’dan Hong Kong’a ve tekrar Avustralya’ya uçtu. Sadece birkaç saatlik dinlenmeden sonra Guam’a uçarken uçak düştü. Kronik yorgunluk sıklıkla kazalara ve acil durumlara yol açan bir faktördür.”dedi. 

Pilotların yorgunluğunun neden olduğu düşünülen kazalara şu iki örnek verilebilir:

2004’te Missouri’de düşen uçakta 13 kişi ölmüştü. Araştırmalar kazaya 14,5 saattir görevde olan uçuş ekibinin yorgunluğunun sebep olduğunu ortaya çıkarttı.

Yine 2004’te Kanada’da meydana gelen bir uçak kazasında 7 kişi ölmüş, kazaya 19 saattir görevde olan pilotun yanlış bilgi girmesi neden olmuştu.

Dünya çapında hava ulaşımı düzenleyicileri, havayolu şirketlerine karşı çok hoşgörülü davranarak, bir kaza olmadıkça pilotların çalışma saatleri konusunda uyarıda bulunmamakla suçlanıyor. Amerika Birleşik Devletleri, Asya ve Avrupa’da havayolu şirketleri iş çizelgesi yaparken ekiplerin çalışma süreleri için gösterilen maksimum değeri baz alıyor. Avrupa’da geçerli olan maksimum görevde kalma süresi 13 saat ancak bu rakam haftada en az iki kez aşılıyor.

Tüm bu bilgiler dikkate alındığında hiç kimse böylesi yoğun tempoda 15 - 17 saattir görevde olan bir pilotun kumanda ettiği uçakta yolcu olmak istemez.

SESSİZ KATİL, PİLOT YORGUNLUĞU!

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

uçucu ~ 15 yıl önce
Maalesef şirketler uçuş arası istirahat zamanlarını ayarlayan kişiler insanları robot olarak görmekte ve yasaların öngördüğü minimum süreleri baz olarak almaktadırlar.Oysa bir uçuşa katılacak ekip uçuştan en az 4 saat önce ve uçuştan sonrada en az 3 saat ayakta kalmaktadır.Buna uçuş süresinide eklediğinizde ekiplerin gerçek istirahat süersi ortaya çıkacaktır.Masa başında oturup ta bu işlere karar verenler bunları göz önüne almak mecburiyetindedirler.Uçucu ekipler bir robot değildirler .Herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yolcu ~ 15 yıl önce
bugün uygulanan bu istirahat sürelerinin mucidi eski bir sivil havacılık müsteşarı olanbir kaptan efendidir.sırf yalakalık olsun diye büyük güçlüklerle elde edilen bu hakları bir kalemde silerek bu günkü yetersiz istirahat sürelerinin tek sorumlusudur.patronu da bu satışı görmezden gelmemiş vatandaşın şirketinden 3 defa ayrılmasına ;4defada geri dönmesine göz yumarak ona olan borcunu ödemiştir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yorgun savaşcı ~ 15 yıl önce
malesef şirketler herşeyi kağıt kalem üzerinde çözmeye çalışıyor,özellike yatıya gidildiğinde gider gitmez uyuyacağınız farz ediliyor.. çoğu zaman böyle olmuyor,çünkü ortam,şartlar değişik oluyor.şöyle örnek vereyim; tk bişkek seferi. sabah 5\'te varılıyor, gider gitmez yatılıyor, öğleden sonra uyanılıyor, (türkiye ile 4 saat far var)akşam yine yatıyorsunuz ama uyunmuyor ve sabah 5\'te tekrar uçuşa gidiliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
crew ~ 15 yıl önce
Bu kadar yük insanlara yüklenmemeli sonuçta insanız robot değiliz tabiki hatalar yapılır böyle devam ederse.Daha fazla pilot,daha fazla kabin memuru alınsın insan hayatı bu kadar ucuz olmamalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
NC ~ 15 yıl önce
Malesef uçuş saat limitleri ile ilgili hiçbir değişiklik olabileceğini sanmıyorum. 1)Pilotların hiçbir birlikteliği ve yaptırımı yok. 2)Talpa tamamen sosyalleşme organizasyonu,pilotların hiçbir sorununu daha çözebilmiş değil. 3)Hava-İş çırpınıyor ama somut sonuç yok. Malesef bu iş şirketlerin elinde,bu yüzden limitlerde değişme olmaz diye düşünüyorum. Bir gün Allah korusun ama pilot yorgunluğundan olduğu kanıtlanmış bir kırım olur o zaman şirketler batmadan belki el atarlar bu konuya. Ama o zamanda çok geçmi olur bilinmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Önemli! ~ 15 yıl önce
Saat 11 e kadar anca tüm hazırlıklar yapılır,ve hemen boarding başlar.Kapılar kapanır,ve yine bir aksilik yoksa 12 de İstanbul a varılır.Yolcu ve kargo boşaltma,Logbook işlemleri derken saat 12:30 u bulur.Daha sonra ekiple debriefing yapılır.Saat 13:00 da artık şirketten ayrılabiliriz bi anormallik yoksa.Trafik vs derken eve giriş saat 14:00 Evet şimdi hesaplayalım.Saat 06:00 da çıktık eve 8 saat sonra döndük.Uçuş saati sadece 2 saat,ama bu basit uçuş için bile 8 saat evden uzaktasın. Kaldıki böyle 2 bacaklık uçuşlar,ayda 1 yada 2 defa yazılır.min. 3 bacak yazılır.Eğer 4 bacak yazılır ve bunların 2 si avrupaya git-gel ise sabah 05:00 da çıkarsanız veden saat 23:00 yada 22:00 da eve varırsınız. Mesai saatleri mutlaka elden geçmeli. Sev

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Önemli! ~ 15 yıl önce
Çok doğru bir konuya değinmişsiniz.Maalesef mesai saati çok fazla dikkate alınmadan sadece uçuş saati dikkate alınıyor.Size bir örnekle açıklayayım.Sadece 2 bacak uçuş olsun.IST-ESB-IST(İstanbul-Ankara-İstanbul) şeklinde.Çok basit ve rahat bir uçuş,gidiş 1 saat,dönüş 1 saat.Ama gelgelelim işin aslı çok farklı. Uçuş saatimiz 09:00 olsun,bizim 07.00 da şirkette olmamız lazım.Saat 05:30 a kurulur 6 da evden çıkılır.Ekibin toplanması,daha sonra dispatch de uçuş planlama evresi derken saat 08:15 oluvermiş,sonra uçak başı,harici kontröller,ve uçağın uçuşa hazırlanması saat 08:45 zamanlada yarıştığımız için stress başlar,boarding başlar kapılar kapanır herşey normalse rötar yoksa 10:00 gibi ESB deyiz.deboarding,uçak yeni uçuş için hazırlanır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
liner ~ 15 yıl önce
aylık 80 saat uçma limiti getirimesi lazım sanırım bu konuda çalışmalar var ama şirketlere extra maliyet getirebilir yani daha fazla pilot istihtam etmeleri gerekebilir bu yüzden biraz zor gibi degişim olması...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000