18 Ocak 2010, Pazartesi 16:25:07

Sahibinden satılık uzay aracı...

NASA, 37 uzay ve 5 bin 247 yörünge misyonunun ardından bu yıl emekli olacak Discovery uzay aracını 28.2 milyon dolara satılığa çıkardı.
  • Kenedy uzay üssünde ziyaretçiler için bir kaç mekik motorunu sergiliyorlardı.NASA üssünü gezmek hele ki çocuklarla eğitici ve keyifli oluyor. Bence bu mekik ve motorlar İstanbul Rahmi Koç müzesine çok yakışır. Rahmi bey bence bu paraya kıyar.Yapsa yapsa Rahmi bey yapar.
  • Kriz neler yaptırıyor. Bu emekliliğin temel nedeni budur. Projenin başlarında aracın tekrar kullanımı sayesinde her seferin 5 mio$ gibi "ucuza" çıkacağı duyurulmuşken bugün bir görevin maliiyeti 40 mio$ civarında gerçekleşmektedir. Soyuz kullanmak çok daha ucuz! Eh soğuk savaş da bitti... Güzel bir müze parçası olacağı kesin.

Aslında uzay aracının değeri 42 milyon dolar olarak belirlenmişti. Ancak NASA fiyatı, Kennedy Uzay Merkezi'nden ABD'de bir havaalanına taşıma maliyetleri nedeniyle düşürmek zorunda kaldı.

Discovery'nin ABD'deki Smithsonian Enstitüsü Ulusal Hava ve Uzay Müzesi'ne gitmesi kesinleştirken, NASA Discovery'nin hiç uzaya çıkmamış bir prototipi olan Enterprise'ı da satışa çıkarmaşı düşünüyor.

NASA, Discovery'yi emekli olmasından önce satmaya karar verdi. Emekliye ayrılan uzay araçlarının yerini yeni Ares 1-X roketleri alacak ve bunlar 2015'te tüm insanlı uzay uçuşlarını üstlenecek.

Discovery'nin müzede dururken ihtiyacı olmayacağı motorları ise 400 bin ila 800 bin dolara satışa çıkarıldı, ancak müşteri çıkmadı. NASA bunun üzerine motorları ücretsiz vermeye karar verdi ve Discovery'nin dev motorlarını evine (!) götürebilecek bir babayiğit aranıyor!

(Gazeteport)

Sahibinden satılık uzay aracı...

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Kenedy uzay üssünde ziyaretçiler için bir kaç mekik motorunu sergiliyorlardı.NASA üssünü gezmek hele ki çocuklarla eğitici ve keyifli oluyor. Bence bu mekik ve motorlar İstanbul Rahmi Koç müzesine çok yakışır. Rahmi bey bence bu paraya kıyar.Yapsa yapsa Rahmi bey yapar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Kriz neler yaptırıyor. Bu emekliliğin temel nedeni budur. Projenin başlarında aracın tekrar kullanımı sayesinde her seferin 5 mio$ gibi "ucuza" çıkacağı duyurulmuşken bugün bir görevin maliiyeti 40 mio$ civarında gerçekleşmektedir. Soyuz kullanmak çok daha ucuz! Eh soğuk savaş da bitti... Güzel bir müze parçası olacağı kesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000