02 Ekim 2020, Cuma 09:24:18

Saymaz: "İGA’nın borcunu ödeyebilmesi mümkün görünmüyor"

Sözcü Gazetesi yazarlarından İsmail Saymaz, İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA tarafından ikinci yıla özel hazırlanan "Hayaldi, Gerçek Oldu" isimli kitabın yayımlanması üzerine bir yazı kaleme aldı.
  • Bunlar uzun vadeli yatırımlar. Pandemi olur, savaş olur,ekonomik kriz olur. Hesaplar değişebilir. Önemli olan uzun vadede ihtiyacı karşılayacak yatırımların yapılmış olması. 1.Köprü açılırken de israf dediler ama sonra 3 tanesi yetmedi. İsmail Saymaz ya siyasete göre yorum yapmış yada gerçekten çok sığ bir insanmış.
  • Havalimanını kötülemek için sallayan hainler dünyada pandemiden dolayı uçuşlar hep iptal edildi ertelendi böyle bir zamanda doluluk oranı gayet iyi sayılır. Thy tgs doco burdan kovulanlar igayı kötüluyor ne alakaysa
  • Harbi buradaki muhalif yorumcuların mantıksız saçma sapan şekilde konuştuklarını kendileri de farkında aslında ama işte maksat eleştirmrk olsun. Pandemi sürecinin farkında mısınız? Herkes rahat rahat seyahat edebiliyor mu? Keyfi seyahatlerin bitme noktasında olduğunu sanki z bilmiyor musunuz. Bu sayfada bile pandemiden dolayı işçi çıkarmaları zarar ettiklerine dair haberleri de mi okumadınız? Yani pandemi öncesi uçaklar dolu gidiyordu bunu hepiniz biliyorsunuz. Şimdi burada sırf eleştirmek için saçma sapan yolcu yok gibi sözlerin ne kadar mantıksız olduğunu emin olun sizde biliyosunuz. Neyse siz devam edin böyle.
  • Harbi buradaki muhalif yorumcuların mantıksız saçma sapan şekilde konuştuklarını kendileri de farkında aslında ama işte maksat eleştirmrk olsun. Pandemi sürecinin farkında mısınız? Herkes rahat rahat seyahat edebiliyor mu? Keyfi seyahatlerin bitme noktasında olduğunu sanki z bilmiyor musunuz. Bu sayfada bile pandemiden dolayı işçi çıkarmaları zarar ettiklerine dair haberleri de mi okumadınız? Yani pandemi öncesi uçaklar dolu gidiyordu bunu hepiniz biliyorsunuz. Şimdi burada sırf eleştirmek için saçma sapan yolcu yok gibi sözlerin ne kadar mantıksız olduğunu emin olun sizde biliyosunuz. Neyse siz devam edin böyle.
  • THY nin geçen yılki karı 4 milyar lira, Osmangazi köprüsü ve bağlı yollara ödenen para 6 aylık 1 milyar 700 milyon lira civarında. Hem de sıfır risk zarar yazma diye bir olay yok. Şimdi kafası çalışan THY gibi bir şirket kurup mu işletir yoksa köprü yapıp başında mı bekler?
  • ve halk fakir fukaralık çekerken bu israfı yapanların Allah cezasını versin tez zamanda. Amin.
  • 5 MÜTAHİT ÇOCUKLARINA OYNAMALARI İÇİN HAVALİMANI VERDİ MİLLETİ PERİŞAN ETTİLER BU ÜLKEDEKİ YAĞMA DÜZENİNİN BİTMESİNE AZ KALDI ÇALDIKLARI PARALARI SON KURUŞUNA KADAR GETİRECEKLER VE CUMHURİYET TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK HESABI BUNLAR VERİCEKLER ZANNETMESİNLER ÇALDIKLARI YANLARINA KAR KALICAK AZ KALDI ALLAH IN DEĞİRMENİ YAKINDA ÖĞÜTMEYE BAŞLAYACAK İLAHİ ADALET TECELLİ ETMEYE BAŞLAYACAK
  • gün gelir bu beşli de hesaba çekilir, bu ülke sahipsiz değildir, su akar yolunu bulur
  • Bu havalimaninin Istanbulun Kuzeyini yerlesime acmak icin ve rant icin yapildigi asikar. Ah Almanya ah, bizi yine kiskaniyorsun deme zarar eden kopruler, havalimanlari ve yollarimiz icin.
  • Bu ücret politikası var olan tüm işletmeleri batırır.KÖİ de en yüksek ücretlendirme İga nın.Tüm gelirini versen bile yetmeyecek.Dhmi bir şekilde ücretlendirmelere bakmalı.Tüm inşaat maliyetlerini işletmelere yükleyip yüksek kiralar almak sadece İGA da var.Birçok işletme yakın lokasyonlarda ofis kiralar oldu.Dünyanın en büyüğü Dünyanın en boş havalimanı diye anılacak korkarım.

Sözcü Gazetesi yazarlarından İsmail Saymaz, İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA tarafından ikinci yıla özel hazırlanan "Hayaldi, Gerçek Oldu" isimli kitabın yayımlanması üzerine bir yazı kaleme aldı.

Saymaz, İstanbul Havalimanı'nın hedeflenen yolcu rakamlarının çok altında kaldığını belirterek, "Kitapta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bu sadece bir havalimanı değil, bir zafer anıtıdır” sözleri hatırlatılıyor. Evet, bence de bir zafer anıtı yükseliyor. İsrafın zafer anıtı!" ifadelerini kullandı.

İşte Saymaz'ın kaleme aldığı o yazı:

Şu günlerde, İstanbul Havalimanı’nın ikinci yılı için özel hazırlanan “Hayaldi, Gerçek Oldu” adlı resimli kitaba göz gezdiriyorum.

Havalimanını inşa edip 25 yıl boyunca işletecek olan İGA Konsorsiyumu’nun yayınladığı kitapta, yatırımın beş yıllık serüveni anlatılıyor.

“Cumhuriyet Tarihinin En Büyük İhalesi” olduğu vurgulanıyor.

Bir fotoğrafta Erdoğan, İGA Konsorsiyumu’nu oluşturan beş şirketten Cengiz Holding’in sahibi Mehmet Cengiz’e plaket verirken görülüyor.

Yanında LİMAK Holding’in patronu olan, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir ile Kalyon, Kolin ve MAPA Holding’in sahipleri bulunuyor.

Bu beşli kamu ihalelerinden en büyük pastayı alıyor.

Karşılığında…

Köprü ihalesini kazanan, bir medya grubunu…

Baraj ihalesini kazanan ise bir siyasal İslamcı derneği finanse ediyor.

KAPLUMBAĞALAR DA SÜRÜLDÜ

Kitapta, havalimanının inşasında çevresel etkileri en aza indirebilmek için önlemler alındığı belirtiliyor.

Mesela 423 su kaplumbağasının, 100 binden fazla bitkinin ve 25 bini aşkın tohumun taşındığı, 5 bin hektarlık alanın ağaçlandırıldığı anlatılıyor.

İGA, böyle söylerken…

“Kuzey Ormanları Savunması” adlı çevreci topluluğun raporuna göre 13 milyon ağaç kesildi.

70 gölet bitirildi, sekiz dere yok edildi.

Canlı yaşam son buldu.

55 İŞÇİ ÖLDÜ

Kitaba göre İstanbul Havalimanı “normal bir şantiye değildi” ve doğa şartlarına karşı dişe diş savaş verildi. “Türk mühendislerinin dehası ve işçilerin özverili çalışması” sonucu 12 yılda bitirilebilecek inşaat 42 ayda tamamlandı.

Hatta, “Çıkan toprakla iki günde bir, bir Mısır piramidi doldurmak mümkündü” deniliyor.

Bu benzetme çalışma koşullarını da tarif ediyor.

O günlerde Evrensel gazetesine konuşan bir işçi, “Havalimanının Firavun’un kölelere yaptırdığı piramitlerden farkı yok. Bizim sırtımızdan yaptıkları bir tarihi eser var” diyordu. Çünkü iş güvenliği önlemleri alınmıyor, yatakhanede tahtakuruları dolaşıyor, banyo ve lavabolar temizlenmiyor, maaş ve servisler aksıyordu.

O kadar ki 35 bin işçinin çalıştığı şantiyede 400 işçinin can verdiği ve ölümlerin gizlendiği iddiası TBMM gündemine bile geldi.

Ulaştırma Bakanlığı’na bakılırsa ölen işçi sayısı 55’ti.

Bunlardan 30’u iş kazasında, 25’i ise diğer sebeplerden ötürü can vermişti.

Artık tahammülü tükenen işçiler greve gittiğinde iktidar yanlısı basın tarafından Alman ajanı olmakla suçlandı. İşçi koğuşlarını robocop’lar bastı.

401’i yaka paça gözaltına alındı.

37’si tutuklandı ve aylarca cezaevinde kaldı.

61’i halen yargılanıyor.

KÖTÜMSER SENARYONUN DA ALTINDA

Kitapta, “Tarihi An” bölümünde, 21 Haziran 2018’de İstanbul Havalimanı’na inen ilk uçağın fotoğrafı gösteriliyor. İlk uçak, Cumhurbaşkanlığı’na ait.

Erdoğan, yaptığı konuşmada, “Bu havalimanımız yılda 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Hedef, 2023’te 150 milyona ulaşmak” dedi.

Bu tahmin, İGA’nın Ekonomi ve Dış Politikalar Araştırma Merkezi’ne hazırlattığı “İstanbul Yeni Havalimanı Ekonomik Etki Alanı” raporuna dayanıyordu.

Rapora göre en iyimser senaryoda İstanbul Havalimanı 2019 yılında 80, 2020’de ise 85 milyon yolcu taşıyacaktı.

En kötümser senaryoda 2019’da 75 ve 2020’de 80 milyon yolcuya ulaşacaktı.

Hayaldi…

Çünkü Nisan 2019’da açılan havalimanına 52 milyon yolcu indi.

En kötümser senaryonun da altındaydı.

2020’nin yılın sekiz ayında ise…

Ayak basan yolcu sayısı 16 milyonda kaldı!

BORÇ ERTELEME Mİ KIYAK MI?

Kitapta, İstanbul Havalimanı’nın büyük bir katma değer sağlayacağı savunuluyor.

İGA’nın kodaman beşlisine sağlandığı aşikar!

Çünkü bu havalimanı, aslında Ocak 2021’de açılacaktı.

Ancak tarih Nisan 2019’a çekildi.

Erkene almadan ötürü Atatürk Havalimanı’ndaki yer hizmetlerini üstlenen Fransız TAV şirketine 389 milyon Euro tazminat ödendi.

Bugünkü kurla 3.5 milyar TL…

Devletin pandemi nedeniyle Milli Dayanışma Kampanyası kapsamında vatandaşa IBAN dağıtarak topladığı miktarın yaklaşık iki katı…

Durun, bitmedi.

İGA, ihale sözleşmesi gereğince 11 yıl boyunca devlete 11 milyar Euro ödeyecekti.

Her yıl 1 milyar Euro…

Fakat İGA, 15 Temmuz darbe girişimini ve bombalı saldırıları gerekçe göstererek, borç yapılandırması istedi. Yeni anlaşmaya göre…

İGA, 2019 ve 2020 yıllarında devlete 350’şer milyon Euro verecekti.

Kalan 650’er milyon Euro, toplamda 1.3 milyon Euro’nun ödemesi ise ertelendi.

Ne zamana mı?

Biri 24, diğeri 25 yıl sonra ödenmek üzere!

İGA’nın 2020’deki 350 milyon Euro’luk borcunu ödeyebilmesi mümkün görünmüyor.

Değil ki, 2021’deki 1 milyar Euro’yu ödeyebilsin…

Kitapta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bu sadece bir havalimanı değil, bir zafer anıtıdır” sözleri hatırlatılıyor.

Evet, bence de bir zafer anıtı yükseliyor.

İsrafın zafer anıtı!

(İsmail SAYMAZ / SÖZCÜ)

Saymaz: "İGA’nın borcunu ödeyebilmesi mümkün görünmüyor"

Yorumlar Tüm Yorumlar (112)

tuncer ~ 3 yıl önce
Bunlar uzun vadeli yatırımlar. Pandemi olur, savaş olur,ekonomik kriz olur. Hesaplar değişebilir. Önemli olan uzun vadede ihtiyacı karşılayacak yatırımların yapılmış olması. 1.Köprü açılırken de israf dediler ama sonra 3 tanesi yetmedi. İsmail Saymaz ya siyasete göre yorum yapmış yada gerçekten çok sığ bir insanmış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eşşek berberi ~ 3 yıl önce
Havalimanını kötülemek için sallayan hainler dünyada pandemiden dolayı uçuşlar hep iptal edildi ertelendi böyle bir zamanda doluluk oranı gayet iyi sayılır. Thy tgs doco burdan kovulanlar igayı kötüluyor ne alakaysa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Engin07 ~ 3 yıl önce
Harbi buradaki muhalif yorumcuların mantıksız saçma sapan şekilde konuştuklarını kendileri de farkında aslında ama işte maksat eleştirmrk olsun. Pandemi sürecinin farkında mısınız? Herkes rahat rahat seyahat edebiliyor mu? Keyfi seyahatlerin bitme noktasında olduğunu sanki z bilmiyor musunuz. Bu sayfada bile pandemiden dolayı işçi çıkarmaları zarar ettiklerine dair haberleri de mi okumadınız? Yani pandemi öncesi uçaklar dolu gidiyordu bunu hepiniz biliyorsunuz. Şimdi burada sırf eleştirmek için saçma sapan yolcu yok gibi sözlerin ne kadar mantıksız olduğunu emin olun sizde biliyosunuz. Neyse siz devam edin böyle.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Engin ~ 3 yıl önce
Harbi buradaki muhalif yorumcuların mantıksız saçma sapan şekilde konuştuklarını kendileri de farkında aslında ama işte maksat eleştirmrk olsun. Pandemi sürecinin farkında mısınız? Herkes rahat rahat seyahat edebiliyor mu? Keyfi seyahatlerin bitme noktasında olduğunu sanki z bilmiyor musunuz. Bu sayfada bile pandemiden dolayı işçi çıkarmaları zarar ettiklerine dair haberleri de mi okumadınız? Yani pandemi öncesi uçaklar dolu gidiyordu bunu hepiniz biliyorsunuz. Şimdi burada sırf eleştirmek için saçma sapan yolcu yok gibi sözlerin ne kadar mantıksız olduğunu emin olun sizde biliyosunuz. Neyse siz devam edin böyle.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY kapat köprü yap ~ 3 yıl önce
THY nin geçen yılki karı 4 milyar lira, Osmangazi köprüsü ve bağlı yollara ödenen para 6 aylık 1 milyar 700 milyon lira civarında. Hem de sıfır risk zarar yazma diye bir olay yok. Şimdi kafası çalışan THY gibi bir şirket kurup mu işletir yoksa köprü yapıp başında mı bekler?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sorumluların ~ 3 yıl önce
ve halk fakir fukaralık çekerken bu israfı yapanların Allah cezasını versin tez zamanda. Amin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HESAP GÜNÜNE AZ KALDI ~ 3 yıl önce
5 MÜTAHİT ÇOCUKLARINA OYNAMALARI İÇİN HAVALİMANI VERDİ MİLLETİ PERİŞAN ETTİLER BU ÜLKEDEKİ YAĞMA DÜZENİNİN BİTMESİNE AZ KALDI ÇALDIKLARI PARALARI SON KURUŞUNA KADAR GETİRECEKLER VE CUMHURİYET TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK HESABI BUNLAR VERİCEKLER ZANNETMESİNLER ÇALDIKLARI YANLARINA KAR KALICAK AZ KALDI ALLAH IN DEĞİRMENİ YAKINDA ÖĞÜTMEYE BAŞLAYACAK İLAHİ ADALET TECELLİ ETMEYE BAŞLAYACAK

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vatandaş ~ 3 yıl önce
gün gelir bu beşli de hesaba çekilir, bu ülke sahipsiz değildir, su akar yolunu bulur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Toronto FC ~ 3 yıl önce
Bu havalimaninin Istanbulun Kuzeyini yerlesime acmak icin ve rant icin yapildigi asikar. Ah Almanya ah, bizi yine kiskaniyorsun deme zarar eden kopruler, havalimanlari ve yollarimiz icin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ruhi ~ 3 yıl önce
biz bu hikayeyi 19 yıldır muhalefetten dinliyoruz. Dersin muhalefet iktidar olsa istanbulda inşaatları yasaklayacak. umudunuz EKO nun inşaatları avm leri, kazdağlarından ki villa sitelerini görmek isterseniz azıcık araştırma yaparsınız. müteahit diye küçümsediğiniz şirketlerin kaç milyar eoru harcadğını düşünün bir. rakamla yazılsa hafsalanız almaz. işinize gelmiyorsa sabiha gökçene gidin diyenler de var ama ben demem sizde gelin. AHL işi bitti unutun
Kubey ~ 3 yıl önce
Bu ücret politikası var olan tüm işletmeleri batırır.KÖİ de en yüksek ücretlendirme İga nın.Tüm gelirini versen bile yetmeyecek.Dhmi bir şekilde ücretlendirmelere bakmalı.Tüm inşaat maliyetlerini işletmelere yükleyip yüksek kiralar almak sadece İGA da var.Birçok işletme yakın lokasyonlarda ofis kiralar oldu.Dünyanın en büyüğü Dünyanın en boş havalimanı diye anılacak korkarım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000