27 Mart 2011, Pazar 10:27:32

SAVAŞ, AIRBUS VE BOEING'E KAZANDIRDI

Koalisyon güçleri Libya’yı bombalarken borsalarda silah şirketleri fırladı. ‘Savaşın efendileri’ olarak bilinen önde gelen 15 savunma sanayii şirketinin değeri operasyonun ardından 1 haftada 11 milyar dolar arttı.
  • Şehirler ve insanlar bombalanırken bazılarının bu işden milyar dolar rant sağlaması korkunç bir şey. ALLAH bunların hesabını ahirette mutlaka soracaktır...
  • Kim kazanacaktı, TAI mi? elbette onlar kazanacak! insanlık adına mı saldırıyorlar libyaya? Biz o insanlığı avrupanın göbeği Bosnada gördük.
Geçen hafta cumartesi Fransa, İngiltere ve ABD’nin, Libya’ya karşı başlattığı müdahale, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da aylardır devam eden isyan ateşinin farklı bir boyut kazanmasına neden olurken, bazı uluslararası dev şirketlerin de değerine değer kattı.
 
Irak Savaşı döneminde de olduğu gibi saldırılar savunma sanayi şirketlerine yaradı.
 
Bu şirketlerin hisseleri tavan yaparken piyasa değerleri de bir haftada katlandı. Dünyanın önde gelen 15 savunma sanayinin şirketinin piyasa değeri bir haftada 10.8 milyar dolar arttı. Bu şirketlerin başında da Amerikalılar geldi. Dünyanın en büyük havacılık şirketi olmasının yanısıra savunma, uzay ve güvenlik sistemlerinin lider konumdaki üreticisi olan Boeing’in piyasa değeri 2 milyar 695 milyon dolarlık artışla 55 milyar dolara ulaştı. Boeing böylece 1 haftada yüzde 6.14’lük artışla hisse senetleri en fazla artış gösteren şirket oldu. İkinci sırada ise Airbus’ın da üreticisi olan EADS yer aldı.

Çok uluslu şirket olan EADS, hisse senetlerini yüzde 4.85’lik artırdı. United Technologies’in değeri bir haftada 2.8 milyar dolar artarak 76.8 milyar dolara yükselirken uçak parçalarının, motorların ve çeşitli havacılık sistemlerinin önde gelen üreticisi olmasının yanında askeri uçaklar da üreten Honeywell Internationals da bir haftalık süreçte piyasa değerini 1 milyar 396 milyon dolara çıkardı. Koalisyon güçlerinden Fransa’nın Thales şirketinin hisseleri de bir haftada yüzde 2.35 arttı.

En çok ABD satıyor
Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün yayınladığı rapora göre, ABD silah piyasasının büyük bir bölümünü elinde bulundururken, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin ise silah alımını artırdığı ortaya çıktı. Raporda ABD’nin, silahlarının yüzde 44’ünü Asya ve Okyanusya ülkelerine, yüzde 28’ini Ortadoğu’ya sattığı belirtildi
SAVAŞ, AIRBUS VE BOEING'E KAZANDIRDI

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Şehirler ve insanlar bombalanırken bazılarının bu işden milyar dolar rant sağlaması korkunç bir şey. ALLAH bunların hesabını ahirette mutlaka soracaktır...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kim kazanacaktı, TAI mi? elbette onlar kazanacak! insanlık adına mı saldırıyorlar libyaya? Biz o insanlığı avrupanın göbeği Bosnada gördük.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000