08 Haziran 2010, Salı 08:56:02

SCHIPHOL'DE ACİL İNİŞ

Hollanda’nın Schiphol Havaalanında, Fas Havayollarına ait bir yolcu uçağının, havaalanından kalkışından çok kısa bir süre sonra motorlardan birinin devreden çıkması sonucu acil iniş yapmak zorunda kaldığı bildirildi.
  • ...... iniş sonrası ise lastiklerin ısınmasından dolayı bir hasara sebep vermemek için, açığa park edersin, soğutucu fan istersin, insanlara lastiklere yaklaşmayın uyarısı yaparsın, ön tekere takoz koydurur, park frenini kullanmazsın yoksa frenler kaynar ve yapışabilir, sen bi FCTM den oku istersen orada daha ayrıntılı anlatıyor :))
  • FCTM dan başlıklara bakınca "Overweight" landing tekniğini göreceksin, yada ilk uçuşunda kaptanına sor, istersen bizim şirkete gel ben sana simulator de öğretirim :) Ben sana meslektaşım olduğunu varsayarak bi yardımda bulunayım, Kısaca, flap 40 kullanırsın, Vref 40 + wind correction 162 knot ı geçerse, flap placard speed -5 knot iniş sürati bağlarsın, bulabildiğin en uzun pisti seçersin, QRH den stoping distance kontrol ederek autobrake en düşük mümkün olanı seçersin, touchdown ile birlike max. reverser kullanırsın, haa bu arada overweight autoland is not recommended :) Birde Flap 15 ve overweight iniş olacaksa brake enerji limiti ggenelde geçilir o yüzden inişi takiben yangın arabası istersin. iniş sonrası .........
  • 737 lerde fuel dump edemezsiniz. 10:02 de yazan yorumcuya cevap yazana nerede type alıyorsun bilmiyorum ama737 flight crew training manual'de bu bilgiyi bulabilirsin.( holding, approach, landing'in açıklandığı bölümün sonlarına bak) verilmediyse bu dokümanı iste. verilip de okumadıysan o zaman olmaz. insanları bilgisizlikle suçlamadan önce iğneyi kendimize batıralım. bakalım biz neyi ne kadar biliyoruz. kalın sağlıcakla
  • 13:43 te yorum yapan arkadas ; cok biliyomus gibi konusuyosun ilk once al bu linki bi kontrol et boeing in kendi sitesinden . 737 hic bi serisinde orjinal fuel jettison yoktur. Bilmeden etmedende yorum yapma masallah ne ahkamlar kesiyonuzz oyle http://www.boeing.com/commercial/airports/faqs/fueldump.pdf
  • Birakalim insanlar yazsinlar da 737'de fuel drain yoktur diyen bir zatinda burada isi yoktur.Ne demek "max agirlikla yere inebiliyor bu yuzden yakit drain'i yok"?Sen max yakitla dolu,inis takimlari acilmayan bir ucakla piste govde uzeri in bakalim ne oluyor?Simulator ortaminda iki inis kalkis yapip pilotum diye ahkam kesen arkadaslar toplumu yanlis bilgilendirmesin.Simdi senin bu dedigine Boeing firmasi tazminat davasi acsa yeridir.Bilmiyorsan susup dinleyeceksin ki birseyler ogrenesin...
  • ÜSTTEN YAKIT DOLDURUYORSUNUZDA NEDEN ALTTAN KOVA İLE BOŞALTMASINLAR ......BU İŞİN SEPİRİSİ OLSUN ...BIRAKIN BAZI İNSANLARDA YAZABİLSİNLER..
  • Overweight iniş tekniği ile ilgili resmi dökümana nereden ulaşabileceğimizi söylerseniz sevinirim. 738 tip eğitimi olan bir pilot olarak bilmiyorum ve nette ve tip eğitimi dökümanlarım arasında bulamadım da.
  • 737 lerde yakıt boşaltma sistemi yok, çünkü, 737 ler maximum kalkış ağırlıkları ile iniş yapabilecek uçaklardır. Limit olarak Maximum iniş ağırlıkları, maximum kalkış ağırlıklarından daha az gözükmesine rağmen, overweight landing denilen bir teknik ile , sertifikalı max iniş ağırlığından daha ağır olarak da iniş yapabilirler. inişin dikey hızına ( Vertical speed )bağlı olarak overweight iniş den sonra teknik bir kontrolden geçer ve uçuşlarına devam ederler, tabiki overweight iniş tekniği doğru uygulanmamışsa o zman uçakda hasar da oluşabilir, lastikler patlayabilir.
  • 737'ler de jettison var mıymış ki? nasıl yakıtını boşaltmış? benim bildiğim NG'lerde yok en azından.
Verilen bilgiye göre, içinde 162 yolcu bulunan Boeing 737 tipi Fas uçağı (Royal Air Maroc - RAM), dün gece saat 22:00 civarında Fas’ın Nador kentine gitmek üzere pistten havalandığı sırada motorlardan birinden duman gelmeye başladı ve ardından motor devreden çıktı. Pilotlar, Haarlem üzerinden geri dönerek tek motor ile uçağı havaalanına indirmeyi başardı.

Fas Havayolları sözcüsünün verdiği bilgiye göre, kalkışta motorlara 5-6 büyük kuş çarptı. Kuşların motora girmesi sonucu bir motor durdu, uçak diğer motor ile zorunlu inişi başarıyla tamamladı.

Yolcular, uçak kalktığı sırada bir patlama duyulduğunu, yangın ortaya çıkmadığını ancak motorlardan dumanlar yükseldiğini kaydetti.

Görgü tanıkları, uçağın fazla yükselemediğini ve motorlardan duman çıktığını gördüklerini belirtti. Bir görgü tanığı da uçağın yakıtını boşalttığını ifade etti.

Havaalanında bir otele yerleştirilen yolcuların bugün başka bir uçakla Fas’a gönderilmesi bekleniyor.

(Radikal)
SCHIPHOL'DE ACİL İNİŞ

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Misafir ~ 14 yıl önce
...... iniş sonrası ise lastiklerin ısınmasından dolayı bir hasara sebep vermemek için, açığa park edersin, soğutucu fan istersin, insanlara lastiklere yaklaşmayın uyarısı yaparsın, ön tekere takoz koydurur, park frenini kullanmazsın yoksa frenler kaynar ve yapışabilir, sen bi FCTM den oku istersen orada daha ayrıntılı anlatıyor :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
FCTM dan başlıklara bakınca "Overweight" landing tekniğini göreceksin, yada ilk uçuşunda kaptanına sor, istersen bizim şirkete gel ben sana simulator de öğretirim :) Ben sana meslektaşım olduğunu varsayarak bi yardımda bulunayım, Kısaca, flap 40 kullanırsın, Vref 40 + wind correction 162 knot ı geçerse, flap placard speed -5 knot iniş sürati bağlarsın, bulabildiğin en uzun pisti seçersin, QRH den stoping distance kontrol ederek autobrake en düşük mümkün olanı seçersin, touchdown ile birlike max. reverser kullanırsın, haa bu arada overweight autoland is not recommended :) Birde Flap 15 ve overweight iniş olacaksa brake enerji limiti ggenelde geçilir o yüzden inişi takiben yangın arabası istersin. iniş sonrası .........

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
737 lerde fuel dump edemezsiniz. 10:02 de yazan yorumcuya cevap yazana nerede type alıyorsun bilmiyorum ama737 flight crew training manual'de bu bilgiyi bulabilirsin.( holding, approach, landing'in açıklandığı bölümün sonlarına bak) verilmediyse bu dokümanı iste. verilip de okumadıysan o zaman olmaz. insanları bilgisizlikle suçlamadan önce iğneyi kendimize batıralım. bakalım biz neyi ne kadar biliyoruz. kalın sağlıcakla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
13:43 te yorum yapan arkadas ; cok biliyomus gibi konusuyosun ilk once al bu linki bi kontrol et boeing in kendi sitesinden . 737 hic bi serisinde orjinal fuel jettison yoktur. Bilmeden etmedende yorum yapma masallah ne ahkamlar kesiyonuzz oyle http://www.boeing.com/commercial/airports/faqs/fueldump.pdf

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Birakalim insanlar yazsinlar da 737'de fuel drain yoktur diyen bir zatinda burada isi yoktur.Ne demek "max agirlikla yere inebiliyor bu yuzden yakit drain'i yok"?Sen max yakitla dolu,inis takimlari acilmayan bir ucakla piste govde uzeri in bakalim ne oluyor?Simulator ortaminda iki inis kalkis yapip pilotum diye ahkam kesen arkadaslar toplumu yanlis bilgilendirmesin.Simdi senin bu dedigine Boeing firmasi tazminat davasi acsa yeridir.Bilmiyorsan susup dinleyeceksin ki birseyler ogrenesin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ÜSTTEN YAKIT DOLDURUYORSUNUZDA NEDEN ALTTAN KOVA İLE BOŞALTMASINLAR ......BU İŞİN SEPİRİSİ OLSUN ...BIRAKIN BAZI İNSANLARDA YAZABİLSİNLER..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Overweight iniş tekniği ile ilgili resmi dökümana nereden ulaşabileceğimizi söylerseniz sevinirim. 738 tip eğitimi olan bir pilot olarak bilmiyorum ve nette ve tip eğitimi dökümanlarım arasında bulamadım da.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
737 lerde yakıt boşaltma sistemi yok, çünkü, 737 ler maximum kalkış ağırlıkları ile iniş yapabilecek uçaklardır. Limit olarak Maximum iniş ağırlıkları, maximum kalkış ağırlıklarından daha az gözükmesine rağmen, overweight landing denilen bir teknik ile , sertifikalı max iniş ağırlığından daha ağır olarak da iniş yapabilirler. inişin dikey hızına ( Vertical speed )bağlı olarak overweight iniş den sonra teknik bir kontrolden geçer ve uçuşlarına devam ederler, tabiki overweight iniş tekniği doğru uygulanmamışsa o zman uçakda hasar da oluşabilir, lastikler patlayabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
737'ler de jettison var mıymış ki? nasıl yakıtını boşaltmış? benim bildiğim NG'lerde yok en azından.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000