12 Şubat 2022, Cumartesi 08:21:05

Savaş kapıda; 'Ukrayna'yı hemen terk edin'

İngiltere Savunma Bakanı Wallace, Rus askerlerinin nizamının, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin "her an" gerçekleşebileceği yönündeki ABD'nin değerlendirmesini doğruladığını söyledi.

İngiltere Savunma Bakanı Wallace, Rus askerlerinin nizamının, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin "her an" gerçekleşebileceği yönündeki ABD'nin değerlendirmesini doğruladığını söyledi.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rus askerlerinin nizamının, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin "her an" gerçekleşebileceği yönündeki ABD'nin değerlendirmesini doğruladığını ancak son diplomasi adımlarının gerginliği azaltmaya yardımcı olacağını umduğunu söyledi.

Wallace, Moskova'da Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüşmesinin ardından İngiliz Büyükelçiliğinde basın toplantısı düzenledi.

Rus Bakan ile yapıcı ve samimi bir görüşme yaptığını kaydeden Wallace, Rusya'nın NATO'ya sunduğu anlaşma taslağını, NATO'nun buna cevabını, Minsk Anlaşmasının uygulanması gibi konuları detaylarıyla ele aldıklarını söyledi.

Ukrayna'nın işgalinin, hem Ukrayna hem Rusya hem de Avrupa'nın güvenliği açısından neden olabileceği trajik sonuçlar konusunda net olduğunu ifade eden Wallace, Rus Bakan'ın kendisine Ukrayna'yı işgal etmeyeceklerine dair güvence verdiğini aktardı.

Wallace, "NATO'nun bir savunma ittifakından daha fazlası olduğu" yönündeki algıları ele almak için "güven artırıcı önlemlere" de baktıklarını belirtti.

Ukrayna'nın işgali

Wallace, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin "her an başlayabileceği" yönündeki sözlerinin hatırlatılıp, kendi değerlendirilmesinin sorulması üzerine, "Hem Belarus hem de Ukrayna'daki 100 binin üzerindeki Rus kuvvetinin nizamı, açıkçası bu büyüklükteki bir kuvvete bir dizi eylemde bulunma yeteneği veriyor, buna her an komşu bir ülkeyi işgal etmek de dahil." diye konuştu.

NATO'nun bir işgalin "trajik sonuçları" olacağını açıkça belirttiğini ve gerginliği azaltmak için ellerinden gelen her yolu deneyeceklerini ifade eden Wallace, o yüzden de Moskova'yı ziyaret ettiğini aktardı.

Görüşmesinin Rusya'yla ilişkilerde "daha iyi bir atmosfere" yol açtığına inandığını belirten İngiliz Bakan, "Rus hükümetinden Ukrayna'yı işgal etme niyetlerinin olmadığını açıkça duydum, ayrıca bazı endişelerini dinledim." dedi.

Dün İngiliz Dışişleri Bakanı Liz Truss ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov arasında gerçekleşen ve Lavrov'un mevkidaşını argümanlarına "sağır" olmakla suçladığı gergin görüşme de sorulan Wallace, kendisinin görüşmesinde "kesinlikle sağırlık veya körlük olmadığını" söyledi.

Wallace, "Biz Savunma Bakanlarıyız, çatışmada olanların sonuçlarının sorumluluğunu taşıyoruz. Ben ve Genelkurmay Başkanı, silahlı kuvvetlerden sorumluyuz ve herhangi bir şey ters giderse nihai bedeli ödeyenler biz oluruz. Bu profesyonel Rus ordusunda da farklı değil." dedi.

Bu yüzden sorunları çözmenin ikisin de çıkarına olduğunu kaydeden İngiliz Bakan, görüşmenin "gerilimi düşürmeye katkıda bulunduğunu umduğunu", ancak "ikisi arasında hala alınacak önemli bir yol olduğunu" söyledi.

İngiltere, vatandaşlarından Ukrayna'ya seyahat etmemelerini istedi

İngiltere, vatandaşlarından Ukrayna'ya seyahat etmemelerini ve oradaki vatandaşlarından da ülkeden ayrılmalarını talep etti.

Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Ukrayna'ya seyahat tavsiyesinin güncellediği belirtildi.

İngiliz vatandaşlarına Ukrayna'ya seyahat etmemeleri tavsiye edilen açıklamada, "Şu anda Ukrayna'da bulunan İngiliz vatandaşları da ticari araçlar halen varken ayrılmalı." denildi.

Açıklamada, Rus kuvvetlerinin Ukrayna sınırlarına yığılmasının askeri harekat tehdidini artırdığı ve bu nedenle fazla büyükelçilik personeli geri çekme kararı alındığı ifade edildi.

İngiltere'nin açıklaması, ABD Başkanı Joe Biden'ın tüm ABD vatandaşlarının Ukrayna'yı terk etmeye çağırmasından bir gün sonra geldi.

İsrail, Ukrayna'daki diplomatlarını ve ailelerini ülkeden çıkarma kararı aldı

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile Ukrayna arasında artan gerilim üzerine Ukrayna'daki diplomatlarını ve ailelerini bu ülkeden tahliye etmeye karar verdiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Ukrayna'da kötüleşen durum" nedeniyle büyükelçilik çalışanları ve ailelerinin tahliyesine karar verildiği belirtildi.

Bakanlık ayrıca, Ukrayna'ya seyahat etmeyi planlayan İsraillilere bundan kaçınmaları uyarısında bulundu.

Ukrayna'da ikamet eden İsraillilerin de ülkede kalmaya devam etme hususunu yeniden gözden geçirmelerini isteyen Bakanlık, vatandaşlarına her halükarda sıcak noktalarda bulunmamalarını tavsiye etti.

Güney Kore, vatandaşlarından Ukrayna'ya seyahat etmemelerini talep etti
Güney Kore, Rusya ile Ukrayna arasında artan gerilim üzerine Ukrayna'ya seyahat edilmemesini ve oradaki vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istedi.

Newsweek sitesinin haberine göre, Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'daki vatandaşlarını derhal ülkeyi terk etmeleri konusunda uyardı.

Aynı zamanda Bakanlık, Ukrayna'ya seyahat etmeyi planlayanlardan da seyahatlerini iptal etmelerini istedi.

Bakanlık, Ukrayna'daki vatandaşlarından mevcut uçuşlar aracılığıyla derhal güvenli üçüncü ülkelere veya Güney Kore'ye tahliye edilmelerini istedi.

Yetkililer, büyükelçilik personeli de dahil olmak üzere Ukrayna'da en az 341 Güney Koreli bulunduğunu bildirdi.

Danimarka ve Norveç vatandaşlarının Ukrayna'yı terk etmesi istendi

Danimarka ve Norveç hükûmeti, vatandaşlarından Ukrayna'yı terk etmesini istedi.

Danimarka Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Danimarkalılara 48 saat içinde Ukrayna'yı terk etmeleri tavsiye edildi.

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod ise yaptığı basın toplantısında, "Rusya'nın mantıksız ve çılgınlık derecesinde Ukrayna'ya yönelik tehditlerinden endişe duyuyoruz." dedi.

Kofod, diğer ülkeler gibi Danimarka vatandaşlarının da Ukrayna'yı terk etmeleri gerektiğini söyledi.

Norveç Dışişleri Bakanlığı da Ukrayna ve Rusya sınırındaki ciddi ve öngörülemeyen güvenlik durumu nedeniyle vatandaşlarının Ukrayna'yı terk etmelerini istedi.

Bakan Anniken Huitfeldt, Ukrayna'daki vatandaşlarının ülkeye dönmesi yönünde tavsiyede bulundu.

Hollanda, vatandaşlarından Ukrayna'yı terk etmeyi son dakikaya bırakmamalarını istedi
Hollanda, vatandaşlarından Ukrayna'dan ayrılmayı son dakikaya bırakmamalarını talep etti.

Hollanda Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Hollanda'nın Kiev Büyükelçisi Jennes de Mol'un Ukrayna'da yaşayan vatandaşlar ile Rusya-Ukrayna arasındaki krizle ilgili çevrimiçi toplantı yaptığı belirtildi.

Açıklamada, 50 Hollanda vatandaşının katıldığı çevrim içi toplantıda, de Mol'un Hollandalıların Ukrayna'yı terk etmeyi son dakikaya bırakmamalarını istediği kaydedildi.

De Mol'un, Hollanda vatandaşlarından Ukrayna'da kalmalarının gerekli olup olmadığını kontrol etmelerini istediği, ülkede kalmayı tercih edenlerin olası bir savaşa iyi bir şekilde hazırlıklı olmalarının önemine dair uyarıda bulunduğu ifade edildi.

Ukrayna'daki durumun çok belirsiz olduğunu ve aniden kontrolden çıkabileceğini belirten de Mol'un, "Bu nedenle size şimdiden soruyoruz: Burada kalmanız gerçekten gerekli mi? Değilse, o zaman şimdiden ülkeyi terk etmeyi düşünün. Vatandaşlar ülkede kalmayı seçerse, hazırlıklı olmaları kendi sorumluluklarındadır.” uyarısında bulunduğu aktarıldı.

De Mol'un, bölgede krizin tırmanması durumunda Hollanda hükümetinin ülkeyi terk etmek isteyenlerin tahliyesine yardımcı olmayacağına vurgu yaptığı, vatandaşların kendi ulaşım araçları ile sınırı geçmeleri gerektiğini söylediği belirtildi.

Savaş kapıda; 'Ukrayna'yı hemen terk edin'

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000